Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14871 μηνύματα σε 1340 θέματα- από 589 μέλη - Τελευταίο μέλος: Klearhos
Oikologio ForumΠεριβάλλονΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Συντονιστής: angie)Τι είναι ανανεώσιμη ενέργεια
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Τι είναι ανανεώσιμη ενέργεια  (Αναγνώστηκε 1182 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« στις: Σεπτέμβριος 11, 2007, 07:20:16 μμ »

Πηγή http://ape.chania.teicrete.gr/ape/home/ape.htm



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ορίζονται οι ενεργειακές πηγές, οι οποίες υπάρχουν εν αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον. Είναι η πρώτη μορφή ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν στραφεί έντονα στη χρήση του άνθρακα και των υδρογονανθράκων.

Οι ΑΠΕ πρακτικά είναι ανεξάντλητες, η χρήση τους δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και η αξιοποίησή τους έγκειται μόνο στην ανάπτυξη αξιόπιστων και οικονομικά αποδεκτών τεχνολογιών που θα δεσμεύουν το δυναμικό τους.

Το ενδιαφέρον στη σύγχρονη εποχή για την ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών και την ευρύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, παρουσιάσθηκε αρχικά μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1974 και παγιώθηκε μετά τη συνειδητοποίηση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων την τελευταία δεκαετία.

Για πολλές χώρες, οι ΑΠΕ αποτελούν μια εγχώρια πηγή ενέργειας με ευνοϊκές προοπτικές συνεισφοράς στο ενεργειακό τους ισοζύγιο, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού τους εφοδιασμού. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ο κλάδος που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος δυνατός τρόπος που διαφαίνεται για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στο φιλόδοξο στόχο που έθεσε το 1992 στη συνδιάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, να περιορίσει δηλαδή, μέχρι το έτος 2000 τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα στα επίπεδα του 1993, είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι:

        *ο ήλιος - ηλιακή ενέργεια, με υποτομείς τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα, τα παθητικά ηλιακά συστήματα και τη φωτοβολταϊκή μετατροπή.
        *ο άνεμος - αιολική ενέργεια,
        *οι υδατοπτώσεις - υδραυλική ενέργεια, με περιορισμό στα μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος κάτω των 10 ΜW .
        *η γεωθερμία - γεωθερμική ενέργεια υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας
        *η βιομάζα - θερμική ή χημική ενέργεια με την παραγωγή βιοκαυσίμων, τη χρήση υπολειμμάτων δασικών εκμεταλλεύσεων και την αξιοποίηση βιομηχανικών αγροτικών (φυτικών και ζωικών) και αστικών αποβλήτων.
        *οι θάλασσες - ενέργεια κυμάτων, παλιρροϊκή ενέργεια και ενέργεια των ωκεανών από τη διαφορά θερμοκρασίας των νερών στην επιφάνεια και σε μεγάλο βάθος.

    η εξοικονόμηση ενέργειας και η ορθολογική χρήση ενέργειας, που αποτελεί έμμεση ενεργειακή πηγή με μεγάλη, όμως, σημασία, αφού επιτυγχάνεται το ίδιο τελικό αποτέλεσμα με κατανάλωση μικρότερου ποσού ενέργειας και μάλιστα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Πλεονεκτήματα των ΑΠΕ


Τα κύρια πλεονεκτήματα των ΑΠΕ είναι τα εξής:

        *Είναι πρακτικά ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από τους εξαντλήσιμους συμβατικούς ενεργειακούς πόρους.
        *Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο.
        *Είναι γεωγραφικά διεσπαρμένες και οδηγούν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
        *Δίνουν τη δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης μορφής ενέργειας που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χρήστη (π.χ. ηλιακή ενέργεια για θερμότητα χαμηλών θερμοκρασιών έως αιολική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή) , επιτυγχάνοντας ορθολογικότερη χρησιμοποίηση των ενεργειακών πόρων.
        *Έχουν συνήθως χαμηλό λειτουργικό κόστος, το οποίο επιπλέον δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και ειδικότερα των τιμών των συμβατικών καυσίμων.
        *Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης των ΑΠ Ε διατίθενται σε μικρά μεγέθη και έχουν μικρή διάρκεια κατασκευής, επιτρέποντας έτσι τη γρήγορη ανταπόκριση της προσφοράς προς τη ζήτηση ενέργειας, με επαναλαμβανόμενα συστήματα σε πολλές περιπτώσεις.
        *Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
        *Μπορούν να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις πυρήνα για την αναζωογόνηση οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο για την τοπική ανάπτυξη, με την προώθηση επενδύσεων που στηρίζονται στη συμβολή των ΑΠΕ (π,χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες με γεωθερμική ενέργεια).
        *Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αξιοποίησή τους είναι γενικά αποδεκτή από το κοινό.

 

Μειονεκτήματα των ΑΠΕ

Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα οι ΑΠΕ παρουσιάζουν και ορισμένα χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση και ταχεία ανάπτυξή τους:

        *Το διεσπαρμένο δυναμικό τους είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μεγέθη ισχύος, να μεταφερθεί και να αποθηκευθεί.
        *Έχουν χαμηλή πυκνότητα ισχύος και ενέργειας και συνεπώς για μεγάλες ισχύεις απαιτούνται συχνά εκτεταμένες εγκαταστάσεις.
        *Παρουσιάζουν συχνά διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητά τους που μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας απαιτώντας την εφεδρεία άλλων ενεργειακών πηγών ή γενικά δαπανηρές μεθόδους αποθήκευσης.
        *Η χαμηλή διαθεσιμότητά τους συνήθως οδηγεί σε χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσής τους,
        *Το κόστος επένδυσης ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές των συμβατικών καυσίμων είναι ακόμη υψηλό.
Καταγράφηκε

Education is a progressive discovery of our own ignorance.
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 12, 2007, 02:06:01 μμ »

Περαν των παραπανω και ειδικα για την Αιολικη ενεργεια γιατι δεν γνωριζω για τις αλλες, αμφισβητειται το κατα ποσο ειναι εφικτο να καλυψει τις αναγκες σε ηλεκτρικο ρευμα, τα Αιολικα παρκα δε λειτουργουν με ελαχιστο προσωπικο και απαιτουν τεραστιες ποσοτητες μπετον και μεταλλων για την κατασκευη τους. Ειναι λοιπον θεμα προς συζητηση το αν και κατα ποσο τελικα οφελουν η βλαπτουν το περιβαλλον. Υπαρχει σχετικο αρθρο που ανεβασα χθες απο την Αναδασωση, αν θελεις ριξε μια ματια.
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 13, 2007, 01:14:59 πμ »

- για να μάθουν τα παιδιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...

http://www.managenergy.net/kidscorner/el/o11/o11_re.html

όσοι εκπαιδευτικοί σπεύσατε....  Κλείσιμο ματιού

- κατάλογος επιχειρήσεων που δραστηριοποιουνται στον τομέα των ΑΠΕ, σελίδες με νομικές πληροφορίες,

http://www.in.gr/directory/20/dir2056.0.asp

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 13, 2007, 01:29:40 πμ »

κι ένα ενδιαφέρον άρθρο από σελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

http://www.europarl.europa.eu/highlights/el/1206.html
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
kallioph
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 01, 2007, 08:23:51 μμ »

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

   * Αιολική Ενέργεια: Η αιολική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία παρέχει δυναμικό για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ανεμογεννητριών χωρίς σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι ανεμογεννήτριες (οριζόντιου ή κατακόρυφου άξονα) χρησιμοποιούνται τόσο μαζί με μπαταρία σε μικρές εγκαταστάσεις όσο και συμπληρωματικά μαζί με φωτοβολταϊκά στοιχεία, και είναι τις περισσότερες φορές συνδεδεμένες με το δίκτυο. Η επερχόμενη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας το 2001 έχει οδηγήσει στην κατασκευή πολλών αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα.
    * Βιομάζα: Βιομάζα ονομάζονται τα κατάλοιπα διαφόρων διεργασιών που άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από το φυτικό κόσμο τα οποία χρησιμοποιούνται για θέρμανση,  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και κίνηση. Τα κατάλοιπα αυτά μπορεί να είναι από αστικά σκουπίδια, από την αγροτική παραγωγή (υπολείμματα ξυλείας, σοδειάς, ζωικά απόβλητα) καθώς επίσης και υποπροϊόντα της βιομηχανίας (από επεξεργασία τροφίμων ή οργανικών υλών). Με κατάλληλη επεξεργασία, η βιομάζα μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο (biofuel). Με την καύση του αερίου αυτού παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, με μεγάλη απόδοση αλλά και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις παράλληλα. Η τεχνολογία αυτή παρέχει το μέγιστο δυναμικό για παραγωγή ενέργειας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η καύση όμως τελικά δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει σαν καθαρή για το περιβάλλον.
    * Γεωθερμική Ενέργεια: Η γεωθερμική ενέργεια παράγεται με τη μετατροπή ζεστού νερού ή υδρατμού που βρίσκεται σε αρκετό βάθος από την επιφάνεια της γης σε ηλεκτρική ενέργεια. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25 οC μέχρι 350 οC.‘Οταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και άλλων κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λ.π. Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150 οC), η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα μας λόγω της διαμόρφωσης του υπεδάφους της, είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια. Η ενέργεια αυτή αξιοποιείται σήμερα με αυξανόμενους ρυθμούς. Στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου οι θερμοκρασίες των γεωθερμικών ρευστών είναι πολύ ψηλές, ενώ περιοχές πλούσιες σε γεωθερμία, με ρευστά χαμηλότερων θερμοκρασιών, είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα
    * Ηλιακή Ενέργεια: Η ηλιακή ακτινοβολία χρησιμοποιείται τόσο για την θέρμανση των κτιρίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και με τη χρήση ενεργητικών ή και παθητικών συστημάτων, όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με δύο τρόπους: α) με τη χρησιμοποίηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και β) τα ηλιακά θερμικά συστήματα που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνουν ένα υγρό το οποίο παράγει ατμό ο οποίος τροφοδοτεί μία τουρμπίνα και μία γεννήτρια.
    * Κυματική Ενέργεια: Είναι η μορφή ενέργειας που προκύπτει από την κινητική ενέργεια των κυμάτων. Το φαινόμενο των ανέμων έχει ως συνέπεια το σχηματισμό κυμάτων τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανέμων και σε ακτές  ωκεανών.
    * Παλιρροϊκή ενέργεια: Είναι η μορφή ενέργειας που προκύπτει από την βαρυτικη έλξη της σελήνης και του γης και η οποία είναι εκμεταλλεύσιμη κατά την διαφορά του ύψους της επιφάνειας της στάθμης των νερών-άμπωτη και πλημμυρίδα.
    * Υδροηλεκτρική Ενέργεια: Στα υδροηλεκτρικά έργα η ενέργεια από την πτώση του νερού μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, με τη βοήθεια μιας τουρμπίνας. Παρόλο που στα υδροηλεκτρικά έργα δεν παράγονται επιβλαβή αέρια, στα μεγάλα φράγματα λαμβάνονται υπόψη και άλλες περιβαλλοντικές παράμετροι, όπως αντιπλημμυρικά έργα, η ποιότητα του ύδατος, καθώς επίσης και η επιρροή στην ζωή των ψαριών του ποταμού αλλά και των υπόλοιπων ζώων της περιοχής. Κατά συνέπεια, μόνο τα μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά (με δυναμικό λιγότερο των 30MW) θεωρούνται “πράσινα”, ενώ τα μεγάλης κλίμακας θεωρούνται απλώς “καθαρά”.

Συμβατικές Πηγές Ενέργειας:

    * Άνθρακας: Ο άνθρακας παράγεται από την αποσύνθεση φυτών και έχει τη μορφή μαύρης ή καφέ πέτρας. Η συλλογή του άνθρακα γίνεται στα ανθρακωρυχεία τα οποία ευθύνονται για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς τοξικές χημικές ουσίες ελευθερώνονται στο γύρω περιβάλλον και διηθούνται σε κοντινές πηγές. Το 65% των εκπομπών διοξειδίων του θείου, το 33% των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα, και το 25% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται από την καύση του άνθρακα. Οι ποσότητες αυτές συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης, στην όξινη βροχή, καθώς επίσης και στη δημιουργία πολλών ασθενειών.
    * Πετρέλαιο: Η καύση του πετρελαίου προκαλεί λιγότερη μόλυνση σε σχέση με την καύση του άνθρακα, αλλά εν τούτοις αρκετά σημαντική. Ο λεγόμενος “Μαύρος χρυσός” χρησιμοποιείται σε ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως για την κίνηση οχημάτων αλλά και για θέρμανση. Η επερχόμενη εξάντληση των αποθεμάτων του καθιστά ολοένα και πιο σημαντική την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος παγκοσμίως.
    * Πυρηνική ενέργεια: Η πυρηνική ενέργεια παράγεται από τη διάσπαση ατόμων ουρανίου και πλουτώνιου. Παρόλο που στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν εκπομπές επιβλαβών αερίων, εγκυμονούν  σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Ένα ενδεχόμενο ατύχημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ελευθερώσει ραδιενεργό υλικό στην ατμόσφαιρα με καταστροφικά αποτελέσματα, αντίστοιχα με αυτά του Τσερνομπίλ. Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η ασφαλής αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων. Η πυρηνική διάσπαση δημιουργεί προϊόντα τα οποία παραμένουν επικίνδυνα ραδιενεργά για χιλιάδες χρόνια ενώ καθίσταται αδύνατο να εγγυηθεί κανείς την ασφαλή αποθήκευση των αποβλήτων αυτών για μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.
    * Φυσικό Αέριο: Πρόκειται για μια φτηνή και φιλική προς το περιβάλλον λύση, αλλά όχι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Παρόλο που υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για δεκαετίες, δεν παύουν να είναι πεπερασμένα, οπότε η τιμή τους πρόκειται να ανέβει, δεδομένης μάλιστα της σπανιότητάς τους. Η χρησιμοποίησή του παράγει βέβαια επιβλαβή αέρια, αλλά πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα.

http://www.buildings.gr/greek/lexicon/lexicon.htm
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 01, 2007, 09:04:13 μμ »

για την καύση της βιομάζας να συμπληρώσω κάτι στο παραπάνω αρθρο που ουτως η αλλως ειναι πολυ κατατοπιστικο,απλα να αναφερω δυο πραγματακια.Με την αντικατασταση των ορυκτων καυσιμων απο βιομαζα,μειωνεται σημαντικα  η ρυπανση απο το διοξειδιο του θειου(S02).Το μειονεκτημα της βιομαζας δεν ειναι τοσο η καυση της,οσο οτι δεν μπορουμε να γνωριζουμε εκ των προτερων τα φυσικοχημικα της χαρακτηριστικα και τη σταθεροτητα της..δλδ δεν μπορουμε παντα να γνωριζουμε την ωφελιμη ενεργεια που μπορει να παραχθει.

Και το αλλο που ηθελα να πω,οτι  η γεωθερμια δεν ειναι ανανεωσιμη πηγη ενεργειας γιατι δεν προκυπτει απο την μετατροπη ηλιακης ενεργειας σε αλλης μορφης ενεργειας όπως συμβαινει με τη βιομαζα(δλδ η ηλιακη ενεργεια που δεσμευτεται απο τα φυτα με τη φωτοσυνθεση),την υδροηλεκτρικη(αποτελεσμα της ηλιακης ενεργειας ειναι ο υδρολογικος κυκλος) κτλ.Είναι απλα μια ηπια μορφη ενεργειας γιατι δεν ρυπαινει το περιβαλλον ιδιαιτερα.
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 01:19:37 πμ »

Το βασικοτερο μειονεκτημα της βιομάζας, ειναι οτι ....δεν υπαρχει.


για την καύση της βιομάζας να συμπληρώσω κάτι στο παραπάνω αρθρο που ουτως η αλλως ειναι πολυ κατατοπιστικο,απλα να αναφερω δυο πραγματακια.Με την αντικατασταση των ορυκτων καυσιμων απο βιομαζα,μειωνεται σημαντικα  η ρυπανση απο το διοξειδιο του θειου(S02).Το μειονεκτημα της βιομαζας δεν ειναι τοσο η καυση της,οσο οτι δεν μπορουμε να γνωριζουμε εκ των προτερων τα φυσικοχημικα της χαρακτηριστικα και τη σταθεροτητα της..δλδ δεν μπορουμε παντα να γνωριζουμε την ωφελιμη ενεργεια που μπορει να παραχθει.

Και το αλλο που ηθελα να πω,οτι  η γεωθερμια δεν ειναι ανανεωσιμη πηγη ενεργειας γιατι δεν προκυπτει απο την μετατροπη ηλιακης ενεργειας σε αλλης μορφης ενεργειας όπως συμβαινει με τη βιομαζα(δλδ η ηλιακη ενεργεια που δεσμευτεται απο τα φυτα με τη φωτοσυνθεση),την υδροηλεκτρικη(αποτελεσμα της ηλιακης ενεργειας ειναι ο υδρολογικος κυκλος) κτλ.Είναι απλα μια ηπια μορφη ενεργειας γιατι δεν ρυπαινει το περιβαλλον ιδιαιτερα.

Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 02:18:46 μμ »

Υπάρχει βιομαζα,απλα  η συλλογη της μπορει να περιλαμβανει καποια παραπανω εξοδα μεταφορας.Η βιομαζα μπορει να προερχεται απο ζωικα περιττωματα και απο τη στατιστικη υπηρεσια της ελλαδας φαινεται οτι εχουμε περιπου 30.000.000 ζωα.Η συνολικη βιομαζα που αντιστοιχει σε αυτα ειναι 5.600.000 τονους ανα ετος ποσοτητα που αντιπροσωπευει περιπου το 3% της συνολικης ετησιας ενεργειας που καταναλωνεται στη χωρα μας.Τα φυτικα υπολλειματα που ειναι περιπου το 52% της φυτικης συγκομιδης και απο εκει μπορουμε να παρουμε ολικη ενεργεια σε βιοαεριο 4.000.000.000.000 Κcal το χρονο.Απο ζαχαροτευτλα θα μπορουσαμε να παρουμε 500.000.000 λιτρα αιθανολης το χρονο.Απο σκουπιδια που σε ετησια βαση ειναι 600.000 τονοι το χρονο μπορουμε να παρουμε θερμικη ενεργεια 2.300.000.000 kcal ανα ετος και πολλα αλλα.Αυτο εμενα δε μου φαινεται λιγο,ουτε οτι δεν υπαρχει.

Τα μειονεκτηματα της βιομαζας ειναι οτι απο τις αγροτικες καλλιεργειες ειναι διασπαρτα και η συλλογη τους ειναιιο δαπανηρη απο τα βιομηχανικα και αστικα αποβλητα και οτι δεν μπορουμε μερικες φορες να γνωριζουμε τη σταθεροτητα της.Ομως σε τοπικη βαση ειναι συμφερουσα.
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 30, 2007, 05:41:20 μμ »

η βιομάζα υπάρχει, αλλά όπως ανέφερε η angie είναι ανεφάρμοστη σε μεγάλη κεντρική κλίμακα.
Για τοπικές όμως εφαρμογές μπορεί να επιτευχθεί χρήση της.

1) Πολλά ελαιοτριβεία στην Κρήτη (υποθέτω κι αλλού) χρησιμοποιούν τα υπολείμματα της κατεργασίας των ελιών (συγκεκριμένα τον πυρήνα=κουκούτσι) για παραγωγή ενέργειας.
2) εργοστάσιο κατεργασίας ξυλείας στα Γρεβενά έκανε πρόταση στο δήμο να θερμαίνει περιοχές της πόλης από τα υπολείμματα της κατεργασίας. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και δεν γνωρίζω τους λόγους (ενδεχομένως να μην ήταν συμφέρουσα ή να υπήρχαν άλλου είδους διαπλοκές)
3) Στην Πιερία, ιερά μονή έκανε πρόταση να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, διαχειριζόμενη καλλιέργειες και δάση τα οποία της ανήκουν.

Δε θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας από τη βιομάζα, αλλά είανι ένα βήμα το οποίο όταν γίνεται με προσοχή είναι καλοδεχούμενο.

Ελλοχεύουν βέβαια κάποιοι κίνδυνοι...
Στροφή της γεωργικής παραγωγής σε ενεργειακά φυτά μπορεί να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στην παραγωγή εδώδιμων φυτών!
Όλα εξαρτώνται από τα μεγέθη!


 

Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 01, 2007, 02:24:53 μμ »

Παντως αν μπορουσα να παράγω μονος μου το βιοντηζελ μου (ισως απο ενα κτημα με ελιές) για να κινω το υβριδικό πετρελαιοκίνητο Daihatsu Cuore μου, θα ημουν πανευτυχής !!!
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 08:53:42 μμ »

Θα ήμουν κι εγώ ευτυχής με μια τέτοια πιθανότητα (να παράφουμε μόνοι μας την ενάργεια που καταναλώνουμε) αν και κάπιος νόμος της θερμοδυναμικής (δε θυμάναι ποιος, νομίζω ότι δεν το επιτρέπει - ας αλλάξουμε το νόμο!)

Βασικά το πρώτο βήμα που ατομικά μπορεί να γίνει είναι ο περιορισμός άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας...
Μετά ακολουθεί η οικολογική συνείδηση και τέλος θα έρθει και η φιλικότερη προς τοεριβάλλον παραγωγή ενέργιεας.

Πάντως καλή τύχη με το βιοντήζελ!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 09:21:16 μμ »

ο  2ος κυρίως, αλλά εδώ και χρόνια υπάρχουν πειράματα και εφαρμοσμένες τεχνικές που τον καταρρίπτουν, αλλά αυτά δεν γίνονται αποδεκτά γιατί εάν η επιστημονική κοινότητα πει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, τότε καταρρέει η παγκόσμια οικονομία που ειναι βασισμένη στα ορυκτά καυσιμα... (δεν ξέρω ούτε φυσική καλή πλέον για να σας δώσω τις λεπτομέρειες αλλά θα κοιτάξω ορισμένα λινκς για τη συζήτηση που γινεται)

1ος Νόμος Θερμοδυναμικής : Η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν και δεν μπορεί να καταστραφεί, δεν χάνεται. Μπορεί να αλλάζει μόνο μορφή και τόπο, αλλά το σύνολο της ενέργειας στο Σύμπαν είναι σταθερό.

2ος Νόμος Θερμοδυναμικής: Κάθε φορά που η ενέργεια μετατρέπεται από τη μια μορφή στην άλλη, ένα ποσό της αποδίδεται, χάνεται στο περιβάλλον με τη μορφή υποβαθμισμένης (εξασθενημένης) θερμικής ενέργειας. (ήδη εμφαινεται μια αντίφαση σε σχέση με τον πρώτο νόμο που μπορεί να καταρρίψει πολλά)
Δηλαδή ένα χαρακτηριστικό της ενέργειας είναι ότι κάθε φορά που περνά από τη μία μορφή στην άλλη, μόνο ένα ορισμένο ποσοστό της ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το πηλίκο της ποσότητας του έργου που παράγει ένα σύστημα προς την εισερχόμενη ενέργεια, ονομάζεται απόδοση και εκφράζεται συνήθως σε ποσοστό επί τοις εκατό. Π.χ. η απόδοση των φωτοβολταϊκών στοιχείων κυμαίνεται ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους από 7 έως 15%, ενώ η απόδοση ενός συμβατικού θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ είναι 30% περίπου. Η υπόλοιπη ενέργεια, μεταφέρεται τελικά στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας, η οποία είναι μη αξιοποιήσιμη μορφή ενέργειας. Προκύπτει λοιπόν ότι δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια ανακυκλώνοντας την ίδια την ενέργεια (όπως κάνουμε με την ύλη). Αυτό επιβάλει ο 2ος Νόμος της Θερμοδυναμικής που ονομάζεται και νόμος της Εντροπίας ή νόμος της Ποιότητας.

διάφοροι σύνδεσμοι...
http://msaz.net/guide/soc/thermo.html
http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=2
http://www.e-telescope.gr/gr/cat08/art08_050811.htm
http://www.geocities.com/trexo34/searllecture.html
http://www.nexushellas.gr/content/view/62/31/
http://www.hy2.gr/reference.php?item=230
http://www.fititikospoudastirio.gr/el/html/limenathemata/Pdf/thermodinamiki_himiki_isoropia.pdf
http://www.e-telescope.gr/gr/cat08/art08_070116.htm
http://www.e-telescope.gr/gr/cat08/art08_071112.htm
http://morfos01.googlepages.com/092.htm
http://www.kostakis.gr/strange.htm

http://www.free-energy.ws/
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_energy
http://educate-yourself.org/fe/
http://www.youtube.com/watch?v=uWOxnXKB8VQ
http://en.wikipedia.org/wiki/Gibbs_free_energy
http://www.zpenergy.com/

δεν ξέρω τι ισχύει και τι όχι, αλλά ο κατάλογος με τη συζήτηση ειναι τεράστιος, η διένεξη λυσσαλέα που στα μάτια μου επιβεβαιώνει τις δυνατότητες και την ύπαρξη αποδείξεων για τις περισσότερες τουλάχιστον των θεωριών και των πειραμάτων, αλλά αφού δεν μπορούν να τύχουν οικονομικής εκμετάλλευση και να αποφέρουν κέρδη, ειναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ... ετσι γιατί θέλω να ελπίζω....

"Και μην ξεχνάς, όπως λέει ο Ηράκλειτος: «Εάν μη έλπηται, ανέλπιστον ουκ εξευρήσει, ανεξερεύνητον εόν και άπορον...»."
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 01:47:26 μμ »

Αγαπητε Φωτη, Ευτυχως οταν λεμε να παράγουγε μονοι μας την ενεργεια μας, εννούμε εδώ πανω στην γή.   Και η γη ειναι ανοικτό συστημα. (δεχεται ενεργεια απέξω δηλαδη τον ήλιο) Αρα δεν μας νοιαζουν οι νομοι που αφορουν κλειστα συστήματα, όπως αυτοι της θερμοδυναμικής.

Οταν λεω οτι παραγω μονος μου την ενεργεια μου απο βιομαζα, στην πραξη ενννοω το εξής:
1) Παιρνω τζαμπα ενεργεια απο την ήλιο
2) Με την ενεργεια τροφοδοτώ την μηχανη που λεγεται φυτα, ωστε να δεσμευσουν απο την ατμοσφαιρα το διοξειδιο του ανθρακα και να το διασπασουνε σε οξογονο και ανθρακα.  (η διαδικασια αυτή θελει ενεργεια) Αποθηκευω έτσι ενεργεια στον ανθρακα υπο μορφήν 'μπαταρίας'
3) Μετα παιρνω τον άνθρακα.
4) Μετα κανω ενωση ανθρακα με οξυγονο (καυση) απελευθερωνοντας παλι την ενεργεια που ειχε η αντιδραση.
5) Με μια ατμομηχανη παιρνω ενα μερος της ενεργειας σαν μηχανικη ενέργεια (και να σπασω το σιταρι, να παργω ρευμα κλπ) και ενα αλλο μερος το πεταω στο περιβαλλον.
6) Τελικα ολη η ενεργεια ξαναφευγει στο διαστημα σαν υπερυθρη ακτινοβολία ....και ο κυκλος ξαναρχιζει ...



Θα ήμουν κι εγώ ευτυχής με μια τέτοια πιθανότητα (να παράφουμε μόνοι μας την ενάργεια που καταναλώνουμε) αν και κάπιος νόμος της θερμοδυναμικής (δε θυμάναι ποιος, νομίζω ότι δεν το επιτρέπει - ας αλλάξουμε το νόμο!)

Βασικά το πρώτο βήμα που ατομικά μπορεί να γίνει είναι ο περιορισμός άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας...
Μετά ακολουθεί η οικολογική συνείδηση και τέλος θα έρθει και η φιλικότερη προς τοεριβάλλον παραγωγή ενέργιεας.

Πάντως καλή τύχη με το βιοντήζελ!

Καταγράφηκε
mitsukodf
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 06:45:47 μμ »

1ος Νόμος Θερμοδυναμικής : Η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν και δεν μπορεί να καταστραφεί, δεν χάνεται. Μπορεί να αλλάζει μόνο μορφή και τόπο, αλλά το σύνολο της ενέργειας στο Σύμπαν είναι σταθερό.

Πράγματι, αυτό λέει ό 1ος νόμος. Πηγάζει από την γενική αρχή διατήρησης της ενέργειας.

Ο 2ος είναι αρκετά πιο περίπλοκος. Μέχρι τώρα νομίζω ότι δεν έχουν μπορέσει να τον συνδέσουν με άλλους κλάδους της φυσικής, όπως η μηχανική.
Είναι αυτός ο νόμος που λέει ότι όταν 2 σώματα έρχονται σε θερμική επαφή, η θερμότητα θα φύγει από το θερμό και θα παει στο ψυχρό (κάτι που σύμφωνα μόνο με τον 1ο νόμο δεν είναι απαραίτητο). Επίσης θεμελιώνει και αυτό που είπε η παράξενο, ότι καμία θερμική μηχανή δεν μπορεί να μετατρέψει εξ ολοκλήρου τον ενέργεια που της δίνεται σε οφέλιμο έργο. Κάποιο ποσοστό θα φύγει ως θερμότητα ξανά στο περιβάλλον. (παράξενο, δεν νομίζω ότι ισχύει σε κάθε μετατροπή θερμότητας)

Παράθεση
χάνεται στο περιβάλλον με τη μορφή υποβαθμισμένης (εξασθενημένης) θερμικής ενέργειας.

Εμάς στη σχολή (φοιτητής φυσικού είμαι Σαρκασμός) δε μας μίλησαν για υποβαθμισμένη ή εξασθενημένη θερμική ενέργεια. Ίσως και να είναι σωστό. Η θερμότητα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, βάζοντας ξανά θερμική μηχανή, που πάλι όμως θα έχει απώλειες. Το θέμα όμως είναι ότι για όλα αυτά χρειάζεται κατάλληλη διάταξη που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, και όχι μόνο στα θερμικά φαινόμενα. Ας πούμε, όταν κινείται το αυτοκίνητο (πρόβλημα μηχανικής) πρακτικά χάνει κάποια ενέργεια από την τριβή των τροχών με το δρόμο με μορφή θερμότητας. Πώς, όμως να τη συλλέξουμε αυτήν και να την αξιοποιήσουμε για δικό μας όφελος..;ΑπορίαΧαμόγελο

(Και εγώ δεν έιμαι απολύτως σίγουρος για αυτά που λεώ αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει...) Μεγάλο χαμόγελο

Παράθεση
ο  2ος κυρίως, αλλά εδώ και χρόνια υπάρχουν πειράματα και εφαρμοσμένες τεχνικές που τον καταρρίπτουν, αλλά αυτά δεν γίνονται αποδεκτά γιατί εάν η επιστημονική κοινότητα πει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, τότε καταρρέει η παγκόσμια οικονομία που ειναι βασισμένη στα ορυκτά καυσιμα...

Αυτά δεν το έχω ξανακούσει και μου φαίνεται λίγο υπερβολικό... Αναποφασιστικότητα. Και ακούγονται πολλά τέτοια. π.χ. ότι έχουν βρει διάταξη στην οποία να γίνεται ελεγχόμενη σύντηξη (δηλαδή να μετετρέπουμε το θαλάσσιο νερό σε τεράστια ποσά καθαρής ενέργειας, δηλαδή χωρίς κανένα αποβλητο, αυτό που γίνται στον ήλιο..) κάτι που θα έσωζε μια για πάντα τη γη από ενεργειακή κρίση. Σύντηξη έχει επιτευγθεί αλλά όχι ελεγχόμενη. Μόνο ως έκρηξη (βόμβα υδρογόνου Θυμός).
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=59334
Δεν είναι απίθανο αλλά το να αναλλωνόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας δε βοηθάει σε τίποτα.



Το σημαντικό είναι αυτό που είπε ο γκριπαν. Έχουμε μια αστήρευτη πηγή ένέργειας, τον ήλιο. Αρκεί να τον αξιοποιήσουμε...

Καταγράφηκε

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ...
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #14 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 11:52:29 μμ »

και τον αέρα και τώρα με την αλλαγή του κλίματος θα μας πάρει και θα μας σηκώσει...

όσο για τις θεωρίες Φώτη ειχε μαθηματική απόδειξη βασισμένη σε κάτι πυθαγόρειο, τώρα τετράγωνα ήταν τρίγωνα δεν θυμάμαι, ειμαι και σε δύσκολη ηλικία

οταν το βρω το κείμενο θα το ανεβάσω παντως να το κοιτάξετε όσοι ξέρετε κατι τις περισσότερο από μένα, με απασχολέί χρονια η δημοσιευση αυτή αλλά δεν βρήκα κάποιον να μου την εξηγήσει αρκούντως (ήταν πολύ εξειδικευμένη με όρους και τύπους που μου φαίνονταν κινέζικα)
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #15 στις: Δεκέμβριος 11, 2007, 01:30:25 πμ »

Το κοιταμε το θέμα χρόνια τωρα.
Παλαιότερα νομιζα και εγω οτι ειχα βρει το μυστικό για αφθονη ενέργεια. Αργοτερα κατάλαβα ότι εχα λαθος Χαμόγελο

Να σας το πω και εσας ?
Παιρνουμε ενα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινειται με ρεύμα 12 volt.
Στις ρόδες του βαζουμε γεννητριες που βγαζουνε λιγο ρευμα , πχ 5-6 volt.
Παιρνουμε ενα μετασχηματιστη και ανεβαζουμε το ρευμα αυτο απο τα 6 volt στα 18 volt.
Με τα 18 Volt τροφοδοτουμε τωρα παλι τον κινητηρα για να κινειται το οχημα, και μας μενει και ενεργεια περίσευμα.

Πως σας φαινεται ? Για καποιον που σαν παιδι απλα παιζει με ρευμα, μπαταριες, μετασχηματιστες και γεννητριες....λογικο δεν μοιαζει ?
Ειναι όμως περα για περα λαθος.

Παιδια μην το ψαχνετε προς αυτην την κατευθυνση. Δεν υπαρχουνε κρυμμενες ιστορίες.

Ξαναλεω οτι το ποιο ελπιδοφόρο πραγμα που εχω ακουει για την ηλιακη ενεργεια, ειναι το Google αρχισε να ασχολειται ενεργα με το θεμα.
Google = η εταιρία με τους πιο ταλαντουχους επιστημονες στον κοσμο, η εταιρία με τα περισσοτερα κερδη, η εταιρία με το ισχυρότερο συστημα υπολογιστών.

Αρχισε ενα project με σκοπό να κατασκευαζει ηλιακές κυψέλες με κοστος παραγωγης ρευματος φτηνοτερο απο τον λιγνιτη. Τελεία και παυλα!

Καταγράφηκε
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #16 στις: Δεκέμβριος 11, 2007, 01:31:56 πμ »

Αρχισε ενα project με σκοπό να κατασκευαζει ηλιακές κυψέλες με κοστος παραγωγης ρευματος φτηνοτερο απο τον λιγνιτη. Τελεία και παυλα!
[ανίδεος mode on]
To οποίο είναι?
[/ανίδεος mode off]
Καταγράφηκε

Education is a progressive discovery of our own ignorance.
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #17 στις: Δεκέμβριος 11, 2007, 01:45:53 πμ »

[ανίδεος mode on]
To οποίο είναι?
[/ανίδεος mode off]

Κανε και λιγο googling βρε πρωτομαστορα Χαμόγελο
Anyways, το λινκ απο την original ανακοινωση ειναι εδω:
http://www.google.com/intl/en/press/pressrel/20071127_green.html
Ειναι κατα την γνωμη μου, η σημαντικοτερη είδηση της χρονιας όσο αφορά τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας.
Γιατι μπαινει στο παιχνιδι η πλεον ταλαντουχος και οικονομικα ευρωστη εταιρία στον κόσμο.

Καλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο ayger ? ? ?
Καταγράφηκε
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #18 στις: Δεκέμβριος 11, 2007, 01:50:26 πμ »

Κανε και λιγο googling βρε πρωτομαστορα Χαμόγελο
Anyways, το λινκ απο την original ανακοινωση ειναι εδω:
http://www.google.com/intl/en/press/pressrel/20071127_green.html
Ειναι κατα την γνωμη μου, η σημαντικοτερη είδηση της χρονιας όσο αφορά τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας.
Γιατι μπαινει στο παιχνιδι η πλεον ταλαντουχος και οικονομικα ευρωστη εταιρία στον κόσμο.
Καλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο ayger Απορία

Καλό καλό.Οφείλω να ομολογήσω ότι
α) Δεν ήξερα ότι ο γούγλης μπαίνει *και* σε αυτά τα χωράφια
β) δεν ήξερα το τερμινόλοτζυ για την ακριβή αναζήτηση, καθότι άγνωστα χωράφια για εμέ.
Θενξ για την ανάδραση (ελληνιστί:feedback)
Καταγράφηκε

Education is a progressive discovery of our own ignorance.
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #19 στις: Δεκέμβριος 11, 2007, 02:37:00 πμ »

Είναι γεγονός ότι η μορφή του κόσμου όπως την ξέρουμε τώρα, εξαρτάται από τα κονδύλια που πέφτουν στις διάφορες μορφές έρευνας.

Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που αρχίζουν να πέφτουν χρήματα στην έρευνα για την ηλιακή ενέργεια, αργά ή γρήγορα θα γίνει πιο προσιτή για κατανάλωση...

Σίγουρα δε φτάνει η google από μόνη της...
Πάντως κάθε αρχή είναι ευπρόσδεκτη...


Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: