Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Meteo Bookmark Detail 
Greenia Bookmark Detail 
Kαλοκαίρι στην πόλη Bookmark Detail 
Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
Αλλαξαν ζωή - και τις ζωές μας PDF E-mail
05.06.08

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Το καλοκαίρι είναι για τα καλά πια εδώ και, σιγά σιγά, οι οδυνηρές θύμησες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς αρχίζουν και εγκαθίστανται στη μνήμη μας.

Και όσο οι φωνές για την κρατική ολιγωρία απέναντι σ' αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες εικόνες πληθαίνουν, τόσο ενισχύονται οι δράσεις οικολογικών πρωτοβουλιών που παίρνουν την υπόθεση «προστασία του περιβάλλοντος» στα χέρια τους!

Θέματά τους όχι μόνο η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και η προσφορά γνώσης μέσω σεμιναρίων που υλοποιούν για θέματα δενδροφυτεύσεων, δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών κ.ά.

Πέντε εκπρόσωποι εθελοντικών οικολογικών πρωτοβουλιών μάς μιλούν για το έργο τους, τις εμπειρίες τους και μας καλούν να αναλάβουμε δράση.

[email protected] - [email protected]

Αντώνης Μπρούμας - μέλος στην ομάδα «Ποδηλάτες-Ποδηλάτισσες»

«Βιώσιμη καθημερινότητα»


Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Συλλογικές δράσεις. Αυτό προτείνει ο Αντώνης ως πρώτη κίνηση για την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή. Και, βέβαια, αλλαγή του τρόπου ζωής μας. «Κάνω ποδηλασία 10 χρόνια στην πόλη. Πλέον, χρησιμοποιώ το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς. Το αυτοκίνητο το έχω καταργήσει για πρακτικούς λόγους, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς». Ο ίδιος ανήκει στην ομάδα «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ», που δημιουργήθηκε το 2004 από ανθρώπους που κάνουν πράξη αυτό που πιστεύουν.

«Στα επόμενα δύο χρόνια, ο αριθμός των Ι.Χ. στην πόλη θα αυξηθεί κατά 30%. Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στο ήδη επιβαρημένο αστικό περιβάλλον. Αλλά πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Ολοι ενθαρρύνουν τους πολίτες να κινηθούν με ποδήλατο, αλλά το παραγόμενο έργο είναι μηδέν».

Ποδηλατόδρομοι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, μεταφορά των ποδηλάτων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αναθεώρηση του ΚΟΚ, ώστε και οι ποδηλάτες να έχουν δικαιώματα στον δρόμο είναι αυτά που προτείνει. «Πρέπει να παρακινηθούν οι πολίτες και να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Θα ασκούνται και θα προστατεύουν το περιβάλλον».

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ομάδα διοργανώνει την εκδήλωση «24 ώρες για το ποδήλατο», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φανατικοί ποδηλάτες αλλά και... ερασιτέχνες θα συναντηθούν στο Θησείο πραγματοποιώντας μια εικοσιτετράωρη διαδρομή με πολλά διαδραστικά δρώμενα. «Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ των κοινωνικών αναγκών και των πολιτικών που υλοποιούνται. Το θέμα είναι να κάνουμε την καθημερινότητά μας βιώσιμη, ζώντας σε ένα περιβάλλον που θα σεβόμαστε. Χρειάζεται θέληση και συλλογική προσπάθεια».

Ανδριάνα Σαρρή - μέλος στο oikologio.gr

«Πρέπει να δράσουμε»


Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

«Πάντα είχα ευαισθησία απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά στο μέτρο που ασχολείται ο μέσος Ελληνας. Ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο εντατικά ύστερα από τη "διαμαρτυρία με τα μαύρα" στο Σύνταγμα. Μου έκανε εντύπωση η συλλογικότητα με την οποία έδρασαν οι διαδηλωτές και αποφάσισα να το ψάξω. Οδηγήθηκα στο "Οικολόγιο".

Το "Οικολόγιο" είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο. Αρχικά, στόχος ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τις ορθές περιβαλλοντικές συμπεριφορές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορούσε να βρει συμβουλές για την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Αργότερα συνεργαστήκαμε με πολλές οργανώσεις, όπως με τη Συντονιστική Επιτροπή Φιλοπάππου στο πλαίσιο μιας δενδροφύτευσης, πραγματοποιώντας περιβαλλοντικό παιχνίδι για παιδιά. Δημιουργήσαμε την "αλυσίδα αγάπης", συλλέγοντας δώρα από όλη την Ελλάδα, και τα προσφέραμε στα παιδιά της Ηλείας και της Εύβοιας. Κάναμε σεμινάρια δενδροφύτευσης, συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες».

Αν και παρατηρεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύει ότι αυτοί που ενεργά συμβάλλουν είναι λίγοι. «Αν και από επίσημες έρευνες φαίνεται ότι το 80% των Ελλήνων έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, διακρίνω μια δυσκαμψία στο να περάσουν στη δράση. Ο κόσμος έχει αφυπνιστεί, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας. Πρέπει η νέα γενιά να ενστερνιστεί έναν άλλο τρόπο ζωής. Οποιαδήποτε αδιάφορη στάση απέναντι στο περιβάλλον είναι συνενοχή στο κακό που γίνεται. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε ατομική ευθύνη και να δράσουμε».

Τάσος Κεφαλάς, συντονιστής της πανελλαδικής πρωτοβουλίας κινήσεων πολιτών, «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» - lithanthrakas.wordpress.com

«Ευρύτερο κίνημα»


Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Μοιράστηκε τον παιδικό του χρόνο ανάμεσα στο γραφικό χωριουδάκι της Αγίας Αννας στον Ελικώνα και στη Λιβαδειά. Στα φοιτητικά του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του, ασκώντας το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου-μηχανικού.

Η εν γένει υποβάθμιση του νομού Βοιωτίας, εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης και της μετατροπής του σε ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών και ενεργειακών μονάδων, αποτέλεσε την αφορμή για να δραστηριοποιηθεί ενεργά πριν από δύο χρόνια μέσω της «Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον» (ιδρυτική κίνηση των «Πολιτών κατά του λιθάνθρακα») έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε σχέδιο που θα κατέστρεφε το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

«Τα ορεινά χωριά πέρασαν μια περίοδο ερήμωσης τη δεκαετία του 1970. Εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια, όμως, έχει αρχίσει μια αντίστροφη πορεία, αφού οι νέοι επιστρέφουν στα χωριά όπου και χτίζουν το μέλλον τους. Πάνω σε αυτή την αλλαγή έρχεται ένας ορυμαγδός δραστηριοτήτων που ανατρέπει όλη την πορεία και τότε είναι που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να κάνεις κάτι», μας λέει ο Τάσος Κεφαλάς, ο οποίος συντονίζει πια το πανελλαδικό δίκτυο συνεργασίας φορέων και κινήσεων πολιτών που αντιτίθενται στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οπως μας λέει, οι «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τον σταδιακό περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας. Στις νίκες τους, μεταξύ άλλων, καταγράφονται η απόσυρση του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2007, ο περιορισμός των λιθανθρακικών μονάδων, που επρόκειτο να γίνουν στη χώρα μας, από 7 σε δύο και η ματαίωση δύο μονάδων της ΔΕΗ στην Καβάλα και στον Αλμυρό.

Στάθης Διομήδης - Μαρίνα Μουστόγιαννη ιδρυτές και συντονιστές της Πρωτοβουλίας «Ελληνες Ενεργοί Πολίτες», ellines-energoi-polites.blogspot.com

«Σηκώθηκαν από τον καναπέ»


Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Εγκατέλειψαν τις διακοπές τους μην αντέχοντας να βλέπουν τις καταστροφικές φωτιές της Πελοποννήσου από την τηλεόραση. Στο πλοίο της επιστροφής αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με αφετηρία τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Εγραψαν σε ένα χαρτί ότι θα συγκεντρώσουν τρόφιμα-πράγματα και ζήτησαν από τον καπετάνιο να ενημερώσει τους επιβάτες...

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε θεατές σε αυτή την τραγωδία, έπρεπε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε δράση», μας λένε.

Σε μια ημέρα συγκέντρωσαν 19 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και από τότε «διαθέτουν» καθημερινά τους εαυτούς τους για να ευαισθητοποιούν τους πολίτες.

«Φτιάξαμε ένα ενημερωτικό blog προκειμένου να επικοινωνούμε με τον κόσμο και να συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο», μας λέει ο Στάθης.

«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν πράγματα αλλά δεν εμπιστεύονται τους κρατικούς φορείς. Αυτό αποτελεί σημαντική αδυναμία γιατί -όπως καταλαβαίνετε- λειτουργεί ανασταλτικά. Ανεξάρτητα από τις μεγάλες κρίσεις, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους» υπογραμμίζει ο Στάθης και η Μαρίνα προσθέτει: «Να γίνουν όλοι αυτό που λέει το όνομά μας, ενεργοί πολίτες».

Η προσφορά του όμως δεν σταματά εδώ. Ο Στάθης, πέρα από συντονιστής της Πρωτοβουλίας, είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Τα χνάρια του ακολουθεί και η σύντροφός του (στην εθελοντική δράση και στη ζωή) Μαρίνα, εξηγώντας πως «αντί να πιούμε έναν καφέ παραπάνω προτιμάμε να προσφέρουμε και να παρακολουθούμε μαθήματα πρώτων βοηθειών, δασοπροστασίας κ.τ.λ. που είναι χρήσιμα για όλους μας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι επόμενες δράσεις των «Ελλήνων Ενεργών Πολιτών», που, σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές και φορείς, ετοιμάζουν σεμινάρια δασοπυρόσβεσης και πρώτων βοηθειών ανοιχτά για το κοινό. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/06/2008

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1056271
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Πεμ Ιούλ 03, 2008
Ημερίδα - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 12:00πμ
13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Οικολογικό Τριήμερο στο Ποσείδι
Παρ Ιούλ 04, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 12:00πμ
13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Οικολογικό Τριήμερο στο Ποσείδι
Σαβ Ιούλ 05, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen