Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

ECOLOGY PRESS Bookmark Detail 
http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
http://planetearth.pblogs.gr/ Bookmark Detail 
Οι Φίλοι των Ελληνικών Ποταμών Bookmark Detail 
http://www.ecocity.gr Bookmark Detail 
GreenRoofs.gr Bookmark Detail 
Αφήστε τον Αχελώο στην κοίτη του, μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού PDF E-mail
13.04.09

Παρατίθεται ενημέρωση που λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

(σημείωση: το Οικολόγιο δεν έχει καμμία σχέση με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή άλλη πολιτική κίνηση και φορέα)

Αφήστε τον Αχελώο στην κοίτη του, μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού

Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ο κ Σουφλιάς χαρακτηρίζει ως «περιβαλλοντικά» μια σειρά καταστροφικών έργων, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η διάνοιξη αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό κα. Ο κ. Σουφλιάς εκτίθεται έτσι σοβαρά επιβεβαιώνοντας ότι μόνο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν είναι.

 Ο  Υπουργός (ΠΕΧΩ)ΔΕ κύριος Γ. Σουφλιάς ξεναγήθηκε πρόσφατα στα έργα εκτροπής του Αχελώου και ανακοίνωσε ότι «σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η διάνοιξη της σήραγγας για την εκτροπή του Αχελώου, μήκους 17,5 χιλιομέτρων», και ότι «προχωρά η κατασκευή του φράγματος», παρά το γεγονός ότι αναμένεται η 6η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολλών επιστημόνων αλλά και αυξανόμενου πλέον ποσοστού αγροτών και κατοίκων που αντιλαμβάνονται ότι το έργο δεν θα λύσει το πρόβλημα διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, ενώ θα προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια μεγάλη περιοχή1.
 

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα και στη Λάρισα στις 9/4 ο Ν. Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων «ο κ. Σουφλιάς κάνει αυτό που εφάρμοζαν οι καλόγεροι στο Μεσαίωνα, που ονόμαζαν το κρέας ψάρι και είχαν τη συνείδησή τους …ήσυχη. Αν πραγματικά πιστεύει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό γιατί δεν προτείνει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Ο κ. Σουφλιάς κατέχει την πρωτοτυπία να υποστηρίζει, αν και υποτίθεται Υπουργός Περιβάλλοντος, ότι ένα έργο εκτροπής ποταμού που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης είναι περιβαλλοντικό έργο!!! Δεν αντιλαμβάνεται ότι δηλώσεις σαν και αυτές εκθέτουν τον ίδιο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης2;

Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων3 που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων και υποστηρίζοντας την κατασπατάλησή τους. Αν οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν με ολοκληρωμένο και σοβαρό τρόπο τα θέματα αυτά και δεν προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τους αγρότες  θα μπορούσαν με τα 600.000.000 Ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε έργα για την εκτροπή του Αχελώου να έχουν λύσει το πρόβλημα με έργα τοπικής κλίμακας για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, για βελτίωση των συστημάτων άρδευσης ώστε να εξοικονομηθεί το νερό και για εξυγίανση των περιοχών που υποφέρουν από νιτρο-ρύπανση  αλλά και για προστασία και καθαρισμό του Πηνειού ποταμού. Μόνο ο κ. Σουφλιάς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο καθαρισμός του Πηνειού και των υπόγειων νερών απαιτεί την εκτροπή του Αχελώου και όχι έργα διαχείρισης των νερών και μείωση της ρύπανσης με αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας».

«Όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει σαφή στάση κατά του πιο απαράδεκτου κι επικίνδυνου από περιβαλλοντική άποψη έργου στον Ελληνικό χώρο» τόνισε ο Φίλιππος Δραγούμης μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Ωραία τα λόγια για …πράσινη ανάπτυξη αλλά ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τώρα πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Α. Παπανδρέου, που  προβάλλει προεκλογικά την ανάγκη στροφής προς μια πράσινη οικονομία, αν εννοεί αυτά που λέει ή απλώς τα λέει για να προσελκύσει προεκλογικά ένα ποσοστό  σκεφτόμενων πολιτών που απαιτούν πλέον πραγματικές οικολογικές-πράσινες πολιτικές και μετεκλογικά θα τα ξεχάσει όλα ως συνήθως.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο κατά της εκτροπής, που αλλοιώνοντας το υδατικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με καταστροφικές συνέπειες τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια εποχή που η σωστή διαχείριση του νερού θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επιβίωσή μας ως είδος».

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882
Φίλιππος Δραγούμης, 6977231983


Η Θεσσαλία καταναλώνει το 21,7% της συνολικής εθνικής κατανάλωσης νερού και η υπεράντληση νερών έχει προκαλέσει πτώση του υδροφόρου ορίζοντα κατά 100-400 σε ορισμένες περιπτώσεις και 600 μέτρα. Πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνεται στη Θεσσαλία υπερβολική ποσότητα νερού, πολλαπλάσια από αυτή που καταναλώνεται σε άλλες περιοχές της χώρας ή απαιτείται πραγματικά για τις συγκεκριμένες υδροβόρες καλλιέργειες. Επιπλέον η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας μεταξύ των αγροτών αλλά και ρύπανσης των υπόγειων νερών που σε αρκετά σημεία είναι ακατάλληλα όχι μόνο ως πόσιμα αλλά και για οποιαδήποτε οικιακή κατανάλωση.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: [email protected], [email protected]
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 7040716
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Κυρ Απρ 26, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen