Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6
Μάρτιος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Bookmark Detail 
Ενέργεια - Περιβάλλον - Νέα Υλικά Bookmark Detail 
Διαβούλευση για την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα PDF E-mail
17.02.10

 Η θέση του Συνδέσμου ΕπενδυτώνΦωτοβολταικών Ελλάδος από τα σχόλια στην σελίδα της διαβούλευσης του υπουργείου

http://www.opengov.gr/minenv/?p=403&cp=13#comment-2739

 ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ε.Φ.Ε.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΒ

Αιφνιδιαστικά μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τροποποίηση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ με δραστική μείωση στις τιμές πώλησης της κιλοβατώρας προς τον ΔΕΣΜΗΕ από σταθμούς φωτοβολταϊκών. Για μια ακόμη φορά επικρατεί ο ερασιτεχνισμός στο θεσμικό πλαίσιο. Και η παρούσα δημόσια διαβούλευση που αναρτήθηκε στον διαδίκτυο την Κυριακή του τριημέρου για μία περίοδο-αστραπή 4 εργασίμων ημερών (!!), μοιάζει περισσότερο με εμπαιγμό. Ας σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με ευθύνη του Υπουργείου, δεν συμμετέχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εκπρόσωπος του χώρου των Φωτοβολταϊκών!

Αυτή τη στιγμή που ουσιαστικά έληξε η δυνατότητα επιχορήγησης, είναι απολύτως λάθος να μειωθεί και η τιμή κιλοβατώρας, ιδιαίτερα για έργα που βρίσκονται εδώ και χρόνια πλέον μέσα στον ατελείωτο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας. Σήμερα δεν υφίσταται πλέον το 40% της επιχορήγησης και σίγουρα αυτό αποτελεί δραματικό βήμα, σαν μείωση. Ο κόσμος που αγωνίζεται επί χρόνια να προχωρήσει μια επένδυση σε ΦΒ, βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη αρνητική έκπληξη από πλευράς κράτους. Και είναι στην πλειοψηφία τους μικροί επενδυτές, έως πολύ μικροί.
Φαίνεται σαφώς ότι το Υπουργείο έχει επιλέξει να ενισχύσει υπέρμετρα τους λίγους μεγάλους ώς πολύ μεγάλους επενδυτές (διά των τιμών μεγαβατώρας σε αιολικά και ιδίως παράκτια αιολικά), σε βάρος των πολλών μικρών έως πολύ μικρών επενδυτών (διά των τιμών μεγαβατώρας στα ΦΒ). Το αιολικό λόμπυ έχει προφανώς επικρατήσει στο Υπουργείο και επιβάλλει τις επιλογές του, σε βάρος της χώρας.
Τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα:
1. Γιατί άραγε αυξάνονται τα κίνητρα σε αιολικά έργα, όταν με τα ισχύοντα κίνητρα όλοι διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοπρολάβει να κάνει αίτηση, ακόμη και σε θέσεις με αιολικό δυναμικό των 6m/sec;
2. Γιατί το Υπουργείο, σε μεγάλου μεγέθους έργα ΑΠΕ, δεν προχωρεί σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την τιμή μεγαβατώρας;
Το Υπουργείο ΟΦΕΙΛΕΙ να δώσει σαφή απάντηση στα ερωτήματα αυτά! Αναμένουμε!
Την ίδια ώρα που για τα (συνήθως μεγάλα έως πολύ μεγάλα) αιολικά κάθε χρόνο η τιμή μεγαβατώρας αυξάνεται κατά το 100% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), για τα Φωτοβολταϊκά αυξάνεται μονο κατά το 25% του ΔΤΚ, οι επιχορηγήσεις καταργούνται και τώρα, αιφνιδιαστικά η τιμή μεγαβατώρας μειώνεται και αυτή, καθιστώντας την επένδυση ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ σύμφωνα με τον ορισμό βιωσιμότητας που δίνει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εφόσον η έντοκος περίοδος αποπληρωμής (ΕΠΑ) υπερβαίνει πλέον τη 12ετία! Μία τέτοια επένδυση για να περάσει τη βάση της βαθμολογίας βιωσιμότητας, έτσι όπως ορίζεται από το ίδιο το Υπουργείο, θα πρέπει να επιδοτηθεί με ποσοστό τουλάχιστο 40%. Με αυτούς του ερασιτεχνισμούς τινάζεται στον αέρα και η αξιολόγηση χιλιάδων επενδυτικών προτάσεων ΦΒ που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου, εφόσον αλλάζουν άρδην τα οικονομικά τους στοιχεία!
Να πως καταρρακώνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος, το οποίο για άλλη μια φορά με αυτές τις απίστευτα ερασιτεχνικές κινήσεις τσαλαπατάει ελπίδες, κόπους και έξοδα ετών των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν ήδη περάσει (και συνεχίζουν να περνούν) έναν γραφειοκρατικό Γοργοθά για να καταφέρουν να υλοποιήσουν έναν φωτοβολταϊκό σταθμό.
Το πλήγμα για τον αναπτυσσόμενο κλάδο των ΦΒ στην Ελλάδα θα είναι μοιραίο. Σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της ύφεσης και που ο κλάδος των ΦΒ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αν όχι τον μόνο που ανοίγει υγειείς και υψηλής ποιότητος θέσεις εργασίας, καθώς πολύ μεγάλο μέρος της υπεραξίας ενός ΦΒ σταθμού (σε αντίθεση με τα αιολικά) παραμένει στη χώρα.

Εν κατακλείδι και εν μέσω του πολύ αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε, προτείνουμε:
· Για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις σε ΡΑΕ ή ΔΕΗ, να ισχύσουν οι τιμές όπως ορίζει ο νόμος 3734/2009, με τις σταδιακές μειώσεις.
· Αν αποφασισθεί να επιτραπούν και περαιτέρω εγκαταστάσεις ΦΒ, τότε συμφωνούμε με την λογική των βασικών αρχών 2 και 3 όπως αναφέρεται στην πρόταση του Υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε οπωσδήποτε να επιτραπούν νέες εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών κάθε ισχύος επί βιομηχανικών στεγών.
· Να συμπεριληφθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εκπρόσωπος του τομέα των ΦΒ στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.

Σ.Ε.Φ.Ε.
Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδος

 

 


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 10962686
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen