Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Προδικαστική διαδικασία για το Πρωτόκολλο του Κιότο PDF E-mail
03.05.08

Προδικαστική διαδικασία για το Πρωτόκολλο του Κιότο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 09:44
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/30/1506397.htm

ergostasio_98

 

Βρυξέλλες,

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει σήμερα, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου, Σταύρου Δήμα, την ενεργοποίηση προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο και την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν θα στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας με την οποία θα καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να ενεργοποιηθεί το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας(επιστολή αιτιολογημένης γνώμης) πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της απόφασης 280/2004 του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ενσωματώνει στην κοινοτική νομοθεσία το Πρωτόκολλο του Κιότο μέσω της εισαγωγής μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης αναθέτει στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή την εκπόνηση, σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, κοινοτικής απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και τη σύνταξη έκθεσης, τις οποίες δημοσιεύει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τις υποβάλλει στην αρμόδια γραμματεία συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών πριν από τις 15 Απριλίου κάθε έτους.

Η Κομισιόν έχει ήδη θεσπίσει από τον Ιούνιο του 2006 κοινοτικό σύστημα απογραφής με το οποίο εξασφαλίζεται η ακρίβεια, η συγκρισιμότητα, η συνέπεια, η πληρότητα και η επικαιρότητα των εθνικών απογραφών προς την κοινοτική απογραφή των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στην Κομισιόν σχετικά με τις εκπομπές αερίων για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος. Μεταξύ των αερίων αυτών, που αναφέρονται στο παράρτημα του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου. Οφείλουν επίσης να δίνουν πληροφορίες στην Επιτροπή, οι οποίες σχετίζονται με τη λογιστική παρακολούθηση των εκπομπών, την αλλαγή της χρήσης γης και της δασοκομίας.

Η ακριβής κατηγορία που βαρύνει τη χώρα μας έχει να κάνει με την παράγραφο 4 του άρθρου 4 της απόφασης 280/2004, η οποία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη καθιερώνουν, όσο το δυνατόν ενωρίτερα και πάντως έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 το αργότερο, εθνικά απογραφικά συστήματα βάσει του πρωτοκόλλου του Κιότο για την εκτίμηση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πηγές, καθώς και των δεσμεύσεων διοξειδίου του άνθρακα από τις δεξαμενές παγίδευσης. Η υποχρέωση αυτή φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε από ελληνικής πλευράς.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

 

Σχετικά δημοσιεύματα:  Την Τρίτη η «καμπάνα» της ΕΕ για το Κιότο 

Απανωτά χαστούκια για Κιότο


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen