Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Το Μέτωπο του Λιθάνθρακα - Περιβάλλον PDF E-mail
09.04.08

Μεταφέρεται αυτούσια ενημέρωση που ελήφθη μεσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον

Σύλλογο Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως
Μαντουδι 9/4/08

ΘΕΜΑ: Ο λιθάνθρακας με τις νέες τεχνολογίες δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως συνεχίζει να απαντά στις αιτιάσεις της κυβερνήσεις για την εισαγωγή λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αφού κάλυψε τις αιτιάσεις ότι ο λιθάνθρακας χρειάζεται για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα, για να μην ανέβουν οι τιμές ρεύματος και για να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε ηλεκτρισμό, σειρά έχουν τα επιχειρήματα ότι ο λιθάνθρακας με τις νέες τεχνολογίες δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Mπορείτε να δείτε τις απαντήσεις μας στις προηγούμενες αιτιάσεις στο www.kireas.org. Το παρακάτω κείμενο εστάλθει στους 300 της Βουλής, ζητώντας τους να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα. Ηδη έφερε τους καρπούς του, μιας και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Μητσοτάκης μας απάντησε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνελεύσεις της επιτροπής.

Το νέο ενεργειακό μείγμα πρέπει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον

Στην πρώτη έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό για την Ελλάδα 2008-2020 επισημαίνεται ότι "Οι εκπομπές ανά μονάδα ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Ο λόγος είναι η κυρίαρχη θέση του λιγνίτη και του πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Οι μισές περίπου εκπομπές CO2 στην Ελλάδα, προέρχονται από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας όπου το 83% οφείλεται στη καύση λιγνίτη". Πώς ανταποκρίνεται η Ελλάδα σε αυτό το ρεκόρ που κατέχει;

Ένα μακροχρόνιο σχέδιο που δεν εφαρμόζεται.

Στην πρώτη έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό για την Ελλάδα 2008-2020 αναφέρονται τα παρακάτω: "Έτσι λοιπόν το κύριο σημείο της πολιτικής της χώρας για τη μείωση των εκπομπών είναι η διαφοροποίηση του σημερινού ενεργειακού μείγματος με την εισαγωγή καυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές (φυσικό αέριο) και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικά για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προβλέπονται η βελτίωση της απόδοσης των υπαρχόντων λιγνιτικών σταθμών, και η διείσδυση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας προβλέπονται παρεμβάσεις στον τομέα των κτιρίων (κανονισμοί, χρήση παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, πιστοποίηση συσκευών και εισαγωγή φυσικού αερίου), στον τομέα της βιομηχανίας (χρήση φυσικού αερίου και συμπαραγωγής) και στις μεταφορές κυρίως με βελτίωση των υποδομών για τις δημόσιες μεταφορές και με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων."

Με βάση αυτούς τους στόχους η έκθεση σχεδιάζει το ενεργειακό μείγμα της χώρας για το 2020 πάνω στα παρακάτω 3 σενάρια

Σενάριο 1 (Business as Usual ή Σενάριο Βάσης): μικρή μείωση λιγνιτικών μονάδων το 2020 λόγω διείσδυσης του άνθρακα. Η συμμετοχή των λιθανθράκων στη παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας παραμένει γύρω στο 41% με 55%. Οι εκπομπές ΑΘ ξεπερνούν τα όρια του πρωτοκόλλου του Κυότο για την περίοδο 2008-2012 (άνω του +40 % από τα επίπεδα του 1990) και αυξάνονται ακόμη περισσότερο μέχρι το 2020.

Σενάριο 2 (Μέσες Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου): μείωση λιγνίτη, αύξηση λιθάνθρακα, παραγωγή από στερεά καύσιμα κάτω από 30 TWh. Οι εκπομπές ΑΘ την περίοδο 2008-2012 θα ξεπεράσουν τα όρια του πρωτοκόλλου του Κυότο (+32 % σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Ενώ για την περίοδο 2012-2020 που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές το μακροχρόνιο σχέδιο προβλέπει μηδενική αύξηση εκπομπών.

Σενάριο 3 (Υψηλές Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου): Αύξηση χρήσης λιθανθράκων (πάνω από 40 TWh το 2020), μεγαλύτερη διείσδυση ανθρακικών μονάδων (αύξηση εγκαθισταμένης ισχύος με εισαγόμενο άνθρακα κατά 2.400MW μέχρι το 2020). Οι εκπομπές ΑΘ την περίοδο 2008-2012 θα ξεπεράσουν τα όρια του πρωτοκόλλου του Κιότο (+32 % σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Ενώ για την περίοδο 2012-2020 που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές, το μακροχρόνιο σχέδιο προβλέπει μηδενική αύξηση εκπομπών.

Ο λιθάνθρακας (λιγνίτης) σήμερα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή 32,5 TWh και στο χειρότερο σενάριο (και πιθανότερο με την παρατηρούμενη αύξηση των τιμών πετρελαίου) θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή πάνω από 40 TWh το 2020 αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα το 2020 κατά 8TWh ή 23% με 25% σε σχέση με τώρα. Για να πετύχει αυτήν την σχεδιαζόμενη αύξηση παραγωγής (8 TWh) στις χειρότερες συνθήκες μέχρι το 2020 χρειάζεται να εγκαταστήσει λιθάνθρακες μονάδες (μέσης απόδοσης 40%) 1.300MW με 1.500MW. Όπως αναλύσαμε σε άλλα κείμενα μας οι άδειες που δίνονται και ο αριθμός των προγραμματισμένων μονάδων λιθάνθρακα υπερβαίνουν κατά 4 με 5 φορές αυτό το νούμερο.

Παραγωγή Ηλεκτρισμού ανά καύσιμο κάτω από τα τρία σενάρια του Μακροχρονίου σχεδίου




Επιχειρημα 1 "Μη φοβάστε, οι θεσμοί και διαδικασίες αδειοδότησης που έχουμε διασφαλίζουν τη προστασία του περιβάλλοντος"
Ο πρωθυπουργός στη ομιλία του στη Βουλή (8/2/08) δήλωσε ότι "για την κατασκευή μιας μονάδας προαπαιτείται υπεύθυνη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Προπάντων, απαιτείται η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Επιβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη και έγκρισή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τα συναρμόδια Υπουργεία. Καμία τέτοια έγκριση δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί". Η εμπειρία μας με την γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι Ευβοίας, μόνο εμπιστοσύνη δεν δημιουργεί για τις παραπάνω δικλείδες ασφαλείας. Ο σύλλογος μας έχει κάνει συγκεκριμένη καταγγελία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το τρόπο που η ΡΑΕ χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση καταδεικνύοντας τις αδυναμίες αυτών των θεσμών (http://www.kireas.org/thesmwn_diafan.htm).
Ενδεικτικό του πόσο πολύ αυτοί οι θεσμοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του πολίτη για το περιβάλλον και τη λειτουργία του συστήματος είναι ότι μετά από τέσσερεις μήνες δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απάντηση. Εμείς οι πολίτες πως να εφησυχάσουμε από τις καλόπιστες κατά τη γνώμη μας διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού; Τι εμπιστοσύνη να δείξουμε όταν οι βασικές διαδικασίες διαφάνειας που προβλέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση το άρθρο 15 της οδηγίας 96/61/ΕΚ για πρόσβαση στις πληροφορίες και συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία χορήγησης της άδειας δεν εφαρμόζονται. Ποια διαδικασία ενημερώνει τον πολίτη σε ποιο γραφείο ή στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια τέτοια αίτηση αδειοδότησης; Τι πρόσβαση έχει ο ενδιαφερόμενος πολίτης (χωρίς νομική υποστήριξη) σε σχετικές πληροφορίες;

Η παραπάνω εμπειρία δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες στο κατά πόσο οι θεσμοί ως έχουν μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον από κακές περιβαλλοντικά επιλογές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Ελπίζουμε να είμαστε οι μόνοι.


lithstats-a
Πηγή:Towards a low carbon future: European Strategic Energy Technology Plan Brussels: MEMO/07/493 22/11/2007



Επιχειρημα 2: "Με τις νέες τεχνολογίες ο λιθάνθρακας δεν μολύνει"

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι νέες τεχνολογίες στη καύση λιθάνθρακα θα λύσουν το πρόβλημα. δυο τεχνολογίες χρησιμοποιηθήκαν στις διαφορές παρουσιάσεις τεχνολογία "ρευστοποιημένης κλίνης" και η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Ας δούμε το καθένα ξεχωριστά με τη βοήθεια του παραπάνω συγκριτικού πίνακα πηγών παραγωγής ηλεκτρισμού που πρόσφατα συνέταξε η ΕΕ. Στο πίνακα φαίνονται ξεκάθαρα τα μειονεκτήματα όλων των υπαρχουσών τεχνολογιών λιθάνθρακα, που έχουν εκπομπές CO2 πολλαπλάσιες από τις άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω βελτιώσεις στη αποδοτικότητα των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα μπορούν μακροπρόθεσμα να μειώσουν τις εκπομπές CO2 μόνο κατά 8% (Πηγή:Towards a low carbon future: European Strategic Energy Technology Plan Brussels: MEMO/07/493 22/11/2007 ) Αυτή η εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει την υπό ανάπτυξη τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
.

Τεχνολογία "Ρευστοποιημένης κλίνη"

Η δε "ρευστοποιημένη κλίνη" που τόσο ακούγεται από το στόμα του υφυπουργού ανάπτυξης (βουλή 8/2/08) όπως φαίνεται στο πίνακα δεν είναι καν η βέλτιστη τεχνολογία καύσης λιθάνθρακα όπως απαιτεί οδηγία της ΕΕ. Η τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (IGCC) είναι η καλύτερη σπο τις χείριστες επιλογές καυσίμου (δηλ. λιθάνθρακα). Έρευνα από τους Andracsek, Burns και McDonnell (2007) έδειξε ότι η τεχνολογία ρευστοποιημένης κλίνης (σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες) έχει μόνο μια μικρή μείωση στις εκπομπές ΝΟχ αλλά σημαντική αύξηση στις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων PM10 που είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία. Σύμφωνα με τη ΙΕΑ η τεχνολογία "ρευστοποιημένης κλίνης" αυξάνει σημαντικά τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου (N2O) πάνω από τα επίπεδα μονάδων που λειτουργούν με άλλες τεχνολογίες. Το αέριο αυτό δεν διασπάται εύκολα και έχει διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια. Συγκεκριμένα έχει υπολογισθεί ότι σε περιοδο100 χρονών το υποξείδιο του αζώτου (N2O) έχει 296 φορές σοβαρότερες συνέπειες στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ότι έχει ίδια ποσότητα διοξειδίου το άνθρακα.

Τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Η ΔΕΗ κάνει λόγο ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η ΕΕ προωθεί αυτή την τεχνολογία, η οποία δεν είναι διαθέσιμη ακόμη σε εμπορική κλίμακα.
Αναμένεται ότι η τεχνολογία αυτή θα δεσμεύει τουλάχιστον 85% των εκπομπών CO2. Το δεσμευμένο θα μεταφέρεται σε κατάλληλες υπεδάφιες περιοχές όπου θα αποθηκεύεται μόνιμα. Σήμερα, η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους αλλά σε κλίμακα πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία θα είναι έτοιμη για εμπορική χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020. Η πρώτη γενιά αυτών των εμπορικοποιημένων εγκαταστάσεων θα λειτουργεί με αποδοτικότητες 33% (για μονάδες κονιοποιημένου άνθρακα) και 35% (για μονάδες IGCC). Το κόστος κατασκεύης τους θα είναι 1.800 €/kW και 1.700 €/kW αντίστοιχα, ενώ το κόστος δέσμευσης CO2 υπολογίζεται περίπου στα 25-30 ευρώ ανά τόνο CO2.

lithstats3-a

Πηγή: IPCC 2005, IEA 2005( Ευχαριστούμε τους "Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα" για την μετάφραση αυτού του πίνακα

Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές ηλεκτρισμού. Ένα από τα επιχειρήματα για τη χρήση λιθάνθρακα.
Η τεχνολογία δεν υπάρχει σε χρησιμοποιήσιμη μορφή ακόμη και δεν υπάρχει λόγος να σχεδιάζονται μονάδες παραγωγής τώρα. Μια εκ των υστέρων προσθήκη εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 ενώ είναι τεχνολογικά δυνατή, θα έχει πολύ υψηλό κόστος.
Η πολλά υποσχόμενη γεωλογική αποθήκευση λιθάνθρακα ίσως να μην μπορεί καν να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα του υπεδάφους της Μεσογειακής λεκάνης και οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει στα υπόγεια ύδατα όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Αλμέρια που συνυπογράφτηκε από τους υπουργούς περιβάλλοντος, (18/1/2008) ίσως να κάνουν αδύνατη ή επικίνδυνη τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Θα πρέπει η ΔΕΗ και οι αδειοδοτικές αρχές να πάρουν σοβαρά τις συστάσεις της Διακήρυξη της Αλμέρια πάνω σε αυτό το θέμα.

Μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο το CO2

Οι λιθανθρακικές μονάδες παράγουν τη μεγαλύτερη (από οποιαδήποτε άλλη πηγή) μόλυνση διοξειδίου του θειου (SΟ2). Στις ΗΠΑ μόνο, ο λιθάνθρακας είναι υπεύθυνος για τα δυο τρίτα (2/3) της συνολικής μόλυνσης από SΟ2 κάθε χρονο3. Το διοξείδιο του θείου (SΟ2) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο από μόνο του όσο και από τις ενώσεις του με άλλους ρύπους. Εκτός από την όξινη βροχή το SΟ2 μπορεί να ενωθεί με οξείδια του αζώτου (ΝΟχ) και άλλα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και να σχηματίσει αιωρούμενα σωματίδια . Φυσικά τα αιωρούμενα σωματίδια απελευθερώνονται και απευθείας και από τις καμινάδες των λιθανθρακικών μονάδων.

Οι λιθανθρακικές μονάδες εκπέμπουν 67 τοξικές ουσίες στον αέρα (Environmental Protection Agency, USA). Ουσίες όπως αρσενικό, βηρύλλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, νικέλιο, υδράργυρος κλπ. Συγκεκριμένα 55 από αυτές αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος των παιδιών. Aπό αυτές τις 55, οι 24 σύμφωνα με την EPA (environmental protection agency) που έκανε την μελέτη χαρακτηρίζονται σαν καρκινογόνες ουσίες (κοίτα παρακάτω πίνακες) .

lithstats1-a

Πηγή: How Air Pollution from Power Plants Threatens the Health of America's Children, Clean Air Task force 2002

lithanthrakas-statistic4

 

πηγή: US Environmental Protection Agency Study of Hazardous Air Pollutant Emissions from Electric Utility Steam Generating Units --Final Report to Congress 1998

Οι λιθάνθρακικες μονάδες είναι οι μόνες και κύριες πηγές μόλυνσης υδράργυρου στις ΗΠΑ, και από τις κυριότερες πηγές άλλων επιβλαβών και τοξικών ατμοσφαιρικών ρύπων. Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ο λιθάνθρακας περιέχει ιχνοστοιχεία υδράργυρου που με την καύση μετατρέπονται σε ατμούς υδράργυρου( EPA,1999).Ο υδράργυρος επηρεάζει κυρίως την ενδομήτρια ανάπτυξη των εμβρύων. Στα έμβρυα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, πνευματική καθυστέρηση, τύφλωση και πολλά άλλα προβλήματα. Τα νήπια εκτίθενται σε παρόμοιους κινδύνους από το μολυσμένο μητρικό γάλα. Έχει επιπτώσεις στους μεσήλικες άνδρες γιατί αυξάνει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Υπολογίζεται ότι τα εργοστάσια λιθάνθρακα στη Αμερική παράγουν 5.500 τόνους υδράργυρου κάθε χρόνο.

Οι λιθάνθρακες περιέχουν χαμηλά επίπεδα ουράνιου και θορίου (Thorium) (φυσικά ραδιενεργά ισότοπα) που όταν εκπέμπονται με την καύση στο περιβάλλον δημιουργούν ραδιενεργή μόλυνση. Σύμφωνα με μια μελέτη του ORNL (για λογαριασμό του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ) μια μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1.000ΜW μπορεί να εκπέμψει 5,2 τόνους ουράνιο (από τα οποία 34 κιλά είναι το επικίνδυνο Ουράνιο 235) σε ένα χρόνο και 12,8 τόνους θορίου. Οι ραδιενεργές εκπομπές είναι 100 φορές μεγαλύτερες από ότι σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της ίδιας ισχύος.

Ποιος θα μας προστατεύσει από τούς παραπάνω περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκαλεί ο λιθάνθρακας; Γιατί δεν συζήτιουνται όλες οι περιβαλλοντικές συνέπειες του λιθάνθρακα, όταν μάλιστα είναι τόσο επικίνδυνες για την υγεία;
Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να αναθεωρήσει τις σκέψεις της για μια τόσο πρώιμη και μαζική διείσδυση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

ΥΓ.: Όλες οι πηγές που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο καθώς και πολλοί λεπτομερής συγκριτικοί πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.kireas.org

Με λύπη μας είδαμε κάποιοι έγκριτοι οργανισμοί να χρησιμοποιούν και να δημοσιεύουν αυτούσια κομμάτια από αυτή την απάντηση σαν δικά τους χωρίς να αναγνωρίσουν την προέλευση και ότι είναι δικιά μας δουλειά.


Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως. kireas.org

----------------------------------------------

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως. Kireas.org

Μαντούδι 8/4/08


ΘΕΜΑ: Ο Λιθάνθρακας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος


Μετά την αξιέπαινη παρέμβαση του βουλευτή κ. Γ. Δημαρά για τον λιθάνθρακα οποίος είχε την ευγένεια να μας αποστείλει τις απαντήσεις των ερωτηθέντων Υπουργών (που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.kireas.org/keimena/dimaras2.pdf ), κοινοποιήθηκε στο σύλλογο μας μια άλλη σημαντική παρέμβαση.
Πριν ένα μήνα περίπου ο σύλλογος μας απέστειλε στους 300 της Βουλής επιστολή απάντηση στις αιτιάσεις της κυβέρνησης να εισαγάγει το λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ( η σχετική επιστολή είναι προσβάσιμη στο kireas.org). Σε απάντηση του σε αυτή την επιστολή ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι το θέμα του λιθάνθρακα και οι παρατηρήσεις μας θα συζητηθούν σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής. Είναι αξιοσημείωτο και προς τιμή του οτι ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τους 300 αποδέχτες της επιστολής που μας απάντησε μέχρι τώρα. Ο σύλλογος ευχαριστεί δημόσια και τους δύο (κ. Δημαρά και κ. Μητσοτάκη) για την ευαισθητοποίηση τους για το θέμα και προπάντων τον σεβασμό τους στα αιτήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως. Kireas.org


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Σαβ Ιούν 21, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Κυρ Ιούν 22, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen