Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Βιολογική Φυτοπροστασία Χαραντώνης Bookmark Detail 
Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Ελληνες έφτιαξαν υδρογόνο από ήλιο και νερό PDF E-mail
05.04.08


Tου Ματθαιου Τσιμιτακη

Την περασμένη Δευτέρα έγινε στην Αλμερία της Ισπανίας πειραματική δοκιμή λειτουργίας του πρώτου ηλιο-θερμο-χημικού αντιδραστήρα παραγωγής ενέργειας, ισχύος 100 κιλοβάτ. Ο αντιδραστήρας βασίζεται στην τεχνολογία hydrosol η οποία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς την σε υδρογόνο με τη βοήθεια του νερού και ενός στρώματος πρωτότυπων νανοϋλικών που κατασκεύασε ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος και η επιστημονική του ομάδα από τη Θεσσαλονίκη. Για την συγκεκριμένη τεχνολογία ο Αθ. Κωνσταντόπουλος έλαβε το 2006 το βραβείο Ντεκάρτ, το κορυφαίο επιστημονικό έπαθλο στην Γηραιά Ηπειρο, καθώς ακόμα και πλήθος διακρίσεων σε Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.


Δυνατή η αποθήκευση

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί τρεις, κυρίως, τεχνολογίες εκμετάλλευσης της ενέργειας του ηλίου, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει οριστικά και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες και ηλιοθερμικά εργοστάσια έχουν ήδη αναπτυχθεί, όμως παρουσιάζουν «το πρόβλημα της αποθήκευσης. Η ενέργεια πρέπει να καταναλωθεί όπως παράγεται ή να αποθηκευθεί με σοβαρές όμως απώλειες», εξηγεί ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Με την ηλιο-θερμο-χημική ενέργεια, όμως, έχουμε μετατροπή σε υδρογόνο, ένα καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης οχημάτων ή κυψέλες αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου.

Η τεχνολογία hydrosol βασίζεται σε ειδικούς κεραμικούς αντιδραστήρες με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας. Από αυτούς διέρχεται νερό το οποίο εξατμίζεται μέσα από αυλούς που είναι καλυμμένοι με ένα ειδικό υλικό το οποίο συγκρατεί το οξυγόνο και απελευθερώνει το υδρογόνο, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες το οποίο συλλέγεται και αποθηκεύεται σε ειδικές κυψέλες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Ενδιαφέρον από εταιρείες

«Ο πρώτος αντιδραστήρας με ισχύ 3 κιλοβάτ, σχεδιάστηκε από εμάς αλλά η συναρμολόγηση και η κατασκευή του έγινε στην Κολωνία. Στην Ισπανία, περάσαμε στα 100 κιλοβάτ και προσπαθούμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να περάσουμε στην κλίμακα των μεγαβάτ, ώστε να αποδείξουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι και εμπορικά αξιοποιήσιμη», λέει ο Αθ. Κωνσταντόπουλος.

Στην Ισπανία, η ελληνική ομάδα συνάντησε το αυξημένο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. «Ολες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ήταν εκεί. Αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα αναζητώντας νέες πηγές ενέργειας. Το πετρέλαιο τελειώνει, όπως ξέρετε, και υπάρχει και η πίεση των κλιματικών αλλαγών».

«Ηλιακό Εμιράτο» η Ελλάδα

«Η ενέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας καθώς “βρέχει ήλιο”, το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Μάλιστα, η ευρύτερη περιοχή μας είναι “Ηλιακά Εμιράτα”», λέει εύστοχα ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας Αθ. Κωνσταντόπουλος. Ευχή του, μετά την επιτυχία αυτή, είναι η τεχνολογία να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει στη χώρα μας και να μη «μεταναστεύσει» προς δυσμάς.

«Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε πειραματικές εγκαταστάσεις που θα μας επιτρέπουν να εφαρμόζουμε τεχνολογίες γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε μια εγκατάσταση του ενός μεγαβάτ για να ελέγξουμε τι γίνεται σε αυτή την κλίμακα. Σιγά σιγά, μπορούμε να φθάσουμε στο σημείο όπου θα σκεφτόμαστε πώς να φέρουμε την ηλιακή ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας». Ποιος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί; Η ΔΕΗ, οι επιχειρηματίες και οι τοπικές κοινωνίες, όπως είναι οι νησιωτικές μας, σύμφωνα με τον κύριο Κωνσταντόπουλο.

   


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δευ Ιούν 09, 2008
Αίγινα-Θεματική έκθεση: Ελλάδα - το Σπίτι μας
Τετ Ιούν 11, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen