Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.biotechwatch.gr/ Bookmark Detail 
http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Το πρώτο σύστημα αναγέννησης ψυκτικών υγρών PDF E-mail
02.03.10

Τα HCFCs είναι εξαιρετικά βλαβερά για το περιβάλλον και τη στοιβάδα του όζοντος     «E» 28/2

engine.feed.grΠηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Στην αναγέννηση των χρησιμοποιημένων ψυκτικών υγρών (υδροχλωροφθοράνθρακες - HCFCs) προχωράει η χώρα μας, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος.

Με καθυστέρηση μιας δεκαετίας από τη θέσπιση του κανονισμού 2037/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ύστερα από καταδίκη της Ελλάδας στο «Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» (ΔΕΚ) το 2006 (υπόθεση C-390/05), η χώρα μας τώρα αποκτά το πρώτο σύστημα αναγέννησης HCFCs.

Η καταδικαστική απόφαση του ΔΕΚ βασίστηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε καθορίσει τις ελάχιστες απαιτήσεις του σχετικού τεχνικού προσωπικού, δεν είχε λάβει τα απαραίτητα προληπτικά και ελεγκτικά μέτρα και δεν είχε διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις σχετικές εκθέσεις.

Ο Κανονισμός 2037/2000 έχει ως στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό της βλάβης της στοιβάδας του όζοντος και η χώρα μας εναρμονίστηκε με αυτόν το 2007 (ΚΥΑ. Αριθ. Η.Π. 37411/1829/Ε103/2007).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, από την 1/1/2010 απαγορεύεται η παραγωγή, εισαγωγή, διανομή, αποθήκευση και χρήση των παρθένων υδροχλωροφθορανθράκων. Ενώ το 2015 θα απαγορευθεί και η χρήση των αναγεννημένων ψυκτικών υγρών, στο πλαίσιο λήψης περαιτέρω μέτρων για την προστασία της στοιβάδας του όζοντος.

Η εταιρεία «SP Gas Environmental Solutions» ίδρυσε και λειτουργεί το σύστημα για την αναγέννηση των HCFCs στο Μενίδι Αττικής, για την αδειοδότηση του οποίου χρειάστηκαν 2 χρόνια. Σημειωτέον ότι οι HCFCs ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

«Παρόλο που η χημική σύσταση των HCFCs τους κάνει να είναι αβλαβείς για την υγεία μας, ταυτόχρονα τους καθιστά εξαιρετικά βλαβερούς για το περιβάλλον και τη στοιβάδα του όζοντος», εξηγεί ο μηχανολόγος μηχανικός της «SP Gas Environmental Solutions», κ. Μιχάλης Λυγκιάρης.

«Σήμερα, όταν ο εξοπλισμός κλιματισμού και ψύξης φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής του, το ψυκτικό ρευστό που εμπεριέχεται σε αυτόν μπορεί να ανακτηθεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Η έναρξη του πρώτου «Κέντρου Αναγέννησης και Ανακύκλωσης Ψυκτικών Υγρών» στην Ελλάδα είναι πρωτοβουλία της «SP Gas Environmental Solutions». Η διαδικασία αναγέννησης που αναλαμβάνει η «SP Gas» διαχωρίζει το ψυκτικό ρευστό από προσμείξεις, όπως λάδι, νερό και μη συμπυκνωμένα αέρια.

Η «SP Gas» παρέχει τις υπηρεσίες της σε εθνικό επίπεδο. Η παραλαβή του ανακτημένου-απόβλητου ψυκτικού υγρού γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για όσους θέλουν να κάνουν το σωστό για το περιβάλλον και την τσέπη τους, είτε είναι μεγάλοι χρήστες όπως νοσοκομεία, διυλιστήρια, σούπερ μάρκετ κλπ. είτε ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους κλιματιστικά και οικιακά ψυγεία.

Η αναγέννηση ψυκτικών υγρών προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει τις ανάγκες εισαγωγής ψυκτικών υγρών σε εθνικό επίπεδο. Ομως, η ελληνική αγορά ίσως αντιμετωπίσει έλλειψη ψυκτικών υγρών στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί επειδή οι ποσότητες οι οποίες ήταν αποθηκευμένες εστάλησαν στο εξωτερικό για αναγέννηση ή καταστράφηκαν. Ετσι, δεδομένου ότι από τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε η παραγωγή παρθένων HCFCs, θα πρέπει να αρκεστούμε στα αναγεννημένα ψυκτικά, τις ποσότητες των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Δ.Λ.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 11088317
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen