Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών Bookmark Detail 
TeamAdara Bookmark Detail 

Ημερολόγιο Δράσεων

Απρίλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?
Δάση - πυριτιδαποθήκες  E-mail
07.04.08

dasiskoypidiaSΟS από τα δύο τελευταία που έμειναν στην Αττική, βόρεια της Πεντέλης

Σε πυριτιδαποθήκες έχουν μετατραπεί τα δύο τελευταία δάση της Αττικής, στα βόρεια της Πεντέλης. Κανένας καθαρισμός δεν έχει γίνει εδώ και μία δεκαετία, με αποτέλεσμα ξερόχορτα, κλαδιά, πευκοβελόνες, σκουπίδια, πλαστικά και σπασμένα γυαλιά να σχηματίζουν ένα «χαλί» καύσιμης ύλης τουλάχιστον δέκα εκατοστών.

 

 

 

Σήμα κινδύνου για τα συγκεκριμένα δάση της Αττικής εκπέμπει ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Στεργίου, εντοπίζεται στο δάσος Μορτερού και σε αυτό που βρίσκεται όπισθεν του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλου επί της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος της Νέας Ερυθραίας.
«Τα δύο συγκεκριμένα δάση, αλλά και αυτά που περιβάλλονται από τους Δήμους και Κοινότητες Δροσιάς, Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Κρυονερίου και Ροδόπολης, είναι η ξεχασμένη πυριτιδαποθήκη της Αττικής. Παρά τις περυσινές καταστροφές, οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να τα προστατεύσουν. Δεν έχουν πάρει καν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να μην πάθουμε ξανά ό,τι και το προηγούμενο καλοκαίρι», επισημαίνει ο κ. Στεργίου. Επιπλέον, σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν τα σπίτια που βρίσκονται στα όρια του δάσους Μορτερού στη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. «Αν ξεσπάσει εκεί φωτιά, σίγουρα δεν θα μπορέσουν να τη σταματήσουν. Αυτό είδαμε και πέρυσι με την πυρκαγιά στον Κοκκιναρά: από τη στιγμή που δεν την πρόλαβαν μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των δήμων δεν μπόρεσαν να τη σταματήσουν. Έτσι η φωτιά προχώρησε στους οικιστικούς ιστούς Νέας Πεντέλης, Μελισσίων και Κηφισιάς», λέει ο κ. Στεργίου.

«Τηλεοπτική δενδροφύτευση»

Το καλοκαίρι του 2007 μόνο στην Αττική απανθρακώθηκαν περίπου 38.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, την περίοδο από το 1982 έως το 2005 από τα 10 στρέμματα καμένου δάσους αναδασωνόταν μόλις το 1. Όπως επισημαίνει ο ΣΠΑΠ, στην περιοχή του Κοκκιναρά έχει πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση 40 στρεμμάτων, η οποία όμως χαρακτηρίζεται «τηλεοπτική, για λόγους προβολής» παρά ουσιαστική.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 22 δήμοι που συνορεύουν με δάση της Πεντέλης έλαβαν πέρυσι για τους καθαρισμούς και την οργάνωση της επιτήρησης και άμεσης επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Πεντελικό συνολικά κονδύλια ύψους 480.000 ευρώ, ενώ είχαν αιτηθεί περίπου 2.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν μέλη του Συνδέσμου, τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν για τις απαραίτητες εργασίες. Αποτέλεσμα είναι οι δήμοι να βάζουν χρήματα από τα ταμεία τους για τον καθαρισμό των ξερόχορτων ή να μην κάνουν καθόλου καθαρισμό λόγω έλλειψης κονδυλίων. Για παράδειγμα, ο Δήμος Πεντέλης ξόδεψε την περασμένη άνοιξη περίπου 60.000 ευρώ για τέτοιες εργασίες, τα οποία δεν του χορηγήθηκαν ποτέ από το κράτος.

ΚανονικόΣυνθήκηορισμούΛίσταορισμώνΔιεύθυνσηΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας«Καύσιμη ύλη έτοιμη να εκραγεί»

ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ο ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων για την Ανάπλαση του Πεντελικού) κοινοποίησε μέσω επισήμου εγγράφου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δάση της Βόρειας Πεντέλης: «Σας γνωρίζουμε ότι στα σύνορα των Δήμων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης υπάρχουν τα περιαστικά δάση Μορτερό και το δάσος όπισθεν των καταστημάτων Ζαχαριά και Βασιλόπουλου, τα οποία μη έχοντας καθαριστεί τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια αποτελούν μια πυριτιδαποθήκη σε επαφή με τον οικιστικό ιστό. Εκτιμάται ότι μία πυρκαγιά θα έχει σοβαρές καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε το έγγραφο και κατέληγε στην έκκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα καθαρισμού.
«Εκείνο που ζητάμε είναι να διαχειριστούν τα δάση όπως οφείλουν: αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης έτοιμης να εκραγεί στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, ενώ οι δρόμοι για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι σε άθλια κατάσταση από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Ποτέ δεν έχουν συντηρηθεί αυτοί οι δρόμοι. Και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να προσεγγίσεις τις πυρκαγιές πολύπλευρα έτσι ώστε να τις καταπολεμήσεις. Ούτε συντήρηση δασικών δρόμων ούτε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών- τίποτα δεν γίνεται», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Στεργίου.

ο ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων για την Ανάπλαση του Πεντελικού) κοινοποίησε μέσω επισήμου εγγράφου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δάση της Βόρειας Πεντέλης: «Σας γνωρίζουμε ότι στα σύνορα των Δήμων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης υπάρχουν τα περιαστικά δάση Μορτερό και το δάσος όπισθεν των καταστημάτων Ζαχαριά και Βασιλόπουλου, τα οποία μη έχοντας καθαριστεί τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια αποτελούν μια πυριτιδαποθήκη σε επαφή με τον οικιστικό ιστό. Εκτιμάται ότι μία πυρκαγιά θα έχει σοβαρές καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε το έγγραφο και κατέληγε στην έκκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα καθαρισμού.
«Εκείνο που ζητάμε είναι να διαχειριστούν τα δάση όπως οφείλουν: αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης έτοιμης να εκραγεί στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, ενώ οι δρόμοι για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι σε άθλια κατάσταση από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Ποτέ δεν έχουν συντηρηθεί αυτοί οι δρόμοι. Και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να προσεγγίσεις τις πυρκαγιές πολύπλευρα έτσι ώστε να τις καταπολεμήσεις. Ούτε συντήρηση δασικών δρόμων ούτε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών- τίποτα δεν γίνεται», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Στεργίου.

http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080407&nid=8099619&sn=&spid=876

 
Επόμ. >

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
<center>επάνω στα βουνά<br></center>
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen