Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Μάρτιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
http://www.ecocity.gr Bookmark Detail 
GreenRoofs.gr Bookmark Detail 
Greenmed Bookmark Detail 
Governance of Water Bookmark Detail 
http://www.arcenviro.gr/ Bookmark Detail 
Ο τουρίστας ρυπαίνει το περιβάλλον PDF E-mail
26.02.09

Πράσινα ταξίδια, η οικολογική λύση

Της Λινας Γιανναρου

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λίγο που η χώρα μας προσφέρει πληθώρα επιλογών (βουνά, θάλασσες, όλα στο πόδι μας), λίγο που χάρη στην εγχώρια ακρίβεια, οι προορισμοί του εξωτερικού μας φαίνονται όλο και πιο προσιτοί, οι ταξιδιώτες μέσα μας μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν. Ωραία όλα αυτά, αλλά... το περιβάλλον; Δεν είναι μόνο ότι οι αερομεταφορές έχουν σημαντικό μερίδιο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου («συμμετέχουν» με ένα 8%). Υπολογίζεται ότι ο κλάδος της φιλοξενίας δαπανά 3,7 δισ. δολάρια τον χρόνο σε ενέργεια, ενώ ένα τυπικό ξενοδοχείο χρησιμοποιεί 826 λίτρα νερού την ημέρα ανά κατειλημμένο δωμάτιο!

Μολονότι κάθε μας ταξίδι σηματοδοτεί μια μικρή ή μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τόπο που επισκεπτόμαστε, ο πράσινος» τουρίστας δεν είναι ο στάσιμος τουρίστας. Υπάρχουν τρόποι και να γνωρίσουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο. Αρκεί να μην ξεχνάμε στα ταξίδια μας το «πράσινο» διαβατήριό μας. Ο λόγος για την πρωτοβουλία του Προγράμματος Τουρισμού του UNEP (Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον) να συντάξει έναν ηλεκτρονικό οδηγό για φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών χάρη στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο (diktioaigaiou.gr).

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Κατ' αρχήν να σχεδιάσουμε σωστά τις αποδράσεις μας, ξεκινώντας από την επιλογή προορισμού. Οπως τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ, μπορούμε να συμβουλευτούμε δικτυακούς τόπους αφιερωμένους στον υπεύθυνο ή βιώσιμο τουρισμό και να επιλέγουμε ξενοδοχεία ή ταξιδιωτικούς φορείς που επιδεικνύουν σεβασμό στο περιβάλλον. Εάν είναι εφικτό, ας αποφύγουμε τις αεροπορικές μετακινήσεις και ας επιλέξουμε τις επίγειες διαδρομές. Εάν το αεροπλάνο είναι μονόδρομος, πάντως, μπορούμε να επιλέξουμε εταιρεία που έχει δεσμευτεί απέναντι στη βιώσιμη αεροπορία ή να αποφύγουμε διαδρομές με ενδιάμεση στάθμευση. Ως γνωστόν, οι υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταγράφονται στην απογείωση και στην προσγείωση των αεροπλάνων.

Οι υποχρεώσεις μας

Φτάνοντας στον τόπο των διακοπών μας, οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται. Ωραία η αίσθηση της πολυτέλειας, είναι όμως πραγματικά ανάγκη να αλλάζουμε καθημερινά σεντόνια; Τα περισσότερα ξενοδοχεία σήμερα δίνουν τη σχετική επιλογή στον επισκέπτη. Στα εστιατόρια, ας επιλέγουμε τοπικές σπεσιαλιτέ. Ετσι, δεν ανοίγουμε μόνο τους γευστικούς μας ορίζοντες, αλλά επιπλέον ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες και βοηθάμε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από άσκοπες μεταφορές προϊόντων. Είναι σαφές ότι δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που προέρχονται από απειλούμενα είδη (ούτε αγοράζουμε τέτοια σουβενίρ!). Για τις μετακινήσεις μας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ποδήλατα, η πεζοπορία αποτελούν «πράσινες» εναλλακτικές του Ι.Χ.

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 6130621
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen