Σελίδες: [1] 2   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Βιοκλιματικός σχεδιασμός  (Αναγνώστηκε 1242 φορές)
0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
art
Newbie
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 01:14:23 πμ »

Στο Παλαιό Φάληρο εγκαινιάζεται την Πέμπτη το πρώτο "πράσινο" σπίτι της Αθήνας.

κείμενο από την εφημερίδα "τα νέα":

"Τo κτίριο που βρίσκεται στην οδό Χαρίτων 31, στο Παλαιό Φάληρο, εξωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Ωστόσο είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία ανάγκη το δίκτυο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, δεν χρειάζεται φυσικό αέριο, δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης πετρελαίου για θέρμανση.
O κ. Ηλίας Νομικός είναι ενθουσιασμένος με τον «Προμηθέα Πυρφόρο»- έτσι έχει ονομαστεί το πενταώροφο κτίριο των 600 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μελέτης και εκμετάλλευσης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πειράματος και στην οποία ανήκει το «πράσινο» κτίριο. «Κατασκευάσαμε το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που είναι πραγματικά οικολογικό. Εξοικονομεί ενέργεια, δεν παράγει ρύπους, προσφέρει ιδανικές θερμοκρασιακές συνθήκες στους εργαζομένους και τους ενοίκους του. Διαθέτει ακόμα και έναν ωραίο κήπο», αναφέρει ο δρ Βασίλης Μπελεσιώτης, προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας του Δημόκριτου.

«Προμηθεύς Πυρφόρος»
Για την κατασκευή του κτιρίου συνεργάστηκαν επιστήμονες τριών ιδρυμάτων- του Εργαστηρίου Ηλιακών και Άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του «Δημόκριτου», του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Ολόκληρο το οίκημα είναι ένα πείραμα. Δοκιμάσαμε τα αποτελέσματα της αιχμής της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το κόστος κατασκευής του αφού ενεπλάκησαν πολλοί φορείς σε διαφορετικά αντικείμενα», επισημαίνει ο κ. Νομικός. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ενεργειακή του απόδοση. Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» καλύπτει αυτή τη στιγμή το 95% των αναγκών του σε ενέργεια. Σύντομα, με τη βοήθεια και των φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα καλύπτει το 100%», αναφέρει.

Ηλιακός κλιματισμός
Στην ταράτσα του κτιρίου είναι εγκατεστημένο το σύστημα ηλιακού κλιματισμού. Οι ηλιακοί συλλέκτες- «η τοποθέτηση των οποίων στις ταράτσες εξακολουθεί και παραμένει προβληματική αφού δεν υπάρχει ακόμα νομοθετική ρύθμιση που να την επιτρέπει στην Αθήνα», επισημαίνει ο κ. Νομικός- παρέχουν ζεστό νερό, θερμοκρασίας 70- 75 βαθμών Κελσίου, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο, κάτω από τον κήπο. Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, για να λειτουργήσει ο κλιματισμός, αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τον ηλιακό κλιματισμό, όταν έχουμε τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ψύξης- τις μεσημεριανές ώρες δηλαδή των ημερών με μεγάλη ηλιοφάνεια και ζέστη- τότε έχουμε και τον περισσότερο ήλιο και το σύστημα δουλεύει με τον πιο αποδοτικό τρόπο!». Αναφέρουν δε ως παράδειγμα τις ημέρες των μεγάλων καλοκαιρινών καυσώνων. «Χρησιμοποιούσαμε τον καυτό ήλιο για να έχουμε δροσιά», λένε.
Ο ηλιακός κλιματισμός βρίσκεται στα πρώτα του βήματα σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάρχουν μόλις 53 αντίστοιχες εγκαταστάσεις στη Γηραιά Ήπειρο. Η αιτία σύμφωνα με τους μελετητές του ΚΑΠΕ είναι ότι το κόστος εγκατάστασης του ηλιακού κλιματισμού είναι ακόμα υψηλό- και πάντως μη συγκρίσιμο με το κόστος των συμβατικών κλιματιστικών μηχανημάτων. «Όμως η απόσβεση έρχεται γρήγορα», αισιοδοξεί ο κ. Νομικός.
Ο ηλιακός κλιματισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κτίριο στην Αθήνα, ανεξαρτήτως μεγέθους, ηλικίας, αρχιτεκτονικής δομής. Το κόστος για ένα κεντρικό ηλιακό σύστημα αυτού του είδους αρχίζει από τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπολογισμούς της Greenpeace.

Θερμότητα από το υπέδαφος
Στο κτήριο οδού Χαρίτων έχει εγκατασταθεί και ένα εξελιγμένο σύστημα γεωθερμίας. «Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας πετρωμάτων μικρού βάθους. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένης μέσα στο έδαφος. Η θερμότητα χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη θέρμανση ή την ψύξη στο κτίριο», λέει ο δρ Μπελεσιώτης, προϊστάμενος του εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας του Δημόκριτου. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καταναλώνουν το ένα τέταρτο του ηλεκτρικού ρεύματος από μια ηλεκτρική αντίσταση και τη μισή ενέργεια από ένα κλιματιστικό. Οι βιοκλιματικές εφαρμογές του «πράσινου» κτιρίου, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κρύσταλλα υψηλής ανακλαστικότητας τα οποία δεν αφήνουν τον ήλιο να... εισέλθει στο εσωτερικό και να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Έχουν επιλεγεί φωτιστικά υψηλής απόδοσης με ειδικό πλέγμα για τη διάχυση του φωτός, και τα οποία χρησιμοποιούν λάμπες υψηλής απόδοσης. Τέλος η εξωτερική θερμομόνωση έχει πάχος δύο εκατοστών αφήνοντας τόσο το κρύο όσο και τη ζέστη μακριά."

Άρτεμις
Καταγράφηκε

Smile, it enhances your face value!
Kallioph
Hero Member

Γη μήτηρ πάντων, Δημήτηρ πλουτοδότειρα

« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 03, 2007, 02:38:31 μμ »

Αυτά είναι ...
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
TassosD
Full Member

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις

« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 03, 2007, 04:42:02 μμ »

...kai sta dika mas!
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Global Moderator

« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 04, 2007, 11:17:01 πμ »

Καλημέρα,

πολύ ωραίο το άρθρο σας. Θα μπορούσατε να το ποστάρετε στο κεντρικό του οικολογίου;

http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_content&task=new&sectionid=6&Itemid=0

Σαρκασμός Σαρκασμός Στριφογύρισμα ματιών Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Global1

« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 01:11:49 μμ »

Καλη αρχη!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 09:59:19 πμ »

Βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που επιδιώκει την προσαρμογή των κτιρίων στις ειδικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Κύριοι στόχοι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η εξασφάλιση θερμικής άνεσης για τους κατοίκους, μέσω στρατηγικών φυσικού δροσισμού - αερισμού, ηλιοπροστασίας και εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Τα οφέλη του βιοκλιματικού και γενικότερα του ενεργειακού σχεδιασμού:

-Μείωση καυσίμων και κόστους εγκαταστάσεων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, φωτισμού.
-Εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερη κατανάλωση μέσω της βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.
-Μείωση ρύπων, περιορισμός φαινομένου του θερμοκηπίου
-Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

ηλιοπροστασία ενός κτιρίου εξασφαλίζει κατά μέσο όρο μείωση του ψυκτικού φορτίου του κτιρίου κατά 30%.
-Οι ανεμιστήρες οροφής επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας ως και 70%.
-Η χρήση νυκτερινού αερισμού μειώνει τη μέγιστη εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων κατά 1 με 2ο C και το ψυκτικό φορτίο από 40 ως 80% ανάλογα με το είδος του κτιρίου.
θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας από 21 ως 42%.
-Η εκμετάλλευση της θερμικής μάζας του κελύφους του κτιρίου μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος του κλιματισμού από 30 ως 70%.
-Ένα μεσαίου μεγέθους δένδρο εξατμίζει περί τα 450 λίτρα νερού κατά τη διάρκεια μιας θερινής μέρας. Όταν αυτό συνδυαστεί με μια καλά μελετημένη σκίαση, οι θερμοκρασίες του αέρα στο άμεσο περιβάλλον μπορούν να μειωθούν ως και 5ο C.

www.ecoarchitects.gr
Καταγράφηκε

N' αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω.-Ν.Καζαντζάκης - http://biostore-aloa.blogspot.com
BUTTERFLY
Global1

« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:02:37 πμ »

Καλημερα! Επειδη εγω ουτως η αλλως με τον κλιματισμο δεν τα παω καλα, ανεμιστηρες οροφης ξυλινους παραδοσιακους και οχι πανακριβους που θα βρω?
Καταγράφηκε

Χριστινα
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:04:48 πμ »

Χμμ, θα κοιτάξω από πού είχα πάρει τους δικούς μου και θα σου πω.
Πάντως να ξέρεις ότι οι ξύλινοι είναι πιο ακριβοί.
Καταγράφηκε

BUTTERFLY
Global1

« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:35:34 πμ »

Δηλαδη το κοστος τους ειναι πολυ μεγαλυτερο απο του κλιματισμου? Εσυ αν επιτρεπεται ποσο τους ειχες παρει και πριν ποσα χρονια?
Καταγράφηκε

Χριστινα
angie
Full Member
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:54:31 πμ »

Πολυ ενδιαφερον θεμα!!!το νεο μουσειο της ακροπολης ,το νεο μουσειο των δελφων κτλ ειναι καποια παραδειγματα κτιριων που εχουν σχεδιαστει ετσι ωστε να καλυπτουν μεγαλο μερος των αναγκων τους με την ηλιακη ενεργεια και αλλες τετοιες πηγες .Και στα δικα μας σιγα σιγα!!! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε

ο νούς κινεί την ύλη
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:57:33 πμ »

Είχα πάρει πρίν 2 χρόνια ξύλινους, στοίχισαν γύρω στα 450 € αλλά σαφώς μπορείς να βρεις και φθηνότερους, ακόμα και ξύλινους. Ξεκινάνε από 150-200 €.
Να ξέρεις ότι δεν χαλάνε οι ανεμιστήρες, και δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι. Αντιστρέφοντας τη φορά της κίνησής τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα μαζί με καλοριφέρ, καθώς μεταφέρουν τον ζεστό αέρα, που συνήθως ανεβαίνει ψηλά, χαμηλά. Η κατανάλωσή τους δε είναι σαν να έχεις αναμμένη μία λάμπα !
Καταγράφηκε

BUTTERFLY
Global1

« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 10:58:42 πμ »

Ενταξει δεν ειναι πολυ ακριβοι! Αυτο δε για το ζεστο αερα ουτε που το ηξερα! Ευχαριστω!
Καταγράφηκε

Χριστινα
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 11:00:25 πμ »

Παράθεση
Πολυ ενδιαφερον θεμα!!!το νεο μουσειο της ακροπολης ,το νεο μουσειο των δελφων κτλ ειναι καποια παραδειγματα κτιριων που εχουν σχεδιαστει ετσι ωστε να καλυπτουν μεγαλο μερος των αναγκων τους με την ηλιακη ενεργεια και αλλες τετοιες πηγες .Και στα δικα μας σιγα σιγα!!!

Μου θύμισες τώρα εχθές που περνούσα έξω από το νοσοκομείο Ντυνάν, και βλέπω ένα περίπτερο περίεργο κάπως και τελικά κάπου ψηλά έγραφε: Αιολικό και ηλιακό περίπτερο !!!  Μεγάλο χαμόγελο

Κι είχε έναν μεσαίο ανεμιστήρα ψηλά. Φοβερό ! Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο.
Καταγράφηκε

angie
Full Member

« Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 12:14:26 μμ »

χαχα  Μεγάλο χαμόγελο....μπραβο του παντως!Λες με αυτη την κινηση να παρακινησει κανεναν?Θα ηταν μια καλη αρχη!!!
Καταγράφηκε

ο νούς κινεί την ύλη
Polymnia
Επισκέπτης
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 12:52:54 μμ »

Στον Ιανό, στα πλαίσια των καθιερωμένων σεμιναρίων του, διοργανώνεται το εξής:

Στις 25/11 και 02/12, από τις 17.00 έως τις 20.00 το σεμινάριο με τίτλο: "Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και καθαρές τεχνολογίες δόμησης " από την Έλλη Γεωργιάδου.

Ο σχετικός σύνδεσμος είναι http://www.ianos.gr/first/sem.asp
Καταγράφηκε
angie
Full Member

« Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 20, 2007, 05:45:39 μμ »

Εκτος απο την υπερκαταναλωση ενεργειας που απαιτουν τα συγχρονα κτιρια παντως,υπαρχει και το φαινομενο του ''αρρωστου κτιριου'' το οποιο μπορει να προκαλεσει μια σειρα απο προβληματα υγειας στους ενοικους.Δηλαδη, τα δομικα υλικα που χρησιμοποιουνται στα κτιρια ειναι πολλες φορες υπευθυνα για την αυξημενη συγκεντρωση ρυπαντων μεσα στα κτιρια.Φανταστειτε τι γινεται οταν αυτα δεν εχουν καλα συστηματα αερισμου...Επισης,πρεπει να προσεχουμε τις πηγες που μπορει να προκαλεσουν εσωτερικη ρυπανση. Ολα αυτα προβλεπονται απο το βιοκλιματικο σχεδιασμο.....Βεβαια μπορει να ειναι δαπανηρη διαδικασια ομως,σιγουρα καταναλωνεις λιγοτερη ενεργεια αρα πολυ συντομα κανεις και αποσβεση..
Καταγράφηκε

ο νούς κινεί την ύλη
gripan
Full Member

« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 21, 2007, 10:28:22 πμ »

Ωραια πραγματα !
Απορώ γιατί δεν ειναι και υποχρεωτικά !
Ειναι δυνατόν να προβλέπονται πολεοδομικά χίλιες δυό λεπτομέρειες στην κατασκευή, και να μην προβλεπονται αυτα που λες όσο αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι ?

Βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που επιδιώκει την προσαρμογή των κτιρίων στις ειδικές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Κύριοι στόχοι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η εξασφάλιση θερμικής άνεσης για τους κατοίκους, μέσω στρατηγικών φυσικού δροσισμού - αερισμού, ηλιοπροστασίας και εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Τα οφέλη του βιοκλιματικού και γενικότερα του ενεργειακού σχεδιασμού:

-Μείωση καυσίμων και κόστους εγκαταστάσεων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, φωτισμού.
-Εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερη κατανάλωση μέσω της βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.
-Μείωση ρύπων, περιορισμός φαινομένου του θερμοκηπίου
-Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

ηλιοπροστασία ενός κτιρίου εξασφαλίζει κατά μέσο όρο μείωση του ψυκτικού φορτίου του κτιρίου κατά 30%.
-Οι ανεμιστήρες οροφής επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας ως και 70%.
-Η χρήση νυκτερινού αερισμού μειώνει τη μέγιστη εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων κατά 1 με 2ο C και το ψυκτικό φορτίο από 40 ως 80% ανάλογα με το είδος του κτιρίου.
θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας από 21 ως 42%.
-Η εκμετάλλευση της θερμικής μάζας του κελύφους του κτιρίου μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος του κλιματισμού από 30 ως 70%.
-Ένα μεσαίου μεγέθους δένδρο εξατμίζει περί τα 450 λίτρα νερού κατά τη διάρκεια μιας θερινής μέρας. Όταν αυτό συνδυαστεί με μια καλά μελετημένη σκίαση, οι θερμοκρασίες του αέρα στο άμεσο περιβάλλον μπορούν να μειωθούν ως και 5ο C.

www.ecoarchitects.gr

Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Νοέμβριος 01, 2007, 07:06:17 μμ »

Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;

Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.

Συμφέρει η ηλιακή ενέργεια;

Ναι, στις περιπτώσεις εκείνες όπου παρέχονται κίνητρα και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξης της ηλιακής τεχνολογίας. Όταν, για παράδειγμα, παρέχεται ενισχυμένη τιμή της πωλούμενης ηλιακής κιλοβατώρας (όπως ισχύει πλέον και στη χώρα μας), τότε, ο καταναλωτής όχι μόνο κάνει απόσβεση της επένδυσης αλλά έχει και ένα λογικό κέρδος από την παραγωγή και τροφοδοσία πράσινης ενέργειας στο δίκτυο. Στις περιπτώσεις πάλι των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εφαρμογές εκτός δικτύου, η ανταγωνιστική τεχνολογία είναι οι πανάκριβες στη λειτουργία τους, θορυβώδεις και ρυπογόνες ηλεκτρογεννήτριες, οπότε τα φωτοβολταϊκά είναι μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση.

Γιατί να διαλέξω τα φωτοβολταϊκά;

Τα φωτοβολταϊκά συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφέλη για τον καταναλωτή, για τις αγορές ενέργειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:

* μηδενική ρύπανση
    * αθόρυβη λειτουργία
    * αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
    * απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
    * δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
    * ελάχιστη συντήρηση

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια. Τον καθιστούν έτσι πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλουν μ' αυτό τον τρόπο στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας. Δεδομένου ότι η παραγωγή και κατανάλωση του ηλιακού ηλεκτρισμού γίνονται τοπικά, αποφεύγονται οι σημαντικές απώλειες της μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρισμού και κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% σε σχέση με τη συμβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες, δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές) και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 1,1 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (με βάση το σημερινό ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου). Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Η βαθμιαία αύξηση των μικρών ηλεκτροπαραγωγών μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τη διαρκή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθεί με μεγάλες επενδύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από μικρούς παραγωγούς μπορεί να περιορίσει επίσης την ανάγκη επενδύσεων σε νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος μιας νέας γραμμής μεταφοράς είναι πολύ υψηλό, αν λάβουμε υπόψη μας πέρα από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και θέματα που σχετίζονται με την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις αλλαγές στις χρήσεις γης.

Οι διάφοροι μικροί παραγωγοί "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ιδανική λύση για τη μελλοντική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιπτώσεις όπου αμφισβητείται η ασφάλεια της παροχής. Η τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν δοκιμάζεται από δαπανηρές ενεργειακές απώλειες που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό δίκτυο (απώλειες, οι οποίες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 10,6% κατά μέσο όρο). Από την άλλη, η μέγιστη παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού συμπίπτει χρονικά με τις ημερήσιες αιχμές της ζήτησης (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες), βοηθώντας έτσι στην εξομάλυνση των αιχμών φορτίου, στην αποφυγή black-out και στη μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτροπαραγωγής, δεδομένου ότι η κάλυψη αυτών των αιχμών είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Σημειωτέον ότι, κάθε ώρα black-out κοστίζει στην εθνική οικονομία 25-40 εκατ. ευρώ.

Μπορώ να απαλλαγώ από τη ΔΕΗ αν στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;

Ναι, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ούτε σκόπιμο τις περισσότερες φορές. Ας δούμε γιατί.

Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιήσει κανείς τα φωτοβολταϊκά. Σε συνεργασία με το δίκτυο της ΔΕΗ ή ανεξάρτητα από αυτό.

1.  Ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, πουλάει κανείς το ηλιακό ρεύμα στη ΔΕΗ έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής και συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως και σήμερα. Έχει δηλαδή ένα διπλό μετρητή για την καταμέτρηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας.
   2. Εναλλακτικά, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφεδρείας (δηλαδή ως συστήματα αδιάλειπτης παροχής - UPS). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα είναι μεν διασυνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, αλλά διαθέτει και μπαταρίες (συν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά) για να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και για όσο διαρκεί αυτή.

Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απ'ευθείας σε ηλεκτρική. Τις ημέρες που δεν έχει ήλιο ή τη νύχτα, τι γίνεται;

Μην ανησυχείτε. Ότι σύστημα και να επιλέξετε, θα συνοδεύεται από κάποιο σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας. Στην περίπτωση των διασυνδεδεμένων συστημάτων, το "σύστημα αποθήκευσης" είναι το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ τα αυτόνομα συστήματα συνοδεύονται από μπαταρίες.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι πόσες κιλοβατώρες θα μας δώσει το σύστημά μας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.300 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ότι στις βόρειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.250-1.450 KWh/έτος/KW, στη Θεσσαλονίκη 1.150-1.275 KWh/έτος/KW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.400-1.500 KWh/έτος/KW.

Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου;

Αν έχετε επιλέξει ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, η ερώτηση αυτή είναι χωρίς νόημα. Το πόσης ισχύος θα είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα εξαρτάται μόνο από δύο παραμέτρους. Τη διαθέσιμη επιφάνεια στο κτίριο ή το οικόπεδό σας για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε.

Θα μπορούσατε π.χ. να βάλετε ένα σύστημα που καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών σας (αν έχετε λίγο χώρο και χρήματα) ή και να υπερκαλύψετε πολλές φορές τις ανάγκες σας (πουλώντας την περίσσεια πράσινης ενέργειας στο δίκτυο).

Στην περίπτωση των αυτόνομων εφαρμογών, δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Θα πρέπει να έρθετε σε επαφή μαζί μας, να περιγράψετε τις ανάγκες σας και το προφίλ της κατανάλωσης ενέργειας που έχετε και να πάρετε μια προσφορά. Κι αυτό γιατί, το ίδιο σπίτι θα έχει πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες αν χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή ως εξοχικό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον αριθμό των ατόμων και τις ώρες που μένουν εκεί, ακόμα και τις συνήθειές τους. Η εταιρία μας θα υπολογίσει τη βέλτιστη ισχύ ώστε να καλύψετε με ασφάλεια τις ανάγκες σας χωρίς να μπείτε σε περιττά έξοδα.

Τα οφέλη από τη χρήση ηλιακής ενέργειας θα είναι πολύ πιο εμφανή αν εφαρμόζετε παράλληλα μεθόδους εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας. Μη ξεχνάτε ότι η εξοικονόμηση είναι η φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας.

Η οικονομικότερη προσέγγιση επομένως για να αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια, είναι να μειώσετε όσο γίνεται τις ενεργειακές σας ανάγκες και κατόπιν να καλύψετε τις ανάγκες αυτές με την παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο ή άλλες καθαρές πηγές ενέργειας.

Τι ενεργειακές ανάγκες μπορώ να καλύψω με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα;

Τα πάντα. Ότι θα καλύπτατε και με το ρεύμα της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.

Για λόγους απόδοσης και οικονομίας πάντως, δεν συνιστάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών, όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμοσυσσωρευτές. Για τις χρήσεις αυτές υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ο γεωθερμικός κλιματισμός, οι κουζίνες ή τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης με βιομάζα, κ.λπ.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της θέρμανσης νερού: αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που τροφοδοτείται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και κατόπιν από το θερμοσίφωνα σε θερμότητα. Το συνολικό κόστος των δύο αυτών συστημάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα που μετατρέπει απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα.

Από την άλλη μεριά, ο φωτισμός με λάμπες εξοικονόμησης και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, ηχητικά συστήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κ.λπ) αποτελούν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν εύκολα και οικονομικά με φωτοβολταϊκά.

Κτίζω τώρα την κατοικία μου. Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή για να σκεφτώ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Καλό είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα εγκαταστήσετε να έχει ενταχθεί από την αρχή στο σχεδιασμό του σπιτιού. Μια συνολική μελέτη που να καλύπτει την εξοικονόμηση ενέργειας (μόνωση, έξυπνα παράθυρα, σκίαση κ.λπ), τη θέρμανση και τον κλιματισμό και τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό (με φωτοβολταϊκά), θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες) ή και σε προσόψεις κτιρίων. Παρέχονται σε διάφορα μεγέθη και μπορούν π.χ. να υποκαταστήσουν τμήμα μιας κεραμοσκεπής (μειώνοντας αντίστοιχα το κόστος) ή τα υαλοστάσια σε μία πρόσοψη. Μπορούν επιπλέον να παίξουν και το ρόλο σκιάστρων πάνω από παράθυρα (βοηθώντας έτσι και στη μείωση των εξόδων για επιπλέον κλιματισμό). Τέλος, παρέχονται και σε διάφορα χρώματα και διαφάνειες (κατόπιν παραγγελίας) για ειδικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Είναι το κτίριο που διαθέτω κατάλληλο να δεχθεί φωτοβολταϊκά;

Τα περισσότερα κτίρια είναι κατάλληλα. Αρκεί να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να υπάρχει επαρκής ελεύθερος και ασκίαστος χώρος. Ως ένα πρόχειρο κανόνα υπολογίστε πως χρειάζεστε περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο για κάθε 100 Watt (αν χρησιμοποιήσετε τα συνηθισμένα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά του εμπορίου). Προσέξτε ιδιαίτερα ο χώρος να είναι κατά το δυνατόν 100% ασκίαστος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαφορετικά, το σύστημά σας θα λειτουργεί με μικρότερη απόδοση.
   2. Τα φωτοβολταϊκά έχουν τη μέγιστη απόδοση όταν έχουν νότιο προσανατολισμό. Αποκλίσεις από το Νότο έως και 45o είναι επιτρεπτές, μειώνουν όμως την απόδοση.
   3. Η σωστή κλίση του φωτοβολταϊκού σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο. Συνήθως επιλέγεται μια κλίση που να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στην Ελλάδα, η βέλτιστη κλίση είναι γύρω στις 30o. Μην ανησυχείτε πάντως. Τη σωστή κλίση θα τη βρεί για σας η εταιρία μας.

http://www.seners.gr/pages/gr/faq.htm
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Νοέμβριος 01, 2007, 07:10:56 μμ »

Η Αιολική Ενέργεια με μια ματιά,

* φυσικά, είναι άφθονη και διάσπαρτη,
    * δεν θα τελειώσει ποτέ,
    * είναι εγχώρια πηγή ενέργειας
    * βοηθά στην απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα
    * η τεχνολογία εκμετάλλευσης είναι εμπορικά ώριμη,
    * προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση,
    * προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη,
    * προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής,
    * δεν την έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά ΟΛΟΙ,
    * δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να την εξασφαλίσεις,
    * ούτε μπορεί να απειληθεί από τρομοκρατικές ενέργειες....
    * ενισχύει το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω της διασποράς στην ανάπτυξη της
    * ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
    * δίνει ενέργεια χωρίς καύσιμο

Ακόμη και αν ξεχάσουμε τους λόγους επιβίωσης του πλανήτη, του ανθρώπινου είδους και όλων των άλλων ειδών που επιτάσσουν την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ και αναλύσουμε την ενεργειακή κατάσταση μόνο με οικονομοτεχνικά κριτήρια, καταλήγουμε ότι συμφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι:

* Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μόνιμα ανοδική πορεία και ότι αυτή η πορεία θα επιταχυνθεί από το γεγονός και μόνο ότι τα αποθέματα τους ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ.
    * Το εξωτερικό κόστος είναι μια πραγματικότητα η οποία έστω και με τη μορφή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ορυκτά καύσιμα (δεν συνυπολογίζεται στα προηγούμενα διαγράμματα).

Τότε, η ωφελιμότητα της επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια καθίσταται προφανής και στον πιο δύσπιστο τεχνοκράτη.

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάπτυξη της Αιολικής καλύπτουν όλο το φάσμα των κριτηρίων που θα μπορούσαν να τεθούν:

* Η τεχνολογία είναι απόλυτα αποδοτική, ενεργειακά, αλλά και επιχειρηματικά.
    * Η συνεισφορά της Αιολικής Ενέργειας στην Εθνική Οικονομία, είναι ανεκτίμητη αφού οδηγεί σε απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, ελκύει την εισροή ξένων επενδύσεων και ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη.
    * Η χώρα μας διαθέτει εξαίρετο αιολικό δυναμικό, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
    * Ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας που απορρέουν από υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες όπως η Κοινοτική οδηγία 77/2001, και το πρωτόκολλο του Κιότο, οι οποίες σίγουρα θα ανανεωθούν και θα γίνουν αυστηρότερες.
    * Είναι η πιο περιβαλλοντικά φιλική λύση στο ενεργειακό και ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα στη φαρέτρα μας στη μάχη με τις κλιματικές αλλαγές.

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι μια τόσο προφανώς λογική, έξυπνη, αναγκαία και σοφή πράξη, που η καθυστέρηση και μόνο της ανάπτυξης της να στοιχειοθετεί εισαγγελική παρέμβαση.

ΕΛΕΤΑΕΝ

http://www.eletaen.gr/content/view/21/40/lang,el/
Καταγράφηκε

angie
Full Member

« Απάντηση #19 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 12:37:25 μμ »

καλο θα ηταν, οσοι μπορουμε στα σπιτια μας ή στις καινουριες κατοικίες  να χρησιμοποιουμε οικοδομικα υλικα φιλικα προς το περιβαλλον.Κάποια προιοντα που χαρακτηριζονατι ως τετοια ειναι τα παρακατω:

Ωστενιτικός χάλυβας: Ο κανονικός δομικός χάλυβας, προκαλεί μια μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μετακινώντας μια μαγνητική πυξίδα κατά μήκος μιας ράβδου του σιδηροπλισμού. Χωρίς να υπερβάλλουμε τονίζοντας τις πιθανές επιδράσεις αυτής της μεταβολής στον ανθρώπινο οργανισμό (κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί), παραμένει το γεγονός ότι πολλές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα γερνούν πρόωρα λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης και της επακόλουθης οξείδωσης των εκτεθειμένων ράβδων του σιδηροπλισμού.
Ο ωστενιτικός χάλυβας, λόγω της χαρακτηριστικής του σύνθεσης, είναι αμαγνητικός και ανοξείδωτος, περιορίζοντας έτσι τα προβλήματα που μόλις αναφέραμε. Μοναδικό μειονέκτημα το υψηλό του κόστους.Ωμή άργιλος: Η ωμή άργιλος κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμοπλίνθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζουν με αυτά του σκυροδέματος, αποκαλύπτεται ότι είναι ένα άριστο δομικό υλικό, όσον αφορά τη μηχανική ανοχή, τη θερμική μόνωση και τη δυνατότητα "αναπνοής" των εξωτερικών τοίχων. Εξάλλου, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει μακρά παράδοση στη χρήση αυτού του υλικού.
Ένα σπίτι από ωμοπλίνθους μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ίδιο σκάμμα για την θεμελίωση της ανωδομής, περιορίζοντας την επίπτωση των οικοδομικών εργασιών στο περιβάλλον.

Ασβέστης: Ο ασβέστης είναι ένα προϊόν που προτείνεται από τους υποστηρικτές της βιοοικοδομικής για κάθε τύπο επιφανειακών τελειωμάτων των τοίχων, επειδή "αναπνέει", επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ, εξάλλου, είναι εύκολη η συντήρηση και η ανακατασκευή του στις ζώνες που υφίσταται φθορές με τον χρόνο.

Κόλλα από καουτσούκ: Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο. Αντίθετα, η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προϊόν, ατοξικό, αρκετά σταθερή, που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στον χρόνο.

Κέτσες από καρύδα: Συνίσταται από το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Οικοδομικής Βιολογίας (Institut fur Baubiologie) του Ρόχενχάϊμ (Γερμανία), σαν ένα από τα "πράσινα" υλικά. Ο κετσές από καρύδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν ηχομονωτικό υλικό σε επενδύσεις οροφών, όπου συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση των ταλαντώσεων και στην εξασθένιση της μετάδοσης των θορύβων.

απο http://www.s-ol-ar.gr/oik_domisi.html
Καταγράφηκε

ο νούς κινεί την ύλη
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 11:30:06 πμ »

Φυσικός Δροσισμός - Άνεση χωρίς κόστος

Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αφόρητη ζέστη; Πώς μπορεί να δροσίσει το σπίτι του το καλοκαίρι χωρίς να καταφύγει σε ακριβές και ενεργοβόρες λύσεις; Μήπως υπάρχουν κάποια έξυπνα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε;

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά και φιλικά προς το περιβάλλον βήματα για να ρίξετε τη θερμοκρασία στην κατοικία σας.

- Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα. Προσαρμόστε τα ανάλογα με τον προσανατολισμό, δηλαδή οριζόντια σκίαστρα για τα νότια ανοίγματα και κατακόρυφα για τα ανατολικά και τα δυτικά.

- Αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%! Αυτό πρακτικά καθιστά την εγκατάσταση κλιματιστικού άχρηστη.

- Η χρήση των ανεμιστήρων οροφής ενισχύει τον αερισμό με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

- Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, κήπους, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους. Αφήστε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους. Θα έχετε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

- Προτιμάτε ανοιχτά χρώματα για το βάψιμο των εξωτερικών σας τοίχων. Απομακρύνουν τη ζέστη.

- Για πιο τεχνικές αλλά και πιο αποδοτικές λύσεις εκμεταλλευτείτε τη διαφορά θερμοκρασίας αέρα-εδάφους. Τοποθετήστε ένα υπεδάφιο σύστημα αγωγών που αποτελείται από πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες 1 με 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο αέρας κυκλοφορεί στο δίκτυο των αγωγών και καθώς η θερμοκρασία του εδάφους είναι χαμηλότερη ψύχεται και εισέρχεται στο κτίριο. Το σύστημα αυτό δροσίζει κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΥΠΕΧΩΔΕ, Μάρτιος 2002), η εφαρμογή μέτρων φυσικού δροσισμού (σκιασμός και νυχτερινός αερισμός) σε συνδυασμό με ανεμιστήρες οροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 57 χιλιάδες τόνους ετησίως. Κι αυτό γιατί όσο λιγότερο ηλεκτρισμό καταναλώνουμε για ψύξη, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οι σταθμοί που παράγουν ενέργεια από πετρέλαιο και λιγνίτη. Έτσι, κερδίζουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι
Για την προώθηση των τεχνικών φυσικού δροσισμού στα κτίρια, τα αρμόδια υπουργεία και η ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα προσιτά αυτά μέτρα και την άμεση εφαρμογή τους στα κτίρια του Δημοσίου.
Καταγράφηκε

dpurpler
Global1

« Απάντηση #21 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 06:44:36 μμ »

Παράθεση
- Για πιο τεχνικές αλλά και πιο αποδοτικές λύσεις εκμεταλλευτείτε τη διαφορά θερμοκρασίας αέρα-εδάφους. Τοποθετήστε ένα υπεδάφιο σύστημα αγωγών που αποτελείται από πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες 1 με 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο αέρας κυκλοφορεί στο δίκτυο των αγωγών και καθώς η θερμοκρασία του εδάφους είναι χαμηλότερη ψύχεται και εισέρχεται στο κτίριο. Το σύστημα αυτό δροσίζει κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση.

Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
gripan
Full Member

« Απάντηση #22 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 07:15:02 μμ »

Στην πραξη λεμε να χρησιμοποιείς το γεγονός ότι η γή σε κάποιο βαθος έχει συνεχεια την ίδια θερμοκρασία.
Οπότε αν εσυ έχεις αποκλίσεις απο την θερμοκρασία αυτή, μπορείς να εξισώσεις τις αποκλισεις σου.

Φυσικα πρεπει να εχεις και την δυνατότητα να κανεις ενα αρκετα μεγαλο σκαψιμο για να κανεις την εγκατασταση αυτή,  άρα να χτιζεις τωρα την μονοκατοικια σου.

Αν χτιζεις μονοκατοικια (που στο ευχομαι) μπορεις να το συζητησεις με τον μηχανικο σου.

Παράθεση

Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε
Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 07:19:57 μμ »

http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/fysikos_drosismos_psixi_edafous.htm

Υπεδάφιο σύστημα αγωγών (εναλλάκτες εδάφους - αέρα)

Είναι σύστημα μεταλλικών αγωγών (ή PVC) που τοποθετούνται σε βάθος 1-3μ. Το σύστημα χρησιμοποιείται για την ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι, οπότε και αξιοποιεί το έδαφος - του οποίου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κάτω από την επιφάνεια - ως απαγωγέα της θερμότητας.

Ο αέρας εισάγεται είτε από το εξωτερικό περιβάλλον είτε από το εσωτερικό του κτιρίου, κυκλοφορεί στο δίκτυο αγωγών με τη βοήθεια φυσητήρων και εισέρχεται στο κτίριο ψυχρότερος.

Παράλληλα, το σύστημα λειτουργεί και το χειμώνα, συμβάλλοντας στην προθέρμανση του ψυχρού εξωτερικού αέρα, καθώς το έδαφος είναι το χειμώνα θερμότερο από τον εξωτερικό αέρα.

Το σύστημα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα κλιματισμού, συντελώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση του κτιρίου, καθώς μειώνει την θερμοκρασιακή διαφορά εισερχόμενου-εξερχόμενου αέρα από το σύστημα, και συνεπώς μειώνει την εγκατεστημένη ισχύ του συστήματος και την ενέργεια που αυτό καταναλώνει.
Καταγράφηκε

Kallioph
Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Δεκέμβριος 01, 2007, 01:36:55 μμ »

http://fe-mail.gr/pages/posts/greece_europe_world/greece_europe_world1786.php

Ζώντας σε λάθος σχεδιασμένα κτίρια, σε απάνθρωπες πόλεις δίχως πράσινο, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε αυτονόητη την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σπίτια μας προκειμένου να δροσιστούμε το καλοκαίρι.

Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό της ισχύος της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνεται από
εκατομμύρια κλιματιστικά που αυξάνουν συν τω χρόνω,ενώ ο κίνδυνος συχνών μπλακ άουτ είναι πλέον ορατός.
Μην προχωρήσετε σε αγορά κλιματιστικού πριν εξαντλήσετε τις εναλλακτικές λύσεις.

- Εξαντλείστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
- Βάλτε ανεμιστήρες οροφής.
- Αξιοποιήστε το γεωθερμικό κλιματισμό.
- Σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού κλιματισμού αν έχετε επιχείρηση.

Όταν πλέον έχουν εφαρμοστεί όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για τη μείωση των ψυκτικών φορτίων και την εκμετάλλευση φυσικών και υβριδικών συστημάτων δροσισμού, μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί η εγκατάσταση και λειτουργία κλιματιστικών μονάδων που θα καλύψουν κάποιες επιπλέον ανάγκες.

Τα νέουμ τύπου συστήματα είναι συνήθως αντλίες θερμότητας που αποδίδουν 2,5 με 3,3 φορές περισσότερο απ’ ότι καταναλώνουν.

Εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία.

Μια μεγάλη μονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δε θα ψύξει τον χώρο ομοιόμορφα. Η σωστά διαστασιολογημένη μονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με μια μεγαλύτερη μονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας.

Η απόδοση του συστήματος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τμήμα του μηχανήματος προστατεύεται από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους.

Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας γίνεται σε συνάρτηση με την γεωμετρία του χώρου. Η διεύθυνση του αέρα ρυθμίζεται από τα πτερύγια της μονάδας να έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, αφού ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προςτα κάτω.

Ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος μια φορά τον μήνα ή ανάλογα με την χρήση.

Επιλογή κλιματιστικού

Ένας χονδρικός κανόνας για να υπολογίσετε σωστά την ψυκτική ικανότατητα του κλιματιστικού σας (διαιρούμενου τύπου ή αλλιώς split unit) είναι ο εξής:
Επιφάνεια δωματίου * 100 + 3.000 = τα Btu/h του κλιματιστικού
Για παράδειγμα, αν θέλετε να βάλετε κλιματιστικό σε ένα δωμάτιο 36 τετραγωνικών μέτρων, το σωστό μέγεθος είναι: 36 * 100 + 3.000 = 6.600 Btu/h

Άρα θα βάλετε ένα κλιματιστικό των 7.000 Btu/h. Δεν χρειάζεστε μεγαλύτερο.

Ένα δεύτερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι το πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κλιματιστικό που θα αγοράσετε.

Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής.

Επιλέξτε ενεργειακή κατηγορία Α ή έστω Β, όχι χειρότερη. Αν δεν υπάρχει ενεργειακή σήμανση, τότε ρωτήστε τον πωλητή για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα για το συντελεστή ενεργειακής απόδοσης (COP, Coefficient of Performance) και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης (EER, Energy Efficiency Ratio). Το COP για τα μικρά κλιματιστικά πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3,4 και το EER μεγαλύτερο από 3. Μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο.
Μια άλλη λύση θα ήταν να εξετάσετε την περίπτωση κλιματισμού με φυσικό αέριο ή υγραέριο. Ανάλογα με τις εκάστοτε τιμές των καυσίμων μπορεί να σας κοστίσει και λιγότερο, ιδιαίτερα σε κτίρια γραφείων.

Προσοχή στο ψυκτικό

Το πρόβλημα με τα κλιματιστικά δεν είναι μόνο ότι είναι ενεργοβόρα. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόβλημα είναι συνήθως το ψυκτικό που χρησιμοποιούν. Παλιότερα, τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά κατέστρεφαν το όζον της στρατόσφαιρας.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, μόνο που τα νέα ψυκτικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου και απειλούν το κλίμα της Γης.
Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: