Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

13463 μηνύματα σε 1208 θέματα- από 525 μέλη - Τελευταίο μέλος: ΝΙΚΟΣ Θ
Σελίδες: 1 [2] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Αιολική vs Πυρηνική Ενέργεια  (Αναγνώστηκε 166 φορές)
1 Μέλος και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δίκτυο Πληροφόρησης
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #25 στις: Μάιος 03, 2008, 04:26:28 μμ »

Δεν καταλαβαίνω γιατί οι "οικολόγοι" πρέπει να ψάχνουμε για την λιγότερο επικίνδυνη και εχθρική προς το περιβάλλον "ενέργεια".

Εφόσον δεν υπάρχει μη επικίνδυνη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνητή πηγή ενέργειας μήπως πρέπει να μιλάμε και να αγωνιζόμαστε για λιγότερη "ενέργεια";

Και φυσικά να κοιτάξουμε προς την σωστή μεριά για να βρούμε την υπερκατανάλωση "ενέργειας", ώστε να διεκδικήσουμε την ελάττωσή της, και όχι σε μικροπταίσματα τύπου ενεργοβόρων λαμπτήρων ή ηλεκτρικών συσκευών που δεν τις  βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

..............

Για να προλάβω άχαρες συζητήσεις... Σαφώς και πρέπει να χρησιμοποιούμε τους λιγότερο ενεργοβόρους λαμπτήρες, σαφώς και πρέπει να βγάζουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, αλλά ας δώσουμε σε αυτές τις κινήσεις μας (...ή μη κινήσεις μας) την πραγματική αξία (...ή ενοχή) που έχουν.
Καταγράφηκε

Δίκτυο Πληροφόρησης
www.pliroforisi.net
kallioph
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #26 στις: Μάιος 03, 2008, 05:13:30 μμ »

Σωστό είναι κι αυτό που λες, συμφωνώ (αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου "οικολόγο" αλλά άνθρωπο...). Αλλά... (παντού υπάρχει ένα αλλά)... δεν μπορώ να πω ότι η ενέργεια π.χ. που έρχεται από τον λιγνίτη ή τον λιθάνθρακα έχει το ίδιο ποσοστό επικινδυνότητας ή μη φιλικότητας με ένα αιολικό πάρκο, ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια φράση, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω). Δεν μπορώ να πω ότι η πυρηνική ενέργεια, με τα τόσα ερωτηματικά της είναι το ίδιο επικίνδυνη για τη φύση και για την ανθρωπότητα με τα φωτοβολταϊκά ή την αιολική ενέργεια.

Ένα αιολικό πάρκο π.χ. μπορεί χωρίς σωστό σχεδιασμό να καταστρέψει ένα τοπίο από αισθητική άποψη, αλλά δεν καταστρέφει ούτε την ατμόσφαιρα, ούτε τη γη, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Και στην τελική αν πραγματικά είμασταν απόγονοι εκείνων των εξαιρετικών ανθρώπων που μεγαλούργησαν, θα φτιάχναμε ανεμογεννήτριες που θα ήταν όνειρο για το μάτι. Εμείς βαριόμαστε και που ζούμε και το μόνο που θέλουμε είναι να "πιάσουμε την καλή" ή "να πατήσουμε πριν μας πατήσουν". Τι να περιμένεις από τέτοιους ανθρώπους, αν όχι τον δήθεν σημερινό πολιτισμό της αδιαφορίας και της εξατομίκευσης; Πώς μπορούμε να μιλάμε για μείωση αυτής της ενέργειας; Μιλάμε για αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν άμεσα. Χρειάζονται γενεές και γενεές σωστά εκπαιδευμένες στην ποιότητα ζωής για να έχουν ισορροπημένο δούναι και λαβείν ενέργειας...

Όπως και το παράδειγμα που φέρνεις με τις λάμπες κτλ., ε σαφώς και δεν είναι το ίδιο, έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι φταίμε εμείς ΜΟΝΟ επειδή δε βγάζουμε τις συσκευές από τη πρίζα και γιατί δεν χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμισης, τη στιγμή που η πραγματική ρύπανση γίνεται αλλού. Δεν είναι ίδια τα ποσοστά, ούτε τα επίπεδα ευθύνης. Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να πέφτουμε σε παγίδες, εφόσον τα δεδομένα που έχουμε από έγκυρες, ανεξάρτητες επιστημονικές πηγές είναι ελλιπή.
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
antiwind
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #27 στις: Μάιος 03, 2008, 07:47:00 μμ »

Παράθεση
Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η μία ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο και ένα δάσος 1.700 στρεμμάτων!

Στα δάση από σιδερένια παλούκια πες μου τι πουλιά θα ζουν έτσι για να έχουμε καλό ρώτημα.
Το περί έκτασης των ανεμογεννητριών είναι ψευδεπίγραφο δεν στήνονται η μία δίπλα στην άλλη και δεν μπορούν να τοποθετηθούν όπου τύχει πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκοί άνεμοι. Συνήθως τοποθετούνται στη σειρά και μάλιστα σε κορυφές για να υπάρχουν οι απαραίτητοι άνεμοι έτσι θα έπρεπε να γαζωθούν τα ελληνικά βουνά 5-6 φορές πάνω κάτω για να τοποθετηθούν τόσες και φυσικά θα ήταν ορατές από παντού. Χώρια οι γραμμές μεταφοράς και οι υποσταθμοί. Πλήρης υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όπου τοποθετούνται. Δεν είναι οικολογικές κατασκευές οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις. Και για να μη μακρυγορούμε είναι και αναποτελεσματικές. Η Δανία με 30% από αιολική ενέργεια θα μείνει πίσω από τους στόχους του Κυότο και έχει και τον ακριβότερο ηλεκτρισμό στην Ευρώπη. Το δίκτυό της έχει την απαιτούμενη σταθερότητα χάρις στην διασύνδεσή του με το αντίστοιχο της Σουηδίας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια.
Κάπου διάβασα πως οι Δανοί τις κάνουν καρτ ποστάλ. Αυτό υποτίθεται πως είναι επιχείρημα περί αισθητικής. Εμείς έχουμε αρχαία μνημεία και αγέρωχα βουνά και πανέμορφα νησιά για καρτ ποστάλ ας μην τις καταστρέψουμε λοιπόν με παλούκια σε κάθε φωτό που θα βγαίνει στην Ελλάδα.
Ούτε μια εκτρωματική φιγούρα άχρηστης ανεμογεννήτριας να μην βρωμίζει την ελληνική γη. Ναι στην πεντακάθαρη και αξιόπιστη πυρηνική ενέργεια!
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
kallioph
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #28 στις: Μάιος 03, 2008, 08:08:16 μμ »

Παράθεση
Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η μία ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο και ένα δάσος 1.700 στρεμμάτων!

Στα δάση από σιδερένια παλούκια πες μου τι πουλιά θα ζουν έτσι για να έχουμε καλό ρώτημα.

Εννοεί προφανώς για την απορρόφηση/μείωση του CO2. Κάνει αυτή τη σύγκριση.

Και όπως και να 'χει εγώ προσωπικά δεν μπορώ να είμαι ουτοπική σ' αυτά τα θέματα. Όσο θα ξαναγίνει π.χ. ένα κατεστραμμένο δάσος, δάσος, άλλο τόσο εγώ θα γίνω αστροναύτης! Κι όσο δε θα γεμίσουν τα βουνά ή οι βουνοκορφές με αιολικά, τόσο δε θα παραμείνουν φυσικά οικοσυστήματα, θα τα εκμεταλλευτούν με άλλους τρόπους, πάντως δε θα τ' αφήσουν στην ησυχία τους, όσο είναι στο χέρι τους.

Παράθεση
Και για να μη μακρυγορούμε είναι και αναποτελεσματικές.

Αυτό ακούω να το λες συνεχώς, έψαξα για κάποια βιβλιογραφία αλλά δε βρίσκω κάτι εκτός από το προηγούμενο απόσπασμα. Χωρίς στοιχεία, ό,τι και να λέμε δεν έχει νόημα νομίζω. Ούτε μπορεί να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της αιολικής σε μια χώρα με μια άλλη διότι παίζουν διαφορετικά δεδομένα στην καθεμία.

Δηλαδή σε ρωτώ, εγώ αν έχω ένα σπιτάκι στο λιβάδι (Γλώσσα) και έπαιρνα την ενέργειά μου από μία α/γ και από φωτοβολταϊκά, τι θα πείραζε; Δεν θα ήταν ένα αισθητικά ωραίο τοπίο, ή θα μειωνόταν η χάρη του λιβαδιού;
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #29 στις: Μάιος 03, 2008, 08:32:57 μμ »

Μην καταντήσουμε Λουδίτες μόνο να προσέξουμε...
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
antiwind
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #30 στις: Μάιος 04, 2008, 12:43:20 πμ »

Παράθεση
Δηλαδή σε ρωτώ, εγώ αν έχω ένα σπιτάκι στο λιβάδι () και έπαιρνα την ενέργειά μου από μία α/γ και από φωτοβολταϊκά, τι θα πείραζε; Δεν θα ήταν ένα αισθητικά ωραίο τοπίο, ή θα μειωνόταν η χάρη του λιβαδιού;

Μα καθόλου δεν θα πείραζε αντιθέτως! Ή ανεμογεννήτρια που θα έβαζες εσύ δεν θα είχε ύψος εκατόν πενήντα μέτρα αλλά δυο τρία! Ούτε το φωοτβολταϊκό σου θα το έστηνες κόβοντας ελαιόδενδρα. Αυτές είναι έγκαταστάσεις που έχουν μέτρο και ηπιότητα όχι τα αιολικά εργοστάσια με τα τέρατα!
Αυτό όμως δεν επιδοτείται ενώ τα πάρκα τεράτων των μεγαλοσυμφερόντων επιδοτούνται και τα πληρώνουμε και όλοι μέσω του τέλους ΑΠΕ.
Η απόδοση των ανεμογεννητριών άντε να φτάσει το 30% και ή διάρκεια ζωής τους είναι 15 χρόνια το πολύ. Τα φωοτοβολταϊκά είναι ακόμα χειρότερα μιας και δίνουν ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε λιγότερο μέρα μεσημέρι και με λιακάδα δηλαδή εκτός και ανάβουμε τα φώτα την ημέρα...  Και η διάρκεια ζωής τους είναι ίσως και μικρότερη από 15 χρόνια.
Οι ΑΠΕ δεν είναι λύση για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Δεν αντικαθιστουν συμβατικές μονάδες και είναι και αναξιόπιστες. Θα λειτουργεί η βιομηχανία όταν φυσάει αέρας ή όταν έχει λιακάδα;
Αν η αιολική ενέργεια ήταν τόσο καλή θα ταξιδεύαμε ακόμα με τα ιστιοφόρα.
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
Parnis1413
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #31 στις: Μάιος 04, 2008, 06:18:22 μμ »

Παράθεση
Μην καταντήσουμε Λουδίτες μόνο να προσέξουμε...


και γιατί όχι φίλε Αλεξ., εγώ νομίζω πως όχι μόνο δεν πρέπει να το αποφύγουμε αλλά να το επιδιώξουμε! Ο "στρατηγός Λουδ" δεν ανήκει στο παρελθον στον μέλλον ανήκει...

Αν η συζήτηση έχει σαν θεμέλιο της αυτό που απαιτείται για τη συνέχιση (και διαρκή μεγένθυση) αυτού του "πολιτισμού" και της "βιομηχανικής κοινωνίας" που "απολαμβάνει" σήμερα ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού της γης οδηγώντας τον πλανήτη σε μια διαρκώς κλιμακούμενη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή, η απάντηση είναι ήδη δοσμένη. Και γιγαντιαία θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και φαραωνικά υδροηλεκτρικά φράγματα, και πυρηνικά εργοστάσια με όλα τα συμπαρομαρτούντα (απόβλητα, στρατοκρατούμενη κοινωνία κλπ), και ατελείωτα "δάση" από μεταλλικά παλούκια πάνω στα βουνά... Και όλα αυτά ταυτοχρόνως! ... Και χωρίς ποτέ βέβαια η ενέργεια να είναι αρκετή, παρά μόνο για ελάχιστους!

Το κύριο ερώτημα από τα οποίο θα πηγάσουν μια άλλη συζήτηση και απαντήσεις είναι τι είδους πολιτισμό και κοινωνία πραγματικά θέλουμε;

Αν συζητάμε με βαση την de facto αποδοχή του υπαρχοντος (μετα)βιομηχανικού δυτικού "πολιτισμού" ως αναπόφευκτου και αναπότρεπτου, τότε KAI τα πυρηνικά KAI τα σιδερένια παλούκια πάνω στα βουνά έρχονται οσονούπω, ενώ οι ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές που πλήττουν ήδη τον πλανήτη και την ανθρωπότητα θα πάρουν ασύλληπτες διαστάσεις.


Πολύ ενδιαφέρον όντως : Το κίνημα της αντι-ανάπτυξης 
http://www.oikologio.gr/content/view/312/111/
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #32 στις: Μάιος 04, 2008, 06:51:59 μμ »

6,5 δις άνθρωποι.
Πως το λύνεις χωρις τεχνολογία; Λιπάσματα, νέα αποδοτικότερα υβρίδια, ακόμα και η γονιδιακή έρευνα είνα μία κάποια λύσις...
(και όταν το "αυξάνεστε και πλυθήνεστε και κατακυριεύσατε την γην" αποτελεί ακόμα την κυρίαρχη τάση;)

Για να μην αναφέρω την υπογεννησιμότητα που στην πραγαματικότητα είναι ΥΠΕΡγεννησιμότητα σε πλανητικό επίπεδο...

Και όταν το "να φύγουμε από τον πλανήτη" όχι μόνο σαν πράξη αλλά ακόμα και σαν απώτερη σκέψη λοιδωρείται και απαξιώνεται και κάθε έρευνα έχει σταματήσει δεκαετίες τώρα...

Εγώ είμαι τεχνοκράτης και "τεχνολόγος". Υποστηρίζω λοιπόν την φυγή προς τα εμπρός σαν την λύση, όχι απεμπόληση των όποιων ευκολιών έχει δώσει η τεχνολογική, επιστημονική έστω και καπιταλιστική πρόοδος. Δηλαδή εν ολίγοις δεν εγκλωβίζομαι στο δίλλημα, ή ανάπτυξη και πρόοδος ή αειφόρο - οικολογική συνείδηση και επιστροφή στην ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον.

Θεωρώ ότι μπορώ να επιτευχθούν και τα δύο.

Ο καθένας με την ουτοπία του...
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Parnis1413
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #33 στις: Μάιος 05, 2008, 01:35:07 πμ »

λοιπόν έχουμε και λέμε
Παράθεση
6,5 δις άνθρωποι.

φαίνονται πολλοί και νομίζουμε πως πεινάνε γιαυτό το λόγο, αλλά δεν είναι έτσι

Παράθεση
Πως το λύνεις χωρις τεχνολογία; Λιπάσματα, νέα αποδοτικότερα υβρίδια, ακόμα και η γονιδιακή έρευνα είνα μία κάποια λύσις...
(και όταν το "αυξάνεστε και πλυθήνεστε και κατακυριεύσατε την γην" αποτελεί ακόμα την κυρίαρχη τάση;)

Η πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα δεν έχει σαν αιτία τη σπάνη αλλά τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς μιας και με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων τα παραγόμενα τρόφιμα επαρκουν για όλο τον πληθυσμό υτης γης  + 50%. Εντυπωσιακό έτσι;

Κανένας δεν μίλησε για έναν πολιτισμό χωρίς τεχνολογία. Αλλά κάθε πολιτισμός έχει και την τεχνολογία του. Οι λουδίτες για παράδειγμα δεν κατέστρεφαν παρά εκεινες τις μηχανές που τους άφηναν νηστικούς. Προς τι ο ψόγος; Σήμερα οι ινδοί αγρότες καίνε τις φυτείες με τα μεταλλαγμένα που μολύνουν και καταστρέφουν τις δικές τους ποικιλίες και τους μετατρέπουν σε απόλυτα εξαρτγμένους από την Μονσάντο και άλλες πολυεθνικές. Κάνουν λάθος;   

¨οσο για τα λιπάσματα κλπ της λεγόμενης "πρασινης επανάστασης" το προηγούμενο από τα μεταλαγμένα κύμα ελέγχου και βιομηχανοποίησης της γης, της παραγωγής και των αγροτών όπως σωστά έχει γραφτεί δεν ήταν ούτε πρασινη ούτε επανάσταση κι αφησε πίσω της χημική μόλυνση του εδάφους, του νερού, του αέρα, των τροφίμων των ζώων και των ανθρώπων, κι απέραντες μονοκαλλιέργειες βιομηχανικών κι εμπορικών φυτών χρήσιμες για το τζόγο στα χρηματιστήρια κι αχρηστων για τους πληθυσμούς που του νότου που πεινούν. Όπως με τα βιοκάυσιμα σήμερα, όπου για ν ακινούνται "οικολογικά" τα αυτοκίνητα μιας μειοψηφίας ανθρώπων δεσμεύονται απέραντες γαίες πολύτιμες για την διατροφή εκατομμυρίων.

Για να μην επεκτεινόμαστε, την πείνα την έφερε το θεμέλιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η αποικιοκρατία δηλαδή η λεηλασία των φυσικών πόρων και η υποδούλωση των λαών, πριν απο αυτήν δεν υπήρχε πείνα, και η αποαποικιοποίηση δεν 'αλλξε την κατάσταση, αντιθέτως σταδιακά την επιδείνωσε μιας και οι νέες χώρες του νότου υποτάχθηκαν πλήρως στους σιδερένιους νόμους της παγόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας για την οποία εκατομμύρια νεκρών δεν σημαίνουν τίποτα. Ανμτιθέτως μπορεί να σημαίνουν μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη.     

Αυτή είναι η καπιταλιστική πρόοδος για την οποία μιλάει μια μειοψηφία όταν η εξαθλίωση μαστίζει την ανθρωπότητα, όχι και τόσο μακριά μας πια, έξω από την πόρτα μας.

Μπορεί να φαίνεται ουτοπία ότι οι ανθρωποι μπορούν ζήσουν χωρίς τον καπιταλισμό, αλλα το πραγματικάουτοπικό είναι να πιστέυει κανείς ότι είναι δυνατόν μνα υπάρχει ζωή στον καπιταλισμό χωρίς  αγρια εκμετάλλευση ανθρωπου από ανθρωπο και καταστροφή του περιβάλοντος.

Και καλό είναι όταν συζητάμε τι ζωή, οικονομία, τεχνολογία, ενέργεια, κοινωνία και πολιτισμό θέλουμε να αφορά όλους αυτούς τους 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή να θυμόμαστε ότι όλοι γεννηθήκαμε ίσοι, και έχουμε όλοι τα ίδια διακαιώματα. Και δεν πρέπει να ζητάμε ενέργεια, κατνάλωση και τρόπο ζωής που ξέρουμε καλά πως είναι αδύνατον να υπάρχει για όλους. Δηλαδή ο τρόπος ζωής μας είναι συνυπευθυνος για τα δεινά μυριάδων ανθρώπων και πρέπει να αλλάξει πριν μας τον αλλάξουν αυτοί όπως δικαιούνται...
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #34 στις: Μάιος 05, 2008, 02:11:58 πμ »

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (και όχι Τροφίμων που έγραψα παραπάνω...)

"Είναι συνηθισμένος ο ισχυρισμός όσων υποστηρίζουν την εντατικοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) ότι μόνον έτσι θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πλεόνασμα τροφίμων για να αντιμετωπιστεί η πείνα που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας εξαιτίας της υποτιθέμενης σπάνης.

Την 16η Οκτώβρη (2007), “παγκόσμια ημέρα διατροφής”, δημοσιοποιήθηκαν μια σειρά στοιχεία που δείχνουν το ψεύδος αυτού του ισχυρισμού και δίνουν μια εικόνα της πραγματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και η Green-peace τα παραγόμενα τρόφιμα παγκοσμίως ξεπερνούν τις διατροφικές ανάγκες του συνολικού πληθυσμού της γης κατά 50%! Παρόλα αυτά όμως 850 εκατομμύρια λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται και 40.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα! Την ίδια στιγμή 300 εκατομμύρια ενήλικες, κατά κύριο λόγο στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, πάσχουν από παχυσαρκία!"
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
kallioph
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #35 στις: Μάιος 05, 2008, 11:04:33 πμ »

Παράθεση
Δηλαδή σε ρωτώ, εγώ αν έχω ένα σπιτάκι στο λιβάδι () και έπαιρνα την ενέργειά μου από μία α/γ και από φωτοβολταϊκά, τι θα πείραζε; Δεν θα ήταν ένα αισθητικά ωραίο τοπίο, ή θα μειωνόταν η χάρη του λιβαδιού;

Μα καθόλου δεν θα πείραζε αντιθέτως! Ή ανεμογεννήτρια που θα έβαζες εσύ δεν θα είχε ύψος εκατόν πενήντα μέτρα αλλά δυο τρία! Ούτε το φωοτβολταϊκό σου θα το έστηνες κόβοντας ελαιόδενδρα. Αυτές είναι έγκαταστάσεις που έχουν μέτρο και ηπιότητα όχι τα αιολικά εργοστάσια με τα τέρατα!
Αυτό όμως δεν επιδοτείται ενώ τα πάρκα τεράτων των μεγαλοσυμφερόντων επιδοτούνται και τα πληρώνουμε και όλοι μέσω του τέλους ΑΠΕ.
Η απόδοση των ανεμογεννητριών άντε να φτάσει το 30% και ή διάρκεια ζωής τους είναι 15 χρόνια το πολύ. Τα φωοτοβολταϊκά είναι ακόμα χειρότερα μιας και δίνουν ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε λιγότερο μέρα μεσημέρι και με λιακάδα δηλαδή εκτός και ανάβουμε τα φώτα την ημέρα...  Και η διάρκεια ζωής τους είναι ίσως και μικρότερη από 15 χρόνια.
Οι ΑΠΕ δεν είναι λύση για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Δεν αντικαθιστουν συμβατικές μονάδες και είναι και αναξιόπιστες. Θα λειτουργεί η βιομηχανία όταν φυσάει αέρας ή όταν έχει λιακάδα;
Αν η αιολική ενέργεια ήταν τόσο καλή θα ταξιδεύαμε ακόμα με τα ιστιοφόρα.

M' αυτή τη λογική συμφωνώ. Άρα το θέμα είναι πώς θα γίνουν προσιτές οι ΑΠΕ γενικά σε ατομικό επίπεδο.
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
kallioph
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #36 στις: Μάιος 05, 2008, 11:13:11 πμ »

Και όταν το "να φύγουμε από τον πλανήτη" όχι μόνο σαν πράξη αλλά ακόμα και σαν απώτερη σκέψη λοιδωρείται και απαξιώνεται και κάθε έρευνα έχει σταματήσει δεκαετίες τώρα...

Να πάμε σε άλλον πλανήτη αλλά με τα ίδια μυαλά τα ίδια θα κάνουμε και στον άλλον...

Εγώ είμαι τεχνοκράτης και "τεχνολόγος". Υποστηρίζω λοιπόν την φυγή προς τα εμπρός σαν την λύση, όχι απεμπόληση των όποιων ευκολιών έχει δώσει η τεχνολογική, επιστημονική έστω και καπιταλιστική πρόοδος. Δηλαδή εν ολίγοις δεν εγκλωβίζομαι στο δίλλημα, ή ανάπτυξη και πρόοδος ή αειφόρο - οικολογική συνείδηση και επιστροφή στην ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον.

Θεωρώ ότι μπορώ να επιτευχθούν και τα δύο.

Ο καθένας με την ουτοπία του...

Προσωπικά δεν το θεωρώ ουτοπικό αυτό αλλά πολύ δύσκολο να γίνει με τα σημερινά δεδομένα.

Η τεχνολογία μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει πάντα όμως σε συνδυασμό με την αειφορία. Δεν μπορεί η τεχνολογία να προοδεύει χωρίς να προοδεύει όπως είπε και ο Πάρνης ο πολιτισμός ή η κοινωνίες των ανθρώπων. Είμαστε όλοι μέρος ενός συστήματος, είμαστε όλοι αλληλένδετοι με το κάθετι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (και όχι Τροφίμων που έγραψα παραπάνω...)

"Είναι συνηθισμένος ο ισχυρισμός όσων υποστηρίζουν την εντατικοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένων) ότι μόνον έτσι θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πλεόνασμα τροφίμων για να αντιμετωπιστεί η πείνα που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας εξαιτίας της υποτιθέμενης σπάνης.

Την 16η Οκτώβρη (2007), “παγκόσμια ημέρα διατροφής”, δημοσιοποιήθηκαν μια σειρά στοιχεία που δείχνουν το ψεύδος αυτού του ισχυρισμού και δίνουν μια εικόνα της πραγματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και η Green-peace τα παραγόμενα τρόφιμα παγκοσμίως ξεπερνούν τις διατροφικές ανάγκες του συνολικού πληθυσμού της γης κατά 50%! Παρόλα αυτά όμως 850 εκατομμύρια λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται και 40.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα! Την ίδια στιγμή 300 εκατομμύρια ενήλικες, κατά κύριο λόγο στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, πάσχουν από παχυσαρκία!"


Έτσι είναι... η λύση υπάρχει ήδη απλώς δεν είναι λύση για "κάποιους εκεί πάνω".
Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια βάση για την αειφορική συμβίωση του λαού και του πλανήτη αλλά οι "ισχυροί" δεν το βλέπουν έτσι, και οι φτωχοί με άδειο στομάχι δεν μπορούν να πάνε τη σκέψη τους λίγο παραπέρα και γι' αυτό άλλωστε τους κρατούν ή κρατιούνται σ' αυτό το επίπεδο.

Δηλαδή ο τρόπος ζωής μας είναι συνυπευθυνος για τα δεινά μυριάδων ανθρώπων και πρέπει να αλλάξει πριν μας τον αλλάξουν αυτοί όπως δικαιούνται...

Συμφωνώ απόλυτα.

Παρακαλώ όμως αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση περί τεχνολογίας, να μεταφερθεί αλλού.
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #37 στις: Μάιος 05, 2008, 12:44:14 μμ »

Ο Πάρνης τα είπε όλα!!
Το πρόβλημα είναι ότι επιμένουμε  (ακόμη!!!)  να προσαρμόσουμε, επειδή δεν  εννοοούμε να προσαρμοστούμε!! Αναποφασιστικότητα

κι αυτο που λέει η καλλιόπη δίκιο έχει!

η  κατάσταση του κόσμου δεν είναι παρά η εξωτερική έκφραση της ανθρώπινης συνείδησης ..ό,που και να πάμε, αυτό που έχουμε μέσα μας θα βγάλουμε πάλι...

Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
Σελίδες: 1 [2] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: