Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Βόμβα ρύπων στο Θριάσιο PDF E-mail
07.04.08

gasmaskΒόμβα ρύπων στο Θριάσιο
Γιατί απερρίφθη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ΔΕΗ-Χαλυβουργική
Κυριακή, 06.04.08

Στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, μεταφέρεται η διαμάχη για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ / Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα.

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Θριάσιου Πεδίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΓΕΝΟΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το μνημόνιο συνεργασίας με τη Χαλυβουργική για από κοινού κατασκευή της μονάδας.

Πρόκειται για εργοστάσιο ισχύος 880 μεγαβάτ, το μεγαλύτερο από όλα όσα διαθέτει ή σκοπεύει να κατασκευάσει η ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής στη χώρα, με καύσιμο φυσικό αέριο, σε μια από τις πιο επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας.

Με επιπτώσεις που, όπως καταγγέλλουν επίσημα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Θριάσιου, δεν περιορίζονται τοπικά αλλά επιβαρύνουν ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Ελευσίνας έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της άδειας παραγωγής της μονάδας (η συζήτηση έχει οριστεί για το Μάιο του 2009) ενώ στα τέλη Μαρτίου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου ανήγγειλε επίσης ότι θα ακολουθήσει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παραβίαση των οδηγιών 1999/30/ΕΚ και 2002/3/ΕΚ που αφορούν τα όρια συγκέντρωσης οξειδίων του αζώτου και όζοντος στην ατμόσφαιρα. Υπενθυμίζεται ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπέβαλε η Χαλυβουργική το 2006, ωστόσο τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας προχώρησαν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Στην απορριπτική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που παρουσιάζει σήμερα ο ΕΤ.Κ, επισημαίνεται ότι από τη λειτουργία της μονάδας θα παράγονται:

- Αέρια απόβλητα από την καύση φυσικού αερίου (και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πετρελαίου ντίζελ) όπως οξείδια του αζώτου, διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, πιθανές διαρροές φυσικού αερίου, σωματίδια κ.λπ.

- Υγρά απόβλητα που είναι:

-Ελαιώδη βιομηχανικά απόβλητα τα οποία ύστερα από επεξεργασία θα διατίθενται σε απορροφητικό πεδίο.

-Βιομηχανικά απόβλητα χωρίς ρυπαντικό φορτίο αλλά με αυξημένη συγκέντρωση των φυσικών αλάτων του νερού.

-Βιομηχανικά απόβλητα με θερμικό φορτίο τα οποία θα διατίθενται στη θάλασσα έπειτα από ψύξη.

-Χημικά απόβλητα από χημικό καθαρισμό κυκλώματος ατμού.
- Στερεά απόβλητα.

Στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (η οποία στηρίχθηκε στην εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος) αναφέρεται ακόμη ότι: «Με δεδομένη την επιβάρυνση της περιοχής από τις ήδη υφιστάμενες δραστηριότητες (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργεία) δεν στοιχειοθετείται εάν οι αποδέκτες είναι δυνατόν να απορροφήσουν τις επιπλέον ποσότητες ρύπων και αν θα τηρούνται τα όρια ποιότητας της ατμόσφαιρας σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν γίνεται συνεκτίμηση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου του σταθμού με τις εκπομπές των άλλων βιομηχανιών της περιοχής και με την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή, όταν μάλιστα ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Ελευσίνας. Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά απόβλητα, δεδομένου ότι δεν συνεκτιμάται η γειτνίαση με το σχεδιαζόμενο βιολογικό καθαρισμό του Θριασίου». Αυτή ήταν άλλωστε και η βασική ένσταση της Νομαρχίας και των δήμων της περιοχής, που ζήτησαν την περασμένη Δευτέρα «να εκπονηθεί μελέτη για να αποτυπωθεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, προκειμένου να είναι σαφές και διερευνημένο επιστημονικά τι δραστηριότητες αντέχει ακόμα η Δυτική Αττική».

Σε απάντηση η ΔΕΗ όρισε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την έγκριση της συνεργασίας με τη Χαλυβουργική μία ημέρα μετά την κινητοποίηση των κατοίκων κατά της μονάδας…


Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

================================

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε το μνημόνιο με Χαλυβουργική, παρά τις αντιδράσεις
πηγή: http://www.globalenergy.gr/gr/articles/1194/index.html

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έδωσε το «πράσινο φως» για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Χαλυβουργική, παρά τις έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών και κατοίκων του Θριασίου.

Σε συνεδρίασή του, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το δ.σ. της επιχείρησης ενέκρινε τη δημιουργία κοινοπραξίας, στην οποία το 51% θα ανήκει στη Χαλυβουργική και το 49% στη ΔΕΗ.

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με συνολική ισχύ 880MW. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και θα κατασκευαστούν σε έκταση εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι μονάδες θα ενσωματώνουν τη βέλτιστη διαθέσιμη και περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία.

Επίσης η κοινοπραξία θα αναλάβει τη μετατροπή των δυο υφιστάμενων μονάδων στο χώρο της Χαλυβουργικής, για να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο και θα εκμεταλλεύεται την παραγωγή, συνολικής ισχύος 100MVA, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιστολή μελών

Εν τω μεταξύ, επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ υπογράφουν ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην επιχείρηση. Την ανακοίνωση δεν υπογράφουν τα μέλη του δ.σ. που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη του διότι αναγκάζεται να συνεδριάζει σε χώρους εκτός της επιχείρησης, ώστε να αποφύγει την πιθανολογούμενη, εκ νέου βίαιη διακοπή των εργασιών του από μερίδα εργαζομένων και παράγοντες εκτός ΔΕΗ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα επτά μέλη του δ.σ. εκφράζουν την απορία τους για τις αντιδράσεις εργαζομένων στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, που μοναδικό στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ και τη δυνατότητα ανάπτυξής της σε νέες δραστηριότητες.

«Τέτοιες ενέργειες, με τις οποίες επιχειρείται η ποδηγέτηση  του Διοικητικού Συμβουλίου κατά παράβαση κάθε έννοιας εταιρικής διακυβέρνησης, οδηγούν τη ΔΕΗ σε μελλοντική συρρίκνωση και  βέβαιη απαξίωση.  Όσοι ευθύνονται για αυτές τις συμπεριφορές, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στο μέλλον της επιχείρησης», σημειώνουν τα επτά μέλη της διοίκησης.

Τέλος, εκφράζουν τη λύπη τους «για τις προσπάθειες παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, με  αναληθείς δηλώσεις για προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε ιδιώτες».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι κ. Τ. Αθανασόπουλος, Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Σπυρίδων Ευσταθόπουλος, Μιχαήλ Κορτέσης, Γεώργιος Μέργος, Κωνσταντίνος Μίχαλος και Γεώργιος Σφακιανάκης,

Αντίδραση ΓΕΝΟΠ

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΥΕ, σε έντονο ύφος αποκαλεί τον κ. Αθανασόπουλο «ξενόφερτο “αυτοκράτορα” που έκαψε και την τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία της ΔΕΗ».

«Ο ανεκδιήγητος κ. Αθανασόπουλος που παρότι πέρασαν 15 μήνες μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει σε ποια επιχείρηση βρίσκεται προχώρησε σήμερα σε ένα ακόμα ατόπημα κατρακυλώντας ακόμα πιο χαμηλά στην συνείδηση και την εκτίμηση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της Ελληνικής Κοινωνίας», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Αφού επί μήνες ολόκληρους προσπαθεί να διαμελίσει την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού, αφού έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας και κύρους με το ανέκδοτο της γκαζόζας και μια σειρά άλλα, αφού φόρτωσε με απανωτές αυξήσεις τον Ελληνικό λαό, έρχεται τώρα διαισθανόμενος ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος που να τον εκτιμά και συνεδριάζει το Δ.Σ. σε πολυτελείς σουίτες των ξενοδοχείων μακριά από τα γραφεία της Επιχείρησης».

Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ «κρύβεται μπαίνοντας στα ξενοδοχεία από τα άγρια χαράματα μη τυχόν  και αντικρίσει τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ξεφτιλίζει τα μέλη του δ.σ. αναγκάζοντάς τα προκειμένου να αποφύγουν τους εργαζόμενους, που αντιδρούν στα απαράδεκτα σχέδια του να τρυπώνουν μέσα στα ξενοδοχεία από τις πίσω πόρτες της υπηρεσίας και μέσα από σκοτεινούς διαδρόμους».

«Κύριε Αθανασόπουλε εύγε, μπορείτε να είστε περήφανος. Με αυτές τις μεθοδεύσεις και πρακτικές καταφέρατε σήμερα αγνοώντας τους εκλεγμένους άρχοντες της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, στους οποίους επιδείξατε μεγάλη ασέβεια και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, στερώντας τους τη δυνατότητα να δουν τα μέλη του Δ.Σ. να υφαρπάξετε παράνομα χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων την βλαπτική για τα συμφέροντα της ΔΕΗ απόφαση συνεργασίας με την Χαλυβουργική», τονίζει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

«Μια απόφαση συνεργασίας που έρχεται αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής να φορτώσει ακόμα πιο πολύ το ήδη επιβαρημένο και πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο  φτιάχνοντας μια ακόμη μονάδα πέρα και έξω από τα πλαίσια του ανύπαρκτου Μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού εκχωρώντας στη Χαλυβουργική το 51% και το management!», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Επιστολή Τσαρούχα

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ, Γιάννης Τσαρούχας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιχείρησης, εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνεδριάζει το δ.σ. της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για μείζονα θέματα στρατηγικής της επιχείρησης.

«Σήμερα είχαμε προσκληθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά εκτός των γραφείων της ΔΕΗ, σε συνεδρίαση που θα γινότανε στις 10 πμ στο Ξενοδοχείο King George, με ημερήσια διάταξη, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα που αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Χαλυβουργική.

Για το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε υπάρχει κατάφορη αντίθεση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, δεδομένου ότι στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης είναι ενσωματωμένη η περιουσία του ασφαλιστικού μας φορέα, που εσείς διαχειρίζεστε, αλλά  και των τοπικών ρορέων της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου» σημειώνει ο κ. Γ. Τσαρούχας.

«Όπως πάντα προσήλθα εγκαίρως στην είσοδο του ξενοδοχείου προκειμένου να συμμετάσχω  στην συνεδρίαση του δ.σ., πλην όμως η είσοδος του ξενοδοχείου ήταν αποκλισμένη από διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές εργαζόμενους της ΔΕΗ. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η εν λόγω επένδυση και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η προσέλευση μου στην αίθουσα συνεδρίασης του δ.σ. κατέστη αδύνατη, δεδομένων των πιέσεων των διαδηλωτών και των ψυχολογικών εκβιασμών, αφού προφανώς δε με τιμά ως εκπρόσωπο των εργαζομένων να “τρυπώνω” από πιθανές κρύπτες των ξενοδοχείων», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση.

«Μετά τα παραπάνω θεωρώ ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπου μου στερήθηκε το δικαίωμα έκφρασης και τεκμηρίωσης των απόψεων μου, είναι μη νόμιμες ανίσχυρες και ως εκ τούτου άκυρες όταν μάλιστα αφορούν μείζονα θέματα της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας» σημειώνει ο κ. Τσαρούχας.

Η επιστολή καταλήγει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καθιστώ  υπεύθυνους τόσο τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης όσο και τη ΡΑΕ, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, για την έλλειψη νομιμότητας των αποφάσεων που πάρθηκαν επιφυλασσόμενος  παντός νόμιμου δικαιώματός μου, σε ότι αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, τα συμφέροντα του ασφαλιστικού μας φορέα,  το συμφέρον της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας  και των Ελλήνων καταναλωτών.

 


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen