Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
Πυρόπληκτα και τα άλση της Αττικής PDF E-mail
25.07.08

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ολο και πιo συχνά παραδίνονται στις φλόγες

Του Γιαννη Σουλιωτη

Πρωτοφανή αύξηση του αριθμού πυρκαγιών στα περιαστικά δάση και τα άλση της Αττικής καταγράφουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής. Μόνο στο διάστημα 26 Ιουνίου με 20 Ιουλίου εκδηλώθηκαν στον νομό Αττικής 102 δασικές πυρκαγιές, τη στιγμή που στη διάρκεια του 2007 ο αριθμός τους είχε ανέλθει συνολικά σε 311. Μέσα σε 25 δηλαδή μέρες καταγράφηκε το ένα τρίτο του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική πέρυσι, ενώ από τον Ιανουάριο και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο αριθμός τους ήταν «μόλις» 58... «Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, θα ξεπεράσουμε τα περσινά δεδομένα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Εντονο προβληματισμό προκαλεί όμως και η διαπίστωση ότι τα αλσύλλια και τα δάση που βρίσκονται στα όρια του αστικού ιστού της Αθήνας -χθες πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Αιξωνής στη Γλυφάδα- από οάσεις δροσιάς μετατρέπονται ολοένα και συχνότερα σε εστίες πυρκαγιάς... Τον τελευταίο μήνα φωτιές έχουν εκδηλωθεί στο άλσος Χαϊδαρίου στο Δαφνί, στο Αττικό Αλσος, στα Τουρκοβούνια, στο άλσος της Φιλοθέης, ενώ την περασμένη Παρασκευή συναγερμό σήμανε εκ νέου η νέα πυρκαγιά στο άλσος Καισαριανής..

Στα περιαστικά δάση

Στις φλόγες όμως έχουν παραδοθεί και τα περισσότερα περιαστικά δάση του νομού, καθώς πυρκαγιές έχουν έως τώρα ξεσπάσει: στο Πάτημα Βριλησσίων, στο Ντράφι και στο Πικέρμι (Πεντέλη), στα Γλυκά Νερά, στου Παπάγου (Υμηττός), αλλά και στη δυτική Αττική, στους πρόποδες της Πάρνηθας (Ασπρόπυργος, Δερβενοχώρια, Θρακομακεδόνες). Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα αίτια του φαινομένου πρέπει να αναζητηθούν:

α) Στην ελλιπή προετοιμασία που έγινε κυρίως από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους μήνες που προηγήθηκαν, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, (καθαρισμός δασών και αλσυλλίων, εγκατάσταση υδροδεξαμενών).

β) Στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Αττικής.

γ) Στη «βαριά», όπως τη χαρακτηρίζουν, αμέλεια κατοίκων της Αττικής, η οποία ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών που ξεσπούν στον νομό.

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει για το θέμα στην «Κ» αξιωματικός της Πυροσβεστικής με «έδρα» το νομό Αττικής: «Ξεπερνά κάθε όριο η αμέλεια των κατοίκων που διαβιούν ή αναπτύσσουν δραστηριότητες κοντά στα περιαστικά δάση του νομού. Εχουμε αυξήσει τις περιπολίες, ενώ η εναέρια επιτήρηση έχει ενταθεί. Είναι ωστόσο αδύνατο να βάλουμε πυροσβέστες κάθε 5 μέτρα». Πριν από 15 μέρες πυρκαγιά στην περιοχή της Ανω Βούλας αποτέφρωσε 20 περίπου στρέμματα και απείλησε κατοικίες της περιοχής. Σήμερα (σ.σ. χθες), 500 μέτρα πιο μακριά από το συγκεκριμένο σημείο, ξέσπασε νέα πυρκαγιά, πιθανότατα και πάλι από αμέλεια ορισμένων. Δεν βλέπουμε φαντάσματα και εμπρηστές, όμως, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή, πρόκειται για περιπτώσεις βαριάς, εγκληματικής αμέλειας και αδιαφορίας» συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματικός. Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γ. Καπάκης αναφέρει ότι οι πυρκαγιές σε ποσοστό έως και 80% οφείλονται σε εμπρησμούς εξ αμελείας, καθώς «από τα 10.000 περίπου περιστατικά ετησίως, τα 8.000 αποδεικνύονται εμπρησμοί από αμέλεια». Ο ίδιος ωστόσο αναδεικνύει μια ακόμα ιδιαιτερότητα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Λέει χαρακτηριστικά: «Από τις 20 Ιουνίου μέχρι και σήμερα είναι λιγότερες από... 5 οι ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας στην Αττική πέφτει κάτω από το 4 (δηλαδή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς). Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, οι συνθήκες φέτος ευνοούν ακόμα περισσότερο την πρόκληση δασικών πυρκαγιών». Παρότι επισήμως οι πυροσβέστες αποφεύγουν να μιλούν για απουσία προετοιμασίας και λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της πρόληψης, στις μεταξύ τους συζητήσεις παραδέχονται αδιαφορία των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ελλείψει προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας η φωτιά βρίσκει διαρκώς πρόσφορο έδαφος» λέει για το θέμα στην «Κ» αξιωματικός του σώματος.


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1740166
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen