728 X 90

25 ιδέες για οικονομία και προστασιά του περιβάλλοντος

By admin — September 05, 2013

 

1. Φτιάξτε ένα μικρό λαχανόκηπο. Χρειάζεστε μικρές γλαστρούλες για τα χορταρικά και αρωματικά (δεντρολίβανο, δυόσμος, άνιθος κτλ) και μεγαλύτερες για τα λαχανικά σας. Βρείτε τις κατάλληλες αποστάσεις πως να φυτευτεί το κάθε λαχανικό… Είναι μια καλή ιδέα, θα σας δώσει χρόνο να ασχολείστε με κάτι όμορφο και τα παιδιά σας θα δουν πως ένας σπόρος μπορεί να γίνει μια ολόκληρη φυσική ζουμερή ντομάτα..

2. Αλλάξτε όλες σας τις λάμπες σε οικονομίας. Καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα και βλέπετε καλύτερα αφού οι λάμπες οικονομίας έχουν πιο φυσικό λευκό φωτισμό..

3. Μαζέψτε τα φύλλα σας και φτιάξτε φυσικό λίπασμα ! (κομποστ)

4. Αντικαταστήστε τις παλιές σας συσκευές σε συσκευές υψηλής ενέργειας/κατανάλωση. Ψάξτε για την ένδειξη “energy”

5. Οι σακούλες των σουπερμαρκετ είναι πολύ βολικές για τα σκουπίδια αλλά είναι πλαστικές. Βρείτε ανακυκλώσιμες σακούλες που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

6. Χρησιμοποιείται γυάλινα δοχεία και όχι πλαστικά,αλουμινένια σε οτιδήποτε δυνατόν (μπύρες,  αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό). Τα γυάλινα δοχεία μπορούν να δωθούν για ανακύκλωση και επιστροφή κάποιων χρημάτων σε σουπερμαρκετ και ψιλικατζίδικα.

7. Χαμηλώστε τους βαθμούς που πλένετε τα ρούχα. Δε χρειάζονται όλα μας τα ρούχα 90 C για να πλυθούν.

8. Κλείστε τις λάμπες και τις τηλεοράσεις όταν φεύγετε από το σπίτι.

9. Ανοίξτε τις κουρτίνες και χαρείτε το φυσικό φως. Είναι τσάμπα, μας δίνει φυσική ενέργεια  και μας φτιάχνει τη διάθεση.

10. Είμαστε Ελληνες και οδηγούμε νευρικά. Για κάθε όμως περιττό γκάζωμα που κάνουμε σπαταλάμε καύσιμο και χρήματα. Οδηγείστε πιο ήρεμα, αποφύγετε κινδύνους, κερδίστε χρήματα και βοηθήστε στη αποφυγή περιττής ρύπανσης.

 

A02JAA    11. Εχετε να πάτε μία βόλτα μέχρι το περίπτερο, αφήστε το αμάξι να ξεκουραστεί και πάρτε το   σκύλο και πηγαίντε μία βόλτα. Θα παρατηρήσετε ότι έχουν ανοίξει καταστήματα που δε τα    βλέπατε όσο οδηγούσατε και φυσικά ο σκύλος εκτιμήσει τη βόλτα του

 

 

 

12. Αγοράστε από μικρά, τοπικά καταστήματα.  Η τοπική οικονομία στηρίζει το σπίτι μας ! Είμαστε μικρή χώρα με πολλές γειτονιές. Τα εγχώρια προιόντα δε χρειάζονται να ταξιδέψουν 100χλμ για να έρθουν σε εσάς.

13. Οι νέοι υπολογιστές έχουν αναμονή λειτουργίας. Για λόγους ταχύτητας, τους αφήνουμε ανοιχτούς το βράδυ. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα να φορτώσει κάθε πρωί ο υπολογιστής για  ένα λεπτό όσο φτιάχνετε το καφέ σας. Ετσι όμως γλυτώνετε ρεύμα και αυξάνετε τη διάρκεια ζωής του τροφοδοτικού του.

14. Σκεφτείτε την ιδέα ενός φωτοβολταικού συστήματος. Είναι σίγουρα δαπανηρό έξοδο αλλά ίσως κάνει γρήγορα απόσβεση και γλυτώσετε σε βάθος ορίζοντα χρήματα..

15. Πληρώστε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά. Αποφύγετε τις εκτυπώσεις.

16. Αγοράστε ανακυκλωμένο χαρτί για τις εκτυπώσεις που παραμένουν εντός του γραφείου. Βάλτε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν στην άλλη πλευρά των χαρτιών για πέταμα ή να τα μουτζουρώσουν από τη σωστή πλευρά.

17. Διαβάζετε συχνά άρθρα για την οικολογία και γραφτείτε ενεργά σε κάποιο newsletter. Μοιραστείτε με τους φίλους σας τις απόψεις σας. Η οικολογία αφορά το καθένα από εμάς.

18. Φτιάξτε εκείνη τη βρύση στο κήπο που στάζει μήνες τώρα. Κάνετε οικονομία στα μικρά πραγματάκια !

19. Φτιάξτε οικολογικά, χειροποίητα σαπούνια.handmade_soaps

20. Μη βάζετε τα ρούχα να στεγνώνουν στο πλυντήριο σε 1000 στροφές. Έχουμε απίθανο ήλιο 9 μήνες το χρόνο, γιατί να μην τον εκμεταλευτείτε ;

21. Κλείστε τη τηλεόραση και μιλήστε με τα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους παιχνίδια, αφιερώστε τους χρόνο, γίνετε οι καλύτεροι τους φίλοι. Η τεχνολογία καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

22. Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν έχετε αλλα δεν έχει απόδοση αλλάξτε τα πανελ. Αν έχει καυτό νερό που δε το χρησιμοποιείτε πάντα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του. Βρείτε μία χρυσή τομή.

23. Μην αφήνετε φορτιστές να λειτουργούν χωρίς συσκευή.

24. Μη πετάτε τα παλιά ρούχα αν μπορείτε να τα κάνετε ξεσκονόπανα ή πανιά για τη κουζίνα. Πάντα χρειάζονται. Οι γιαγιάδες μας κάτι ήξεραν !

25. Εκτυπώστε το άρθρο και κολλήστε το πίσω από τη πόρτα της τουαλέτας για να το διαβάζετε συχνά.

 

Εχετε δικές σας ιδέες ; Μοιραστείτε τις μαζί μας !

 

Πως σας φάνηκε η απάντηση;

About Author

Χρήσιμες συμβουλές

Ηλικιωμένοι και φωτιά

Η φωτιά αναπτύσσεται πάντα με απίστευτη ταχύτητα. Μετά από κάποια ηλικία ο άνθρωπος θέλει βοήθεια για να προλάβει τον κίνδυνο. 'Ολοι οι σύγχρονοι συναγερμοί σπιτιών διαθέτουν σύστημα πυρανίχνευσης για τους βασικούς χώρους του σπιτιού σας. Προλάβετε πριν είναι αργά!

Αναδάσωση