Επιλογές

Ημερολόγιο Δράσεων

Μάρτιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?
Εξαγγελίες για 270 νέα φράγματα  E-mail
05.03.08
ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ έργα ύδρευσης με συγχρηματοδότηση
Εξαγγελίες για 270 νέα φράγματα
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με ένα φαραωνικό πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή 20 νέων μεγάλων φραγμάτων και 250 μικρότερης κλίμακας, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.Οι σχετικές ανακοινώσεις ενισχύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση, μετά τους αυτοκινητόδρομους, ετοιμάζει νέο «πακέτο» προς τον κατασκευαστικό τομέα που θα αφορά την ανάληψη έργων ύδρευσης και άρδευσης με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης και την αποπληρωμή τους μέσω είσπραξης τελών από τους ωφελούμενους, δημότες και αγρότες, για ένα αγαθό που χαρακτηρίζεται ουσιώδες και σε ανεπάρκεια.

Τα σημαντικότερα από τα νέα φράγματα αφορούν τον Αχελώο, τον Αλιάκμονα, τον Αώο, τον Καλαμά και τον Αραχθο, όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι η χώρα μας διαθέτει 46 μεγάλα φράγματα και είναι η τελευταία στην Ευρώπη, έναντι 1.196 της Ισπανίας, 625 της Τουρκίας, 569 της Γαλλίας, 524 της Ιταλίας και 306 της Αλβανίας. Να σημειωθεί πάντως ότι τα μεγάλα φράγματα πλέον εγκαταλείπονται σε διεθνές επίπεδο.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Σουφλιά ήταν όμως και ένα είδος δημόσιας απολογίας, αφού η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πλημμελή ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, ενώ πρόσφατα εισέπραξε και νέα «καμπάνα» για μη υποβολή εκθέσεων για το νερό.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που χθες παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα, υποσχέθηκε ότι ώς τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί τα περιφερειακά σχέδια, παρ' όλο που ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τη χθεσινή παρουσίαση του υπουργού προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

* Ως το 2010 θα αρχίσει η τιμολόγηση του νερού που παρέχεται σε αγρότες για την άρδευση. Υποσχέθηκε πάντως ότι το νέο χαράτσι θα συνοδεύεται από κίνητρα, π.χ. για αλλαγή καλλιεργειών.

* Η τιμή του νερού για όλες τις χρήσεις θα καθορίζεται μέσω της σχέσης κόστους-οφέλους και θα συνδέεται με αυξήσεις των τιμολογίων.

* Δεν υπάρχει σαφές πρόγραμμα για τα νησιά, παρά τα οξυμένα προβλήματα. Δίνεται κατεύθυνση για συστήματα αφαλάτωσης, ενώ το «μπαλάκι» ρίχνεται στους δήμους, που πρέπει να λάβουν αποφάσεις.

* Διαπιστώνονται μεγάλες απώλειες στα δίκτυα άρδευσης, ενώ και στα δίκτυα ύδρευσης η απώλεια κυμαίνεται από 15-20%.

* Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, αλλά ώς το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται η επιβολή «Ψυτταλειόσημου». Υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση των νερών του βιολογικού καθαρισμού για φυτεύσεις, κυρίως στο Ποικίλο Ορος.

* Σε 3-4 χρόνια θα φτάσει στο θεσσαλικό κάμπο το νερό από τον Αχελώο, παρ' όλο που εκκρεμούν νέες προσφυγές στο ΣτΕ και το συνταγματικό δικαστήριο, που έχει ήδη εκδώσει τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις, έχει ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

* Οι ανάγκες των 8-9 νέων γηπέδων γκολφ προβλέπεται να καλυφθούν κυρίως με συστήματα αφαλάτωσης, ενώ τα επενδυτικά προγράμματα δεν θα υλοποιηθούν αν δεν εξασφαλιστούν υδατικοί πόροι.

Το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης νερών περιλαμβάνει τα εξής σημαντικά στοιχεία:

* Το σύνολο της ελληνικής επικράτειας χωρίζεται σε 14 υδρολογικά διαμερίσματα και καταγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Διαπιστώνεται μεγάλη ανομοιομορφία στο επίπεδο των βροχοπτώσεων, όπου πλεονεκτεί η δυτική Ελλάδα, και στη ζήτηση, που έχει αιχμή την ανατολική Ελλάδα και ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές, όπου η κατανάλωση διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ελλειμματικά χαρακτηρίζονται τα υδατικά διαμερίσματα ανατολικής Πελοποννήσου και νησιών Αιγαίου, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλήματα θα παρουσιαστούν στη βόρεια Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, την Αττική, την κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη.

* Η βόρεια Ελλάδα εξαρτάται από διασυνοριακούς ποταμούς, απ' όπου εξασφαλίζει 13 δισ. κυβικά το χρόνο.

* Εντοπίζονται τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης (Κορώνεια, Βεγορίτιδα, Ασωπός κ.λπ.), καθώς και το θέμα των αυξημένων νιτρικών στις περιοχές Θεσσαλίας, Αργολίδας και Θεσσαλονίκης, αλλά σημειώνεται ότι η ποιότητα των νερών στη χώρα μας, υπόγειων και επιφανειακών, είναι πολύ καλή.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Σουφλιά στο μέλλον της ΕΥΔΑΠ. Σε ερώτηση της «Ε» διαπίστωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προώθηση αναγκαίων έργων λόγω της ένταξης της εταιρείας στο χρηματιστήριο και σημείωσε ότι εξετάζει το θέμα, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=51618984 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Έτσι ξεκίνησαν όλα...

Advertisement

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

THE GREEN TEAM Bookmark Detail 
Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Bookmark Detail 
http://www.ert.gr/nature/ Bookmark Detail 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΜΙΑ Bookmark Detail 
της ελληνιδας Bookmark Detail 
CyberEddie's Greek Tech-Land Bookmark Detail 
Ρίξε μια ματιά... Bookmark Detail 
Hybrid Cars - Υβριδικά Αυτοκίνητα Bookmark Detail 
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen