Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

13851 μηνύματα σε 1227 θέματα- από 533 μέλη - Τελευταίο μέλος: giannaath
Oikologio ForumΕθελοντισμόςΕθελοντισμός οργανώσεωνΕνημέρωση από τους φίλους του Δάσους Συγγρού
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Ενημέρωση από τους φίλους του Δάσους Συγγρού  (Αναγνώστηκε 353 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 12:07:40 μμ »

http://www.dasosygrou.gr/cgi-bin/details.pl?keyvalue=97

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ της φετινής πυροπροστασίας

19-10-2007

Η πυροπροστατευτική περίοδος έληξε και το Δάσος Συγγρού, παρά τους δύο φετινούς εμπρησμούς, σώθηκε. Ήλθε η ώρα να αποτιμήσουμε τι λειτούργησε σωστά και τι όχι, να επαινέσουμε αυτούς που έκαναν το καθήκον τους και να ενεργήσομε ώστε οι σωστές πρακτικές της φετινής χρονιάς να παγιωθούν και να επαυξηθούν.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:

1. Η συγκυρία των αλλεπάλληλων πυρκαϊών και των επερχόμενων εκλογών εξανάγκασε την Διοίκηση να ασχοληθεί σοβαρά με την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού εγγράφοντας μία θετική παρακαταθήκη για το μέλλον.

2. Ο δασολόγος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), κ. Κ. Μπέσης, εφήρμοσε την βούληση αυτή της Διοίκησης, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και εποπτεύοντας ο ίδιος την εφαρμογή τους ολόκληρο το καλοκαίρι - Σάββατα, Κυριακές, Δεκαπενταύγουστο. Για μία ακόμη φορά απεδείχθη ότι όταν το Κράτος θέλει, μπορεί.

3. Για πρώτη φορά φέτος μετείχε στο Δ.Σ. του ΙΓΕ ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πύραρχος, κ. Α. Βλάχος, κάτοικος της περιοχής και γνώστης του Δάσους Συγγρού, ο οποίος επρότεινε και πολλά από τα ληφθέντα πρόσθετα μέτρα.

4. Έτσι, φέτος, πέραν του τακτικού ετήσιου καθαρισμού και της επισκευής των δασικών δρόμων, το ΙΓΕ προέβη και στις εξής πρόσθετες πολύ θετικές για την πυροπροστασία ενέργειες:

α. Επεσκεύασε τον μανδρότοιχο, που είχε συστηματικώς βανδαλισθεί τον προηγούμενο χρόνο κυρίως από την πλευρά της οδού Ευκαλύπτων.
β. Πριν αρχίσει το καλοκαίρι, ήλεγξε και επεσκεύασε τους πυροσβεστικούς κρουνούς (ουδείς σκέφθηκε να κάνει το ίδιο και στο Κρόνιον Όρος), οι οποίοι όταν χρειάσθηκαν, λειτούργησαν. Σημειώνεται ότι το θέμα των κρουνών είχε τεθεί από τους Φίλους του Δάσους Συγγρού βάσει εγγράφων της Πυροσβεστικής που ανέφεραν ότι στην πυρκαϊά της 10 Ιουλίου 2006 οι κρουνοί είχαν λειτουργήσει πλημμελώς.
γ. Εγκατέστησε πυροσβεστικές φωλεές σε διάφορα σημεία του Δάσους.
δ. Εξασφάλισε πρόσθετο όχημα και φύλακες από άλλους κρατικούς φορείς για περιπολίες εντός του δάσους.

5. Παραλλήλως το ΙΓΕ επέβαλλε τους εξής προληπτικούς κανόνες ασφαλείας:

α. Κλείνει τις πύλες του Δάσους την νύχτα. Το μέτρο είχε εφαρμοσθεί και το 2002, αλλά είχε κατόπιν ατονήσει.
β. Έκλεινε το Δάσος όταν ο δείκτης επικινδυνότητος πυρκαϊάς ανέβαινε επικίνδυνα ή όταν επικρατούσαν επικίνδυνες τοπικές συνθήκες. Το μέτρο δοκιμάσθηκε για πρώτη φορά φέτος και βοήθησε στον έλεγχο του Δάσους τις δύσκολες μέρες και ώρες.
γ. Εξ αιτίας των παραπάνω αναγκάσθηκε και ο Δήμος Αμαρουσίου να απομακρύνει τις παραστάσεις του από το Δάσος, κατανοώντας την ασυμβατότητα του χώρου με την διοργάνωση μαζικών βραδυνών εκδηλώσεων, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως παράνομες ως μη συνάδουσες με τον σκοπό του Κληροδοτήματος Συγγρού. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί και το 2004, αλλά είχε κατόπιν επίσης ατονήσει.

6. Την πυροφύλαξη ενίσχυσε και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ):

α. Επάνδρωσε το πυροφυλάκειο τις νύχτες.
β. Εξασφάλισε ένα επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα από τον Δήμο Αμαρουσίου που είναι μέλος του και υπό την ιδιότητα αυτήν χρηματοδοτείται και έχει ως κύριο καθήκον να συνεισφέρει στην πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού.

7. Ανεξαρτήτως ΣΠΑΠ, ο Δήμος Αμαρουσίου διέθεσε και δεύτερο πυροσβεστικό όχημα καθώς και πρόσθετο προσωπικό φύλαξης.

8. Πολυάριθμοι εθελοντές πολίτες πυροφύλαξαν γύρω από το Δάσος σε σημεία που υπεδείχθησαν από το ΙΓΕ τις κρίσιμες ημέρες και ώρες της καρδιάς του καλοκαιριού, όταν οι πλείστοι των συμπολιτών μας απουσίαζαν εκτός Αθηνών. Τονίζομε ότι η εντός του Δάσους πυροφύλαξη υπήρξε αποκλειστικώς και μόνον έργο των επαγγελματιών φυλάκων, όπως και πρέπει να είναι, λόγω της επικινδυνότητος, της γνώσης και της εμπειρίας που απαιτεί το έργο αυτό.

9. Επεκράτησε άψογη συνεργασία και κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εθελοντών – πολιτών, του Προέδρου του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέση, και του προσωπικού ΙΓΕ, ΣΠΑΠ, Δήμου Αμαρουσίου και λοιπών σωμάτων που είχαν συνολικώς αναλάβει την ευθύνη της πυροπροστασίας του Δάσους.

9. Το κοινό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συμμορφώθηκε με τις εντολές του ΙΓΕ, παρά την επί χρόνια δολίως καλλιεργούμενη αντίληψη ότι το Δάσος Συγγρού είναι κοινόχρηστος χώρος όπου ο καθείς κάνει ό,τι θέλει.


ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

1. Ανεπαρκές προσωπικό και μέσα στο ΙΓΕ για φύλαξη και πυροπροστασία. Έτσι το Ινστιτούτο αναγκάζεται να προστρέχει σε τρίτους οι οποίοι προσφέρουν για να ζητήσουν κατόπιν ανταλλάγματα (π.χ. Δήμος Αμαρουσίου, Αεροπρόσκοποι Αμαρουσίου, κλπ.).

2. Παλινωδίες από το Υπουργείο Γεωργίας ως προς τον σεβασμό της βουλήσεως της διαθέτιδος. Οι παλινωδίες αυτές διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες «αξιοποιήσεως» του Δάσους ως χώρου μαζικής αναψυχής, και εμμέσως ενθαρρύνουν τους εμπρηστές. Αν η βούληση της Ιφ. Συγγρού επιβληθεί αποφασιστικά, τα συμφέροντα της αναψυχής θα στραφούν αλλού.

3. Καθυστερήσεις:

α. στην πρόσληψη των τακτικών θερινών πυροφυλάκων. Φέτος προσελήφθησαν νωρίτερα από πέρυσι, αλλά και πάλι δεν ήσαν στην θέση τους την 1η Μαΐου, όπως θάπρεπε.
β. στην ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεκάλεσε σχετική συνάντηση στις 27(!) Αυγούστου, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς ούτε κάν ακούσθηκε.

4. Ελλειπής συντονισμός και συνεργασία φορέων. Δύο παραδείγματα:

α. Στην κατάσβεση της φωτιάς της 4ης Αυγούστου το όχημα της Πυροσβεστικής κατέφθασε σε χρόνο ρεκόρ επί τόπου, για να βρεί την πύλη απέναντι από την Microsoft και δίπλα στην φωτιά, κλειστή! Ό,τι συνέβη και πέρυσι στις 10 Ιουλίου, είχε επισημανθεί και δεν διορθώθηκε.
β. Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας ΙΚΑ, στο βόρειο όριο του Δάσους, απ’ όπου κατ’ επανάληψιν έχουν ξεκινήσει φωτιές που επεξετάθησαν κατόπιν και στο δάσος, έμεινε μέχρι τέλους ακαθάριστο λόγω αδυναμίας του ΙΚΑ και του Δήμου Κηφισιάς να βρουν λύση.

5. Η κατάρα της μικροπολιτικής που δυναμιτίζει την απαραίτητη για ένα τέτοιο έργο εμπιστοσύνη και συνεργασία. Ο Δήμος Αμαρουσίου παρασιωπά εντελώς τον ρόλο του ΙΓΕ, εμφανιζόμενος ως.. ο σωτήρας του Δάσους Συγγρού. Αεροπρόσκοποι ανταλλάσσουν εθελοντική προσφορά με... προνομιακή Λέσχη μέσα στο Δάσος. Πολιτικοί και επικοινωνιολόγοι συναγωνίζονται αλλήλους προς δημιουργίαν εντυπώσεων. Όλα αυτά αποθαρρύνουν τόσο τα ευσυνείδητα στελέχη της Διοίκησης που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους, όσο και τους πολίτες που θέλουν να τους βοηθήσουν.


Ερωταποκρίσεις:

Ε.: Ποιός είναι αρμόδιος για την πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού;

Α.: Ο κατά νόμον διαχειριστής του, δηλαδή, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών )ΙΓΕ), το οποίον συνεργάζεται προς τούτο με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο, και όποιον άλλον φορέα κρίνει σκόπιμο.

Ε.: Τι ρόλο παίζει ο Δήμος Αμαρουσίου;

Α.: Επικουρικό. Συμπληρώνει τυχόν ελλείψεις του ΙΓΕ σε προσωπικό και μέσα.

Ε.: Υποχρεούται ο Δήμος να κάνει κάτι τέτοιο;

Α.: Ναι. Ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως και άλλοι δήμοι της περιοχής, μετέχει στον χρηματοδοτούμενο από το κράτος Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ο ρόλος τον οποίον έχει αναλάβει στα πλαίσια της συμμετοχής του στον ΣΠΑΠ και για τον οποίον βεβαίως χρηματοδοτείται, είναι να βοηθά στην πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού, αφού αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι δάσους στα όριά του.

Ε.: Και ο Δήμος Κηφισιάς;

Α.: Ως μέλος του ΣΠΑΠ ο Δήμος Κηφισιάς έχει αναλάβει την φύλαξη του τμήματος του Πεντελικού Όρους με το οποίον συνορεύει. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, οφείλει να φροντίζει για την καθαριότητα των ομόρων οικοπέδων και για την φύλαξη των βορείων ορίων του Δάσους.

Ε.: Τι θα ζητούσαμε από τον νέο Υπουργό Γεωργίας για την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού του χρόνου;

Α.; Τούλαχιστον είκοσι φύλακες στο ΙΓΕ για περιπολίες χειμώνα - καλοκαίρι ενάντια στην φωτιά, τους βανδάλους, κλπ. Τουλάχιστον ένα μόνιμο επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα και ένα τζίπ για τον ίδιο λόγο. Μόνιμο ετήσιο κονδύλι για επισκευές (περίφραξης, κλπ.). Απόλυτη υπακοή στην βούληση Συγγρού προς αποθάρρυνση των λογής "αξιοποιητών" που καραδοκούν. Κανονισμό λειτουργίας σύμφωνο με την διαθήκη Συγγρού και τους κανόνες βιωσιμότητος ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος μέσα στον οικιστικό ιστό της μεγαλούπολης. Ενημέρωση του κοινού για το καθεστώς του Δασοκτήματος και την σκοπιμότητα των λαμβανομένων μέτρων.

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 12:08:42 μμ »

και μία γενική εκτίμηση από τον ίδιο σύλλογο

Η γεωγραφία των εμπρησμών

01-11-2007

Τέσσερις εστίες στο βόρειο τμήμα του ανατολικού πυκνού δάσους σε μέρες με βορηά, σε περιοχές πυκνής βλάστησης, συχνά στο βάθος ρεματιάς. Άλλες τρεις στον άξονα που συνδέει την Λ. Κηφισίας με το καμμένο κι αυτό, Κτήμα Καρέλλα. Πατήστε για να μεγεθύνετε.

Με εξαίρεση το 2004, όταν, ως φαίνεται, σημειώθηκε εμπρηστική εκεχειρία, κάθε καλοκαίρι στο Δάσος Συγγρού ξεσπούν φωτιές: επτά συνολικώς φωτιές σε τέσσερα καλοκαίρια, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν μικροσυμβάντα που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε απροσεξία. Η γνωμάτευση της Πυροσβεστικής είναι ίδια κι απαράλλαχτη για όλες: εμπρησμός.

Δύο είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εμπρηστών: Το ήδη καμμένο το 1981, έκτοτε αναγεννημένο και πυκνό ανατολικό τμήμα του Δάσους, και ο άξονας Κηφισίας – Κτήμα Καρέλλα. Σημειώνεται ότι και το ίδιο το Κτήμα Καρέλλα έχει σε μεγάλο μέρος του καεί σε εμπρησμό του 2003.

Οι εμπρησμοί του νέου δάσους έχουν όλοι εκδηλωθεί σε μέρες με έντονο βορηά. Οι εστίες επιλέγονται προσεκτικά: Κοντά στο βόρειο όριο, σε πυκνά μέρη του δάσους, συχνά στο βάθος ρεματιών, απ’ όπου η φωτιά επεκτείνεται ευκολότερα.

Χαρακτηριστικός ο καταστρεπτικότερος όλων περυσινός εμπρησμός της 10ης Ιουλίου 2006, με εστία σχεδόν δίπλα στον βόρειο μανδρότοιχο στο βάθος ρεματιάς. Με τον βορηά να λυσσομανά επεκτάθηκε προς νότον σε χρόνο ρεκόρ και κατέκαυσε 33 στρέμματα.

Φέτος, κάτι ανάλογο συνέβη δυτικότερα. Στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που άρχιζε η φωτιά της Πάρνηθας, ξέσπασε φωτιά σε σημείο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά: πυκνή βλάστηση, κοντά σε κοίλωμα του εδάφους και πολύ κοντά στο βόρειο όριο του Δάσους. Ευτυχώς η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή και κατασβέσθηκε. Αν αυτό δεν επετυγχάνετο, θα είχε καεί άλλη μία λωρίδα δάσους δυτικά αυτής που κάηκε πέρυσι.

Οι φωτιές κατά μήκος του άξονα Κηφισίας – Καρέλλα ενθυμίζουν τα σχέδια «αξιοποίησης» του Κτήματος Καρέλλα, τα οποία απαιτούν εύκολη δίοδο στο κτήμα αυτό από την Λ. Κηφισίας. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον μερικές χρονικές συμπτώσεις: Το Κτήμα Καρέλλα κάηκε πέντε μέρες μετά την έκδοση δικαστικής αποφάσεως που ανέστελλε διαγωνισμό για την κατασκευή εκεί θεματικού πάρκου 1.000.000 επισκεπτών ετησίως. Ένα μήνα μετά εκδηλώθηκε φωτιά στο Δάσος Συγγρού, πάνω στον άξονα Κηφισίας – Καρέλλα. Δύο χρόνια αργότερα, την βραδυά που καιγόταν η Πεντέλη, εκδηλώθηκε νέα φωτιά μερικά μέτρα μακρύτερα από την πρώτη.

Ερωταποκρίσεις:

Ε.: Γιατί να θέλει κανείς να κάψει το ανατολικό κομμάτι του Δάσους Συγγρού, που είναι ούτως ή άλλως αναδασωτέο;

Α.: Μία δυνατή απάντηση είναι ότι με τις φωτιές ο κόσμος θορυβείται και αποδέχεται πιο εύκολα το δίλημμα «φωτιά ή αξιοποίηση». Μία άλλη απάντηση είναι ότι η καταστροφή του φυσικού δάσους και της άγριας χλωρίδας και πανίδας διευκολύνει την δημιουργία πάρκου στη θέση του δάσους, και την εν συνεχεία μετεξέλιξή του σε πάρκο - επιχείρηση μαζικής αναψυχής (βλ. και σχέδια περί θεματικού πάρκου στο διπλανό Κτήμα Καρέλλα).

Ε.: Εξακολουθούν ακόμα να υφίστανται σχέδια για θεματικό πάρκο στο Κτήμα Καρέλλα;

Α.: Δεν έχουν ποτέ επισήμως ακυρωθεί. Πρόσφατα μάλιστα, ο πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Π. Τζανίκος, εδήλωσε ότι το Κτήμα Καρέλλα πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ιδέα του Αμαρουσίου με οδηγό το Mall.

Ε.: Σε τι θα χρησίμευε ένας δρόμος από την Κηφισίας προς το Κτήμα Καρέλλα;

Α.: Η μελέτη για την κατασκευή θεματικού πάρκου στο Κτήμα Καρέλλα θεωρεί ως μειονέκτημα του κτήματος αυτού την πρόσβαση εκεί μέσω μικρών οδών περιοχών κατοικίας. Ενδεχόμενη απ’ ευθείας πρόσβαση στο Κτήμα, αποφεύγουσα τους δρόμους αυτούς, προφανώς το αναβαθμίζει ως χώρο εμπορικής δραστηριότητος.

Ε.: Γιατί δεν έχουν ποτέ μπεί φωτιές στα δενδροπερίβολα του Δάσους;

Α.: Μία δυνατή απάντηση είναι ότι οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες αγροτικές, άρα, οικοδομούνται.

Ε.: Τελικά, πώς μπορούμε να προστατεύσομε το Δάσος Συγγρού;

Α.: Πέραν των αυτονοήτων πυροπροστατευτικών μέτρων και της συστηματικής φύλαξης, πρέπει να επιβληθεί σαφώς και αμετακλήτως από το αρμόδιο Υπ. Γεωργίας η χρήση του Δάσους Συγγρού αποκλειστικώς και μόνον για γεωργική εκπαίδευση, όπως ώρισε η Ιφ. Συγγρού. Τίποτε άλλο. Παράλληλα πρέπει το δάσος να αναδασώνεται, να εμπλουτίζεται μέ δέντρα, χώμα, νερό, να συντηρείται και να φροντίζεται συστηματικά. Μία τέτοια πολιτική, σταθερή και αμετακίνητη μέσα στον χρόνο, είναι βέβαιον ότι θα αποθαρρύνει τελικώς και τους εμπρηστές.

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
ithaca
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 06, 2008, 06:13:03 μμ »

Χρειάζεται εγρήγορση:

«Λιμπίζονται» το δάσος
Παράθεση
Παρουσία του προέδρου του ΙΓΕ Κώστα Μπέση, του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη και πολλών δημοτικών συμβούλων του ∆ήμου Κηφισιάς, καθώς και του αντιδημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Ζήκου κόπηκε στις 30 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς, η πίτα των Φίλων ∆άσους Συγγρού. Η εκδήλωση έκρυβε και αρκετές ειδήσεις γύρω από τον μεγαλύτερο δασικό πνεύμονα των Βορείων Προαστίων, τον οποίο, όπως φαίνεται, εξακολουθούν να εποφθαλμιούν τα λεγόμενα «μεγάλα συμφέροντα».

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου του ΙΓΕ Κ. Μπέση ότι στο γραφείο του έχει έρθει πρόταση επιχειρηματικού ομίλου για μετατροπή του δάσους Συγγρού σε... adventure park, η οποία επιβεβαίωσε τις συνεχείς και διαχρονικές επιχειρηματικές επιθυμίες και ενίοτε πιέσεις για «εμπορική αξιοποίηση» του κτήματος.

Ο κ. Μπέσης ανακοίνωσε, επίσης, την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του τελευταίου κομματιού του προσκοπικού αυθαιρέτου από το ΙΓΕ, με μέσα που παρείχε ο ∆ήμος Κηφισιάς. Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση αλλά και αιχμές από τα μέλη του συλλόγου, τα οποία υποστήριξαν ότι «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μη κατεδάφισή του επί σειρά ετών δεν προσέκρουε σε κανένα νομικό εμπόδιο, όπως ισχυρίζονταν σειρά προέδρων του ΙΓΕ, αλλά στη βούλησή τους να το διασώσουν πάση θυσία και εν ευθέτω χρόνω να το νομιμοποιήσουν».

Ο πρόεδρος του ΙΓΕ δήλωσε, επίσης, ότι το ίδρυμα είναι θετικό ως προς την πρόταση των Φίλων του ∆άσους Συγγρού για τη δημιουργία arboretum (φύτευση για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς λόγους) σε αποψιλωμένη περιοχή δίπλα στην Λ. Κηφισιάς, «εφόσον ληφθεί έγκριση από τη ∆ιεύθυνση Κληροδοτημάτων».


 

«Καμία παράσταση στο θεατράκι»

 

Παράλληλα, από την πλευρά του ∆ήμου Αμαρουσίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρισταμένου, ο αντιδήμαρχος Γ. Ζήκος ξεκαθάρισε ότι «η δημοτική αρχή δεν σχεδιάζει παραστάσεις στο δάσος Συγγρού το επόμενο καλοκαίρι».

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της αξιοποίησης του κτήματος Καρέλλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διατυπώνοντας τη δέσμευση ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις του ∆ήμου Αμαρουσίου για τη μετατροπή του κτήματος Καρέλλα σε πρωτευόντως δασικό χώρο πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές χρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτές δεν πραγματοποιούνται ελλείψει πόρων».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν γύρω στα 150 μέλη των Φίλων ∆άσους Συγγρού, καθώς και πρόεδροι άλλων σωματείων της περιοχής, ενώ στο πλαίσιό της τιμήθηκαν και οι τριάντα εθελοντές-μέλη των Φίλων ∆άσους Συγγρού, οι οποίοι έκαναν πυροφύλαξη στο δάσος το περασμένο καλοκαίρι. Προς τιμήν τους, μάλιστα, αποφασίσθηκε να χαριστούν και να φυτευτούν στο δάσος -με την άδεια του

ΙΓΕ- 30 δενδρύλλια.


 

Πνοή συνεργασίας

 

Της κοπής της πίτας προηγήθηκε ομιλία της κ. Αμαρυλλίδας ∆εληγιάννη, προέδρου του συλλόγου με θέμα «Η πόλη μέσα στο δάσος ή το δάσος μέσα στην πόλη;». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα τελευταία «ταραγμένα χρόνια» ως προς τις σχέσεις του συλλόγου με τις διοικήσεις του ΙΓΕ και των όμορων με το δάσος ∆ήμων, για πρώτη φορά εκφράστηκε, διά της κ. ∆εληγιάννη, ικανοποίηση για την αποτελεσματική συνεργασία όλων ως προς την πυροφύλαξη και προστασία του κατά την τραγική καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε. Γεγονός που, ενδεχομένως, ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής για τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού.

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία της προέδρου του συλλόγου κ. Αμαρυλλίδας ∆εληγιάννη:

«Υπάρχει ένα κομβικό ερώτημα που συνοψίζει ολόκληρο το πρόβλημα της διαχειρίσεως ενός δάσους που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό μιας τσιμεντούπολης όπως η Αθήνα, δηλαδή το πρόβλημα της πλάι - πλάι συμβίωσης πόλης και δάσους. Το ερώτημα είναι: Πώς διαχειριζόμαστε ένα δάσος που βρίσκεται μέσα σε μια πόλη; Αφήνουμε την πόλη να μπει μέσα στο δάσος ή, αντίθετα, φροντίζουμε να μπει το δάσος μέσα στην πόλη; Αφήνουμε την πόλη να εισβάλλει στο δάσος (όπως έχει την τάση να κάνει) μεταφέροντας εντός του τη ζωή, τον τρόπο και τις εκδηλώσεις της ή αντιθέτως, διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού το δάσος που ζει και αναπνέει δίπλα μας, το προστατεύουμε, το σεβόμαστε, εμπνεόμαστε απ' αυτό, προσπαθώντας εν τέλει να μεταγγίσουμε και στην πόλη μας κάτι από τη δροσιά και την ομορφιά του;

Να μοιάσει το δάσος στην πόλη ή να μοιάσει η πόλη στο δάσος;

Μερικά παραδείγματα: ∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ωραίο να πίνει κανείς τον καφέ του κάτω από τα δέντρα. Τι κάνουμε γι' αυτό; Φυτεύουμε καφενεδάκια στο δάσος ή φυτεύουμε δέντρα εκεί όπου είναι ο φυσικός χώρος των καφενείων μας, δηλαδή στις πλατείες, στα φαρδιά πεζοδρόμια, στους πεζοδρόμους; Είναι ωραίο να παρακολουθεί κανείς το καλοκαίρι θεάματα μέσα στο πράσινο. Τι κάνουμε γι' αυτό; Προσφέρουμε θεάματα, γιορτές και πανηγύρια μέσα στο δάσος η φτιάχνουμε θερινά σινεμά και θέατρα μ' αγιόκλημα και γιασεμιά στις γειτονιές μας;

Είναι πράγματι σημαντικό να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις μας. Τι κάνουμε γι' αυτό; Προσκαλούμε τους ποδηλάτες του Λεκανοπεδίου στο δάσος Συγγρού (βλ. το κρατικό πρόγραμμα Πόλη - Ποδήλατο, όπου ως ποδηλατική εμπειρία σε πόλη προτείνεται βόλτα στο... δάσος Συγγρού!) ή φτιάχνουμε ποδηλατοδρόμους μέσα στο οδικό δίκτυο;

Είναι ωραίες οι πράσινες παιδικές χαρές. Τι κάνουμε γι' αυτό; Φτιάχνουμε μία ή δύο παιδικές χαρές στο δάσος ή πρασινίζουμε τις παιδικές χαρές που είναι ήδη διάσπαρτες στις γειτονιές μας; (τριάντα οκτώ στο Μαρούσι και άλλες τόσες στην Κηφισιά...).

Είναι πολύ ωραίο να παρκάρουμε το καλοκαίρι κάτω από τα δέντρα. Τι κάνουμε γι' αυτό; Μετατρέπουμε το δάσος σε πάρκινγκ ή... γεμίζουμε με δέντρα τα τσιμεντένια πάρκινγκ μας; (βλ. ΟΑΚΑ).

Εν τέλει, χρησιμοποιούμε το δάσος ως ελεύθερο χώρο προς πάσαν χρήσιν (από γυρίσματα σίριαλ, μέχρι αθλητικές συναντήσεις, διαφημιστικά χάπενινγκ, χορούς, πανηγύρια, γάμους, βαφτίσια και ό,τι άλλο ήθελε φαντασθεί ο κάθε επικοινωνιακός παράγων της περιοχής) ή το προστατεύουμε ως ευαίσθητο οικοσύστημα, δηλαδή, το κλείνουμε μετά τη δύση του ηλίου, το φυλάσσουμε, το σεβόμαστε, χωρίς φώτα, μεγάφωνα, καλώδια, προβολείς, αυτοκίνητα, γερανούς, φορτηγά, κορδέλες, πλήθη, βανδαλισμούς και σκουπίδια;

Σε τελευταία ανάλυση πώς χαιρόμαστε το δάσος;

Κάνοντας εντός του ό,τι κάνουμε και στην πόλη (άρτον, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λπ.) ή... κάνοντας εντός του ό,τι... δεν μπορούμε να κάνουμε στην πόλη, δηλαδή απολαμβάνουμε τη φύση, το ηλιοβασίλεμα, το χώμα, τα αρώματα, τα αγριολούλουδα, ησυχάζουμε ηρεμώντας, κοιτάζοντας λίγο μέσα μας;

Οι Φίλοι ∆άσους Συγγρού προτείνουμε πράσινες πόλεις και φυσικό δάσος. Πόλεις όπου οι άνθρωποι ζουν, περπατούν, συναντώνται, εμπορεύονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, γλεντάνε -γιατί όχι;- και θορυβούν· δάσος όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη φύση και το οξυγόνο, ηρεμούν, βαδίζουν, αυτοσυγκεντρώνονται.

Λέμε, λοιπόν, στους εκπροσώπους των ∆ήμων:

Αντί να προσπαθείτε πάση θυσία να κάνετε εκδηλώσεις μέσα στο δάσος, φτιάξτε δροσερούς και λουλουδιασμένους χώρους εκδηλώσεων μέσα στην πόλη σας. Τα 100 στρέμματα του κτήματος Καρέλλα περιμένουν. Γιατί δεν τα χρησιμοποιείτε;

Αντί να σκέπτεστε το δάσος Συγγρού ως λύση για κάθε επικοινωνιακή ή άλλη ανάγκη σας, ζωντανέψτε την πόλη και τις γειτονιές της. Φτιάξτε πλατείες (εκεί συναντώνται παραδοσιακά οι άνθρωποι), πράσινες παιδικές χαρές, βατά, καθαρά και σκιασμένα πεζοδρόμια και πεζόδρομους.

Αντί να αγνοείτε το κληροδότημα Συγγρού και τον σκοπό του, σεβασθείτε τα. Βοηθήστε το ΙΓΕ χωρίς ανταλλάγματα και απαιτήσεις. Ένα δάσος Συγγρού που παραμένει δάσος και μόνο δάσος, πριν απ' όλα την πόλη σας αναβαθμίζει.

Αντί, τέλος, να προσπαθείτε να ισορροπήσετε ανάμεσα στα τοπικά συμφέροντα και το περιβάλλον, επιλέξτε το περιβάλλον και υπερασπίστε το. Αντί να μετράτε αντιδράσεις, πάρτε θέση. Μόνο έτσι θα κερδίσετε τις καρδιές των ανθρώπων.

Λέμε στο ΙΓΕ: ∆ιαχειρίζεστε ένα μοναδικής αξίας κληροδότημα χάρις εις τον σκοπό του οποίου -την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών- έχει επιζήσει το δάσος μέχρι σήμερα. Ο σκοπός του κληροδοτήματος Συγγρού είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Η υπογράφουσα παρακολούθησε φέτος το μάθημα της δενδροκομίας σας κι ενθουσιάστηκε.

Αντί να επιτρέπετε να παρακάμπτεται ο σκοπός του κληροδοτήματος από κανάλια, δημάρχους, εταιρείες, παράγοντες, σεβασθείτε και εφαρμόστε το κατά γράμμα. Βοηθάτε όχι μόνο το δάσος, αλλά και την εθνική οικονομία, για την οποία η σωστή γεωργική εκπαίδευση του μισού πληθυσμού που ζει στην Αθήνα και έχει κτηματική περιουσία στην επαρχία, παραμένει ζητούμενο.

Αντί να επικαλείσθε διαρκώς την ανεπάρκεια και την έλλειψη μέσων της διοίκησης, αυτενεργήστε. Για την ανακαίνιση του Αγ. Ανδρέα βρήκατε χορηγό. Για τη Βίλα Συγγρού βρήκατε το ∆' ΚΠΣ. Τι περιμένετε για να φυτέψετε τις αλάνες του δάσους, να αποκαταστήσετε τον κατεστραμμένο δασοφράκτη δίπλα στην Κηφισίας, να απομακρύνετε ερειπωμένα κτίσματα-πηγές ασχήμιας;

Αντί να λειτουργείτε ως ευθυνόφοβοι κρατικοί λειτουργοί, εμπιστευθείτε τους πολίτες. Τον Μάιο σας προτείναμε την εξόδοις μας δημιουργία arboretum σε αποψιλωμένη έκταση του δασοκτήματος δίπλα στην Κηφισίας. Γιατί ακόμα δεν την έχετε ούτε καν συζητήσει στο ∆ιοικητικό σας Συμβούλιο;

Λέμε και στην κυβέρνηση: Η Αθήνα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 20 δάση Συγγρού. Έχει μόνο ένα. ∆ώστε τα μέσα να φυλαχτεί σοβαρά.

Στην Αθήνα ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, άνθρωποι με περιουσία στην επαρχία και διάθεση να την εκμεταλλευθούν. Μορφώστε τους στη γεωργία του εικοστού πρώτου αιώνα, ώστε να δουν τη γη τους ως αγαθό και όχι ως οικόπεδο. Μόνο κέρδος θα έχουμε όλοι. Η Αθήνα οδεύει προς μεγαλύτερες θερμοκρασίες, έλλειψη νερού και ημιτροπικό κλίμα. Εκπαιδεύστε τους κηπουρούς της να φυτεύουν αντί για γκαζόν τα δικά μας ενδημικά είδη. Νοιαστείτε για το κληροδότημα, την περιουσία του, την πραγμάτωση του σκοπού του. ∆ώστε του κατάλληλες προς τούτο διοικήσεις. Και κυρίως διαδηλώστε προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά σας να το προστατεύσετε και να το σεβασθείτε.

Το καλοκαίρι του 2007, υπό το κράτος του σοκ από τον χαμό της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, έγινε ένα θαύμα:

- Ο ∆ήμος Αμαρουσίου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μεταφέρει τις θερινές του εκδηλώσεις από το δάσος Συγγρού στην Πλατεία Ηρώων. Εύγε!

- Το ΙΓΕ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εφήρμοσε τις ώρες λειτουργίας του δάσους, αν και όχι όσο αυστηρά θα έπρεπε. Παράλληλα, για πρώτη φορά έκλεινε το δάσος τις επικίνδυνες για πυρκαγιά ημέρες. Εύγε!

- Για πρώτη φορά το δάσος πυροφυλάχθηκε τόσο καλά: λειτούργησαν οι κρουνοί, έκλεισαν οι τρύπες στην περίφραξη, υπήρχαν περιπολίες από φύλακες και ειδικούς φρουρούς μέσα στο δάσος και από εθελοντές γύρω απ' αυτό.

- Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο καλή συνεργασία ανάμεσα στο ΙΓΕ, τους ∆ήμους, τον ΣΠΑΠ, την Πυροσβεστική και τους πολίτες.

Τους συγχαίρουμε όλους: το προσωπικό του ΙΓΕ, την Πυροσβεστική, της οποίας ο πύραρχος Α. Βλάχος υπηρετεί στο ∆.Σ. του ΙΓΕ και σχεδίασε την πυροπροστασία του δάσους, τους ειδικούς φρουρούς, τον ∆ήμο Αμαρουσίου, τον ΣΠΑΠ, τους εθελοντές.

Το 2007 έδειξε ότι όταν το ελληνικό κράτος θέλει, μπορεί. Ευχόμαστε ό,τι έγινε το 2007 υπό το κράτος του πανικού των πυρκαγιών, όχι μόνο να μην ξεχασθεί το 2008 και τα χρόνια που έρχονται, αλλά να επαυξηθεί προς όφελος όλων μας».


 

Γιάννης Μπεθάνης

 
Καταγράφηκε
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 12, 2008, 12:02:06 μμ »

Νεώτερη ενημέρωση από τους "φίλους του Δάσους Συγγρού"

  Μέσα στον καθημερινό καταιγισμό των ειδήσεων κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη μία πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ιδιαίτερη σημασία για την δικαστική προστασία ημών των πολιτών έναντι των αυθαιρεσιών της Διοίκησης. Η απόφαση αφορά το Mall, αλλά η εμβέλειά της είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ιστορικό εν συντομία:

·         Το 2003 οι εργασίες κατασκευής του Mall σταμάτησαν μετά από ομόφωνη και αμετάκλητη απόρριψη της αδείας οικοδομής του από την ολομέλεια του ΣτΕ. Για να παρακάμψει την δικαστική απόφαση, η τότε κυβέρνηση με εισήγηση του κ. Ε. Βενιζέλου εψήφισε την ακυρωμένη από το ΣτΕ άδεια στην Βουλή ως νομο. Επειδή εν γένει οι νόμοι δεν προσβάλλονται στα δικαστήρια, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αντίδρασης, οι εργασίες ξανάρχισαν και το Mall περατώθηκε. Ωστόσο μερικοί πολίτες ετόλμησαν: προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του συγκεκριμένου αντισυνταγματικού νόμου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το άρθρο 93 του Συντάγματος που ορίζει ότι τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η πρόσφατη απόφαση του Ε’ τμήματος δικαιώνει τους πολίτες και λόγω της σοβαρότητος του θέματος το παραπέμπει στην Ολομέλεια του ΣτΕ με θετική εισήγηση: Ναι, ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός· ναι, οι πολίτες δικαιούνται να προσφεύγουν και εναντίον νόμου, όταν αυτός είναι αντισυνταγματικός, διότι άλλως δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν δικαστικώς. Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί από πολίτη αγωγή αποζημιώσεως 600 εκ. για την ζημία που υφίσταται ο Δήμος Αμαρουσίου και οι κάτοικοί του από το Mall.

·         Το θέμα δεν αφορά μόνον το Mall. Έπεται ο Αχελώος και κάθε έργο άγριας άνευ όρων και ορίων «ανάπτυξης» που θα προσκρούει στην νόμιμη, σύμφωνη προς το Σύνταγμα, τους νόμους και την νομολογία αντίδραση των πολιτών. Το Mall έδειξε ότι η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την νομοθετική (Βουλή) προκειμένου να παρακάμψει την δικαστική (ΣτΕ). Μία «δημοκρατική» εκδοχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Θα τολμήσει η Ολομέλεια του ΣτΕ να την σταματήσει;

·         Το ΣτΕ δεν έχει πολλούς φίλους στους κύκλους της εξουσίας. Ο κ. Σουφλιάς δεν χάνει ευκαιρία να το κατηγορεί ως αναστολέα της «ανάπτυξης»· ο Υπ. Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, καταφέρεται εναντίον του «κράτους των δικαστών»· στην αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρείται παράκαμψη του ενοχλητικού δικαστηρίου  διά της ιδρύσεως Συνταγματικού τοιούτου, που θα διορίζεται από την Κυβέρνηση και δεν θα απαρτίζεται – σύμπτωση; - αποκλειστικά από δικαστές.

·         Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε, ώστε όταν η δήθεν «ανάπτυξη» κτυπήσει και την δική μας πόρτα (επ’ αυτού κάτι ξέρουν οι Μαρουσιώτες...) να μπορεί ακόμα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας να μάς βοηθήσει. Ας δράσομε τώρα.

 

Δείτε σχετικά:

Αμφισβητείται η νομιμότητα κατασκευής του «The Mall», ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 1/2/08 - http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&PubID=833125&word=lamda

Νέα επίθεση κατά ΣτΕ από Χατζηγάκη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4/2/08
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q='%25D3.%25F4.%25C5.'&a=&id=9149800

«Αλλεργία» Σουφλιά με ΣτΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6/7/07
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D3%25EF%25F5%25F6%25EB%25E9%25DC%25F2+&+%25D3%25F4%25C5&a=&id=13292484

Εκτροπή της λογικής στον Αχελώο, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/11/07
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%25C1%25F7%25E5%25EB%25FE%25EF%25F2&a=&id=88926072
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
kallioph
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 12, 2008, 01:25:18 μμ »

Δεν τ' ανεβάζουμε και στο πόρταλ αυτά;
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 13, 2008, 12:46:33 μμ »

Παιδια, απορια...το ΣτΕ ειναι το ανωτατο δικαστικο οργανο σωστα; Επομενως, οι αποφασεις του δεν ειναι υποχρεωτικο να εκτελουνται; Επομενως, πως εχουν παρακαμφθει ΑΠΕΙΡΕΣ αποφασεις του και αυτο βεβαια συνεχιζεται; Δεν εχω καταλαβει πως λειτουργει γενικα ολο αυτο...
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 13, 2008, 01:23:54 μμ »

Συμβούλιο της Επικρατείας

παω να τα ανεβάσω και στο πορταλ  Σαρκασμός
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 29, 2008, 01:36:50 μμ »

Παιδια, απορια...το ΣτΕ ειναι το ανωτατο δικαστικο οργανο σωστα; Επομενως, οι αποφασεις του δεν ειναι υποχρεωτικο να εκτελουνται; Επομενως, πως εχουν παρακαμφθει ΑΠΕΙΡΕΣ αποφασεις του και αυτο βεβαια συνεχιζεται; Δεν εχω καταλαβει πως λειτουργει γενικα ολο αυτο...

Από τα λίγα που θυμάμαι από το Δίκαιο, το ΣτΕ είναι το ανώτατο Διοικητικό (και ακυρωτικό) Δικαστήριο - ήτοι έχει να κάνει με την Διοίκηση και τις αποφάσεις της - μεταξύ άλλων ελέγχει και την συνταγματικότητα των διατάξεων της διοίκησης. Όπου διοίκηση: οποιαδήποτε αρχή έχει δικαίωμα να εκδώσει "εντολές" - από τον νόμο μέχρι και την πράξη επιβολής απλού προστίμου σε ιδιώτες - πχ κλήση τροχαίας.

Μαζί με Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελούν τα 3 κορυφαία όργανα - θεσμούς της Δικαιοσύνης.

(Παραχώρηση με βαριά καρδιά: άντε, ας βάλω την δικαιοσύνη με κεφαλαίο Δέλτα - ακόμα...)
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: