Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Plant-a-Tree Bookmark Detail 
Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό Bookmark Detail 
Κορυδαλλός Bookmark Detail 
Πάμε Αλλιώς - ανοιχτή Δημοτική κίνηση Κορυδαλλού Bookmark Detail 
order81 Bookmark Detail 
Καλαδί Κυθήρων Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Οικολογικής Γεωργίας Bookmark Detail 
Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Φθιώτιδας Bookmark Detail 
ΟΜΙΛΙΑ κ. Κ. ΚΙΛΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ PDF E-mail
21.10.08

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ.Α.Α.& Τ.- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Κ. ΚΙΛΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πηγή: ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 20-10-2008

  
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, στο πλαίσιο έναρξης της 1ης Ευρωπαϊκής Δασικής Εβδομάδας, πραγματοποίησε σήμερα στις 7 μ.μ. ομιλία με θέμα «Ένας χρόνος Δράσεων Δασικής Πολιτικής, η προσπάθεια Συνεχίζεται» στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεσθεί στον ένα χρόνο άσκησης της αρμοδιότητας Δασικής Πολιτικής με άξονες τον Ειδικό Φορέα Δασών, την αναγέννηση των δασικών φυτωρίων της χώρας, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων σε πυρόπληκτες περιοχές.

   
Ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στους μύθους που έχουν «στοιχειώσει» στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες για τη Δασική Νομοθεσία και με τη συνεργασία Δασολογικής Επιστήμης και των Δασικών Υπηρεσιών επιχειρείται η απομυθοποίησή τους.

1ος Μύθος. Οι δασικές υπηρεσίες προβαίνουν σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.

Οι δασικές υπηρεσίες προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς κατά την κείμενη νομοθεσία και οι περισσότερες πράξεις αναφέρονται σε πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν να κάνουν με την έννοια του δάσους.

Ουδεμία δασική υπηρεσία και να το ήθελε ακόμη δε θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς διότι τούτο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

2ος Μύθος. Οι αντιπυρικές ζώνες στο δασικό χώρο.

Χαράσσονται μόνο κατά την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών περιμετρικά σε δομημένα δάση όπως και για την προστασία οικισμών που απειλούνται από φωτιά.

3ος Μύθος. Ο καθαρισμός του δάσους. Οι εργασίες καθαρισμού του υποορόφου των δασών γίνονται παρόδια, δίπλα στους δρόμους και σε ικανοποιητικό βάθος για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθετοποίησης των πυρκαγιών. Καθαρισμοί γίνονται στις οδούς πρόσβασης προς το δασικό χώρο.

4ος Μύθος. Η άσκηση της θήρας.

Η θήρα είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους και ασκείται σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.


Για τη νέα Δασική Πολιτική ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε ότι «διαμορφώθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε μία περίοδο που μετρούσαμε τις πληγές που άφησαν στο καταστροφικό τους πέρασμα οι πυρκαγιές του καλοκαιριού. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες εργάστηκαν άοκνα και μεθοδικά για την αποκατάσταση του πληγέντος δασικού χώρου» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Ειδικού Φορέα Δασών, στην αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και εσχάτως στις δασικές περιοχές της Ρόδου και εκ παραλλήλου στις ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την αναγέννηση των δασικών φυτωρίων, που είτε υπολειτουργούσαν είτε είχαν μείνει για πολλά χρόνια ανενεργά, και για τη θωράκιση της Δασικής νομοθεσίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάκληση των εγκυκλίων οι οποίες ερμήνευαν διασταλτικά την κείμενη Δασική Νομοθεσία και προκαλούσαν δυσλειτουργίες στις δασικές υπηρεσίες, στη μέριμνα που λήφθηκε για την αυστηροποίηση του Ν. 998/79 σε ότι αφορά τις πράξεις ανάκλησης αναδασωτέων εκτάσεων, για τις οποίες αποφασίστηκε να εισέρχονται στην Α΄ Βαθμια και Β΄Βαθμια Επιτροπή (άρθρο 10 του Ν. 998/79) αλλά και τις πράξεις περί δασωμένων αγρών (άρθρο 12 Ν. 3208/2003) οι οποίες δεν προέρχονται από μονοπρόσωπο όργανο αλλά εισέρχονται υποχρεωτικά στις Επιτροπές του άρθρου 10 του Ν. 998/79.

Σημείωσε ακόμη ότι μετά από πολλά χρόνια εκδόθηκε απόφαση η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών εκτροφείων για τα τριχωτά είδη, με γενετική ταυτοποίηση, ότι για πρώτη επίσης φορά προβλέφθηκε στη φετινή απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας η χρήση του φωσφορίζοντος γιλέκου για τους κυνηγούς και εφαρμόζονται πιο αυστηροί κανόνες στην άσκηση της θήρας, και ότι ελήφθη απαγορευτική απόφαση για την τεχνητή διάδοση της βαμβακίασης των πεύκων με συμπληρωματικά μέτρα καταπολέμησής της. Αναφορά έκανε και στη συμμετοχή του ΥΠ.Α.ΑΤ. στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο σε ότι αφορά την καταγραφή των εκπομπών του άνθρακα.

Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έγινε πράξη η αναδιοργάνωση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικό κέντρο191) ενώ ύστερα από έντεκα χρόνια καθιερώθηκε και πάλι η συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος σε καθημερινή βάση στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.) του Υπουργείου Εσωτερικών όπως και η παρουσία δασολόγων - δασοπόνων στο δασικό χώρο σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών. Με όλες τις παραπάνω ενέργειες όπως υπογράμμισε ο κ. Υφυπουργός άτυπα κάναμε πράξη αυτό που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για την ίδρυση ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης.

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Υφυπουργός στις Δασολογικές Σχολές και στα ΤΕΙ Δασολογίας τα οποία έχουν αναγορευθεί σε επιστημονικούς

Συμβούλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις προγραμματικές συμβάσεις με Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και με Δήμους για δασοτεχνικά έργα καθώς και στα Πρωτόκολλα - Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων - Βιοτόπων, τη W.W.F - Ελλάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τον «Αρκτούρο» και την Εμπορική Τράπεζα και αναφέρονται σε θέματα προστασίας - ανάπτυξης και αποκατάστασης του δασικού χώρου.

Τέλος ο κ. Κιλτίδης μίλησε για το νέο όραμα της δασικής πολιτικής, για το δάσος των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων και την επιδίωξη να μεγεθυνθεί, να γίνουν καλλιέργειες στα δέντρα, να ψηλώσουν τα δέντρα και να ανέβει το δάσος ψηλά στο βουνό για μεγιστοποίηση του υδρονομικού οφέλους.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα την άμεση προκήρυξη των δασικών χαρτών για το ν. Αττικής, την αλλαγή λειτουργίας των Δασικών Συνεταιρισμών, την αλλαγή του καταστατικού της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης βοσκοτόπων.

«Βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για να υλοποιήσουμε τα μεγάλα αναδασωτικά έργα, για να εκτελέσουμε έργα αναψυχής, δασικής οδοποιίας, ορεινής υδρονομίας και να απορροφήσουμε το 100% των πόρων της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, τις πιστώσεις των 602.000.000ευρώ που για πρώτη φορά έχουν προβλεφθεί για έργα ανάπτυξης και αποκατάστασης του δασικού χώρου και τούτη αυτή η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς»κατέληξε ο κ. Υφυπουργός.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 3222488
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Σαβ Οκτ 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Κυρ Οκτ 26, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Τετ Οκτ 29, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Οκτ 30, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Συνάντηση για το όρος Αιγάλεω
Παρ Οκτ 31, 2008 @08:00πμ - 10:00μμ
Το πρώτο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Friends of Nature στην Κάλυμνο.
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen