Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Αντιδράσεις στην τροπολογία για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας PDF E-mail
06.08.08

Της Λινας Γιανναρου

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η κούρσα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει. Ολοι περίμεναν τον αφέτη να πυροβολήσει στον αέρα. Κι εκείνος πυροβόλησε το δρομέα!» Κάπως έτσι «είδαν» οι φορείς και οι οργανώσεις που μάχονται για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία ψαλιδίζει τα κίνητρα για σχετικές επενδύσεις, τραβώντας χειρόφρενο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Μολονότι προ δύο ετών, το ίδιο υπουργείο είχε ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθορίζοντας υψηλότατη τιμή πώλησης για την παραγόμενη ηλιακή κιλοβατώρα (σε αντίθεση με την αιολική κιλοβατώρα), σήμερα κάνει πίσω εισηγούμενο μείωση της τιμής κατά 57% έως το 2014! Με αυτόν τον τρόπο, πάμπολλες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί καθίστανται μη βιώσιμες. «Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θεραπεύει, αλλά οδηγεί και την εκκολαπτόμενη αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν αυτή καλά καλά κάνει τα πρώτα της βήματα», σχολιάζει ο περιβαλλοντολόγος και σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Ψωμάς, υποστηρίζοντας ότι, αντί του στόχου να εγκατασταθούν 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών έως το 2014, «είναι ζήτημα εάν προωθηθούν λίγες εκατοντάδες και αυτά σε βάθος χρόνου».

Η επίσημη εξήγηση για την τεράστια μείωση της τιμής της κιλοβατώρας είναι η αποφυγή υπέρογκης αύξησης του τέλους των ΑΠΕ για τους καταναλωτές, ενώ τον ίδιο ισχυρισμό είχε προβάλλει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). «Είναι αξιοσημείωτο το ότι οι ίδιοι που επιχειρούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, είναι αυτοί που γνωμοδότησαν θετικά στην κατασκευή και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων στη χώρα», επισημαίνει εκ μέρους της Greenpeace ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ. «Καταρχήν, το κόστος δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές, αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, κανείς δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για τους ρύπους από τους συμβατικούς σταθμούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, ακόμα χειρότερη για το μέλλον των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει για όλες τις αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα λάβει άδεια παραγωγής ή εξαίρεση από την άδεια παραγωγής έως την 30ή Ιουνίου 2012! «Αντί δηλαδή το ΥΠΑΝ να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, θεσμοθετεί την πενταετή καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 10324218
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen