Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14385 μηνύματα σε 1269 θέματα- από 544 μέλη - Τελευταίο μέλος: VASSILIS52
Oikologio ForumΟικολόγιοΓενική Κουβέντα (Συντονιστές: David, paraxeno, giannis, Nefelikas, dpurpler, Fotis)ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ- Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ- Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη  (Αναγνώστηκε 820 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« στις: Νοέμβριος 12, 2007, 09:12:51 μμ »

Βάζω αυτό το θέμα στη γενική συζήτηση για να το επισκεφτεί πολύς κόσμος. Στριφογύρισμα ματιών
Η ιστοσελίδα για υπογραφές βρίσκεται στο τέλος.

Δε ξέρω κατά πόσο έχετε πληροφορηθεί για αυτό το "μεγαλεπίβολο" έργο (φαντάζομαι κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας). Πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού που θα αρχίζει από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει στη πρωτεύουσα του Ν. Έβρου, την Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει πετρέλαιο, κυρίως ρωσικής προέλευσης.
Οι περιβαλλοντικές και οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης θα είναι δραματικές. Σας τις αναφέρω περιληπτικά:
  • Ο αγωγός θα καταλήγει μέσα στη θάλασσα, κάποια χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη. Τα τάνκερ που θα έρχονται να παραλάβουν το πετρέλαιο θα είναι χωρητικότητας διπλάσιας από κάθε άλλο τάνκερ που περνούσε μέχρι τώρα από το Αιγαίο. Από μόνα τους θα μολύνουν τη θάλασσα και θα ρυπαίνουν τη περιοχή, για να μη μιλήσουμε για την περίπτωση ατυχήματος...
  • Παρασιάζεται σαν επιχείρημα η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και οι δημιουργία θέσεων εργασίας. 'Ομως δεν αναφέρεται ο αναπόφευκτος μαρασμός πολλών τομέων της οικονομίας, όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν τόσο καιρό η αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής και τώρα αναιρείται και θέλει να στραφεί στη μόνη πορεία που μπορέι να συνάδει με τον αγωγό. Αυτήν της βαρειάς βιομηχανίας και της βιομηχανίας χημικών. Ο Σουφλιάς αναφέρθηκε ήδη σε διύλιστήριο...
  • Η αναβάθμιση του κύρους της περιοχής και γενικότερα της χώρας είναι μια επικοινωνιακή μπαρούφα. Δε στηρίζεται σε καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη και ειδικά αν συλλογιστούμε την μελλοντική σταδιακή μείωση των κοιτασμάτων πετρελεαίου, γίνεται ακόμα πιο αμφίβολη. Επίσης, ήδη άρχισαν οι πιέσεις από την Ρωσία για να πουληθεί το ελληνικό μερίδιο (24,5%) σε ξένους ιδιωτικούς κολλοσούς.
  • Η συμφωνία σε αυτόν τον αγωγό δείχνει την αδιαλλαξία της εληνικής να στραφεί σε νέες, ήπιες μορφές ενέργειας και να συνεχίζει να βασίζει την ενεργειακή της πολιτική στο πετρέλαιο.

Τα παραπάνω έιναι μόνο κάποια από τα επιχειρήματα και δίνονται πολύ περιληπτικά και ίσως είναι ελλειπή. Για παραπάνω πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα της "Πρωτοβουλίας κατά του αγωγού":
http://burgas-alexandroupoli.blogspot.com/2007/03/blog-post_12.html
και για να ενημερώνεστε για νέες εξελίξεις:
http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com/
(Θα προσπαθήσω να βρω και το πόρισμα της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου που το έχω στο χέρι μου αλλά δεν το βρίσκω στο διαδύκτιο) Χαμόγελο

Η Οικολογική Εταιρία Έβρου και κάθε άλλη περιβαλλοντική οργάνωση τάσσεται ρητά κατά της κατασκευής του αγωγού.
Επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα για να υπογράψτε και εσείς κατά του αγωγού. Ξέρω ότι η διαδυκτιακή συλλογή υπογραφών είναι τυπικά αμφισβητίσιμη, αλλά τουλάχιστον δείχνετε την υποστήριξή σας στην προσπάθεια αυτών που αγωνίζονται για να μη υλοποιηθεί αυτό το έργο που κυριολεκτικά θα καταστρέψει την περιοχή Κλάμα:

http://petitionthem.com/default.asp?sect=detail&pet=3843
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 12, 2007, 09:32:13 μμ »

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία ακόμα :

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ AΠΕΙΛH ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ

Όταν μιλάμε για τη ρύπανση που επαπειλούν να επιφέρουν στη Σαντορίνη 450-500 τόνοι καυσίμων του Sea Diamond, θα πρέπει να αναλογιζόμαστε το μέγεθος μιας επερχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής και ρύπανσης στο Αιγαίο, όπου πλέουν τάνκερ μεταφέροντας πολλές χιλιάδες τόνους πετρελαίου.

Σήμερα, σύμφωνα με επίσημες μελέτες, το Αιγαίο αποτελεί την περιοχή υψηλότερου κινδύνου για οικολογική καταστροφή στη Μεσόγειο και αν τελικά κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα είναι και της Ευρώπης.

Ήδη το Αιγαίο είναι το πιο μολυσμένο πέλαγος της Μεσογείου, εξαιτίας της λεγόμενης λειτουργικής ρύπανσης, όπως ονομάζεται η αποβολή από τα πλοία που διασχίζουν τη θάλασσα των υπολειμμάτων από τις δεξαμενές και τις μηχανές τους.

Σήμερα το Αιγαίο το διαπλέουν 6.000 τάνκερ ετησίως μεταφέροντας συνολικά 100 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο.

Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, πέρα από τις περιβαλλοντικές καταστροφικές συνέπειες στην ξηρά από την εγκατάστασή του και τη βιομηχανοποίηση της Αλεξανδρούπολης, ο κόλπος της οποίας θα ρυπανθεί αναπόφευκτα και μόνο από τη φόρτωση των πλοίων και τη διάχυση του έρματός τους, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μιας περιβαλλοντικής καταστροφής στο αρχιπέλαγος καθώς η υπάρχουσα κατάσταση στο Αιγαίο θα επιδεινωθεί:

Θα προστεθεί στις ακτές του ένας γιγαντιαίος σταθμός φόρτωσης πετρελαίου, θα αυξηθεί η διακίνηση πετρελαιοειδών κατά 32-40 εκατομμύρια τόνους και θα διπλασιαστεί το τονάζ των τάνκερ που θα διασχίζουν τα νερά του, γιατί σήμερα τα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο στο Αιγαίο μέσω των στενών του Βοσπόρου είναι μεσαίου μεγέθους.

Όπως γράφαμε στο Αναρχικό Δελτίο, νο 41, Οκτ. 2006 :
“Ευκαιρία δεν χάνουν τα πολιτικά κι οικονομικά αφεντικά της χώρας να διατυμπανίζουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα που προσδοκούν από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

Το έργο, όταν υλοποιηθεί, “θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου” στο πεδίο του ανταγωνισμού των χωρών της περιοχής, το κράτος θα εισπράττει τα λεγόμενα τέλη διέλευσης (royalties) από την κοινοπραξία Trans-balkan Pipeline που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου (ένα δολάριο ανά διερχόμενο τόνο πετρελαίου) και θα φέρει κέρδη για τις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετέχουν στην κατασκευή του και στους έλληνες εφοπλιστές που άρχισαν ήδη τις παραγγελίες γιγαντιαίων τάνκερ.

Η λειτουργία του αγωγού θα φέρει τάνκερ μεγάλης χωρητικότητας, 250-300.000 τόνων (τα λεγόμενα VLCC), τα οποία μέχρι σήμερα δεν έπλεαν στο Αιγαίο γιατί είναι αδύνατη η διέλευση πλοίων με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 150.000 τόνων (τα λεγόμενα suez max) από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια. Με τη δημιουργία του αγωγού, τη διέλευση των γιγαντιαίων τάνκερ και την αύξηση του μεταφερόμενου πετρελαίου η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών στο Αιγαίο αναπόφευκτα θα πολλαπλασιαστεί και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής περιβαλλοντικής καταστροφής σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Οι ποσότητες πετρελαίου που μεταφέρουν αυτά τα γιγάντια πλοία είναι πολύ μεγάλες κι αρκεί ένα μόνο ατύχημα ενός σούπερ-τάνκερ χωρητικότητας περίπου 300.000 τόνων, όπως εκείνο παλιότερα του "Έξον Βαλντέζ" στις ακτές της Αλάσκα και πιο πρόσφατα του ελληνόκτητου “Πρεστίζ” στις βορειοδυτικές ακτές της Ισπανίας, για να αφανίσει το Αιγαίο. Αυτό που καταρχήν θα πληγεί με ρύπανση είναι βέβαια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου καθημερινά θα πραγματοποιούνται φορτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων τόνων πετρελαίου, καθώς επίσης και τα θρακικά παράλια εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων που θα μεταφέρουν τους ρύπους, ενώ μόνιμη θα είναι η απειλή για τις ακτές και τα νησιά της ευρύτερης περιοχής όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άη-Στράτης. Οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ευτυχείς με αυτή την εξέλιξη στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού για την οποία τρίβουν τα χέρια τους οι Λάτσηδες και οι Κοπελούζοι...”

Με την αύξηση του μεταφερόμενου πετρελαίου και την αύξηση του τονάζ, οι πιθανότητες ενός ναυτικού ατυχήματος αυξάνονται κατακόρυφα. Αν συγκριθεί με τη ρύπανση που επαπειλείται στην Καλντέρα με μόλις 450-500 τόνους καυσίμων του Sea Diamond, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί από ένα ατύχημα πλοίου που μεταφέρει 25.000 τόνους. Η μισή μόνο ποσότητα να διαφύγει στη θάλασσα, η καταστροφή θα αγκαλιάσει μια έκταση ίση με όλες τις Κυκλάδες. Κι ένα ακόμα μεγαλύτερο ατύχημα, αφού τα πλοία που θα διασχίζουν το Αιγαίο θα είναι γιγαντιαία, θα το κατέστρεφε μέσα σε λίγες μέρες ολόκληρο.

Δεν πρόκειται για υποθέσεις. Η διαρροή 25.000 τόνων πετρελαίου από το ναυάγιο του πλοίου Prestige στις 19/11/02 στον Ατλαντικό, 250 χλμ. από την ξηρά, προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή στις ακτές σε μια τεράστια έκταση 1.900 χιλιομέτρων στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, φθάνοντας μέχρι και τη Μάγχη! Κάτι ανάλογο σε μια κλειστή θάλασσα, όπως είναι το Αιγαίο, θα ισοδυναμούσε με την καταστροφή της.
 
*

http://www.geocities.com/a_deltio/gr/d46_aig.htm

Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
psybases
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 13, 2007, 02:33:51 μμ »

Το Αιγαίο δεν είναι μακριά  Θυμός

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071113&nid=6577693&sn=%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3&spid=877
Καταγράφηκε

5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη...
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 14, 2007, 02:48:30 πμ »


Φρικτό.

Στατιστικά κάτι τέτοιο θα γίνει και στο Αιγαίο κάποια στιγμή αν προχωρήσουν τα σχέδια.

Υπέγραψα.

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
citizen
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 14, 2007, 03:17:16 μμ »

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ.ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΕMAIL.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ BLOGS          http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com/ KAI http://burgas-alexandroupoli.blogspot.com/ ZHTAME TH ΒΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ!!ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - Α ΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
 
 

Προς τους υποψηφίους των βουλευτικών εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου και όλους τους πολίτες.


ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

Διυλιστήριο , αγωγός πετρελαίου και χρυσωρυχεία βρίσκονται προ των πυλών .Από εδώ και πέρα είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ότι συμβεί σε αυτόν τον τόπο .Κανείς δεν δικαιούται να επικαλεσθεί άγνοια ,κανείς δεν δικαιούται να επικαλεσθεί αιφνιδιασμό.

Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον ανορθόδοξο πόλεμο γύρω από τον <<ορθόδοξο>> αγωγό πετρελαίου, την παραπληροφόρηση και την μακαριότητα των κρατούντων?

Θα δεχθούμε να μας αντιπροσωπεύει μια «Διορισμένη Επιτροπή» από όπου είναι αποκλεισμένες όλες οι φωνές και οι φορείς που εκφράσαν την αντίθεσή τους στο Πετρελαιαγωγό, όπως οι φορείς υγείας του Ν. Έβρου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ψαράδες, και η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τα δικά μας χρήματα ?

Θα ανεχθούμε για τις ανάγκες λειτουργίας του αγωγού ,η κατανάλωση νερού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να εκτοξευθεί στα 30.000 μ 3 ημερησίως (από 15.000 μ 3 σήμερα) την ώρα που η Αισύμη , τα Δίκελλα η Μάκρη και άλλοι οικισμοί λένε το νερό νεράκι ?

Θα ανεχθούμε την γραφική αφέλεια(?) και την συνεχιζόμενη προσπάθεια παραπλάνησης των υποστηρικτών του αγωγού που ισχυρίζονται ότι δεν θα κατασκευασθούν διυλιστήρια όταν τα δύο έργα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και περιλαμβάνονται ήδη στο νέο χωροταξικό σχέδιο?

Θα ανεχθούμε να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη χάραξη, την κατάληξη, τα περίφημα αντισταθμιστικά οφέλη και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και η μόνη μας πληροφόρηση να προέρχεται από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο?

Θα ανεχθούμε να γίνει ο τόπος μας και το περιβάλλον του, θυσία και πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων στο Νέο Μεγάλο Παιχνίδι, με ολέθριες συνέπειες?

Μέχρι σήμερα κανένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή φορέας δεν έχει πάρει επίσημα θέση ενάντια στον αγωγό και στα διυλιστήρια.

Όμως οι περίπου 2000 υπογραφές πολιτών ενάντια στην κατασκευή του αγωγού που συγκεντρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στον αγωγό με προσωπική ενημέρωση, χωρίς πόρους και σημαντικά μέσα ,φανερώνουν την τεράστια ανησυχία που επικρατεί στον ντόπιο πληθυσμό .


Η καταστροφές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την τραγική αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και επιβεβαιώσαν τις ανησυχίες μας για την δυνατότητα «προστασίας του περιβάλλοντος» που υπόσχονται όλοι οι υπέρμαχοι του Αγωγού.


<< Ν' αγαπάς την ευθύνη.

Να λες μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γη.

Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.>>

- Νίκος Καζαντζάκης .

ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ!!!

 
Καταγράφηκε
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 23, 2007, 09:26:07 μμ »

Δημοσίευμα Τύπου (αν και λίγο παλιό) από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΒΡΟΥ:
(τα υπογραμισμένα είναι δικά μου)

"Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007, πραγματοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ».
Ομιλητές ήταν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ κ.κ. Κουτράκης Μάνος Δρ. Αλιευτικής Βιολογίας και Συλαίος Γεώργιος, Δρ. Παράκτιας Ωκεανογραφίας, καθώς και ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Παράκτιων Αλιέων Αλεξανδρούπολης.
Παρόλο που μερικά Τοπικά Μέσα αποσιώπησαν ή απαξίωσαν την αναγγελία της Εκδήλωσης, η πρώτη αυτή ενημερωτική Ημερίδα για τον Πετρελαιαγωγό, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των πολιτών που συμμετείχε σ΄αυτήν.
Στην εκδήλωση αρχικά η Οικολογική Εταιρεία Έβρου παρουσίασε για μια ακόμη φορά ολοκληρωμένα τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια οι εισηγητές με αδιάψευστα και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Θρακικό Πέλαγος και το Δέλτα του Έβρου, από την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού.
Τέλος ο εκπρόσωπος των αλιέων με απλά και αντικειμενικά επιχειρήματα, ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος της παράκτιας αλιείας στην περιοχή μας και την ανεργία των μελών των 300 περίπου οικογενειών που ασχολούνται με αυτήν.
Ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεων από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την Οικονομία της περιοχής και όλοι σχεδόν τάχθηκαν ευθέως κατά της Ιδιωτικής αυτής Επένδυσης, καταγγέλλοντας αυτούς που θριαμβολογούν προκαταβολικά και άκριτα.
Μετά αυτή την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωσή μας θεωρούμε ότι:
• Κανείς Πολιτικός ή πολίτης δεν δικαιολογείται να επικαλείται το επιχείρημα της αδυναμίας ή έλλειψης ενημέρωσης, για να αποφεύγει την καθαρή τοποθέτηση απέναντι στο έργο του Αγωγού. Αποδείχτηκε ότι στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπήρχαν και υπάρχουν και θα μπορούσαν εύκολα να αναδειχθούν και να ενημερωθεί η κοινωνία της περιοχής μας, απλά κάποιοι προτίμησαν να τα αποκρύπτουν και να τα αποσιωπούν με στόχο οι πολίτες να μείνουν ανενημέρωτοι και να αποτελέσουν εύκολη λεία στην εκστρατεία παραπληροφόρησης, που παρουσίασε τον Αγωγό ως την πανάκεια για την περιοχή και τη χώρα.
• Αποτελεί λυπηρό γεγονός η απουσία από την εκδήλωση, όλων αυτών που επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης και όλων αυτών που ζητωκραυγάσουν για την «ανάπτυξη» που θα μας προσφέρει η κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού.
• Αναδείχθηκε η αποτυχία όλων αυτών που επί χρόνια προσπάθησαν να επιβάλουν την σιωπή σ΄ αυτούς που εναντιώνονται στον Πετρελαιαγωγό και η έλλειψη της θέλησης για ουσιαστική ενημέρωση από αυτούς που θεωρούν ως ενημέρωση μόνο τις επίσημες και γιορταστικές δηλώσεις και εξαγγελίες των Πολιτικών και των εκπροσώπων των πετρελαϊκών και κατασκευαστικών εταιρειών.
• Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής Κοινωνίας και οι συκοφαντικές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου δεν κατόρθωσαν να αμαυρώσουν την θετική εικόνα των πολιτών για την δράση και τις θέσεις της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.
• Απαντήθηκαν με πειστικό και επιστημονικό τρόπο, όλα τα επιχειρήματα που κάποιοι εσχάτως χρησιμοποιούν για να απαξιώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις π.χ. περί «καθαρής θάλασσας» στον Πρίνο κλπ
• Έγινε φανερή η έλλειψη των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων, σχεδίων και πολιτικών, όπως η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε επίπεδο Καποδιστριακού Δήμου κλπ, που έχει ως συνέπεια η περιοχή να είναι απροετοίμαστη και ανοχύρωτη ενόψει των όποιων εξελίξεων.
• Έγινε καθαρό σε όλους τους συμμετέχοντες ότι τα περιθώρια αντίδρασης στο σχεδιαζόμενο έργο δεν είναι ανύπαρκτα, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, με στόχο την κατασίγαση της συνεχώς ογκούμενης αντίθεσης στον Αγωγό. Απεναντίας αποδείχθηκε ότι η τοπική κοινωνία δεν συναινεί και είναι αποφασισμένη για τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του Αγωγού.
Ένας αγώνας που αρχίζει τώρα.
Ήδη δημιουργήθηκε, κατόπιν πρότασης της Οικολογικής Εταιρείας, μια Προσωρινή Επιτροπή Πολιτών αποτελούμενη από 30 πολίτες, που θα δραστηριοποιηθεί ΕΝΑΝΤΙΑ στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καλεί όλους αυτούς που ζητωκραύγασαν προκαταβολικά και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι ανύπαρκτα, να αντιμετωπίσουν πλέον αυτό το έργο από μηδενική βάση και να επαναεξετάσουν την στάση τους.
Καλούμε όλους αυτούς που προσπαθούν να πείσουν σήμερα την τοπική κοινωνία ότι η ανάπτυξη της περιοχής είναι πια συνδεδεμένη με τον Πετρελαιαγωγό, να μας εξηγήσουν ποιος έχει την ευθύνη για την σημερινή αναπτυξιακή υστέρηση και την οικονομική δυσπραγία της περιοχής, ποιος και πότε αποφάσισε ότι το μέλλον του Έβρου είναι η βαριά ρυπογόνος βιομηχανία και γιατί στο όνομα της όποιας «γεωπολιτικής σημασίας» ο Έβρος πρέπει να γίνει η «χαβούζα» της χώρας.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς να πλαισιώσουν την Επιτροπή Ενάντια στον Πετρελαιαγωγό ώστε να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες όταν ενωθούν έχουν την δύναμη να αποτρέψουν τα σχέδια που επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών τους."

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1112&forum_id=15&
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Νίκη
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 23, 2007, 10:42:52 μμ »

  Εύχομαι με όλη μου την ψυχή οι κάτοικοι του Εύρου να πετύχουν το σκοπό τους και να σταματήσουν αυτή την φρικαλαιότητα που πάει να καταστρέψει φύση και άνθρωπο. Θυμός Θυμός

Ενοείται πως υπέγραψα αν και φοβάμαι πως από μόνες τους οι υπογραφές δεν θα καταφέρουν τίποτα.
Καταγράφηκε

When the last tree is cut, the last river poisoned and the last fish dead, then we will descover that we can' t eat money!
Inner Tree
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

O kosmos allazei...moirasteite to mazi mou


WWW
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 05:43:16 μμ »

Και εγω υπεγραψα και καλη τυχη αλλα εδω χρειαζεται μαζικη κινητοποιηση...υπαρχουν τεραστια οικονομικα συμφεροντα να το σταματησουν μερικες χιλιαδες υπογραφες...
Καταγράφηκε

Inner  Tree - For the Self Knowledge
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 10:14:57 μμ »

Και εγω υπεγραψα και καλη τυχη αλλα εδω χρειαζεται μαζικη κινητοποιηση...υπαρχουν τεραστια οικονομικα συμφεροντα να το σταματησουν μερικες χιλιαδες υπογραφες...

Ενοείται πως υπέγραψα αν και φοβάμαι πως από μόνες τους οι υπογραφές δεν θα καταφέρουν τίποτα.

Πράγματι, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα. Μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν μπει στο παιχνίδι..
Όμως δεν μπορώ να το λάβω αυτό ως επιχείρημα για απραξία. Και πολλοί το χρησιμοποιούν. ("Τί θα κάνω εγώ μπροστά στη Gazprom..").

Δέχομαι να ακούσω επιχειρήματα για τα οφέλη του αγωγού. Αλλά όταν πείθεις τον άλλον ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τα υποσχόμενα οφέλη για τον τόπο και αυτός σου απαντάει: "Και τι να κάνουμε τώρα, οι κυβερνήσεις το έχουν ήδη αποφασήσει" ή " θα προτιμούσες να το κατασκεύαζε η Τουρκία και να μην μπορούσαμε να το ελέγχουμε;" μου ακούγεται σαν δικαιολογία για να μην το ψάξεις περοσσότερο, σαν να εθελοτυφλείς, σαν να δέχεσαι άβουλα αυτό που έχει αποφασιστεί για τον τόπο σου χωρίς να σε έχουν ρωτήσει, χωρίς να σε έχουν ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του έργου, μόνο να σε έχουν φλομώσει με γενικόλογες υποσχέσεις για ανάπτυξη και άλλα τέτοια.
Πράγματι, το να ακυρωθει το έργο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση με όχι και πάρα πολλές πιθανότητες, άλλα όχι και να πείθουμε τον εαυτό μας ότι το έργο θα είναι οφέλιμο για τον τόπο μας, επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε..
Οι υπογραφές είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε την αντίθετη στάση μας.

Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 03:48:58 πμ »

Παράθεση
Πράγματι, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα. Μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν μπει στο παιχνίδι..
... ("Τί θα κάνω εγώ μπροστά στη Gazprom..").

Το ίδιο περίπου ερώτημα τέθηκε από μια φίλη συνομιλίτρια εδώ, σε σχέση με το Καζίνο. Ότι από πίσω του βρίσκονται -και αυτό βέβαια είναι αλήθεια-, πολύ μεγάλα συμφέροντα, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να το κουνήσουμε από την Πάρνηθα.

Νομίζω πως η απάντησή μου είχε μια σημασία και την υπενθυμίζω γιατί ανάλογα ερωτήματα θα μας τίθενται συνεχώς καθώς θα συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο την ισχύ και το μέγεθος των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από την καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

"... Εντάξει, μπορεί να φαντάζει ουτοπικό οτι θα φυγει απο κει το Καζινο "με τοσα συμφεροντα ελληνικα και πολυεθνικα που εξυπηρετει" όμως θα πρέπει να σου πω ότι τα συμφέροντα που καίνε κι αφανίζουν τα δάση και καταστρέφουν την φύση στη χώρα είναι απείρως μεγαλύτερα από αυτά που εξυπηρετεί το καζίνο... Δεν είναι λόγος για μη γίνει ο αγώνας, αλλά για να ενταθεί. Η ουτοπία μας κινεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό πάντως που σίγουρα είναι δυστοπικό είναι το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε ουσιαστικά στην καταστροφή της φύσης χωρίς ταυτόχρονα να αντισταθούμε στο σύστημα που την παράγει."

Το ζήτημα μας δεν είναι αν το καζίνο υποστηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα, αλλα το ότι η εγκατάσταση και η εξάπλωση της βιομηχανίας του τζόγου μέσα στην καρδιά του Δρυμού είναι εντελώς ξένη και εχθρική με την προστασία των ορεινών βιότοπων και των οικοσυστημάτων.

Το αυτό ισχύει και για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς -  Αλεξανδρούπολης. Το ζήτημα που πρέπει να μας καθορίσει δεν είναι η ισχύς αυτών που θέλουν να τον κατασκευάσουν αλλά το ότι πραγματικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα υποσχόμενα και υποτιθέμενα οφέλη.

Η ισχύς τελικά που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας θέλει να φαίνεται πως είναι ακατμάχητη και τελικά επικρατεί και γίνεται όντως ακαταμάχητη επειδή δεν την αμφισβητούμε και δεν αντιστεκόμαστε σθεναρά. Κερδίζουν τις μάχες σε βάρος της φύσης και πάνω μας ουσιαστικά αμαχητί. Ακόμα και όταν ο εχθρός φαίνεται πανίσχυρος ο Θουκιδίδης λέει πώς η αντίσταση δίνει μια ελπίδα νίκης σε αντίθεση με την παραίτηση που δεν αφήνει ελπίδα καμιά.

Σήμερα παρακολούθησα μια συζήτηση στην Δραπετσώνα από ένα κόσμο απλών ανθρώπων που αρνούνται κάθετα κάθε σχέδιο κερδοσκοπικής ανάπτυξης στο χωρο των πρωην Λιπασμάτων και ζητούν γίνει άλσος, σε μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη όσο δεν πάει άλλο. Ιδιοκτήτης της περιοχής του χώρου των Λιπασμάτων βρέθηκε να είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία επίσης είναι μια τεράστια και αδηφάγα οικονομική δύναμη, αλλά αυτό αντί να τους αποθαρρύνει τους ωθεί να το παλέψουν, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ! 
 

Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Νίκη
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 02:38:18 μμ »

Παράθεση
Πράγματι, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα. Μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν μπει στο παιχνίδι..
... ("Τί θα κάνω εγώ μπροστά στη Gazprom..").

Το ίδιο περίπου ερώτημα τέθηκε από μια φίλη συνομιλίτρια εδώ, σε σχέση με το Καζίνο. Ότι από πίσω του βρίσκονται -και αυτό βέβαια είναι αλήθεια-, πολύ μεγάλα συμφέροντα, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να το κουνήσουμε από την Πάρνηθα.

Νομίζω πως η απάντησή μου είχε μια σημασία και την υπενθυμίζω γιατί ανάλογα ερωτήματα θα μας τίθενται συνεχώς καθώς θα συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο την ισχύ και το μέγεθος των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από την καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

"... Εντάξει, μπορεί να φαντάζει ουτοπικό οτι θα φυγει απο κει το Καζινο "με τοσα συμφεροντα ελληνικα και πολυεθνικα που εξυπηρετει" όμως θα πρέπει να σου πω ότι τα συμφέροντα που καίνε κι αφανίζουν τα δάση και καταστρέφουν την φύση στη χώρα είναι απείρως μεγαλύτερα από αυτά που εξυπηρετεί το καζίνο... Δεν είναι λόγος για μη γίνει ο αγώνας, αλλά για να ενταθεί. Η ουτοπία μας κινεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό πάντως που σίγουρα είναι δυστοπικό είναι το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε ουσιαστικά στην καταστροφή της φύσης χωρίς ταυτόχρονα να αντισταθούμε στο σύστημα που την παράγει."

Το ζήτημα μας δεν είναι αν το καζίνο υποστηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα, αλλα το ότι η εγκατάσταση και η εξάπλωση της βιομηχανίας του τζόγου μέσα στην καρδιά του Δρυμού είναι εντελώς ξένη και εχθρική με την προστασία των ορεινών βιότοπων και των οικοσυστημάτων.

Το αυτό ισχύει και για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς -  Αλεξανδρούπολης. Το ζήτημα που πρέπει να μας καθορίσει δεν είναι η ισχύς αυτών που θέλουν να τον κατασκευάσουν αλλά το ότι πραγματικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα υποσχόμενα και υποτιθέμενα οφέλη.

Η ισχύς τελικά που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας θέλει να φαίνεται πως είναι ακατμάχητη και τελικά επικρατεί και γίνεται όντως ακαταμάχητη επειδή δεν την αμφισβητούμε και δεν αντιστεκόμαστε σθεναρά. Κερδίζουν τις μάχες σε βάρος της φύσης και πάνω μας ουσιαστικά αμαχητί. Ακόμα και όταν ο εχθρός φαίνεται πανίσχυρος ο Θουκιδίδης λέει πώς η αντίσταση δίνει μια ελπίδα νίκης σε αντίθεση με την παραίτηση που δεν αφήνει ελπίδα καμιά.

Σήμερα παρακολούθησα μια συζήτηση στην Δραπετσώνα από ένα κόσμο απλών ανθρώπων που αρνούνται κάθετα κάθε σχέδιο κερδοσκοπικής ανάπτυξης στο χωρο των πρωην Λιπασμάτων και ζητούν γίνει άλσος, σε μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη όσο δεν πάει άλλο. Ιδιοκτήτης της περιοχής του χώρου των Λιπασμάτων βρέθηκε να είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία επίσης είναι μια τεράστια και αδηφάγα οικονομική δύναμη, αλλά αυτό αντί να τους αποθαρρύνει τους ωθεί να το παλέψουν, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ! 
 


Συμφωνώ μαζί σου! Δεν έχω τη νοοτροπία "αφού είναι πανύσχιρος ο αντίπαλος δεν παλεύω καθόλου".Αν ήταν έτσι δεν θα είμουν εδώ! Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για νίκη αλλά συνεχίζω να αγωνίζομαι.....
Καταγράφηκε

When the last tree is cut, the last river poisoned and the last fish dead, then we will descover that we can' t eat money!
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 04:59:08 μμ »

Εννοείται, και το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχει παρεξήγηση πως δεν αναφερόμουν σε κάτι που είπε η Νίκη. Αναφερόμουν, κι αυτό σαν αφορμή για να πω κάποια πράγματα, σε μια ανταλλαγή σκέψεων με μια άλλη φίλη εδώ μέσα λίγο καιρό πριν για το ζήτημα του Καζίνο. Τα ερωτήματα δεν είναι κακό να μπαίνουν γιατί να μη τι άλλο μας βάζουν να αναζητούμε απαντήσεις.

Να προσθέσω πάντως κάτι που ξέχασα να πω χθες. Όσο και δύσκολο να μοιάζει το να σταματήσεις ένα καταστροφικό έργο που προετοιμάζεται σίγουρα πάντως είναι ευκολότερο από το να προσπαθείς να το ξεφορτωθείς αφού ήδη έχει πραγματοποιηθεί. Θέλω να πω πως όσο πιο γρήγορα ξεκινά ένας αγώνας κι όσο πιο ξεκάθαρος και αποφασιστικός είναι τόσο το καλύτερο.  Την καταστροφή πρέπει να την σταματάς πριν ακόμα ξεκινήσει. Για παράδειγμα αλλο είναι να ξεκινήσεις σήμερα έναν αγώνα λέγοντας κάθετα δεν θέλουμε θερμοηλεκρικό εργοστάσιο στη Βοιωτία, το οποίο όντως προγραμματίζεται να γίνει, κι αλλο να παλεύεις να το ξεφορτωθείς μετά, αφού έχει ήδη εγκατασταθεί στο χώρο, στις συνήθειες και τις συνειδήσεις των ανθρώπων, έχει μολύνει ήδη το περιβάλλον και επιπλέον έχει εξαρτήσει την οικονομική επιβίωση ενός αριθμού ανθρώπων από την καταστροφική ύπαρξή του, όπως στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαίδα.
Το ίδιο ισχύει βέβαια για τον πετρελαιαγωγό στην Αλεξανδρούπολη. Όσο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί υπάρχει σοβαρότερη πιθανότητα αποτροπής του απ΄ότι αν κατασκευαστεί. Τότε θα δουν και οι τυφλοί πόσο καταστροφικό ήταν τελικά αλλά τότε θα είναι απείρως δυσκολότερο να το σταματήσεις.

Διαβάζοντας, για παράδειγμα την ιστορία για το πως φτιάχτηκε το Καζίνο, στο βιβλίο Μont Parnes μια αρχιτεκτονική ορεινή ιστορία, είδα τα εξής: φτιάχτηκε με πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το 1958 στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και της Πάρνηθας ειδικότερα, η οποία προβλεπόταν να δοθεί ολοκληρη προς τουριστική αξιοποίηση από το Μον Παρνές, πράγμα που ευτυχώς τότε δεν κατέστη δυνατόν. Δαπανήθηκαν απειρα χρήματα του δημόσιου (τετραπλασιάστηκε ο αρχικός προυπολογισμός του έργου) για να φτιαχτεί ένα γιγάντιο πολυτελές παλάτι (το μεγαλύτερο τότε ξενοδοχείο στη χώρα) για πλούσιους πελάτες πάνω στην Πάρνηθα. Το αποτέλεσμα της καταστροφής στο βουνό και της σπατάλης του χρήματος ήταν η αποτυχία μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της (υπο)λειτουργιας του.

Για αυτό επί χούντας το ξενοδοχείο δόθηκε σε έναν ιδιώτη Κύπριο με την άδεια να γίνει Καζίνο, ο μόνος τρόπος για να χρησιμευσει σε κάτι και να λειτουργήσει αυτό το "τέρας πάνω στο βουνό" (έτσι το χαρακτηριζαν στην εποχή του οι εφημερίδες). Το ότι το έκανε η χουντα Καζίνο δεν είναι τυχαίο άλλωστε. Αυτό που σήμερα είναι τόσο σύνηθες, ώστε να περνάει απαρατήρητο και να μη σοκάρει δεν ήταν πάντα έτσι. Μέχρι τότε τα καζίνο υπήρχαν μόνο σε τουριστικές περιοχές-λουτροπόλεις και δούλευαν με πλούσιους τουρίστες. Παρόλο που υπήρχε εξαρχής αυτή η ιδέα, την πολιτική απόφαση να γίνει δίπλα στην Αθήνα ένα Καζίνο που να δουλεύει ουσιαστικά με ντόπιους πελάτες, εξαρτώντας δηλαδή την κερδοφορία του από τον εκμαυλισμό και την εξάρτηση ενός μέρους του πληθησμού από το τζόγο δεν μπορούσε να την πάρει ως τοτε καμιά πολιτική κυβέρνηση φοβούμενη την αντίδραση του τύπου και το πολιτικό κόστος σε βάρος της. Την απόφαση την πήρε τελικά η χούντα που δεν είχε τέτοιες αναστολές (και κανείς βέβαια δεν μπορούσε να την σταματήσει) και ετσι το αποτυχημένο ξενοδοχείο του Μον Παρνές έγινε το επιτυχημένο σήμερα Καζίνο που συντηρούν και γιγαντώνουν αφήνοντας τα φράγκα τους πάνω στο βουνό δεκάδες χιλιάδες αθηναίοι. Αυτό δηλαδή που σήμερα θεωρείται σύνηθες χωρίς να σοκάρει, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο άλλοτε, όταν εκει που τώρα υπάρχουν οι κουλοχέρηδες κι ανεβοκατεβαίνουν οι αυτοκινητοπομπές των τζογαδόρων υπήρχε απλώς το ελατοδάσος, τα ελάφια και τα τσακάλια.

Αν όλα αυτά  είχαν σταματήσει εγκαίρως, πράγμα που δεν μπόρεσε να γίνει επί της "χρυσής οκταετίας" του Καραμανλή και δεν ήταν δυνατόν να γίνει επί της "επταετίας" των συνταγματαρχών, δεν θα είχε εγκατασταθεί στις συνήθειες και την αποδοχή μας αυτό το τερατούργημα πάνω στο βουνό που σαν καρκίνος έχει αγκιστρωθεί και θέλει να επεκταθεί πάνω στην καμένη γη.

Αγώνας λοιπόν τώρα, όσο είναι καιρός, ενάντια σε όλα αυτά τα καταστροφικά σχέδια όπως η εκτροπή του Αχελώου, τα μεταλλεία στην Οίτη, ο πετρελαιαγωγός στην Αλεξανδρούπολη και το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Μιτυληναίου στη Βοιωτία, πριν ακόμα συμβούν.
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 27, 2007, 03:54:43 μμ »

Αυτό πάντως που σίγουρα είναι δυστοπικό είναι το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε ουσιαστικά στην καταστροφή της φύσης χωρίς ταυτόχρονα να αντισταθούμε στο σύστημα που την παράγει."
Παράθεση
Η ισχύς τελικά που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας θέλει να φαίνεται πως είναι ακατμάχητη και τελικά επικρατεί και γίνεται όντως ακαταμάχητη επειδή δεν την αμφισβητούμε και δεν αντιστεκόμαστε σθεναρά. Κερδίζουν τις μάχες σε βάρος της φύσης και πάνω μας ουσιαστικά αμαχητί. Ακόμα και όταν ο εχθρός φαίνεται πανίσχυρος ο Θουκιδίδης λέει πώς η αντίσταση δίνει μια ελπίδα νίκης σε αντίθεση με την παραίτηση που δεν αφήνει ελπίδα καμιά.

Παρνις, αυτά που λες είναι πολύ εύστοχα και πολύ σωστά. Αλλά είναι δύσκολο να τα συνειδητοποιήσει κάποιος όλα αυτά, όταν έχει συνηθήσει (ή τον έχουν συνηθίσει) σε άλλη νοοτροπία και άλλο τρόπο σκέψης ..
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 07, 2007, 04:31:24 πμ »

Άρθρο από την Ελευθεροτυπία:
(τα υπογραμμισμένα δικά μου)

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=91431032

Παράθεση
Οικολογικός «πονοκέφαλος» για τον Βουλγαράκη

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχει θέσει τις λιμενικές αρχές της χώρας αλλά και τον ΥΕΝΑΝΠ Γιώργο Βουλγαράκη η επικείμενη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και οικολογικές οργανώσεις, κρύβει τεράστιους οικολογικούς κινδύνους για το Αιγαίο και τα νησιά του.

Στη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Βουλγαράκη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος, η ηγεσία του Λ.Σ. και οι ανώτατοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΥΕΝΑΝΠ, συζητήθηκαν όλες οι πιθανότητες ρυπάνσεων, καθώς επίσης και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ενώ οι ειδικοί αξιωματικοί της Ακτοφυλακής επισήμαναν τις αντιρρυπαντικές ελλείψεις που έχει όχι μόνο η κεντρική υπηρεσία, αλλά και τα περισσότερα λιμεναρχεία της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι αξιωματικοί επισήμαναν στον κ. Βουλγαράκη ότι ελλείψεις υπάρχουν και στους λιμενικούς που επανδρώνουν τα 7 αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ.

Ενας εκ των αξιωματικών επισήμανε στον υπουργό ότι είναι ανεπίτρεπτο το Λ.Σ. να διαθέτει σήμερα μόνο 5.500 μέτρα πλωτό φράγμα τύπου Sea Boom, καθώς επίσης και τα παμπάλαια σκάφη Skimmer (T-Disk), τα οποία έχουν ναυπηγηθεί πριν από το 1980 με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές.

Πάντως, ο κ. Βουλγαράκης υποσχέθηκε ότι λίαν συντόμως τα ειδικά σκάφη θα εκσυγχρονιστούν, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα παραληφθούν 4 νέα υπερσύγχρονα αντιρρυπαντικά σκάφη.

Οπως τόνισε, με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού θα υπάρξει συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία για τον καθορισμό των γενικών παραμέτρων και κανόνων διέλευσης των τάνκερ από το Αιγαίο.

Οικολογικές οργανώσεις
επισημαίνουν ότι όποια μέτρα και να παρθούν οι κίνδυνοι ρύπανσης είναι μεγάλοι καθώς δεν αποκλείουν και τη διέλευση τάνκερ μονού τοιχώματος. Με τον διάπλου αυτών των πλοίων στο Αιγαίο τονίζεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/12/2007

   
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #14 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 05:15:50 πμ »

Την Παρασκευή 25/1/2008 οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν Ημερίδα στη μεγάλη αίθουσα της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος), ώρα 7.30 μ.μ., με το επίκαιρο θέμα «Οι επικίνδυνοι δρόμοι της ενέργειας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

Ένα από τα θέματα που θα παρουσιαστεί είναι: «Ο πετρελαιαγωγός Μπουργάς- Αλεξανδρούπολη: μύθοι και αλήθειες»
Έχει και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1604

Εγώ μάλλον θα πάω (αν προλάβω μέσα στην εξεταστική μου Λύπη). Αν ειπωθεί κάτι ενδιαφέρον για οποιοδήποτε θέμα θα το αναφέρω.
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #15 στις: Μάρτιος 03, 2008, 07:25:58 μμ »

Από Οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης:

“Όχι» σε χρυσωρυχεία και αγωγό

ΠΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ»
Δείτε το video από την παρέμβαση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα κατά των χρυσορυχείων, με συνθήματα και κατά του αγωγού Μπουργκάζ -Αλεξανδρούπολης, ενώπιον του υφυπουργού Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτη, που τον αναγκάζουν σε αποχώρηση από την εκδήλωση στις 27.2.08, η οποία διαλύεται.

Πατείστε:
http://www.youtube.com/watch?v=OAVEjKnl_2k

Δείτε και την τοποθέτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης:
http://www.youtube.com/watch?v=F6IRT3QcYeI


Διαβάστε επίσης:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.02.2008,id=71705496
Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: