Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2009
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

environment.gr Bookmark Detail 
Στρατονίκη Μαντεμοχώρια. Bookmark Detail 
Young Energy People Bookmark Detail 
Εξοικονόμηση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Bookmark Detail 
ECOLOGY PRESS Bookmark Detail 
http://greenwaystructure.wordpress.com/ Bookmark Detail 
ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Bookmark Detail 
Smokey's Resources Bookmark Detail 
Εβαλαν φωτοβολταϊκά αλλά πληρώνουν ρεύμα! PDF E-mail
03.06.09

Παρασκευή, 29.05.09

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, δίνοντας κίνητρα για να μπει ένα πάνελ σε κάθε στέγη σπιτιού και μικρού επαγγελματικού χώρου, το ίδιο το κράτος ακυρώνει στην πράξη το πρόγραμμα λειτουργίας φωτοβολταϊκών στα σχολεία –και τα πολλαπλά οφέλη του– εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το 4ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, όπου από το περασμένο καλοκαίρι ένα σύστημα ισχύος 15 κιλοβάτ (19.500 κιλοβατώρες) καλύπτει τις ανάγκες του κτιριακού συγκροτήματος και δίνει όσο ηλεκτρικό ρεύμα περισσεύει στο δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο το σχολείο να έχει λάβει μέχρι στιγμής τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος για τη διάθεση του πλεονάσματος αυτού στο δίκτυο. «Το σχολείο ξοδεύει 6.000 κιλοβατώρες και δίνει στη ΔΕΗ 13.500 το χρόνο από τα φωτοβολταϊκά στην οροφή του. Οι ειδικοί του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχουν υπολογίσει ότι για αυτό το περίσσευμα η ΔΕΗ θα έπρεπε να μας έχει επιστρέψει συνολικά από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα περίπου 12.000 ευρώ», αναφέρει στον ΕΤ ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Αθηνών, κ. Βελισάριος Κολτσίδας. Και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή, από οικονομικής πλευράς, είναι σαν να μην είχαμε τα πάνελ, αφού εξακολουθούμε να πληρώνουμε κανονικά και χωρίς καμία έκπτωση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Είναι κρίμα».

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν κάνει καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη για τα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζονται όπως οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ούτε οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης αλλάζουν το τοπίο, καθώς αφορούν αποκλειστικά ιδιώτες. Οπως εξηγεί ο κ. Κολτσίδας, «για να εισπράξουμε τα χρήματα, πρέπει να πάρουμε ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ρεύματος από τον αρμόδιο φορέα, το Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Ομως ο ΔΕΣΜΗΕ ζητεί έναρξη επιτηδεύματος παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από την εφορία, έκδοση τιμολογίων πώλησης του ρεύματος, απόδοση ΦΠΑ κ.λπ. Ολα αυτά η σχολική επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα φωτοβολταϊκά, βάσει εξουσιοδότησης του ΟΣΚ, δεν μπορεί να τα βγάλει, επειδή είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό».

«Τυπικά ο ΔΕΣΜΗΕ έχει δίκιο. Απλώς εφαρμόζει όσα λέει ο νόμος», παραδέχεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, που προφανώς δεν φανταζόταν το γραφειοκρατικό κυκεώνα στον οποίο θα έμπλεκε όταν αποφάσιζε να προωθήσει την πράσινη ενέργεια στα σχολεία της χώρας. Η συντριπτική πλειονότητα των φωτοβολταϊκών που έχουν εγκατασταθεί σε νηπιαγωγεία (αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το 6ο Νηπιαγωγείο Παλαιού Φαλήρου, που έχει μάλιστα χαρακτηριστεί βιοκλιματικό), δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια δεν έχει καν καταφέρει να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια νέα δέσμη μέτρων, ανάλογη με αυτή για τα σπίτια. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και υπάρχουν σκέψεις να αντιμετωπιστεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σε μια δεύτερη φάση του προγράμματος προώθησης των φωτοβολταϊκών», ανέφεραν στον ΕΤ πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναξιοποίητα 500 κιλοβάτ

Η απογοητευτική εμπειρία του 4ου Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών, το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με το λυκειάρχη κ. Βελισάριο Κολτσίδα «μπόρεσε να ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών ύστερα από επίπονες προσπάθειες –με τη σχετική αίτηση να κατατίθεται προ δεκαετίας από τον τότε διευθυντή του Γυμνασίου κ. Σαραντόπουλο», δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, περίπου 500 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε δημόσια σχολεία της χώρας παραμένουν αναξιοποίητα. Αν λειτουργούσαν, θα αποτρεπόταν η έκλυση 370 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσότητα που για να απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα χρειάζονται 1.237 δέντρα. Οπως παρατηρεί ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Στέλιος Ψωμάς, «το 2008 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μόλις 10 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, την ώρα που η Ισπανία εγκατέστησε πέρυσι πάνω από 2.500 μεγαβάτ. Ομως, όσο πέφτει το κόστος των φωτοβολταϊκών και ανεβαίνει το κόστος του ρεύματος της ΔΕΗ, αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση, καθώς δεν θα χρειάζεται πια καν να επιδοτηθούν τα φωτοβολταϊκά. Σε 5-10 χρόνια θα το δούμε αυτό και στην Ελλάδα».

ΡΟΖΑΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 7831920
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Κυρ Ιούν 21, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
Κυρ Ιούν 28, 2009 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2009 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen