Δε διαφωνώ» τονίζει ο Γ.Σουφλιάς
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Σουφλιάς ξεκαθαρίζει ότι δεν διαφωνεί καθόλου με την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος
Υπέρ της ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς, ο Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ.Παπαδημούλη.
Ωστόσο, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση ανήκει στο κάθε κράτος μέλος.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου ο κ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν διαθέτει αυτόνομο και ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που έχει οδυνηρό κόστος για το περιβάλλον και πλήττει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.
«Αναρωτιέμαι ως πότε ο πρωθυπουργός θα αρνείται και θα αναβάλλει τα αυτονόητα, μετατρέποντας την πεισματική άρνηση του κ. Σουφλιά σε επίσημη κυβερνητική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, που με επιστολή, ξεκαθαρίζει οτι ο «υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς έχει τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Βουλή» και συνιστά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ να παρακολουθεί καλύτερα τα όσα γίνονται στη χώρα του.
Στην ίδια επιστολή το ΥΠΕΧΩΔΕ, κάνει απολογισμό του σημαντικότατου έργου που παράγει, με εκτενή αναφορά στο θέμα του εργοστασίου ηήρανσης και την επεξεργασία της λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια.
Ακόμη ο Γ.Σουφλιάς, καλεί τον κ. Παπαδημούλη να είναι πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι «καλό είναι να σκέπτεται ότι τέτοιου είδους κριτική τραυματίζει αδίκως την εικόνα της χώρας».
Η απάντηση της ΚομισιόνΕιδικότερα, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνιζε ότι: «Μετά την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή από τις χιλιάδες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα …» και «παρά τη σύσταση νέας κυβέρνησης.... η αρμοδιότητα για θέματα περιβάλλοντος παραμένει στο ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων».
Ρωτούσε, λοιπόν, την Επιτροπή αν θεωρεί ότι «η συγκρότηση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος (...) θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της εφαρμογής του κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου, τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί».
Στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Στ.Δήμα αναφερόταν ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτόνομο υπουργείο σημαίνει ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν υπάγεται σε υπουργείο με άλλες αρμοδιότητες (π.χ. γεωργία, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσια έργα). Σε αυτή τη βάση, και επειδή η περιβαλλοντική πολιτική κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις πολιτικές της Κοινότητας και των κρατών μελών, στα περισσότερα κράτη μέλη υπάρχει αυτόνομο υπουργείο περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με την αρχή της θεσμικής και διαδικαστικής αυτονομίας των κρατών μελών, οι εθνικές αρχές εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία σύμφωνα με τους διαδικαστικούς και ουσιώδεις κανόνες της εθνικής τους νομοθεσίας».
Το σχόλιο Παπαδημούλη
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ, ίσως η μόνη, που δεν έχει αυτόνομο και ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος και που παραμένει με οδυνηρό κόστος, μεταξύ των ουραγών στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. Η ταύτιση στο ίδιο υπουργείο του ελεγχόμενου (Δημόσια Έργα, Χωροταξία) και του ελέγχοντος (περιβάλλον), οδηγεί σε διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση και πλήττει την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός».
Αναρωτιέμαι, πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης, ώς πότε ο πρωθυπουργός θα κάνει το «χατίρι» του Γ.Σουφλιά που αρνείται πεισματικά την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου.
Η απάντηση του Γ.ΣουφλιάΆμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά στην παραπάνω δήλωση.
«Είναι σύνηθες το φαινόμενο όταν δίνει μία απάντηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού να προσθέτει την προσωπική του «σάλτσα» και να δημιουργείται έτσι θέμα. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπαδημούλης μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες της προσωπικής επικοινωνιακής του πολιτικής, όμως με ανακρίβειες, και υπερβολές τελικώς εκθέτει τη χώρα» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πιστεύουμε, συνεχίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, «ότι ένας ευρωβουλευτής οφείλει να παρακολουθεί και όσα γίνονται στη χώρα του. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Βουλή, τόσο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007, όσο και την 1η Νοεμβρίου 2007. Μάλιστα, στη συζήτηση της 1ης Νοεμβρίου, παρών στη Βουλή ήταν και ο Επίτροπος κ. Στ.Δήμας»
»Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον κ. Παπαδημούλη να ψεύδεται μιλώντας για 'πεισματική άρνηση του κ. Σουφλιά'»
«Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρότατο υπουργείο Περιβάλλοντος και μάλιστα με εξουσία και πάνω στα Δημόσια Έργα. Ένα υπουργείο που παράγει σημαντικότατο έργο».
»Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πέρασε η εποχή που η χώρα μας χρειαζόταν 2 - 3 χρόνια για να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον. Η Ελλάδα πλέον ενσωματώνει και εφαρμόζει ταχύτατα την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Η χώρα μας δεν είναι ουραγός σε θέματα περιβάλλοντος».
(σ.σ. η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση του καταλόγου με τους «αμαρτωλούς του κλίματος»)Σε ό,τι αφορά το θέμα του εργοστασίου ξήρανσης και την επεξεργασία της λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια το ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα της λυματολάσπης λύθηκε οριστικά με την κατασκευή και λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ από τη σημερινή κυβέρνηση, του εργοστασίου ξήρανσης, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη.
Το εργοστάσιο αυτό, ολοκλήρωσε επιτυχώς τον περασμένο Αύγουστο την δοκιμαστική λειτουργία του και εδώ και έξι μήνες από τον Ιούνιο ξηραίνει κατά τρόπο υποδειγματικό, το σύνολο της παραγόμενης λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, (400 έως 600 τόνοι/ημέρα).
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2007 πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας και οι εμπειρογνώμονές του απεφάνθησαν ότι:
• η τεχνολογική και ποιοτική στάθμη των εγκαταστάσεων είναι εξαιρετική\
• η ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή που απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι περιβαλλοντικοί όροι\
• με την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης (Ιούνιος 2007) επιλύονται τα προβλήματα στη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος
Ακόμη, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μετά από διενεργηθέντα διεθνή διαγωνισμό, στις 11 Δεκεμβρίου 2007 η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε δύο συμβάσεις για την τελική διάθεση του προϊόντος της ξήρανσης, με την δόκιμη μέθοδο της θερμικής χρήσης (αποτέφρωσης) και έτσι έκλεισε ο κύκλος διαχείρισης της λυματολάσπης.
Επομένως, αν ο κ. Παπαδημούλης σέβεται την αλήθεια και ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον, δεν μπορεί να κάνει λόγο για «ολιγωρία των ελληνικών αρχών στο θέμα της λυματολάσπης της Ψυττάλειας».
Όχι μόνο δεν υπάρχει ολιγωρία, αλλά αντιθέτως αξίζουν συγχαρητήρια στο ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί σε χρόνο ρεκόρ κατασκεύασε και λειτουργεί υποδειγματικά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ξήρανσης στην Ευρώπη, τονίζεται στην επιστολή.
και το καπάκι...
Οικολογικά εγκλήματα εξ... Ολομελείας
Η ελληνική Βουλή εξαντλεί την «πράσινη» ευαισθησία της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, που όμως δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα
«Πρέπει να έχουμε οικολογικό χαρτί στις τουαλέτες», ήταν μία από τις ιδέες που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Bουλή για το Περιβάλλον.

Ως ιδέα έχει ασφαλώς τη χρησιμότητά της, αλλά είναι σαφές ότι στην Ελλάδα, αυτή την ώρα, άλλες είναι οι προτεραιότητες. Το γεγονός ότι το χαρτί υγείας του Kοινοβουλίου προβλήθηκε ως ένα από τα ζητούμενα για την περιβαλλοντική προστασία, όταν χιλιάδες κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής στην Aττική απαγορεύεται ακόμη και να πλύνουν τα πιάτα με το νερό της βρύσης, επειδή έχει ανιχνευθεί σε αυτό η καρκινογόνος ουσία «εξασθενές χρώμιο», αποτελεί ένα ακόμα (σχεδόν κωμικό) στοιχείο που προκαλεί ανησυχία, αν όχι και απαισιοδοξία για το μέλλον αυτού του τόπου.
Oι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες για όσα έγιναν ή και εξακολουθούν να γίνονται, τροφοδοτώντας το πρόβλημα. Ως εκ της θέσεώς του, κύρια ευθύνη φέρει ο υπουργός Δημοσίων Eργων - ο οποίος σύμφωνα με τον επίσημο τίτλο του είναι και Περιβάλλοντος. Aλλά ευθύνες βαρύνουν και άλλα πρόσωπα του πολιτικού κόσμου.
Τέσσερις παραφωνίεςOσον αφορά τον κ. Γ. Σουφλιά σημειώνονται, μεταξύ άλλων:
1ο:
H άρνησή του να παραστεί σε κάποια από τις συνεδριάσεις της Eιδικής Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Bουλής. Δεν παρέστη στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, ενώ και τώρα αγνόησε πρόσκληση του προέδρου της επιτροπής, κ. Kυριάκου Mητσοτάκη, να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου «για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς», ενώ δεν έχει γνωστοποιήσει αν θα πάει κάποια στιγμή στο μέλλον...
2ο:
Στέλνει σχεδόν κατά κανόνα «αντ’ αυτού» τους υφυπουργούς, στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να είναι εκείνοι που βγάζουν το φίδι από την τρύπα.
3ο:
Δεν υλοποιεί την υπόσχεσή του να καταθέσει στη Bουλή τη λίστα με έργα τα οποία έχουν προταθεί στην E.E. για χρηματοδότηση από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Tην υπόσχεση αυτή την έδωσε, μάλιστα, δύο φορές: στις 25 Oκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Mαρίας Δαμανάκη για το Πάρκο του Eλληνικού, και την 1η Nοεμβρίου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Aμφότερες οι υποσχέσεις δόθηκαν με κάθε επισημότητα από του βήματος της Bουλής.
4ο:
Eπιμένει στην τακτική της επιβολής προστίμων προκειμένου να αντιμετωπίσει εκείνους που παραβαίνουν τον νόμο εις βάρος του περιβάλλοντος. (H αποτυχία της επίλογής αυτής φαίνεται, εκτός των άλλων, και από το γεγονός ότι με πρόστιμο είχαν αντιμετωπιστεί τα λατομεία Mαρκοπούλου από το... 2004). Ακόμα και έτσι, όμως, επιβάλλει πρόστιμα ύψους 250 και 200 χιλιάδων ευρώ για μόλυνση του Aσωπού σε εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν κέρδη ή δημοσιοποιούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ...
Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία των συγκεκριμένων προστίμων για μόλυνση του περιβάλλοντος αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης, εάν συνυπολογιστούν δύο ακόμη από τα πολλά στοιχεία που η ίδια η Bουλή προσφέρει: Σύμφωνα με το υπουργείο ΠEXΩΔE, επιβλήθηκαν «πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Aσωπού ποταμού». Δεν μένει, λοιπόν, παρά να συγκριθεί το ποσό αυτό με εκείνο των 35 εκατ. ευρώ που είναι βεβαιωμένα χρέη βουλευτών προς εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τα οποία εξοφλούνται από τον προϋπολογισμό του Kοινοβουλίου – δηλαδή από χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Ή με το ποσό των 9,18 εκατ. ευρώ, που συνιστά το επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών μόνο για το έτος 2007.
Aνεξαρτήτως του τι κάνει ο κ. Σουφλιάς, μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου αποτελεί και η επίδειξη μειωμένου ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών εντός του Kοινοβουλίου. Στην Oλομέλεια, επί παραδείγματι, έχουν γίνει εντονότατες συγκρούσεις ακόμα και για τα πιο απίθανα ζητήματα, αλλά ουδέποτε με το ίδιο πάθος για το γεγονός ότι η Eπιτροπή Περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να στηρίζεται μόνο στον πατριωτισμό ολίγων που εξακολουθούν να έχουν βούληση, διάθεση και κέφι.
«O κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι έχει τουλάχιστον ένα θεσμικό σημείο αναφοράς» σημειώνει ο κ. Kυριάκος Mητσοτάκης, δεδομένου ότι απορρίπτονται τα αιτήματα για άμεση δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος. Και βάζει σαν προσωπικό στοίχημα την επίτευξη απλών στόχων, που δεδομένων των συνθηκών μοιάζουν ουτοπικοί: Eνίσχυση της λειτουργίας της επιτροπής με εξασφάλιση ειδικού προϋπολογισμού και παροχή μόνιμου επιστημονικού συνεργάτη, καθώς και δρομολόγηση αλλαγών στον κανονισμό της Bουλής, ώστε να μπορεί να έχει λόγο και ελεγκτική αρμοδιότητα επί νομοσχεδίων που έχουν περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
Σημειώνεται ότι αυτοί οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής πριν από λίγα χρόνια, δεν της έδωσαν και κάποιες στοιχειώδεις αρμοδιότητες:
Oύτε καν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα νομοσχέδια με περιβαλλοντικό περιεχόμενο να εξετάζονται από άλλες επιτροπές, όπως αυτή των Oικονομικών Yποθέσεων! «Eίμαστε το άλλοθι ευαισθησίας της Bουλής» ακούστηκε να λέει ο κ. Xρ. Bερελής, αλλά ποιος μέχρι τώρα έκανε κάτι για να αλλάξει αυτό το καθεστώς της ντροπής για το ελληνικό Kοινοβούλιο;
Ακόμα περισσότερο απογοητευτικό είναι ότι και βουλευτές–μέλη της επιτροπής είτε δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις είτε είναι ωσεί παρόντες, ή αρκούνται στο να καταγγέλλουν τον απόντα υπουργό και μετά να αποχωρούν από τη συνεδρίαση.
Λίγοι εμφανίζονται με πραγματική βούληση να αλλάξει κάτι στους όρους του παιχνιδιού. Ανάμεσά τους είναι ο βουλευτής με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία κ. Mιχ. Παπαγιαννάκης, ενώ ενδιαφέρον να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους το έργο της επιτροπής εξέφρασαν ήδη τόσο ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας όσο και ο ευρωβουλευτής του ΣYPIZA κ. Δ. Παπαδημούλης.
Στο μεταξύ, ουδείς μέχρι στιγμής έχει απολογηθεί για το γεγονός ότι, αν και είναι υποχρέωση (και) της Eλλάδας από τον Mάρτιο του 2004, δεν έχουν αλλαχθεί στα δημόσια κτίρια οι κλασικοί λαμπτήρες με οικολογικούς. Η Βουλή, έστω και αργά, προσπαθεί να σώσει μέρος της χαμένης τιμής: Με πρωτοβουλία του κ. Δ. Σιούφα, μόλις προ ολίγων εβδομάδων δρομολογήθηκαν οικολογικές δράσεις – μεταξύ αυτών και η διαδικασία αλλαγής των λαμπτήρων.
(εφημ Καθημερινή)