Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Eco News SKAI Bookmark Detail 
GLOBE Europe & GLOBE EU Bookmark Detail 
Ιστοσελίδες Οικισμού Πολυτεχνείου Bookmark Detail 
Ιστοσελίδες "Αττικό Πάρκο", ένα Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο; Bookmark Detail 
Οικισμός Πολυτεχνείου στη Βραυρώνα / Άρκτος Bookmark Detail 
Απλά και Κατανοητά Bookmark Detail 
Natural Farming Bookmark Detail 
Περιοδικό Golden Flower Bookmark Detail 
Τρώμε ψάρια-δηλητήριο PDF E-mail
04.02.09

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Μεγάλες ποσότητες υδραργύρου περιέχουν ο σολομός και ο ξιφίας που ψαρεύονται στη Μεσόγειο. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις εγκύους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών

Στο πιάτο μας καταλήγουν τα βαρέα μέταλλα από τη ρύπανση της Μεσογείου. Ο σολομός και ο ξιφίας που ψαρεύονται στην κλειστή αυτή θάλασσα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Ακόμη και ο σολομός Νορβηγίας, που διατίθεται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, είναι στα ίδια επίπεδα επιβάρυνσης.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου διεξήγαγαν αναλύσεις σε δείγματα σολομού και ξιφία, ψάρια που στο παρελθόν έχουν «ενοχοποιηθεί» για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων.
Τρώμε ψάρια-δηλητήριο

Κατά τη μελέτη, μετρήθηκαν τα όρια μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου σε μία σειρά προϊόντων. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα ήταν μέσα στα όρια ασφαλείας, αλλά υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ορισμένα από αυτά.

Ο ξιφίας Μεσογείου έχει ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο, σε ποσότητες έως και 25 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλα ψάρια. Ο καπνιστός σολομός ελληνικής προέλευσης έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο σε σύγκριση με τα άλλα είδη σολομού, εύρημα το οποίο αποδίδεται στην επιβάρυνση με τοξικά που δέχεται η Μεσόγειος.

Ο σολομός από το Φιόρδ Νορβηγίας, αγορασμένος από κατάστημα βιολογικών ειδών, δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από τα άλλα είδη σολομού, πλην του ελληνικού.

Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, κλινικός διατροφολόγος κ. Χάρης Γεωργακάκης δήλωσε ότι τα ψάρια αποτελούν ευεργετική τροφή, η οποία είναι απαραίτητη στο διαιτολόγιό μας. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεται η κατανάλωση ξιφία πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα όρια
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Κωνσταντίνος Ξένος σημειώνει ότι τα όρια ασφαλείας για τα τοξικά μέταλλα δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλίδες. Οι ουσίες αυτές - σημειώνει - συσσωρεύονται εύκολα στον οργανισμό και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική και έντονη.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον οργανισμό, ο μόλυβδος προκαλεί διαταραχές στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, προκαλώντας αναιμία, προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στο ήπαρ.

Ο υδράργυρος προκαλεί διαταραχές συμπεριφοράς, αλλοιώσεις στην οπτική οξύτητα, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης και προβλήματα στους νεφρούς. Το κάδμιο οδηγεί σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρικές βλάβες, ενώ «ενοχοποιείται» για καρκίνο στα όργανα αναπαραγωγής και στους πνεύμονες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
[email protected]

 vareametala58


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 5811805
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Παρ Φεβ 13, 2009 @08:00πμ - 11:00μμ
Τρόφιμα & Περιβάλλον
Σαβ Φεβ 14, 2009 @08:00πμ - 11:00μμ
Τρόφιμα & Περιβάλλον
Κυρ Φεβ 15, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Φεβ 22, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen