Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Στο έλεος του Θεού οι σεισμόπληκτοι PDF E-mail
18.06.08

Image

πηγή: http://www.zougla.gr/news.php?id=2935

Στάθης Διομήδης

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠOΝ

Θεωρούμε ηθική υποχρέωσή μας να αναφέρουμε ό,τι συναντήσαμε, στις σεισμοπληκτες περιοχές καθώς πιστεύαμε ότι μετά από την καταστροφή του καλοκαιριού θα υπήρχε μία τάξη και μία ετοιμότητα, αλλά αντί γι' αυτό, βρήκαμε ανθρώπους χτυπημένους δεύτερη φορά από τη φύση να παλεύουν πάλι μόνοι τους.

 

Image

 

Σχεδόν 10 μήνες πριν είχαμε συγκεντρώσει και διανείμει στα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας 19 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Είχαμε επιλέξει να μην αναφέρουμε τίποτα για τα κακώς κείμενα που συναντήσαμε στην περιοχή με την ανεπάρκεια της πολιτείας αλλά και των αυτοδιοικήσεων. Ήταν ανείπωτος ο ανθρώπινος πόνος και τεράστια η καταστροφή.

Σήμερα, για δεύτερη φορά, η ίδια σχεδόν περιοχή δοκιμάστηκε από τον μεγάλο σεισμό.

Θεωρούμε ηθική υποχρέωσή μας να αναφέρουμε ό,τι συναντήσαμε, καθώς πιστεύαμε ότι μετά από την καταστροφή του καλοκαιριού θα υπήρχε μία τάξη και μία ετοιμότητα, αλλά αντί γι' αυτό, βρήκαμε ανθρώπους χτυπημένους δεύτερη φορά από τη φύση να παλεύουν πάλι μόνοι τους.

Το Σάββατο 14-6-2008, φτάνοντας στον οικισμό της Βάλμης, ήταν διάχυτη η απουσία του κράτους αλλά και της αυτοδιοίκησης.

7 ημέρες μετά δεν είχαν εγκατασταθεί όλες οι οικογένειες σε κοντέινερ και υπήρχαν οικογένειες με παιδιά που έμεναν σε σκηνές. 35 οικογένειες όλες και όλες μένουν στον οικισμό.

Οι χημικές τουαλέτες ήταν πολύ λίγες, ενώ μόλις εκείνη την ημέρα είχαν τοποθετηθεί χωρίς καμία πρόβλεψη και οι περισσότερες ήταν μέσα στο λιοπύρι όλη μέρα. Παράλληλα, σε ένα κτήμα ανάμεσα σε Σαντομέρι και Βάλμη υπήρχαν αρκετές χημικές τουαλέτες μάλλον για να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά!!!

Είχαν γκρεμιστεί από τα συνεργεία μόλις 13 σπίτια από τα σχεδόν 40 που θέλουν γκρέμισμα, με αποτέλεσμα σε έναν επικείμενο μετασεισμό να κινδυνεύουν ξανά ζωές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και στα τρία χωριά που διανείμαμε την ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπήρχε κανείς να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγάλουν τα υπάρχοντά τους έξω από τα σπίτια τους που ήταν κατεδαφιστέα, με αποτέλεσμα άνθρωποι 70 και 80 χρόνων να παιδεύονται να βγάλουν από τα χαλάσματα τα πράγματα και τις αναμνήσεις μιας ζωής, με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Πού είναι το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι εθελοντικές ομάδες, ο ερυθρός σταυρός;

Στη Βάλμη, με 34ο C το φαγητό (συσσίτιο) για πολλές ώρες βρισκόταν μέσα σε μία σκηνή!!! Ίσως να φταίγαμε εμείς που πήγαμε εκεί και μοιράζαμε την βοήθεια.

Στο Σαντομέρι, 6 η ώρα το απόγευμα που φύγαμε από εκεί, όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι δεν είχε φτάσει το συσσίτιο!!! Το μεσημεριανό...

Σε κανένα χωριό δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Δήμου ή της Νομαρχίας, καθώς φοβόντουσαν μήπως χαλάσουν τις πελατειακές σχέσεις τους με τους κατοίκους, αδυνατώντας για άλλη μία φορά να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όταν θα μοιράζαμε τη βοήθεια χέρι-χέρι.

Το σημαντικότερο ίσως όλων ήταν ότι, δεν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής, διασώστης ή ασθενοφόρο, αλλά ούτε καν ένα υποτυπώδες φορητό φαρμακείο στη Βάλμη, με αποτέλεσμα μία κυρία που χρειαζόταν μία μικρή βοήθεια να μην την έχει.

Επίσης για ψυχολόγους και ψυχολογική υποστήριξη των σεισμοπλήκτων ούτε λόγος δεν γίνεται, καθώς δεν υπήρχε κανείς.

Είναι αλήθεια ότι σε όλα τα χωριά υπήρχαν αστυνομικοί οι οποίοι όταν τους ρωτήσαμε το λόγο παρουσίας τους, μας είπαν ότι βρίσκονταν εκεί για να μην γίνουν κλοπές στα ανοιχτά σπίτια. Τώρα, πώς επέβλεπαν όλο το χωριό από ένα συγκεκριμένο σημείο που κάθονταν για ώρες, δεν γνωρίζουμε.

Όσο δε για τα επικίνδυνα σπίτια, δεν υπήρχαν ούτε καν κόκκινες κορδέλες γύρω από αυτά για να μην πηγαίνουν κοντά οι κάτοικοι.

Λόγω της κούρασης που υπήρχε, ζητήσαμε να μας φιλοξενήσουν σε ένα ξενοδοχείο για να μείνουμε το Σάββατο το βράδυ, στους αρμόδιους φορείς, αλλά αυτό δεν γινόταν καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν αυτό το δυσβάσταχτο έξοδο.

Επίσης είναι αλήθεια ότι όλοι μας πρότειναν να περάσουμε από τα γραφεία τους αν θέλαμε.

Έχουμε την υποψία ότι αν δεν είχαν φύγει οι δημοσιογράφοι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Φαίνεται ότι τοπική και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, γιατροί και κράτος, μέσα στο κλίμα των ημερών, είχαν τριήμερη αργία λόγω Αγίου πνεύματος!!!

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να γίνει πράξη από όλους μας η κοινωνία των πολιτών και της αλληλεγγύης ώστε να είμαστε όλοι μια γροθιά σε δύσκολες καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα.

Και μία τελευταία επισήμανση: παρόλο που η περιοχή έπαθε μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού, στα μέρη που δεν έχουν καεί, δεν υπάρχει πουθενά ούτε για δείγμα στοιχείο πρόληψης, καθαρισμός δασών, ζώνες, πυροφύλαξη κ.τ.λ., σα να μην πέρασε μια μέρα.

 

Στάθης Διομήδης,

Συντονιστής εθελοντικής ομάδας

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σημείωση: οι φωτογραφίες είναι του Αυγερινού...


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1745039
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen