Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Απειλή οι εστίες αδιαφορίας στην Εύβοια PDF E-mail
12.06.08

Πηγή: Ελεύθερος τύπος, της Ελένης Ευαγγελοδήμου
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=39979

Ελλειψη συντονισμού, προσωπικού, πόρων, αντιδιαβρωτικών και αντιπυρικών έργων καταγγέλλουν οι κάτοικοι στην Εύβοια
Τετάρτη, 11.06.08

Yψηλή επικινδυνότητα, χαμηλή ετοιμότητα στο Νομό Ευβοίας. Και δεύτερη φωτιά, με μη αναστρέψιμες αυτήν τη φορά επιπτώσεις, απειλεί τα καμένα, ενώ σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα «ζωντανά» κομμάτια του νομού.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε μόνο στα χαρτιά, χωρίς... αντιπυρικές ζώνες, δίχως να έχει καθαριστεί το δασικό οδικό δίκτυο και χωρίς να έχουν διαφυλαχθεί από την ανεξέλεγκτη βόσκηση οι «πράσινες νησίδες» (σημεία που γλίτωσαν και αποτελούν χώρους επανεποικισμού ειδών προς τα καμένα). Και όλα αυτά ενώ «στην Εύβοια η προετοιμασία ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα επειδή ανήκει στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας». «Δεν έχουν γίνει έργα. Τίποτα.
Ούτε στα καμένα ούτε στα άκαυτα», υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Κάνουν μάλιστα ακόμα ένα βήμα και, καταγγέλλοντας την απουσία παρεμβάσεων στις καμένες εκτάσεις (αντιδιαβρωτικά έργα κ.ά.) και την παντελή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών εν όψει του καλοκαιριού, μιλούν για «απόλυτη αδιαφορία των τοπικών αρχόντων». «Είμαστε σε αναμονή. Δεν έχουμε τα χρήματα για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις», απαντούν τοπικοί φορείς. Αποτέλεσμα;

Χορτάρια που ξεπερνούν ακόμα και τους 70 πόντους δίνουν στα καμένα την... ψευδαίσθηση αναγέννησης, αλλά είναι αυτά που σύμφωνα με τον κ. Νίκο Στούπη, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτών Επαγγελματιών Γεωπόνων, απειλούν να προκαλέσουν ολοκληρωτική καταστροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Η χαμηλή βλάστηση είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Δεν έχει καθαριστεί.

Η καταστροφή μπορεί να "έρθει" σε ελάχιστα δευτερόλεπτα», παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ταμυναίων (Αλιβέρι), κ. Χρήστος Ταμβάκος. Οπως περιγράφει, η Εύβοια έχει αφεθεί στα χέρια... εθελοντών και χορηγών(!): «Δεν έχουμε πάρει τα κονδύλια για πυροπροστασία. Πέρυσι πήραμε 500.000 ευρώ, αλλά κι αυτά είναι ελάχιστα. Δεν έγιναν ούτε καν αντιδιαβρωτικά έργα. Προσπαθούμε πλέον να στήσουμε αντιπυρικό σχεδιασμό βασιζόμενοι σε χορηγούς.

Στείλαμε αντιπροσώπους στη Γαλλία για ενημέρωση-εκπαίδευση, ενώ περιμένουμε δωρεές για πυροσβεστικά μέσα (οχήματα κ.ά.)». Την ίδια στιγμή, με σοβαρότατες ελλείψεις λειτουργούν και οι φορείς στα βόρεια του νομού. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ιστιαίας. «Πέρυσι πήραμε 17.500 ευρώ για πυροπροστασία. Φέτος ήρθαν μόνο 3.400 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για τα βασικά. Το μόνιμο προσωπικό είναι 12 άτομα και προς το παρόν δεν έχει έρθει κανένας εποχικός», περιγράφει ο δασάρχης κ. Ιωάννης Δεϊμέζης. Και μπορεί κατά το οδοιπορικό μας στα βόρεια να έδωσε μια νότα αισιοδοξίας η εικόνα δύο πυροσβεστών σε περιπολία στην καταπράσινη περιοχή Αγιος, ωστόσο οι δηλώσεις τους προκάλεσαν εκ νέου προβληματισμό: «Δεν υπάρχει συνεργασία με τα δασαρχεία. Οι μεν για την καταστολή, οι δε για την πρόληψη.
Δυστυχώς έτσι αντιμετωπίζεται το θέμα». «Μόνον η βροχή θα μας σώσει», λέει ο κ. Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

«Η Εύβοια έχει μοναδικά πευκοδάση άκαυτα εδώ και δεκαετίες, όπως είναι το όρος Κανδύλι. Τα πεύκα όμως είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και απαιτείται αυξημένη εγρήγορση».

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen