Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Greenia Bookmark Detail 
Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Νέα δασική πολιτική εξήγγειλε από το Κιλκίς ο Κ. Κιλτίδης PDF E-mail
23.06.08

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι αναδασώσεις πρέπει να ξεκινούν 2-3 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Εμφαση στους μύθους που έχουν επικρατήσει κακώς στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το δάσος και τη δασοπροστασία έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης, σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στη Γουμένισσα του Κιλκίς στις παρυφές του όρους Πάικου, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Εμφαση στα Δάση».
Μιλώντας σ' ένα κοινό που αποτελούσαν παράγοντες του δασικού κόσμου, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, επέλεξε να απαντήσει χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά συμπεράσματα σε μια σειρά από μύθους και την παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το δάσος, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά μια νέα δασική πολιτική.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αναδασώσεις και την κοινωνική πίεση που υπάρχει για άμεση έναρξη έπειτα από κάποια πυρκαγιά.

Οι τεχνητές αναδασωτικές προσπάθειες πρέπει να ξεκινούν 2-3 χρόνια μετά την πυρκαγιά, και αυτό στο οποίο πρέπει να ρίχνεται το βάρος αμέσως είναι τα έργα για την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες, όπως είπε. Επισήμανε επίσης ότι στην περιοχή μας η φυσική αναγέννηση του δάσους ξεπερνά το 85%.

Ο δεύτερος μύθος έχει να κάνει με τη δήθεν προστασία που προσφέρουν οι αντιπυρικές ζώνες. Ο κ. Κιλτίδης είπε ότι οι αντιπυρικές ζώνες, που είναι και αντιαισθητικές, έχει αποδειχτεί πως δεν βοηθούν αποτελεσματικά στη μη μετάδοση της φωτιάς, και πιο σημαντικό είναι η διάνοιξη δασικών δρόμων ώστε να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση στις εστίες της φωτιάς, όπου εκδηλωθούν. Επίσης δεν χρειάζεται να κλαδεύονται από κάτω τα δέντρα για να μη μεταδίδεται η φωτιά, όπως υποστηρίζεται, αλλά να καθαρίζονται καλά όλα τα σημεία εκείνα δίπλα στους δρόμους με μεγάλη κίνηση, τους στύλους της ΔΕΗ κ.λπ., απ όπου και ξεκινούν πολλές πυρκαγιές.

Ο κ. Κιλτίδης κατέστησε υπεύθυνα τα Δασαρχεία της χώρας αν δεν ανταποκριθούν σε όποιες καταγγελίες για μπάζα και άλλα υλικά που πετιούνται μέσα στα δάση.

Ο υφυπουργός είπε ότι η δασική πολιτική είναι μια κατεξοχήν παραγωγική πολιτική που αποσκοπεί στη μεγέθυνση του δάσους, ενώ έριξε το σύνθημα «να ψηλώσουμε τα δέντρα και να ανεβάσουμε τα δάση πιο ψηλά στα βουνά», λέγοντας πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού σε ποσότητα και ποιότητα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών.

Τέλος, ο κ. Κιλτίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών και να επανασυνδεθούν με τη Γενική Διεύθυνση Δασών, ενώ για τη δασοπυρόσβεση είπε ότι παρουσιάζει πολυπλοκότητα, και πως πυροσβέστες, δασικοί αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμπορευτούν.

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen