Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα Bookmark Detail 
Σύλλογος Οικισμού Νέας Βραυρώνας Bookmark Detail 
Οδηγός Πράσινων Επαγγελμάτων για το νερό Bookmark Detail 
Think Green Bookmark Detail 
επορταζ του ΣΚΑϊ για το το Ποικίλο Όρος Bookmark Detail 
Το blog των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου Bookmark Detail 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Ο.Ε Bookmark Detail 
Meteo Bookmark Detail 
«Μην παίζετε ρώσικη ρουλέτα με το κινητό σας» PDF E-mail
31.07.08

Προειδοποίηση στο προσωπικό ινστιτούτου ερευνών για τον καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Μία άνευ προηγουμένου προειδοποίηση απηύθυνε ο επικεφαλής εξέχοντος ινστιτούτου ερευνών για τον καρκίνο προς το προσωπικό του, που αριθμεί 3.000 μέλη: Περιορίστε τη χρήση του κινητού, κρατήστε το μακριά από παιδιά, μην περιμένετε κάποια τελεσίδικη μελέτη. «Βetter safe than sorry», εξήγησε. Σε απλά ελληνικά, ο φόβος φυλάει τα έρμα.

Το σημείωμα που έστειλε ο δρ Ρόναλντ Χέμπερμαν την Τετάρτη σε όλους τους εργαζομένους του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό αφενός διότι στην πλειονότητά τους οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν εντοπίζουν άμεσο συσχετισμό μεταξύ κινητού και καρκίνου και αφετέρου διότι είναι η πρώτη φορά που σημαίνει παρόμοιο συναγερμό μεγάλο ακαδημαϊκό κέντρο ερευνών για τον καρκίνο.
«Αργούν οι απαντήσεις»

Όπως επισημαίνει ο Χέμπερμαν, ο οποίος στηρίζει την προειδοποίησή του σε πρώιμα, μη δημοσιευμένα ακόμη στοιχεία από το μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα Ιnterphone, στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από 13 χώρες, η επιστήμη αργεί πολύ να δώσει απαντήσεις και θα ήταν προτιμότερο να μην περιμένουμε για να πάρουμε τα μέτρα μας: ειδικότερα τα παιδιά, λέει, πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι ενήλικοι, από την πλευρά τους, πρέπει να κρατούν το κινητό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κεφάλι, χρησιμοποιώντας την ανοιχτή ακρόαση ή κάποιο ασύρματο ακουστικό.

Ο Χέμπερμαν συνιστά μάλιστα στους χρήστες να μη χρησιμοποιούν το κινητό τους σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα μέσα στο λεωφορείο, διότι εκθέτουν έτσι τους γύρω στην ηλεκτρομαγνητική του ακτινοβολία. Επικαλούμενος «διογκούμενη βιβλιογραφία που συσχετίζει τη μακροπρόθεσμη χρήση κινητού τηλεφώνου με πιθανές βλάβες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου» και παρ΄ ότι παραδέχεται «πως τα στοιχεία παραμένουν αντικρουόμενα», δηλώνει πεπεισμένος «πως υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να εκδώσουμε μια προειδοποίηση με προληπτικές συμβουλές».

Η Ντέβρα Λι Ντέιβις, διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, το διατύπωσε πιο ωμά: «Δεν ξέρω αν τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα. Δεν ξέρω και αν είναι ασφαλή. Το ερώτημα είναι: θέλεις να παίξεις ρώσικη ρουλέτα με τον εγκέφαλό σου;».

... και τι περιμένουμε ακόμα να μάθουμε

Τι γνωρίζουμε ήδη για τα κινητά...


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 1790791
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen