Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Meteo Bookmark Detail 
Greenia Bookmark Detail 
Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
Ηρθε η ώρα να πέσουν οι μύθοι για την ενέργεια PDF E-mail
29.06.08

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μέχρι προσφάτως πολλοί αναλυτές επισήμαναν τα προβλήματα σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση για ενέργεια, αλλά δεν φαντάζονταν και οι ίδιοι πως η κατάσταση μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου τόσο γρήγορα. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Τόνι Χέιγουορντ, CEO της BP, σε σχετικό άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στο οποίο σημειώνει πως, για να δράσουμε συνετά, πρέπει να αρχίσουμε με τα δεδομένα που έχουμε και όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Να αποδεχθούμε τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα ελπίζαμε να είναι».
Ο αρθρογράφος επικαλείται έκθεση της ΒΡ με τίτλο «Στατιστική Επιθεώρηση της Παγκόσμιας Ενέργειας», η οποία αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πηγή για αντικειμενική ενημέρωση περί της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως τονίζει ο Τόνι Χέιγουορντ, η εν λόγω έκθεση εκθέτει ορισμένους μύθους που πρέπει να καταρριφθούν, «για να βρούμε τις σωστές λύσεις στα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως η ασφάλεια στα θέματα ενέργειας και η κλιματική αλλαγή». Ως πρώτο από όλους αυτούς τους μύθους αναφέρει την πεποίθηση ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται σε παράγοντες τεχνικής φύσεως, όπως η κερδοσκοπία, καθώς όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν σαφώς πως οφείλονται σε θεμελιώδη μακροοικονομικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα διευκρινίζει πως η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ενέργεια βρέθηκε το 2007 σε επίπεδα άνω του μέσου όρου για πέμπτο συναπτό έτος εξαιτίας της «ταχύτερης περιόδου οικονομικής ανάπτυξης μετά από εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1970». Και όπως επισημαίνει, για την αύξηση της ζήτησης ευθύνονται κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες που επιδοτούν τις τιμές των καυσίμων, δηλαδή η Κίνα, η Ινδία αλλά τελευταία και οι ίδιες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Ωστόσο, όμως, δεν ανταποκρίνεται αναλόγως η προσφορά ενέργειας καθώς η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ υποχώρησε το περασμένο έτος κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα. Ο αρθρογράφος της F.T. επισημαίνει, επίσης, ότι ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, όπου το 2007 η παραγωγή φυσικού αερίου κατέγραψε μείωση 10%, τη μεγαλύτερη για δεύτερο συναπτό έτος. Η παραγωγή πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλιο αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά αυτό οφείλεται σε μία και μόνον καινούργια πετρελαιοπηγή, ενώ η συνολική παραγωγή παραμένει σε πτωτική πορεία.

Ο αρθρογράφος της F.T. ανακαλεί την τελευταία πετρελαϊκή κρίση πριν από 30 χρόνια, όταν η παραγωγή από τις καινούργιες πετρελαιοπηγές στη Βόρεια Θάλασσα βοήθησαν να πέσουν οι τιμές. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά η καινούργια παραγωγή από τις χώρες του ΟΟΣΑ πρέπει να προέλθει από τους αμμολόφους υδρογονανθράκων στον Καναδά, την Αρκτική και τα βαθέα ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι υπάρχει και ο παράγοντας Ρωσία, η παραγωγή της οποίας έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μέχρι προσφάτως ελάχιστοι γνώριζαν πως η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο από πλευράς της Κίνας καλύπτεται καθ’ ολοκληρίαν από την αυξημένη προσφορά από τη Ρωσία. Ο Τόνι Χέιγουορντ τονίζει πως οι διεθνείς πετρελαϊκές όπως η ΒΡ εξακολουθούν να έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές, καθώς βρίσκεται σε έξαρση ο εθνικισμός για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Αυτό, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές διαθέτουν την καλύτερη τεχνολογία για την άντληση από δυσπρόσιτες πηγές.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει τον δεύτερο μύθο, ότι ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον εξάντλησης των υδρογονανθράκων. Ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος εξακολουθεί να έχει άφθονες πηγές με εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου για τουλάχιστον 40 χρόνια, φυσικού αερίου για τουλάχιστον 60 χρόνια και άνθρακα για 130 χρόνια, αλλά οι δυσκολίες είναι πολιτικής φύσης. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο μύθο, αυτός δεν είναι άλλος από την ελπίδα να στραφούμε σύντομα σε οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα. Μολονότι τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσονται ταχύτατα, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα ποσοστό μικρότερο του 2% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Ο αρθρογράφος της F.T. επισημαίνει πως ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα και ο άνθρακας είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος από όλους τους τύπους καυσίμων. Οι εκπομπές καυσαερίων εξακολουθούν να αυξάνονται και πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Τόνι Χέιγουορντ, η απάντηση βρίσκεται στη διαπίστωση πως, όταν οι αγορές αφεθούν ελεύθερες να λειτουργήσουν, λειτουργούν αποτελεσματικά. Και αυτό αποτελεί πηγή ελπίδας για το μέλλον, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές αρχίζουν ήδη να αντιδρούν στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, περιορίζοντας τη ζήτηση. Ταυτοχρόνως στρέφονται στην αποτελεσματική χρήση της ενέργειας. Για τον Τόνι Χέιγουορντ, το συμπέρασμα είναι απλό. Παραγωγοί και καταναλωτές πρέπει να ενθαρρυνθούν να αντιδράσουν στα μηνύματα της αγοράς, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής, τις καινούργιες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γι’ αυτό και απαιτείται συνεργασία του επιχειρηματικού με τον πολιτικό κόσμο.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1056272
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Πεμ Ιούλ 03, 2008
Ημερίδα - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 12:00πμ
13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Οικολογικό Τριήμερο στο Ποσείδι
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 12:00πμ
13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Οικολογικό Τριήμερο στο Ποσείδι
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen