Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.biotechwatch.gr/ Bookmark Detail 
http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Πράσινος ΣΕΒ για την αξιοποίηση των αποβλήτων PDF E-mail
26.02.10

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην Ελλάδα, τα τελευταία (πολλά) χρόνια, οι έννοιες «βιομηχανία» και «αειφορία» θεωρούνται ασύμβατες -ένας τόπος μπορεί να χαίρεται τα οφέλη ή της μιας ή της άλλης. Υπάρχουν όμως και... άλλες βιομηχανίες. Είκοσι μία μεγάλες επιχειρήσεις «συνασπίστηκαν» σχηματίζοντας έναν «πράσινο ΣΕΒ», με στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας αξιοποίησης των βιομηχανικών αποβλήτων.

Κρίσιμη εποχή

Ο ΣΕΒΙΑΝ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης) απαρτίζεται από εταιρείες με επιχειρηματική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, βιομηχανίες δηλαδή που επενδύουν είτε στον τομέα της ανακύκλωσης είτε σε αυτόν της ενεργειακής αξιοποίησης. «Οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανακύκλωση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων καθώς και αυτοί που παράγουν πράσινη ενέργεια από προϊόντα απορριμματικής προέλευσης αποτελούν τους σκαπανείς μιας πράσινης οικονομίας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδέσμου κ. Αθ. Κατρής.


Οπως είπε, σε μια κρίσιμη οικονομικά αλλά και ενεργειακά εποχή, οι βιομηχανίες αυτές όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον από τη ρύπανση, αλλά επιπλέον μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παράγοντας πράσινη ενέργεια από τα απόβλητα. Βασικός στόχος του ΣΕΒΙΑΝ είναι επίσης η ανάπτυξη δικτύων μεταξύ των επιχειρήσεων με γνώμονα την αξιοποίηση των αποβλήτων τους (η μία βιομηχανία χρησιμοποιεί τα απόβλητα της άλλης). Πρόκειται για την έννοια της «βιομηχανικής συμβίωσης» που ήδη βρίσκει εφαρμογή σε χώρες του εξωτερικού. Στη Μ. Βρετανία για παράδειγμα οι δράσεις αυτές έχουν συμβάλει στην εξοικονόμηση 4,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 6,2 εκατ. τόνων πρωτογενών υλών, ενώ έχουν αποτρέψει την ταφή 3,39 εκατ. τόνων αποβλήτων (εκ των οποίων οι 0,33 εκατ. τόνοι ήταν τοξικά απόβλητα). Στην περίπτωση του ΣΕΒΙΑΝ, μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα... χρήσιμα απόβλητα εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων.

Αντιστροφή του κλίματος

«Οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν σε αντίξοες συνθήκες μπορούν με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους να διευκολύνουν την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης αποβλήτων», κατέληξε ο κ. Κατρής. Κοινή είναι επίσης η πεποίθηση ότι τέτοιου είδους δράσεις θα αντιστρέψουν το αρνητικό, για τον βιομηχανικό κλάδο, κλίμα στη χώρα μας, που εδράζεται, όπως ειπώθηκε, σε... αμαρτίες του παρελθόντος.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 11116136
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen