Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.biotechwatch.gr/ Bookmark Detail 
http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Το απειλεί εισαγόμενη ρύπανση PDF E-mail
26.02.10

Βαρέα μέταλλα, τοξικά, ακόμη και ραδιενεργά είναι τα βασικά στοιχεία που ανιχνεύονται στο 90% του συνολικού όγκου του νερού της Μαύρης Θάλασσας. Ο καθηγητής Φυσικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Βαλκανικής Περιβαλλοντικής Ένωσης ΒΕΝΑ, Φωκίωνας Βοσνιάκος, επισημαίνει ότι σημαντικό φορτίο νερού από τη Μαύρη Θάλασσα φθάνει στο Βόρειο Αιγαίο.

Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
[email protected]

Η... εισαγόμενη ποσότητα νερού μαζί με τη ρύπανση φθάνει στα 26.000 κυβικά μέτρα. Ιδιαίτερα ευάλωτη εμφανίζεται η περιοχή του Άθω, όπου καταλήγουν 11.000 κυβικά μέτρα νερού. Όπως εξηγεί ο κ. Βοσνιάκος, “η θαλάσσια περιοχή του Άθω επηρεάζεται επιφανειακά πάρα πολύ από τη ροή των υδάτων από τη Μαύρη Θάλασσα. Το κυρίως ρεύμα αυτής της μεταφοράς είναι ένα στενό ρεύμα με μέγιστο βάθος 90 μέτρα που ξεκινά από τα Δαρδανέλια με κατεύθυνση νοτιοδυτική και ταχύτητες 10 έως 50 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα θαλάσσιου ρεύματος που μετρήθηκε στα Δαρδανέλια είναι της τάξης των 300 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο. Καθώς τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εισέρχονται στο Αιγαίο, το επιφανειακό στρώμα του βορείου και δυτικού τμήματος του Αιγαίου επηρεάζεται σημαντικά από τη ροή αυτή" συμπληρώνει.

Τρεις εχθροί
Τα βασικά προβλήματα της Μαύρης Θάλασσας που μεταφέρονται και στο Αιγαίο είναι:
1) Ραδιονουκλίδια. Πρόκειται για κατάλοιπα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Κατάλοιπα τέτοιων ουσιών έχουν εντοπιστεί ακόμη και στις ακτές της Ισπανίας.
2) Βαρέα μέταλλα. Εντοπίζονται συνεχώς στα ιζήματα και πολλές φορές στα ιχθυηρά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
3) ΡΗΑ. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στις εκβολές του Δούναβη. Με τα ποτάμια μεταφέρονται περισσότεροι από 70.000 τόνοι τον χρόνο.
Στην περίπτωση του συνολικού φωσφόρου στη Μαύρη Θάλασσα η ετήσια ποσότητα φθάνει τους 51.726 τόνους. Δεδομένου ότι ο προσανατολισμός της ροής των ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας είναι προς το Νότο, το πιο επηρεασμένο τμήμα είναι η ρουμανική υφαλοκρηπίδα, που αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής υφαλοκρηπίδας της Μαύρης Θάλασσας.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που σε συνεργασία και με τις ιταλικές αρχές θα συλλέξει και θα αξιολογήσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ώστε να διερευνηθεί το θέμα της απόρριψης τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου ζητά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και το ελληνικό τμήμα της WWF. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εξηγούν ότι ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση από το 1990 έχει καταγγείλει τη διακίνηση τοξικών αποβλήτων στον βυθό της θάλασσας και εκτιμά ότι περισσότερα από 637 πλοία με “δηλητήριο” βρίσκονται βυθισμένα στη Μεσόγειο, κάποια μάλιστα στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου!

Επιστημονικό Δίκτυο
Στο διεθνές επιστημονικό Δίκτυο της Μαύρης Θάλασσας συμμετέχουν 51 χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της ΕΕ. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει η Βαλκανική Περιβαλλοντική Ένωση. Μεταξύ των στόχων του είναι να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης της Μαύρης Θάλασσας για αειφόρο ανάπτυξη σε όλους τους τομείς μέσα από το επιστημονικό δίκτυο που πρόκειται να αναπτυχθεί.

Φεβ 12, 2010

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 11116113
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen