Oikologio Forum

Οικολόγιο => Γενική Κουβέντα => Μήνυμα ξεκίνησε από: διομηδης σταθης στις Μάρτιος 02, 2008, 06:45:49 μμ



Τίτλος: ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Αποστολή από: διομηδης σταθης στις Μάρτιος 02, 2008, 06:45:49 μμ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

http://ellines--energoi-polites.blogspot.com (http://ellines--energoi-polites.blogspot.com)
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ

δείτε το διαφημιστικό spot έχει πολύ ενδιαφέρον
http://tosyn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=1  (http://tosyn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=1) Μια μεγάλη ευκαιρία δίνεται στους νέους για να συμμετέχουν στα κοινά έξω από κόμματα και συμφέροντα με την εκλογή των τοπικών συμβουλίων νεολαίας σε κάθε Δήμο. Σίγουρα κάποιοι δεν θέλουν οι νέοι να συμμετέχουν πουθενά καθώς με το ζεστό τους λόγο και την διάθεση να κάνουν πράγματα χαλάνε τη σούπα σε πολλούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά να μας σώσουν. Άλλωστε 15 χρόνια θυμάμαι ότι συζητείται η δημιουργία των τοπικών συμβουλίων νεολαίας. Νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει η συμμετοχή των νέων στην διαδικασία καθώς μέσα από αυτήν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν, να πιέσουν τους τοπικούς άρχοντες, να έχουν φωνή έκφρασης αλλά και να έχουν μια υποτυπώδη οργανωμένη μορφή αντίδρασης. Για αυτό λοιπόν ενημερώστε τους νέους και πείστε τους να συμμετέχουν ώστε να μπορούν να έχουν φωνή στα δρώμενα της πόλης τους. Μην ξεχνάτε ότι η εγγραφή τους είναι δυνατή μέχρι της 7 Μαρτίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει δοθεί δημοσιότητα για αυτό το θέμα καθώς είναι πασιφανές ότι κανέναν δε συμφέρει να οργανωθούν οι νέοι άνθρωποι. Για περισσότερες διευκρινήσεις μπορείτε να αφήσετε σχόλια ή να μας στείλετε e-mail. Από το site της Νέας Γενιάς αντιγράφουμε κάποια στοιχεία πιο κάτω. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες, ηλικίας 15-28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Μόνη προϋπόθεση, να έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/06 προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων.Πώς μπορώ να συμμετέχω;Για να συμμετέχεις στα Τοπικά Συμβούλια Νέων πρέπει να είσαι από 15 έως 28 ετών και να είσαι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας. Έπειτα:• Κάνεις αίτηση στο Δήμο ή την Κοινότητά σου για να γραφτείς στο Μητρώο Νέων που άνοιξε στις 11 Ιουνίου 2007. • Παίρνεις μέρος στις εκλογές που θα γίνουν στις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008 για να εκλέξεις τα μέλη ή να εκλεγείς εσύ ο ίδιος / ίδια ως ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Νέων.
Το Συμβούλιο Νέων μπορεί να είναι από Πενταμελές έως Ενδεκαμελές, ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων του Δήμου ή της Κοινότητάς σου και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. (Με απόφαση των κατά τόπων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από τις άνω προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει γνωστή στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους και νέες κάθε Δήμου ή Κοινότητας).•Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα Μητρώα των Νέων (που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο) και έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008.•
Εάν εκλεγείς μέλος του Συμβουλίου, ψηφίζεις στην πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου, Γραμματέα και Ταμία. • Σε κάθε περίπτωση, παίρνεις μέρος στις Δημόσιες συνεδριάσεις της Συνέλευσης του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου Νέων για να εκφράσεις τις απόψεις και τα θέματα που σε αφορούν. Μέσω του Προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθήσει όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.
επιλέξτε εδώ  (http://επιλέξτε εδώ) http://tosyn.gr/index.php (http://tosyn.gr/index.php)


Τίτλος: Απ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Αποστολή από: inlovewithlife στις Μάρτιος 13, 2008, 05:43:45 μμ
Διομήδη,

δεν είναι ότι διαφωνώ τόσο με το πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας αλλά μία μικρή σημείωση. Τα τοπικά συμβούλια νέων θα ήταν μία καλή φάση, αν δε γίνονταν υπό την αιγίδα της εξουσίας. Θυμίζω το παράδειγμα αποτυχίας ανάλογων προσπαθειών για τοπικές συνελεύσεις γειτονιάς στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, που πολύ γρήγορα κομματικοποιήθηκαν και έγιναν αντικείμενο οικειοποίησης αλλότριων συμφερόντων με αποτέλεσμα την αποστροφή των απλών ανθρώπων και την εξαφάνισή τους. Τα τοπικά συμβούλια νέων δε θα έχουν αυτή την τύχη αλλά θα πατώσουν ήδη πιο νωρίς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αφού οι επικρατούσες αξίες της σημερινής κοινωνίας είναι πολύ διαφορετικές (και χειρότερες) από αυτές των αρχών του '80. Μόνο αντιθετικά από την εξουσία και τους θεσμούς μπορούν να προκύψουν τοπικά συμβούλια νέων ή άλλων που να προσφέρουν πραγματικές εναλλακτικές της σημερινής ισοπέδωσης.

Παρ' όλα αυτά είναι αξιόλογη η προσπάθεια, μην τη μηδενίζουμε.


Τίτλος: Απ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Αποστολή από: διομηδης σταθης στις Μάρτιος 15, 2008, 04:29:22 πμ
in love υποθέτω ότι μιλάς για τα συνοικιακά συμβούλια του παρελθόντος. Μην θεωρείς ότι οι πολίτες που συμμετείχαν δεν έχουν τις ευθύνες τους. Δεν είμαι κάθετα άντίθετος στα περί αντίδρασης ενάντια στην εκάστοτε εξουσία, άλλωστε έχω και εγώ τη μικρή μου ιστορία, αλλά θέλω να μου πεις κάτι:
Άντε και όλοι οι βολεμένοι βγαίνουν στους δρόμους και ανατρέπουν το κατεστημένο, κυβέρνηση κ.τ.λ... μετά τί; Θα λειτουργούν όλα στον αυτόματο;
Μην ξεχνάς ότι το ρόλο των θεσμών των απαξιώνουν ή του δίνουν αξία οι άνθρωποι.
Ειλικρινά πιστεύω ότι εάν υπάρχει μια ελπίδα σε αυτή τη χώρα, αυτοί προέρχεται από τη νέα γενιά, τους νέους ανθρώπους, που τους σέβομαι, τους εκτιμώ, τους πιστεύω, ελπίζω σε αυτούς. Δεν ανέχομαι πια τη γενιά του Πολυτεχνείου ούτε για να μου φτιάχνει καφέ, και θεωρώ τη δική μου γενιά πλήρως αφομιωμένη και ανάξια να κάνει οτιδήποτε έξω από προσωπικές στρατηγικές.


Τίτλος: Απ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Αποστολή από: inlovewithlife στις Μάρτιος 26, 2008, 04:05:24 μμ
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Και τα τοπικά συμβούλια νέων θα ήταν ένας ωραίος θεσμός αυτοκυβέρνησης μετά την ανατροπή του κατεστημένου, κυβέρνησης κτλ, αν και είναι λίγο φουτουριστικό να λέμε κάτι τέτοια στους καιρούς που ζούμε.

Προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι τέτοιοι θεσμοί, όταν δημιουργούνται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να λειτουργήσουν αντιθετικά ή εναλλακτικά με αυτό. Υπάρχουν ήδη άλλα σχήματα και συλλογικότητες πλέον σε κάθε περιοχή, που λειτουργούν σε ανταγωνισμό με το σύστημα, αλλά γι' αυτό ακριβώς το λόγο, όχι πολιτική βούλα δεν παίρνουν (την οποία δε θα ήθελαν ποτέ άλλωστε) αλλά δέχονται καθημερινά τις επιθέσεις του κράτους.