Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Σουφλιάς υπέρ πυρηνικής ενέργειας PDF E-mail
06.05.08

Σουφλιάς υπέρ πυρηνικής ενέργειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

«Στόχοςείναι η “πράσινη” ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει σε αυτή την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια». Με αυτή τη δήλωσή του χθες το απόγευμα στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την πυρηνική ενέργεια. Σήμερα η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με προφανή αμηχανία μια πραγματικότητα, η οποία έχει προκύψει από την εποχή της δημιουργίας της ΕΟΚ μέσα από τη Συνθήκη Εuratom. Η Ε.Ε. σήμερα έχει αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των χωρών- μελών την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα, χωρίς να παροτρύνει για κάτι τέτοιο και χωρίς να θέτει δεσμευτικούς ή ενδεικτικούς στόχους γι΄ αυτό, σε αντίθεση με όσα κάνει για την πραγματική “πράσινη” ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας- την ενέργεια που δεν καταναλώνουμε ποτέ», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
Οι αντιδράσεις

«Μετά τα τελευταία ατοπήματα του υπουργού Περιβάλλοντος, δηλαδή την αποπομπή της Ελλάδας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, την εκνευριστική καθυστέρηση της κατάθεσης του εθνικού χωροταξικού και του ειδικού χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, αλλά και την προοπτική κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα στην Ελλάδα, ο κ. Σουφλιάς συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με την παντελή άγνοια που δείχνει για περιβαλλοντικά ζητήματα», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια.

«Είναι προφανές ότι ο υπουργός αγνοεί τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα που κρύβει η πυρηνική ενέργεια: τα πυρηνικά απόβλητα, ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος ιδιαίτερα επειδή είμαστε σεισμογενής χώρα, αλλά και το δυσθεώρητο κόστος της κατασκευής και λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού», λέει ο κ. Ιμπραήμ από την Greenpeace.

Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «το 78,6% των συνολικών εκπομπών στη χώρα μας προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας» και πως περίπου το 50% του συνόλου προκαλείται από τη ΔΕΗ.

«Η βάφτιση της πυρηνικής ενέργειας ως “πράσινη” ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ελπίζουμε ότι προέρχεται απλά και μόνο από τυπογραφικό λάθος στη γραπτή ομιλία που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Πάντως, ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος αποδέχεται την πυρηνική ενέργεια, απορρίπτοντας εμμέσως τον λιθάνθρακα, τότε δημιουργείται ζήτημα διαφωνίας μεταξύ υπουργείων. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει τα ακριβώς αντίθετα.
Τελικά, ας ελπίσουμε ότι αυτή η αντίθεση θα αποβεί προς όφελος των δύο καλύτερων εναλλακτικών ενεργειακών επιλογών, που θα έπρεπε να επιλέξει η χώρα: την ουσιαστική εξοικονόμηση και τη διείσδυση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας από τη WWF.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Μάι 14, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Μάι 14, 2008 @07:00μμ - 10:00μμ
"ΚηφιSOS - Η επόμενη μέρα"
Τετ Μάι 14, 2008 @07:00μμ - 09:00μμ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Τετ Μάι 14, 2008 @08:00μμ - 10:00μμ
«ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ- Ο επικίνδυνος γείτονας».
Παρ Μάι 16, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Σαβ Μάι 17, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Κυρ Μάι 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen