Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14674 μηνύματα σε 1306 θέματα- από 568 μέλη - Τελευταίο μέλος: nick
Oikologio ForumΠεριβάλλονΥδάτινοι Πόροι (Συντονιστές: dpurpler, TassosD)Εξελίξεις από το ναυάγιο του "Sea Diamond"
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Εξελίξεις από το ναυάγιο του "Sea Diamond"  (Αναγνώστηκε 526 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« στις: Νοέμβριος 14, 2007, 09:35:23 μμ »

http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=111



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (από Αρχιπέλαγος: www.archipelago.gr)

Ναυάγιο του Sea Diamond, 8 μήνες μετά: Μήπως τελικά ο γιαλός ήταν στραβός?

Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία Louis Hellenic Cruises, ανακοίνωσε στο κυπριακό επενδυτικό κοινό, ότι εισέπραξε από την ασφάλεια του Sea Diamond για την ολική απώλεια του πλοίου (total loss) το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων (αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά του πλοίου αυτού κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια). Τις ίδιες ημέρες, ο Όμιλος Louis, με βάση σχετική μελέτη που έχει αναθέσει σε ξένη, ιδιωτική εταιρεία χαρτογράφησης, ισχυρίζεται ότι το ναυάγιο οφείλεται στο ότι η ξέρα είχε κάποια μέτρα απόκλιση από τα στοιχεία του χάρτη της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας, άρα οι ευθύνες του ναυαγίου εν ολίγοις, αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η πλοιοκτήτρια εταιρεία, προσπαθεί να διασφαλίσει τα χρήματα που εισέπραξε από την ασφάλεια, αλλά και να καλύψει τον αλληλασφαλιστικό όμιλο ο οποίος έχει την αστική ευθύνη και θα πρέπει να καταβάλλει το κόστος αποκατάστασης του ναυαγίου (αποζημιώσεις προς τρίτους, ανέλκυση κλπ). Έτσι το ναυάγιο καλείται να το πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, ενώ μετά από αυτή την τραγωδία, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εισπράξει τα ασφάλιστρα.

Αντί όμως να εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις επιπέδου.... εάν ο γιαλός ήταν στραβός, ή στραβά αρμενίζανε, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι όλα τα πλοία οφείλουν να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και τους κανόνες ασφαλούς προσέγγισης παράκτιων περιοχών και λιμένων. Για παράδειγμα, πρέπει πάντοτε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από τη στεριά, κάτι που δεν τηρήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, πιθανώς για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες οι επιβάτες. Άλλωστε η μη τήρηση των κανόνων αυτών, είναι και ο λόγος για τον οποίο μόνο το Sea Diamond κατόρθωσε να προσαράξει στην ξέρα, και όχι το σύνολο των πολλών εκατοντάδων πλοίων που προσεγγίζουν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περιοχή της Σαντορίνης.

Σήμερα, 8 μήνες μετά από το ναυάγιο, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για να γίνει η ανέλκυση του, και να υπάρξει ανάληψη των ευθυνών της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του αλληλασφαλιστικού ομίλου. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών της Σαντορίνης και των νησιών του Αιγαίου συνολικά, ενώ συνεχίζεται να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου,

είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.

Έπειτα από δεδομένα που προσκόμισε το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου σε συνεργασία και με φορείς πολιτών της Σαντορίνης, στις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καθώς και στο νομικό τμήμα του Επιτρόπου κ. Δήμα, το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και της ανάγκης άμεσης ανέλκυσής του, εξετάζεται ως θέμα προτεραιότητας. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκρισης για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και δεδομένων.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων διοικητικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών, θα οδηγήσει τη χώρα μας στην καταβολή νέων μεγάλων προστίμων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να είναι υπέρ του δέοντος καθησυχαστικά, τα πορίσματα των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντί να λειτουργούν με γνώμονα την ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας, του φυσικού περιβάλλοντος, επομένως και του δημόσιου συμφέροντος, θεωρούν υπερβολικό το χαρακτηρισμό του ναυάγιου του Sea Diamond ως «τοξική βόμβα στο βυθό του Αιγαίου».

Το ναυάγιο συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών. Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυάγιου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών, από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι πέρα από τα πετρελαιοειδή, τα οποία αποτελούν το μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη-υδατοδιαλυτή, στο ναυάγιο υπάρχουν μία σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες, όπως :

·         Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων.

·         Μεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης.
(ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες, προκαλεί καρκίνο)

·         Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους -σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κλπ), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια.
(Η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος)

Εάν λοιπόν δεν πρέπει να αποκαλούμε τοξική βόμβα το ναυάγιο του Sea Diamond, ας εξηγήσουν με επιστημονικούς όρους, οι καθησυχαστικοί αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, για πιο λόγο θεωρείται ασφαλής η διαδικασία διάβρωσης όλων αυτών των τεράστιων ποσοτήτων τοξικών χημικών ουσιών και απορρόφησής τους από τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρο δίπλα στους σταθμούς αφαλάτωσης από τους οποίους υδρεύεται το νησί της Σαντορίνης, στην καρδιά του Αιγαίου, μίας κλειστής θάλασσας που στηρίζει τοπικές κοινωνίες χιλιάδων κατοίκων που βασίζονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πλέον όχι μόνο για να τραφούν από τα αλιεύματά, αλλά πίνοντας και το θαλασσινό νερό (μέσω της διαδικασίας της αφαλάτωσης – διαδικασία με την οποία πλέον υδρεύεται μεγάλος αριθμός νησιών του Αιγαίου).

Κλείνοντας, επισημαίνουμε και πάλι την άμεση ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, καθώς και ότι το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει το πρόβλημα του Sea Diamond να παραμείνει ως μία ακόμα πηγή τοξικής ρύπανσης για το Αιγαίο.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία http://www.archipelago.gr/gr/default.asp.
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 15, 2007, 01:58:32 μμ »

Μια αναδημοσίευση για εκείνο το ναυάγιο...


ΜΑΥΡΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μαύρη τελικά αποδείχτηκε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, η κρουαζιέρα του Sea Diamond που κατέληξε με βύθιση του πλοίου στις 6 Απρίλη 2007, με δυο αγνοούμενους επιβάτες και εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Και η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν απείρως χειρότερη, αν αναλογιστεί κανείς τις ζωές 1.500 ανθρώπων που κινδύνεψαν παρασυρθούν από το ναυάγιο και που η σωτηρία τους εξαρτήθηκε ουσιαστικά από το χρόνο βύθισης του πλοίου. Πράγματι, ο αργός ρυθμός βύθισης του πλοίου ήταν ο μόνος λόγος που αποφεύχθηκε ένας νέος Τιτανικός.

Το πλοίο ήταν τόσο φορτωμένο, με 1.500 επιβάτες και 400 μέλη του πληρώματος, που όπως καταγγέλλει και η ΠΕΜΕΝ υπήρχε κόσμος και σε χώρους που είχαν μετασκευαστεί σε καμπίνες κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Ανεξάρτητα από την προσωπική ευθύνη του καπετάνιου που έριξε το πλοίο στο νησί, πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη στο κυνήγι του μεγάλου και γρήγορου κέρδους όπου γιγάντια πλοία προσεγγίζουν σε απόσταση αναπνοής τα μικρά κι αλίμενα εκ φύσεως νησιά του Αιγαίου μεταφέροντας πλήθη τουριστών.

Το πλοίο ανήκε στον Κωστάκη Λουίζο, έναν από τους εφοπλιστές που κυριαρχούν στο Αιγαίο –έλληνες και κύπριοι- θυσιάζοντας τους πάντες και τα πάντα στο βωμό του κέρδους, κρατώντας ομήρους εργαζόμενους, νησιώτες και επιβάτες με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους.

Ο Λουίζος, ο αποκαλούμενος και “βασιλιάς του μαζικού φθηνού τουρισμού στη Μεσόγειο”, είναι ένας τυπικός εφοπλιστής, δηλ. μαφιόζος, κυπριακής καταγωγής, με στενές διασυνδέσεις στην πολιτική τάξη Ελλάδας και Κύπρου. Tρεις πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρόεδρος της βουλής της Κύπρου βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας LOUIS PUBLIC CO LTD, η οποία είναι εισηγμένη ως η μεγαλύτερη “φούσκα” στο χρηματιστήριο της Κύπρου και συνεργάζεται με την εταιρία δημοσίων σχέσεων V+O η οποία κατά το ήμισυ ανήκει στον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, γιο του ευρωβουλευτή Γ. Βαρβιτσιώτη. Έχει αναπτύξει επίσης στενούς δεσμούς με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη θεούσα υπουργό παιδείας Μ. Γιαννάκου, εξασφαλίζοντας την ανάθεση χριστιανικών κρουαζιέρων “προσκυνηματικού τουρισμού” ύψους 250 χιλ. ευρώ, προπληρωμένων από το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης της Φ. Πάλλη Πετραλιά.

Διαθέτει συνολικά 12 κρουαζιερόπλοια και υπολογίζεται ότι ελέγχει το 20% της επιβατικής κίνησης στο Αιγαίο, ενώ τα φανερά του έσοδα φθάνουν τα 322,7 εκ. ευρώ. Διαθέτει επίσης και 26 ξενοδοχεία, από τα οποία 14 στην Ελλάδα. Σε ένα από αυτά, το Corcyra beach στην Κέρκυρα, τον Οκτώβρη του 2005 δυο παιδιά από τη Βρετανία είχαν πεθάνει από το χαλασμένο κλιματιστικό απ΄όπου διέρρευσε μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο Λουίζος είναι αυτή ακριβώς η περίπτωση που έχει περιγραφεί από τον τύπο ως “η μαζικότερη είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό στο χώρο του ελληνικού τουρισμού που έγινε από Κύπριους επιχειρηματίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90” και, προκειμένου να δρομολογήσει τα φανταχτερά σαπιοκάραβά του στο Αιγαίο, απαλλάχτηκε, με διάταξη του Υπουργού Ναυτιλίας Κεφαλογιάννη, από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών στο ΝΑΤ. Από τη διάταξη αυτή το ελλειμματικό Ταμείο των ναυτικών έχασε 10 εκατομμύρια ευρώ τα οποία τσέπωσε ο Λουίζος, καθώς κάνει τις κρατήσεις στους ναυτικούς αλλά δεν τις καταβάλει, όπως δεν τις καταβάλει και το κράτος στο ΝΑΤ.

Ο Κεφαλογιάννης επίσης κατάργησε πέρσι την 35ετία σαν ανώτατο όριο απόσυρσης πλοίων, με αποτέλεσμα να αγοράζονται από την Ε.Ε. σαπιοκάραβα στα οποία προστίθενται καταστρώματα και καμπίνες. Πρόκειται για παλιά σκάφη που ανακαινίζονται πρόχειρα ώστε να φαίνονται σαν καινούργια.

Το Sea Diamond, ηλικίας 21 ετών, ήταν ένα πρώην φιλανδικό σκάφος που είχε μετασκευαστεί από την εταιρεία του Λουίζου σε κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας και ρίχτηκε να κάνει κούρσες στο Αιγαίο. Εν τέλει ρίχτηκε στα βράχια της Καλντέρας και κατέληξε στο βυθό της, απειλώντας να πνίξει εκατοντάδες ανθρώπους.

Το Σεπτέμβρη του 2000 ήταν ο Σφηνιάς της Μinoan Lines με το ναυάγιο του Σαμίνα, τώρα ήταν ο Κ. Λουίζος με το Sea Diamond, και έπεται συνέχεια με ναυτικά ατυχήματα και οικολογικές καταστροφές όπως αυτή που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή.

Γιατί η κρουαζιέρα του Sea Diamond αποδείχτηκε μαύρη και στην κυριολεξία, καθώς, εξαιτίας του ναυαγίου, περισσότεροι από 450 τόνοι πετρελαίου στις δεξαμενές του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου, τουλάχιστον 100 τόνοι καυσίμου για τη λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών του και ποσότητες χημικών και τοξικών ουσιών απειλούν με οικολογική καταστροφή έναν από τους ομορφότερους θαλάσσιους τόπους, την Καλντέρα, την υδρόβια ζωή και τους παράκτιους βιότοπους της Σαντορίνης. Ήδη από τα βάθη της θάλασσας το πετρέλαιο αναβλύζει παχύρευστο, αργά αλλά σταθερά, μαυρίζοντας τα νερά και τα βράχια της ακτής στη νότια πλευρά της Καλντέρας, ενώ οι άνεμοι απλώνουν την κηλίδα προς τις ακτές της Οίας και της Θηρασιάς.

Κι εκτός από την προοδευτική διαφυγή ποσοτήτων καυσίμου, υπάρχει κίνδυνος για ανεξέλεγκτη διαρροή τους σε περίπτωση που διαρραγούν οι δεξαμενές.

Η απορρύπανση περιορίζεται μόνο στην επιφανειακή μόλυνση και εκείνο το μέρος του πετρελαίου που μπορεί να απαντληθεί συνήθως δεν ξεπερνά το 15% της ποσότητας που χύθηκε στη θάλασσα.

Σε σχέση πάντως με τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν μετά το ναυάγιο διάφοροι τοπικοί παράγοντες του νησιού, εμείς να προσθέσουμε ότι ακόμη χειρότερη κι από την καταστροφή στην Καλντέρα της Σαντορίνης είναι η εξελισσόμενη καταστροφή επάνω στο ίδιο το νησί, το οποίο έχει ήδη από καιρό “βουλιάξει” κάτω από το βάρος ενός μοντέλου βαριάς τουριστικής βιομηχανίας που στηρίζεται στην άφιξη περίπου 700-900 χιλιάδων τουριστών το χρόνο.

Μια καταστροφή ανυπολόγιστη, όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τις συνειδήσεις των ίδιων των ανθρώπων.


*

http://www.geocities.com/a_deltio/gr/d46_sant.htm
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 15, 2007, 02:10:34 μμ »

Αυτο που δεν καταλαβαινω εγω ειναι γιατι η ανελκυση δεν εγινε αμεσως, μεσα στις επομενες μερες!.....8 μηνες μετα και ακομα συζηταμε? Δηλαδη σε λιγο θα θελουμε γρεφειοκρατια και υπογραφες ακομα και για να παμε τουαλετα σ'αυτητη χωρα~!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 15, 2007, 02:25:07 μμ »

εγω θελω να ρωτησω κατι: αν υπαρχουν θυματα στο ναυαγιο,παιρνει μεγαλυτερη αποζημιωση η εταιρεια???αφου οπως ισχυριζονται δεν ηταν  δικο τους ''λαθος''??
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 16, 2007, 01:04:11 πμ »

θα σε γελάσω βρε angie...
Η επαφή μου με τις ασφαλιστικές περιορίζεται στο παίδεμα που μου ρίχνουν εδώ πάνω για μια εξέταση που θέλω να κάνω εδώ πάνω.

Να σου πω όμως την αλήθεια δεν νομίζω ότι η εταιρία οφελείται άμεσα...
Μάλλον πρέπει να δίνονται αποζημώσεις στις οικογένειες...
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 16, 2007, 01:33:36 μμ »

μμμ....θυμαμαι και το σκηνικό με τη γαλλίδα που έλεγε οτι πνιγηκε ο αντρας της με το παιδι του,αλλα τελικα δεν ισχυε κατι τετοιο και εκτοτε το εχουν ''θάψει'' το θεμα...λιγο υποπτο μου φαινεται...γι'αυτο ρωταω...μηπως ολα αυτα σχετιζονται μεταξυ τους.
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Soulseek
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 16, 2007, 04:26:19 μμ »

Αυτό που έχω ακούσει εγώ είναι πως η πλοιοκτήτρια εταιρία "χρειαζόταν" ένα θύμα για να μπορέσει να εισπράξει την ασφάλεια.
Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο υφίσταται, μου κάνει εντύπωση πάντως τόσο το γεγονός του "περίεργου θανάτου" του τουρίστα (ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες είχε κατέβει στο λιμάνι της Κρήτης - μάλλον σε συνεννόηση με τον καπετάνιο αν σκεφτούμε πως το "ναυάγιο" ήταν προμελετημένο) όσο και το ότι η γυναίκα του τουρίστα έφυγε την επόμενη κιόλας μέρα για την πατρίδα της, τη Γαλλία (ΠΟΙΟΣ άνθρωπος φεύγει τόσο γρήγορα από το σημείο στο οποίο έχει εξαφανιστεί ο σύζυγός του?).

Πάντως, επειδή "τυχαίνει" η Σαντορίνη να είναι το χωριό μου και επειδή την επισκέφτηκα πάλι φέτος, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έχω να πω πως δεν παρατήρησα κάποια ιδιαίτερη μόλυνση. Το ναυάγιο είχε απομονωθεί με ένα υλικό σαν δίχτυ γύρω του και απ' όσο πρόσεξα καθ' όλη την παραμονή μου στο νησί (αλλά και καθ' όλη την παραμονή φίλων/συγγενών στο νησί με τους οποίους μίλησα επί του θέματος), δεν πρόσεξα κάτι που να υποδεικνύει μόλυνση. Και λίγο πιό πέρα από το ναυάγιο μάλιστα, στη Νέα Καμμένη (το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης), ο κόσμος (κυρίως οι τουρίστες) συνεχίζει να κάνει μπάνιο... είναι μάλιστα μια περιοχή με πορτοκαλί/καφέ χρώμα, λόγω των πετρωμάτων αλλά και του θειαφιού που υπάρχει εκεί, όπου είναι το κατ' εξοχήν σημείο που αράζουν τα καΐκια ώστε να αφήσουν τον κόσμο να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά για λίγο. Πιστεύεται δε πως αυτά τα νερά έχουν ιαματικές ιδιότητες.
Απ' όσο γνωρίζω τέλος πάντων, δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια μόλυνση εκεί τριγύρω.

Όπως και να 'χει, ανησυχώ κι εγώ για την "τοξική βόμβα" στο βυθό της Σαντορίνης και πιστεύω πως θα 'πρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή. Ωστόσο, οφείλω να κατευνάσω τυχόν τρομολαγνικές διαθέσεις λέγοντας πως μέχρι στιγμής, απ' όσο αντιλήφθηκα τουλάχιστον και απ' όσο συζήτησα με άλλους ανθρώπους, ντόπιους και μη, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια μόλυνση σε εκείνη την περιοχή.
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 10:00:43 μμ »

Δυστυχώς, όπως σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, επικίνδυνο δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεια και υποθάλπεται!...

η χήμεία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το παραπάνω! Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ουσίες που δεν διακρίνονται με τις αισθήσεις μας είναι όμως άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
kallioph
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 15, 2008, 09:29:35 μμ »

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62429928

Πρόστιμα και ανακοινώσεις για τη ρύπανση

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με «μάχη» ανακοινώσεων και επιβολή προστίμων συνεχίζεται η «αναζήτηση λύσης» για τη ρύπανση που προκαλεί και εγκυμονεί για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης το βυθισμένο στον κόλπο της Καλντέρας κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond».

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Βουλγαράκης, ιδιαίτερα επικριτικός, κάλεσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Hellenic Luis Cruises να αφήσει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει εδώ και τώρα την ουσιαστική λύση του ρυπογόνου προβλήματος που δημιούργησε το ναυάγιο και το οποίο συνεχίζεται σε καθημερινή βάση στα νερά της Σαντορίνης». Οι ελληνικές θάλασσες, πρόσθεσε, «είναι η περιουσία μας, η ιστορία μας, η ψυχή μας, και όσοι κινούνται στο χώρο αυτό πρέπει καταρχήν να αντιλαμβάνονται αυτή την απλή αλήθεια και να αποδέχονται αυτό το σημαντικό για τον ελληνικό λαό αξίωμα».

Η πλοιοκτησία απάντησε με τον Κωστάκη Λοΐζο -μέσω της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Civitas- ότι «οι ελληνικές θάλασσες είναι η ιστορία και η ψυχή της και το απέδειξε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή που το πλοίο της, χρησιμοποιώντας τον λανθασμένο επίσημο χάρτη, προσάραξε και στη συνέχεια βυθίστηκε στον όρμο του Αθηνιού. Σας καλούμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση «να προβείτε στις δικές σας μετρήσεις στην περιοχή, κάτι που θα έπρεπε ήδη να είχατε κάνει, ενώ η καθυστέρηση της επιχείρησής σας γεννά πολλά ερωτηματικά».

Ομως στη Σαντορίνη οι 7.000 κάτοικοι του νησιού ανησυχούν σοβαρά βλέποντας καθημερινά να «αναβλύζουν» στον Ορμο του Αθηνιού μαύρες κηλίδες μαζούτ και ανάλογα με τα «κέφια» του καιρού να «ταξιδεύουν» και στα νερά του Αιγαίου, αφού στις 8 Ιανουαρίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία έλυσε τη συνεργασία της με την ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποιούσε την απορύπανση υποστηρίζοντας:

«Οι υπηρεσίες της ιδιωτικής εταιρείας δεν έχουν απαιτηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως έχει επανειλημμένα ανακοινωθεί, εγγράφως από τις τοπικές αρχές της Σαντορίνης η διαδικασία καθαρισμού απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και οι ακτές παραδόθηκαν πιο καθαρές από ό,τι ήταν πριν το ατύχημα».

Ανταπαντώντας, το υπουργείο ανακοίνωσε επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,17 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε εγγράφως στην πλοιοκτησία και στον τότε πλοίαρχο του «Sea Diamond» ότι «τους καθιστά υπεύθυνους για τη συνεχιζόμενη ρύπανση». Και πάλι μέσω της Civitas η «Hellenic Luis Cruises» υποστηρίζει ότι «έχει πράξει και πράττει ό,τι είναι δυνατόν και πολύ περισσότερα απ' όσα επιβάλλει η σχετική νομοθεσία, γι' αυτό και θεωρεί το πρόστιμο εντελώς άδικο και αβάσιμο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2008
Καταγράφηκε
kallioph
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 01, 2008, 11:22:26 πμ »

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=588288
Οταν φυσάει «φουσκώνει» η ρύπανση στη Σαντορίνη

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεχίζεται η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σαντορίνης, ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, από τη διαρροή των 160 τόνων μαζούτ και των λιπαντελαίων που βρίσκονται στη δεξαμενή του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, περίπου ένα χρόνο μετά το ναυάγιο.

Η καθημερινή διαρροή που προκαλεί καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και η διαμάχη μεταξύ της Πολιτείας και της πλοιοκτήτριας εταιρείας Hellenic Louis Cruises του Ελληνοκύπριου Κωστάκη Λοΐζου για απάντληση των εναπομεινάντων καυσίμων και λιπαντελαίων ανάγκασαν τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη να επισκεφθεί με τον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρο Δήμα την Καλντέρα για να διαπιστώσουν επιτόπου τα καταγγελλόμενα από τους κατοίκους και τις οικολογικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την «αυτοψία», η ρύπανση στη θάλασσα του Αθωνίου και της Καλντέρας, παρ' ότι επικρατούσε σχετική νηνεμία, ήταν ιδιαίτερα ορατή, με το ντίζελ να ιριδίζει στην επιφάνεια.

Ενώ, όπως κατήγγειλε στον υπουργό ο έπαρχος του νησιού κ. Ρούσος μέχρι σήμερα η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει αναφέρει την ακριβή ποσότητα των καυσίμων και των λιπαντελαίων που υπήρχαν στη δεξαμενή του κρουαζιερόπλοιου κατά τη βύθισή του.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ενημερώθηκαν με τον επίτροπο κ. Δήμα «για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα, και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα πως το ναυάγιο δεν θα προκαλεί κανένα πρόβλημα στο νησί και τους κατοίκους του». Προτεραιότητα, είπε, «είναι η προστασία του περιβάλλοντος και στόχος η απάντληση των καυσίμων, ο καθαρισμός της περιοχής και η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου».

Ο κ. Δήμας, ο οποίος με την ιδιότητα του επιτρόπου της Ε.Ε. κατακλύζεται από έγγραφες διαμαρτυρίες των οργανώσεων και των φορέων της Σαντορίνης για τη συνεχιζόμενη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του νησιού, και για πλημμελή κρατική αντιμετώπιση του ναυαγίου εξέφρασε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του υπουργείου, των κατοίκων και των τοπικών αρχών. Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων «πώς μπορεί να βοηθήσει από τη θέση του», είπε ποικιλοτρόπως, αλλά τα ναυάγια είναι της αρμοδιότητας των εθνικών κρατών».

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα γιατί η χώρα δεν ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. όταν έγινε το ναυάγιο, ωστόσο στην ομιλία του στην 4η ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τόνισε: «Τα περιβαλλοντικά δεν γνωρίζουν σύνορα, και ισχυρή βούλευση όλων είναι η προώθηση της συνεργασίας για προστασία του περιβάλλοντος».

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει επιβάλει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και σε άλλους υπεύθυνους συνολικό πρόστιμο 5.629.212 ευρώ, ενώ το Λιμεναρχείο Σαντορίνης έχει βεβαιώσει 327 παραβάσεις για τον πλοίαρχο του Sea Diamond Γιάννη Μαρίνο ως υπαίτιο για τη μη υποβολή σχεδίου απάντλησης των καυσίμων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/03/2008
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: