Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Αιολική, Πυρηνική ή Θερμοηλεκτρική ενέργεια ; PDF E-mail
10.06.08

Του Γιάννη Ζαμπετάκη
[email protected]
http://environmentfood.blogspot.com
Λέκτορας Χημείας Τροφίμων και Επικεφαλής Επιθεωρητής (HACCP - ISO22000, ΙSO9001)
Tμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Αίολο από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας την τρέχουσα εβδομάδα (8-14 Ιούνη 2008), μου ήρθαν στο μυαλό μερικές σκέψεις για το πόσο στραβά αρμενίζουμε εν Ελλάδι όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά επιμένουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι ο γιαλός είναι στραβός και εμείς πορευόμαστε μια χαρά.

Αν απορρίψουμε τη θεωρία περί στραβομάρας του γιαλού, πώς αλλιώς μπορούμε ρασιοναλιστικά να εξηγήσουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Στυρέων Ευβοίας, για παράδειγμα, που προπαγανδίζει με το πανό της φωτογραφίας κατά της "μεταλλικής αναδάσωσης" δηλαδή κατά των ανεμογεννητριών (ΑΓ) ; Εκτός από το δήμο Στυρέων, και οι δήμοι Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως έχουν ανάλογη αρνητική στάση για τις ΑΓ.

Το θέμα των ΑΠΕ δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε μόνο …οικολογικό! Διότι σε ένα βρώμικο περιβάλλον, όπως έχουμε σημειώσει από αυτό το βήμα, παράγονται μολυσμένα και άρα επικίνδυνα τρόφιμα. Σε ένα περιβάλλον με ρυπογόνα φουγάρα της ΔΕΗ, οι εκλυόμενοι ρύποι (μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του θείου και του αζώτου καθώς και υδρογονάνθρακες) υποβαθμίζουν τον αέρα αλλά και το νερό και οι μολυντές αργά ή γρήγορα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιάτο μας!

Xαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη επιμόλυνση με διοξίνες (προερχόμενες από την καύση απορριμάτων) του τυριού μοτσαρέλα στη Νάπολι. Συνεπώς το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας, αφορά όλους μας! Και είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόβλημα της χώρας μας που δεν μπορούμε να το αφήσουμε "εν λευκώ" στον κ. Σουφλιά ο οποίος υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα είδος "καθαρής" ενέργειας (!), αγνοώντας σκόπιμα (;) ότι τα τοξικά απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων εκπέμπουν ακτινοβολίες για 70 τουλάχιστον χρόνια!
Ας δούμε όμως εν συντομία τι λένε όσοι αντιστέκονται στην "μεταλλική αναδάσωση". Αναφέρουν (σωστά) ότι αρκετές ΑΓ έχουν εγκατασταθεί στο Δήμο Στυρέων με δεδομένη την έκταση του Δήμου και τον αριθμό των υπαρχουσών ΑΓ και ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να δεχθεί και άλλες η περιοχή. Αντιπροτείνουν οι νέες ΑΓ να εγκατασταθούν στη Βόρειο Εύβοια αλλά εκεί δεν φυσάει…

Επίσης, αναφέρουν ότι οι ΑΓ καταστρέφουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου και διώχνουν τον τουρισμό! Ουδέν αναληθέστερο μιας και οι υπάρχουσες ΑΓ στις πλαγιές του Δήμου Στυρέων δεν φαίνονται καν από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά μόνο από λουόμενους σε απόσταση δεκάδων μέτρων από την ακτή! Τέλος, κατηγορούν τις ΑΓ ότι είναι …θορυβώδεις!

Σε αυτό το επιχείρημα, πώς να απαντήσω με λογικά επιχειρήματα όταν οι ΑΓ είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα χωριά της περιοχής και όταν φυσά στην περιοχή (δηλ. τις 300 από τις 360 μέρες του χρόνου), φυσά τόσο πολύ που ο μόνος θόρυβος που μπαίνει στο σπίτι είναι ο άνεμος που γλύφει την σκεπή και τα παράθυρα;

Το θέμα της αιολικής ενεργείας δεν είναι μηδαμινό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι διαχειριστής και φύλακας των ανέμων ήταν ο Αίολος, γιος του Ιππότου και της Μελανίππης. Βασίλευε στην "πλωτή Αιολία", που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βρίσκεται κοντά στη Σικελία. Εκεί, όπως μας διηγείται ο Όμηρος, ο Αίολος φιλοξένησε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του και τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθούσε να φτάσουν γρηγορότερα στην Ιθάκη.

Ο "ταμίας των ανέμων" τηρώντας την υπόσχεσή του, έδωσε στον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης έναν ασκό που μέσα του είχε κλείσει όλους τους ανέμους, ενώ φρόντισε να αφήσει έξω μόνο τον Ζέφυρο να πνέει ούριος για να σπρώχνει ευκολότερα το πλοίο τους. Όμως, οι σύντροφοι του Οδυσσέα από περιέργεια άνοιξαν τον ασκό για να δουν τι κρυβόταν μέσα, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν με ορμή όλοι οι υπόλοιποι άνεμοι και να σπρώξουν το πλοίο πίσω στο νησί του Αιόλου.

Ο Αίολος, θεώρησε αυτή τη πράξη του Οδυσσέα, μεγάλη ασέβεια προς τους θεούς και αποφάσισε να μην τον βοηθήσει ξανά στο μακρύ ταξίδι του. Στο δικό μας ταξίδι προς μια Ελλάδα με ΑΠΕ, θέλουμε να έχουμε ούριο άνεμο;



προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Ιούν 11, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Σαβ Ιούν 21, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Κυρ Ιούν 22, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen