Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Άυγουστος 2010
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Περιβαλλοντική Νομοθεσία Bookmark Detail 
http://www.biotechwatch.gr/ Bookmark Detail 
http://www.perivallon21.gr/ Bookmark Detail 
ΓΑΙΑ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Μεσσαπίας Bookmark Detail 
Βρες το Οικολογικό Αποτύπωμα του Σχολείου σου!!! Bookmark Detail 
http://xaradros.blogspot.com/ Bookmark Detail 
http://kontodespoti.blogspot.com/ Bookmark Detail 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Bookmark Detail 
ΧΥΤΑ Γραμματικού: Ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα PDF E-mail
09.07.10

Image

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από τα εκτεταμένα επεισόδεια στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού, τα οποία ξέσπασαν όταν μηχανήματα, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, έκαναν την εμφάνιση τους με σκοπό να ξεκινήσουν τις εργασίες για κατασκευή ΧΥΤΑ. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν τότε, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Κούκης. «Συνέλαβαν τον πρόεδρο και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας» είχε δηλώσει στο tvxs η κα Μέξη, κοινοτική σύμβουλος. «Υπάρχουν παντού φωτιές και ισχυρή παρουσία αστυνομικών. Φοβόμαστε ότι θα γίνει μακελειό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί βία και έχουμε πολλούς τραυματισμένους πολίτες» συμπλήρωνε ο κ.Σαφράς, κοινοτικός σύμβουλος.


Στην πρώτη επέτειο των επεισοδίων στην περιοχή, το πρόβλημα της κατασκευής ΧΥΤΑ παραμένει άλυτο. Για τις 7 Ιουλίου, οι κάτοικοι είχαν αποφασίσει τον αποκλεισμό του χωριού, το κλείσιμο των καταστημάτων και την ανάρτηση μαύρων σημαιών. Η στάση τους ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ βασίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Το βασικότερο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα http://www.oxistoxyta.gr, είναι ότι τα καταστροφικά για την υγεία "στραγγίσματα", τα μολυσμένα σταγονίδια που θα περνούν από το χώρο του ΧΥΤΑ στο υπέδαφος, ανέρχονται σε χιλιάδες κυβικά μέτρα κάθε μήνα. Για το ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, αυτά θα καταλήγουν στις πηγές υδροδότησης, στη Λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στον Ευβοϊκό (μέσω του ρέματος Σουλνάρθι), ενώ τα θαλάσσια ρεύματα θα τα μεταφέρουν από τους Αγ. Αποστόλους Καλάμου μέχρι τη Ραφήνα, μολύνοντας όλη τη θάλασσα και τις παραλίες. Η μόλυνση αυτή θα καταστρέψει τον τουριστικό χαρακτήρα των ακτών της ΒΑ Αττικής. Επίσης, τα στραγγίσματα θα μολύνουν τον Κάμπο Μαραθώνα όπου μεγαλώνουν τα λαχανικά που τροφοδοτούν τις αγορές ολόκληρης της Αττικής. Η δε στεγανοποίηση δεν αποτελεί λύση, επειδή κάτω από το χώρο του ΧΥΤΑ διέρχεται το ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού, το οποίο κανένα στεγανωτικό μέτρο παγκοσμίως δεν μπορεί να αντέξει όταν ενεργοποιείται.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι, καθώς, ο αέρας που πνέει στο Μαύρο Βουνό είναι συνήθως βόρειος, θα φέρνει τους αέριος ρύπους από το ΧΥΤΑ (διοξίνες, αμμωνιακές ενώσεις, θειικές ενώσεις, μεθάνιο κ.λπ.) πάνω από την περιοχή, αλλά και πάνω από το Διόνυσο, την Εκάλη, την Ερυθραία, την Άνοιξη, τον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι και τελικά όλο το Λεκανοπέδιο. Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι εντελώς ακατάλληλο για να αντέξει το φόρτο από τη μεταφορά των απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν ιστορικά αξιοθέατα και αρχαιολογικά ευρύματα στους γύρω τόπους.

 

ΠΗΓΗ TVXS

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 12829345
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Δέν υπάρχουν γεγονότα

Blogs

ANADASOSI
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
Asopos SOS
joomla templates by dezinedepot
© 2010 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen