Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ  (Αναγνώστηκε 133 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
missman
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 17


WWW
« στις: Ιανουάριος 17, 2008, 08:34:09 μμ »

Επειδη το θεμα ειναι μεγαλο και εχει παρουσιαστει αποσπασματικα σε διαφορες αναρτησεις , θα ηθελα μονο να συνεισφερω εδω με μια σειρα συνδεσμων (links) , χρησιμων για οποιον θελει να ψαξει εναλλακτικα υλικα, διαφορες πηγες πληροφορησης για βιοκλιματικα συστηματα δομησης, περιοδικα κλπ..
Ελπιζω να ανοιξει καποια στιγμη η κουβεντα ετσι ωστε οσοι ενδιαφερομαστε επι της ουσιας να αναπτυξουμε ενα διαλογο με αμοιβαιες εισφορες χρησιμων και πρακτικων συμβουλων, οδηγιων αλλα και αποψεων για το τι σημαινει σχεδιαζω και κτιζω ενα βιοκλιματικο "καταλυμα", ποσο αυτο επηρεαζει το μικροκλιμα ενος οικισμου, τις οικονομικες του παραμετρους, και εν τελει την ποιοτητα ζωης των ενοικων του.
Ειναι εφικτο, απλα χρειαζεται ουσιαστικη προσπαθεια και προσηλωση στην αντιληψη οτι ειναι πια απολυτη αναγκη να αλλαξουμε προσανατολισμο, να αποφυγουμε την "πεπατημενη", να  ξεβολευτουμε   εν αναγκη... και κυριως να μαθουμε απο οσα εχουν προηγηθει, οσα εχουν καταγραφει σαν εμπειρια και γνωση αλλων, οσα εχουν εκφραστει σαν προβληματισμος αυτων που ηδη εχουν ασχοληθει... για να μην ανακαλυπτουμε καθε φορα την ... "αμερικη".. !

Οι συνδεσμοι που καταγραφονται στο συνημμενο εγγραφο (σε word) ειναι αρκετοι, δεν τους εχω ελεγξει ενα προς ενα και δεν μπορω να γνωριζω την αξιοπιστια τους. Προερχονται απο τον κυκλο διαλεξεων της Ελληνικης Εταιρειας (περιλαμβανονται μεταξυ αλλων σε ενα συνοδευτικο CD) .
Ζητώ προκαταβολικα συγγνωμη για τα πιθανα λαθη, ανακριβειες κλπ που μπορει να περιεχονται. Ειπαμε, ειναι μονο μια αφορμη για να ξεκινησει ενας προβληματισμος με πιο αμεσες συνεπειες (ελπιζω...!!)
Καταγράφηκε

missman
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1115



WWW
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 10:17:52 μμ »

μια ερώτηση να κάμω? μια και εσύ τα ξέρεις αυτά, πως μπορεί ένα ήδη χτισμένο με συμβατικό τρόπο σπίτι  να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον?

εκτός της πράσινης ταράτσας και της μη χρήσης του κλιματιστικού και των φωτοβολταικών ή του ηλιακού θερμοσίφωνα ...

καπου διάβασα ότι υπάρχουν καποιες βαφές και καποιοι άλλοι τρόποι μονωσης που εξοικονομούν ενέργεια κρατώντας τις σωστές θερμοκρασίες εντός και εκτός ανά εποχή, ισχύει αυτό Απορία ειναι ακριβό πολύ?
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
missman
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 17


WWW
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 11:10:45 μμ »

καλησπερα Χριστινα,
Καλη Χρονια κι' απο μενα, εχω ηδη παρει και το μηνυμα σου και σε ευχαριστω για τις ευχες.
Παράθεση
πως μπορεί ένα ήδη χτισμένο με συμβατικό τρόπο σπίτι  να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον?
σχεδον ΔΕΝ μπορει.. μονο μικρες επεμβασεις με ισχυρη θερμομονωση οπου αυτο ειναι δυνατον (ταρατσα π.χ.), διπλα τζαμια, κουφωματα με θερμοδιακοπή κλπ...
Γιατι η πρασινη ταρατσα ...εκτος ; ειναι πολυ αποδοτικη λυση μεν, χρειαζεται ομως ιδιαιτερα αξιοπιστη υγρομονωση η οποια δυστυχως επιτυγχανεται μονο με μεμβρανες PVC !!! πετυχαινει δε μια διαφορα θερμοκρασιας απο 3 ~ 7 βαθμους (αναλογα με το παχος του χωματος, τα ειδη των φυτων κλπ)
Ο ηλιακος ειναι μια πονεμενη ιστορια - κυριως λογω υψηλου κοστους αρχικης εγκαταστασης και ανισης αποδοσης.
κλιματιστικο εννοειται OFF ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ..!
Φωτοβολταϊκα ναι - αν και ειναι ακομη πολυ ακριβα. Το προβλημα εδω ειναι στις απαιτουμενες μπαταριες , και στην ακριβη εγκατασταση του παραπλευρου με τη ΔΕΗ κυκλωματος - χρειαζεται ολοκληρο ...δωματιο, εναλλακτες, πινακες και δε συμμαζευεται...
Βαφες ;;; δεν το ξερω αυτο, σαν διαφημιση μου ακουγεται... Οι περισσοτερες δε (ανακλαστικες για τον ηλιο) ειναι πολυ τοξικες. Εξ αλλου η Θερμομονωση ειναι κυριως θεμα παχους του υλικου... Κατω απο 5 cm (πετροβαμβακας π.χ.) δεν κανει σχεδον τιποτε. Το δε απολυτως οικολογικο υλικο HERACLITH χρειαζεται 10 cm τουλαχιστον. Για πολυουρεθανες, πολυστερινες κλπ. ουτε συζητηση , ειναι ultra τοξικες (αλλα φθηνες !!!)...
Καταγράφηκε

missman
Kallioph
Hero Member
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1334


Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα


WWW
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 09:53:46 πμ »

Να μετακινήσουμε αυτό το θέμα εδώ; http://www.oikologio.gr/forum/b32/0/
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
Γεωπονος
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 123


« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 03:24:42 μμ »

Αγαπητέ missman
"Γιατι η πρασινη ταρατσα ...εκτος ; ειναι πολυ αποδοτικη λυση μεν, χρειαζεται ομως ιδιαιτερα αξιοπιστη υγρομονωση η οποια δυστυχως επιτυγχανεται μονο με μεμβρανες PVC !!! πετυχαινει δε μια διαφορα θερμοκρασιας απο 3 ~ 7 βαθμους (αναλογα με το παχος του χωματος, τα ειδη των φυτων κλπ" είναι λάθος. Τοα κάνουν καποιοι που νομίζουν ότι φτιάχνουν ταρατσόκηπους!! Υπάρχουν έτοιμα συστήματα  και όλος ο σχεδιασμός είναι οκ. Η μεμβράνη είναι ΡΕ και όχι PVC.
Οι θερμοκρασίες δεν είναι μόνο έτσι,  γιατί η διαφορά εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντας. Από 12 έως 30% είναι η ενεργειακή οικονομία από κάτω και αυτό είναι το οικονομικό θέμα αφού έτσι μειώνεις συνολικά τις εκπομπές CO2 σημαντικά.
 Οσο για υγρομόνωση , αν δεν έχει πρόβλημα η οικοδομή, περιλαμβάνεται στο σύστημα Δες www.topiodomi.gr sto sxole;io pvw e;iani
Καταγράφηκε
missman
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 17


WWW
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 05:56:54 μμ »

Kallioph
Παράθεση
Να μετακινήσουμε αυτό το θέμα εδώ; http://www.oikologio.gr/forum/b32/0/
ΣΥΜΦΩΝΩ, το ειχα διεξελθει στα γρηγορα , ετσι σκεφτηκα οτι περισσοτερα links μπορει να φαινονταν χρησιμα..
Γεωπονος , o.k. PE αντι PVC , απλως ετσι  χαρακτηριζουν τις μεμβρανες οι μονωτες συνεργατες... Τωρα αυτα με την ενεργειακη οικονομια μου φαινονται καπως "υπερβολικα", ειναι τοσο πολλοι οι παραγοντες που παιζουν ρολο, ακομη και το συστημα θερμανσης που χρησιμοποιειται - βαθμος αποδοσης κλπ - γι' αυτο προσωπικα αποφευγω να δημιουργω μεγαλες προσδοκιες. Το ουσιαστικο ομως ειναι οτι υπαρχει οικονομια και σαφης βελτιωση του εσωτερικου μικροκλιματος. Εαν δλδ εξω εχει 42 C και μεσα πεσει στους 35 C ή και στους 32 , ε , οπως και να το κανουμε ειναι σημαντικη η διαφορα ( 15 ~ 25 % ). Θα εχω πληρεστερη ενημερωση ομως στο αμεσο μελλον απο την ομαδα ΑΝΕΛΙΞΗ, που εχει σημαντικη εφαρμοσμενη εμπειρια στο θεμα , και τα ξανασυζηταμε.
Καταγράφηκε

missman
Γεωπονος
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 123


« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 19, 2008, 03:52:22 μμ »

 Το PVC πολυβινυλοχλωρίδιο δημιουργεί καρκινοπάθείες(κυριά για τους παραγωγούς του, εργαζόμενους χειριστές) το ΡΕ είναι το γνωστό καοτσούκ  δεν χρησιμοποιήται από μονωτές από ότι ξέρωκαι δεν υπάρχει κάτι τέτοι στην βιβλιογραφία.
¨Οσο για το ενεργειακό θέμα εξαρτάται όντως από πολλά . Το  12% μετρήθηκε  από κύριο Σανταμούρη ότι καλύτερο σε αυτές της έρευνες στην χώρα μας φθινόπωρο -οπότε το καλοκαίρι η απόδοση αυξάνει- και δεν γράφω για θερμοκρασία άλλα για ενέργεια για να ψύξω ή να θερμάνω τον χώρο. Τους ταρατσόκηπους με προδιαγραφές στην χώρα κάνουν ελάχιστοι τους γνωρίζω γιατί υπάρχουν μόνο 4 εγγεκριμένα από γερμανικές προδιαγραφές συστήματα. Την ανελιξη δεν την ξέρω θα ήθελα πληροφορίες τι και πως
Καταγράφηκε
giannis
Administrator
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 594



« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 19, 2008, 09:21:48 μμ »

Το PVC πολυβινυλοχλωρίδιο δημιουργεί καρκινοπάθείες(κυριά για τους παραγωγούς του, εργαζόμενους χειριστές) το ΡΕ είναι το γνωστό καοτσούκ  δεν χρησιμοποιήται από μονωτές από ότι ξέρωκαι δεν υπάρχει κάτι τέτοι στην βιβλιογραφία.

Θα πρέπει να διαφωνήσω με το πρώτο μέρος του μυνήματος.

Το Χλωριούχο Πολυβινύλιο (PVC) και το Πολυαιθυλαίνιο (PE) είναι πετροχημικά ενώ το καουτσούκ φυσική ρητίνη (natural rubber). Όσον αφορά τις γεωμεμβράνες κατασκευάζονται τόσο από PVC όσο και από PΕ.

Όσον αφορά για τον αν το PVC δημιουργεί καρκινοπάθειες ίσως θε πρέπει να αναζητήσεις περισσότερα στοιχεία στη βιβλιογραφία. Όντως το μονομερές βινυλοχλωρίδιο (VCM) είναι τοξικό, όμως πλέον εδώ και δεκαετίες ο πολυμερισμός του PVC είναι κλειστή διαδικασία και όλες οι παραγώμενες ποσότητες ρητινής έχουν συγκέντρωση VCM <1ppm και πρακτικά στα τελικά προιόντα είναι μη ανιχνέυσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι με την κάυση απελευθερώνει υδροχλώριο (HCl) εξαιρετικά τοξικό και θανατηφόρο σε κλειστό χώρο. Επίσης θεωρείται, κυρίως από την Greenpeace, υπέυθυνο για την παραγωγή διοξινών οι οποίες όμως και πάλι απελευθερώνονται από την ανεξέλεγκτη καύση προϊόντων από PVC.

Πάντως αρκετά σύντομα, όσο το δυνατό, στον πίνακα Ανακύκλωση Πλαστικών θα υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για όλα τα υλικά, γιατί πιστεύω ότι πρώτ'απ'ολα πρέπει να μάθουμε...
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
missman
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 17


WWW
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 19, 2008, 09:52:03 μμ »

giannis ,  ευχαριστω, με προλαβες στις επισημανσεις...
Γεωπονος  ...
Παράθεση
Το PVC πολυβινυλοχλωρίδιο δημιουργεί καρκινοπάθείες(κυριά για τους παραγωγούς του, εργαζόμενους χειριστές) το ΡΕ είναι το γνωστό καοτσούκ ...
  !!! οπα, και εγω γνωριζω οτι με τα αρχικα PE χαρακτηριζεται το γνωστο πετροχημικο πολυαιθυλενιο. Με αυτο κατασκευαζονται μεμβρανες με την σημαντικη ιδιοτητα να ειναι διαπερατες απο τον αερα μονο κατα τη μια διευθυνση, για τουτο και χρησιμοποιουνται κυριως σε στεγανοποιησεις στεγων και δωματων ετσι ωστε να εξασφαλιζουν την στεγανοτητα - αποκλεισμος της διελευσης του νερου απο πανω - και την "αναπνοη" του χωρου - κυκλοφορια του αερα των κατω απο τη στεγη χωρων - ειναι επισης πολυ πιο ελαφρες απο το PVC και εχουν την ιδιοτητα να στεγανοποιουν ακομη και τα σημεια διατρησης με καρφια π.χ. (τουλαχιστον αυτο διατεινεται το μαρκετινγκ των εταιρειων που τα πλασσαρουν , FM κλπ).
Τωρα ειδικα για την τελευταια στρωση ακριβως κατω απο το χωμα φυτευσης , ειτε σε κεκλιμενη στεγη ειτε σε δωμα, χρησιμοποιειται συνηθως το PVC, ειτε με κολληση (δωμα)  ειτε με απλη επικαλυψη (στεγη), γιατι ειναι το μονο υλικο που αντεχει ΚΥΡΙΩΣ στη διαβρωση απο τις ριζες των φυτων και εχει πληρη στεγανοτητα.
Καουτσουκ δεν εχω ακουσει ποτε να χρησιμοποιειται σε στεγανοποιησεις οικοδομικων εργων. Δεν γνωριζω να υπαρχουν φυλλα οικοδομικου καουτσουκ (?) αφ'ενος, αλλα και το κοστος του ειναι απαγορευτικο αφ' ετερου...
Εαν γνωριζεις κατι περισσοτερο σε παρακαλω ενημερωσε μας, πηγες διαθεσης, μορφη υλικου, κοστη κλπ...
Η ΑΝΕΛΙΞΗ  http://www.anelixi.org/  ειναι φορέας που αναπτύσσει και προωθεί την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία, τη μελέτη και την κατασκευή, τη διάδοση, πληροφόρηση, επιμόρφωση και εκπαίδευση στους τομείς του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των καθαρών τεχνολογιών δόμησης, δηλαδή της οικολογικής δόμησης.


Καταγράφηκε

missman
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: