Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Άλσος Παγκρατίου - Ιδού το σχέδιο - έγκλημα PDF E-mail
24.06.08

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αποφάσεις του ΣτΕ και γνωματεύσεις για τον χαρακτήρα του άλσους επιχειρεί να παρακάμψει η δημοτική Αρχή της Αθήνας προκειμένου να προωθήσει τα μεγαλεπίβολα σχέδιά της για κατασκευή θεάτρου και αναψυκτηρίου μέσα στο άλσος Παγκρατίου, όπως αποκάλυψε χθες η «Ε». Από τα ίδια τα στοιχεία του δήμου προκύπτει ότι στη μοναδική όαση των 25 στρεμμάτων προβλέπεται να καλυφθούν τουλάχιστον 455 τετραγωνικά!
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έγινε στις 9 Ιουνίου 2008, ενώ δύο μήνες πριν (23/4/2008) είχε κοινοποιηθεί στον δήμο γνωμάτευση της διεύθυνσης Δασών Αθηνών, στην οποία δεν είναι δυνατή η κατασκευή, εντός του άλσους Παγκρατίου, θερινού θεάτρου 350 θέσεων και καφενείου, αφού «σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας δεν επιτρέπονται οι οποιεσδήποτε κατασκευές εντός των αλσών και πάρκων, παρά μόνον έργα βελτίωσης, συντήρησης και προστασίας της βλάστησης». Επισυνάπτεται μάλιστα πρόσφατη (20/3/2008) γνωμάτευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που προσυπογράφει ο κ. Κιλτίδης, με βάση την οποία στο καθεστώς υψηλής προστασίας εμπίπτουν και οι δενδροστοιχίες των δρόμων.

Η αποκάλυψη των σχεδίων ενόχλησε τη δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης, που ήταν ο εισηγητής του θέματος, μας ενημέρωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος προχωρά με βάση νομοθέτημα του 1971, το οποίο, όπως είπε, δίνει δικαίωμα κάλυψης 332 τετραγωνικών. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι για τις νέες ανάγκες χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού, γιατί το θέατρο και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις μετατοπίζονται ελαφρώς, σημειώνοντας ότι η κάλυψη θα είναι 320 τετραγωνικά, μικρότερη από την προβλεπόμενη πριν από 37 χρόνια. Είπε τέλος ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιδέχεται ενστάσεων, ενώ για να θεσμοθετηθεί, χρειάζεται ρύθμιση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

«Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε στην «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αναγνωστόπουλος. Γέννημα-θρέμμα του Παγκρατίου, μας εξηγεί ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια του δήμου και υπογράφουν υπέρ των έργων με την ανάμνηση των πραγματικά ιστορικών παραστάσεων του «Ελεύθερου Θεάτρου». Εκτός από το έγγραφο του δασαρχείου, μας έδωσε τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ με βάση τις οποίες έγινε στις αρχές του 1981 από τον τότε υπουργό Γ. Πλυτά η κατεδάφιση όλων των κτισμάτων. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της δημοτικής Αρχής για θεσμοθετημένους οικοδομήσιμους χώρους 332 τετραγωνικών και αποκαλύπτει ότι το 1977, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες των φορέων της περιοχής, είχαν εντοπιστεί εγκαταστάσεις και ελαφρές κατασκευές που έφταναν τα 455 τετραγωνικά. Οι αποφάσεις του ΣτΕ το 1981 δεν στάθηκαν στις αυθαιρεσίες, αλλά στο σκεπτικό τους σημειώνουν ότι σε κοινόχρηστους χώρους «απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπον ανέργεσις οικοδομών, περιτοιχισμάτων, φρακτών και εν γένει η εκτέλεσις οιωνδήποτε εργασιών δομήσεως και οιαδήποτε προσωρινή ή μόνιμος εγκατάστασις».

«Στην πραγματικότητα η κάλυψη θα ξεπεράσει τα 700 τετραγωνικά», μας είπε η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, που διαπίστωσε ότι στα σχέδια δεν καταγράφεται η επιφάνεια που θα καταλάβουν οι κερκίδες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. «Δεν επιτρέπεται να προωθούνται αστικές χρήσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», μας είπε και προτείνει στον δήμο να ενισχύσει τις θεατρικές ομάδες χωρίς να «τσιμεντάρει» τα ελάχιστα άλση της πρωτεύουσας. *

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 10263734
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen