Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Περιβαλλοντική Νομοθεσία Bookmark Detail 
http://www.biotechwatch.gr/ Bookmark Detail 
http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
Αλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας PDF E-mail
23.04.08

toxicfishΑλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18387/

18/04/2008, 10:36

Όπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν αλιεύματα στην ελληνική αγορά με υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνα τοξικά, όπως κάδμιο, αρσενικό, βαρέα μέταλλα. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων, τόσο για το καλό της Δημόσιας υγείας όσο και για τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης στην τροφική αλυσίδα, ανέδειξε με ερώτησή του ο Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Ο βουλευτής στη συνέχεια εντοπίζει τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και τονίζει ότι οι έλεγχοι στα τρόφιμα είναι αποσπασματικοί και δεν γίνονται βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας. Η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών διαχέουν και τις ευθύνες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Όπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν αλιεύματα στην ελληνική αγορά με υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνα τοξικά, όπως κάδμιο, αρσενικό, βαρέα μέταλλα.

Έγινε έρευνα σε τυχαίο δείγμα αποτελούμενο από κατεψυγμένα, φρέσκα και κονσερβοποιημένα ψάρια, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο ελληνικό εργαστήριο, τα δε αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώθηκαν από διαπιστευμένο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα τρία από τα εννέα δείγματα εμφάνιζαν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ένα τέταρτο ήταν στις οριακές τιμές των ανώτατων επιτρεπομένων ορίων.

Κατά τους συγγραφείς του άρθρου φαίνεται ότι τα αλιεύματα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες με συνολικό αρσενικό (Αs) 21.500 μικρογραμμάρια ανά κιλό (μgr/kg) όταν όλες οι μελέτες έχουν βρει αρσενικό στα ψάρια με μέση συγκέντρωση έως και 3.214 μgr/kg.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων, αφενός για το καλό της Δημόσιας υγείας και αφετέρου για τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης στην τροφική αλυσίδα.

Εδώ ακριβώς έγκεινται οι τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας. Οι έλεγχοι στα τρόφιμα είναι αποσπασματικοί και δεν γίνονται βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι και οι ευθύνες διαχέονται.

Σήμερα οι αρμόδιες Αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων υπάγονται σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης). Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν με δύο Προεδρικά Διατάγματα του 2007 των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαιρέθηκε ο ΕΦΕΤ (ο οποίος κατά τον νόμο έχει και την υποχρέωση συντονισμού όλων των ελέγχων στα τρόφιμα) από τους ελέγχους σε νερό, κρέατα, γαλακτοκομικά και μέλι. Όταν όμως ο ΕΦΕΤ υπολειτουργεί, τότε ενθαρρύνονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πλημμελής και ο καταναλωτής μένει τραγικά απροστάτευτος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

* Τηρείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχων βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας;
* Έχει κάνει ελέγχους αλιευμάτων ο ΕΦΕΤ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
* Ποιες είναι οι συγκεντρώσεις αρσενικού κατά τον ΕΦΕΤ που δεν είναι επικίνδυνες;".

Σχετικlά θέματα:

Δίχτυα εισαγγελέα στα τοξικά ψάρια www.servitoros.gr/news/view.php/18328/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ- Αλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 12657068
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Ν. Φιλαδέλφειας

Catchable fatal error: Object of class SimplePie_Enclosure could not be converted to string in /home/oikologi/public_html/modules/mod_slick_rss/simplepie.inc on line 1452