Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Βιολογική Φυτοπροστασία Χαραντώνης Bookmark Detail 
Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
H υγεία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον PDF E-mail
05.06.08

Τετάρτη, 04.06.08

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=38973

Είναι δυνατόν κάτι απόλυτα ταγμένο στο δημόσιο όφελος, όπως η υγεία, να αποτελεί βασική αιτία καταστροφής του πλανήτη; Φαντάζει οξύμωρο, αλλά επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλες έρευνες. Oπως αυτές που φανερώνουν ότι στις ΗΠΑ οι αποτεφρωτές των νοσοκομειακών αποβλήτων παράγουν πάνω από το 40% της συνολικής ποσότητας διοξινών που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς το εύρημα, εξάλλου, ήταν που κινητοποίησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οδήγησε στο διεθνή συνασπισμό HCWH (Φροντίδα Υγείας χωρίς την Πρόκληση Βλαβών) και στην οικουμενική εκστρατεία για την προώθηση της «πράσινης» υγείας.
Το τεράστιο δίκτυο -που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα και χρειάστηκε μια δεκαετία για να στηθεί- περιλαμβάνει νοσοκομεία, συστήματα υγείας, γιατρούς και περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι παλεύουν για το κοινό τους όραμα: Ενα «διαφορετικό» τομέα υγείας που δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον ούτε θα επιβαρύνει τους εργαζομένους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και τους ασθενείς, με επικίνδυνες ουσίες. Εμπνευση του όλου εγχειρήματος στάθηκε μια φράση από τον όρκο του Ιπποκράτη, παραδόξως όμως η Ελλάδα δεν έχει προσχωρήσει στο διεθνή συνασπισμό, αν και η πρώτη του δράση στην Ευρώπη ξεκίνησε προ εννέα ετών.

Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες φορείς περηφανεύονται ότι κατάφεραν να πετύχουν τέσσερα σημαντικά επιτεύγματα:

Την άσκηση πίεσης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξάλειψη της χρήσης ιατρικών συσκευών που περιέχουν υδράργυρο, την αναστολή σχεδίων αποτέφρωσης, τη διάδοση μεθόδων ελαχιστοποίησης και διαχωρισμού των αποβλήτων και την προώθηση καμπάνιας εξάλειψης του υλικού PVC από τα νοσοκομεία και τα ιατρικά μηχανήματα. Μεγαλύτερη πρόοδος έχει συντελεστεί στις ΗΠΑ όπου έχουν δημιουργηθεί υπερσύγχρονα Νοσοκομεία Για Υγιές Περιβάλλον -όπως ονομάζονται- ενώ παράλληλα προωθούνται προγράμματα διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων και περιβαλλοντικής αειφορίας.

Ανακύκλωση φαρμάκων

Τα ληγμένα φάρμακα συνήθως καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και από εκεί στις χωματερές κάθε περιοχής. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Νίκος Χούλης, δεν ευσταθεί ο φόβος πως οι δραστικές ουσίες ή τα αδρανή πρόσθετα (έκδοχα) που περιέχουν μπορούν να απειλήσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά ακόμα και με τις συσκευασίες τους δεν παύουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Για τη διακοπή του φαινομένου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους ξεκίνησε επιχείρηση ανακύκλωσης φαρμάκων, εγκαθιστώντας ειδικούς κάδους περισυλλογής τους σε φαρμακεία. Επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά της εμφανίζεται ο κύριος Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, που δηλώνει: «Ανάλογη προσπάθεια έγινε και στην Αττική, αλλά χωρίς μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ελάχιστοι κάδοι τοποθετήθηκαν και το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι ποιος θα αναλάβει τη συλλογή και την καταστροφή των φαρμάκων. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αναλώσιμο προϊόν που κάποιοι κακόβουλοι μπορούν να διοχετεύσουν ξανά στην αγορά, με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Χώρες του δικτύου

Ευρώπη: Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μολδαβία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Σκόπια, Πολωνία, Ισπανία.

Αφρική: Καμερούν, Αίγυπτος, Λιβερία, Σενεγάλη, Κένυα, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζάμπια, Ν. Αφρική, Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Τανζανία, Σουαζιλάνδη.

Αμερική: ΗΠΑ, Αργεντινή, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό.
Ασία: Ινδία, Αρμενία, Λίβανος, Μαλαισία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Μπαγκλαντές.

Τα υλικά και οι παγίδες τους...

Η ατζέντα υψηλού κινδύνου

Υδράργυρος:
Βαρύ μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε πληθώρα προϊόντων υγείας, από θερμόμετρα, οδοντικά αμαλγάματα, χημικά εργαστηρίου έως ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως λάμπες φθορισμού και τμήματα κομπιούτερ. Είναι επιβεβαιωμένο ότι η αθροιστική χρήση και αποκομιδή των προϊόντων αυτών επιβαρύνει το περιβάλλον. Μόνη λύση η αντικατάστασή τους με άλλα νέας οικολογικής τεχνολογίας.

PVC: Η πλήρης επιστημονική του ονομασία είναι πολυβινυλοχλωρίδιο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό σαν βινύλιο. Χρησιμοποιείται σε αναλώσιμα νοσοκομειακά υλικά από ασκούς (για ορό ή αίμα) και πλαστικές φιάλες μέχρι χειρουργικά γάντια μιας χρήσης και σωλήνες ιατρικών μηχανημάτων. Η χρήση του επιβεβαιωμένα αυξάνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος με διοξίνες, ενώ εκθέτει τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό με τους οποίους έρχεται σε άμεση επαφή στον πλαστικοποιητή διεθυλεξυλ-φθαλικό εστέρα (DEHP), μια ουσία που θεωρείται ύποπτη για τοξική δράση στους ιστούς του σώματος.

Ιατρικά απόβλητα: Παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τα νοσοκομεία. Στην πλειοψηφία τους είναι μολυσματικής φύσεως και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Παλαιότερα η αποκομιδή τους γινόταν με τη συλλογή όλων των αποβλήτων -χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός- και την καύση τους σε αποτεφρωτήρες. Σήμερα, επειδή είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους καύση αποτελεί πηγή τοξικών ουσιών για το περιβάλλον, όπως διοξίνες, υδράργυρο και μόλυβδο, οι επιστήμονες αναζητούν άλλους τρόπους διαχείρισής τους, στοχεύοντας κυρίως σε δύο παραμέτρους: τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και το διαχωρισμό τους προ καύσης.

Πράσινες προμήθειες:
Κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται χιλιάδες προϊόντα, κάποια εκ των οποίων έχουν γνωστή τοξική δράση, όπως είναι για παράδειγμα τα ραδιοϊσότοπα, που αποτελούν ασθενή πηγή ραδιενέργειας. Στόχοι είναι αφενός να αντικατασταθούν όσο γίνεται με πιο αβλαβή και αφετέρου να μειωθούν οι περιττές συσκευασίες, που επιβαρύνουν με πλαστικά απορρίμματα το οικοσύστημα. Ειδικότερα, στον τομέα της νοσοκομειακής τροφοδοσίας η εκστρατεία αποσκοπεί στο να ευνοηθεί η αγορά φρέσκων, τοπικών και βιολογικών προϊόντων, να βελτιωθεί η ποιότητα των γευμάτων και να μην αποβεί η λειτουργία του νοσοκομείου σε βάρος της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Φαρμακευτικά προϊόντα:
Με την ισχύουσα πολιτική, τα κριτήρια ενσωμάτωσης ενός φαρμάκου στις παραγγελίες των νοσοκομείων περιλαμβάνουν καταρχήν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος του. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη και δευτερεύοντες παράγοντες όπως η συμμόρφωση των ασθενών, οι απαιτούμενες δόσεις, οι παρενέργειες και η ευκολία στη χρήση. Σύμφωνα με τις αρχές της πράσινης εκστρατείας, στα κριτήρια αυτά πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επίδραση των σκευασμάτων στο περιβάλλον.

Ηλεκτρονικά υλικά: Οι αναλυτές, τα κομπιούτερ και οι τηλεοράσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία περιέχουν πληθώρα βλαβερών υλικών. Βάσει επιστημονικών μελετών τα υλικά αυτά έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών ανωμαλιών στον οργανισμό, από διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών μέχρι διάφορες μορφές κακοήθειας και γενετικές ανωμαλίες. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στη σωστότερη αποκομιδή και ανακύκλωση των «e-απορριμμάτων».

Χημικά: Πρόκειται για εντομοκτόνα, αρώματα και καθαριστικά ή απολυμαντικά, τα οποία λόγω της πτητικής τους σύστασης απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες που μειώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, προκαλούν οργανικά προβλήματα, από ερεθισμό της μύτης, των ματιών ή του φάρυγγα και ναυτία, μέχρι σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη λειτουργία των νεφρών ή ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες, η μολυσμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει εντός κτιρίων δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Κυρ Ιούν 08, 2008
Αίγινα-Θεματική έκθεση: Ελλάδα - το Σπίτι μας
Δευ Ιούν 09, 2008
Αίγινα-Θεματική έκθεση: Ελλάδα - το Σπίτι μας
Τετ Ιούν 11, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen