Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Για το Κτηματολόγιο στην Χίο ... PDF E-mail
02.04.08

23069Για το Κτηματολόγιο στην Χίο ...
[Δημοσιεύτηκε στις 1/4/2008 - 10:15:00 πμ] [Συντάκτης:Aegean Times]


Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον έλεγχο των πρώτων εγγραφών μετά την λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων στο νομό της Χίου από 1-1-2007 είναι δραματικά, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο Νομικό και Κοινωνικό ενδιαφέρον με μεγάλες προεκτάσεις , που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, το οποίο απαιτεί άμεσες λύσεις μιας και η αδράνεια εκ μέρους των φορέων και της πολιτείας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες , και το πιο σημαντικό στην απώλεια του Συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=23069

Τα κύρια προβλήματα δημιουργήθηκαν διότι αφενός, οι εταιρίες που διαχειρίστηκαν τις μελέτες σύνταξης του Κτηματολογίου, έκαναν τεράστια ορθογραφικά και αριθμητικά λάθη στις καταχωρήσεις και στη διαχείριση των στοιχείων όπως επίσης διότι δεκάδες ιδιοκτήτες έκαναν πλασματικές ή ψευδείς δηλώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των λαθών είναι προφανές και αποδεικνύεται καθημερινά ότι οφείλεται στις εταιρίες.

Την υποχρέωση όμως να διαχωρίσει “την ηρα απ΄το στάρι” την εχει αποκλειστικά η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ .Ας απομονώσει λοιπόν αυτές τις περιπτώσεις και ας τις σύρει στα Δικαστήρια και σε χρονοβόρες διαδικασίες, απομπλέκοντας όλους εκείνους που υπέβαλλαν τυπικά και σωστά τους τίτλους τους. Επίσης οι εταιρίες αντί να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και καταγραφής επιτόπου των ακινήτων ,ως όφειλαν βάσει της Υπουργικής Απόφασης 71154/95 όπως πρόσφατες αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, με συμπληρωματική επιτόπου χωροθέτηση ανά κτηματολογική ενότητα με την χρήση τριγωνομετρικών σημείων κ.α. με σκοπό να παραδοθεί τέλεια αποτύπωση όλων των ιδιοκτησιών, έκαναν ταυτοποίηση των ιδιοκτησιών με αεροφωτογραφίες 20 ετίας από το γραφείο, με τη βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις μη εξειδικευμένου προσωπικού. Και ενώ ο εντοπισμός των ακινήτων θα έπρεπε να γίνει με δαπάνες και ευθύνη των εταιριών που διαχειρίστηκαν το έργο , υπό την στενή παρακολούθηση της Κτηματολόγιο Α.Ε., τώρα καλούνται οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν ξανά τις ιδιοκτησίες τους πληρώνοντας από τις οικονομίες τους σε δικηγόρους για άσκηση αναγνωριστικών ή διεκδικητικών αγωγών κατά των γειτόνων τους και του Ελληνικού Δημοσίου, ποσά από 500€ ανά ακίνητο ,που απαιτούνται για μια χωρική μεταβολή (αλλαγή και προδιορισμό της ακριβούς θέσης.) .

Καλούνται επίσης να καταβάλλουν ποσά από 300€ (για μικρά γεωτεμάχια) και μέχρι 1000 -2000€ ανα ακίνητο σε μηχανικούς για τη σύνταξη νέων τοπογραφικών γεωαναφερμένων διαγραμμάτων του ακινήτου τους στην περίπτωση που απαιτείται γεωμετρικός προσδιορισμός δηλαδή αποτύπωση του ακινήτου με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Εχει παρατηρηθεί λοιπόν το φαινόμενο να αναβάλλονται οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων ενώ πολλοί ιδιοκτήτες προκειμένου να κλείσουν την υπόθεση τους με το Κτηματολόγιο και να «τακτοποιήσουν» το ακίνητο τους, δέχονται αβασάνιστα τα λάθη , παραιτούμενοι από αξιώσεις σε τμήματα ιδιοκτησιών που τους ανήκει από δεκαετίες με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικονική πραγματικότητα με αποκορύφωμα την απώλεια ακόμα και αυτοτελών ιδιοκτησιών των ετεροδημοτών και των ομογενών, γεγονότα τα οποία , στο μέλλον θα τινάξουν στον αέρα με μαθηματική ακρίβεια όλη την διαδικασία αφού οι θιγόμενοι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στα Ευρωπαικά Δικαστήρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα μέχρι τώρα προβλήματα αφορούν τις τρέχουσες συναλλαγές και όχι ακόμα όλους τους ιδιοκτήτες . Εάν σπεύσουν όλοι να ελέγξουν τα ακίνητα τους, θα δημιουργηθεί πανικός και τότε το σύστημα θα καταρρεύσει εν τη γενέσει του με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο μόνος που ωφελείται από αυτή την αναρχη κατάσταση είναι ο Ο.Κ.Χ.Ε. (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος) και η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ που θα εισπράξει μέσω αυτού ,για κάθε παραστατικό που εκδίδει από 15- 30€ . Πολλοί εκτιμούν ότι σε βάθος 8ετίας της μεταβατικής περιόδου θα εισπραχθούν από τους ιδιοκτήτες μόνο από το νομό Χίου, για την έκδοση διαφόρων αποσπασμάτων και διαγραμμάτων, που αφορά την τακτοποίηση των ακινήτων , περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ, συν την επιπλέον εισφορά (στις εγγραφές δικαιωμάτων) 1 τοις χιλίοις ξανά υπέρ ΟΚΧΕ ανυπολογίστου αξίας ,συν τις δαπάνες που καλείται να πληρώσει χωριστά ο κάθε ιδιοκτήτης στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, συν το τέλος χαρτογράφησης που θα χρεωθεί κατευθείαν στους ιδιοκτήτες μέσω των Δ.Ο.Υ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 8 χρόνια, συνεχόμενη δηλαδή οικονομική αιμορραγία την οποία δεν αντέχουν κυρίως οι Χιώτες μικροιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ποσά τα οποία έχουν ηδη πληρώσει μέσω του κρατικού κορβανά για τη σύνταξη του Κτηματολόγιου. Προς την κατεύθυνση αυτή επεξεργαστήκαμε ένα ψήφισμα που έχει ήδη υπογραφεί από όλους εκείνους που εχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από τη λειτουργία του Κτηματολογίου και κοινοποιήθηκε σε ολους τους πιο πάνω φορείς και στον “Συνήγορο του Πολίτη” καθώς επίσης και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Χίου.

Για το πρόβλημα εκλήθησαν και πήραν θέση (καταπέλτη για την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ) , οι Βουλευτές του Νομού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συλλογος Μηχανικών και Δικηγόρων ,οι Συμβολαιογράφοι και οι προιστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων.
Η εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ προκάλεσε υπό το βάρος της πίεσης στις 2 Φεβρουαρίου μια σύσκεψη φιάσκο στην οποία υποσχέθηκε λύση του προβλήματος δια της στελέχωσης εντός μηνός των Κτηματολογικών γραφείων με μηχανικούς και δικηγόρους την οποία δεν ετήρησε και προφανώς δεν πρόκειται να τηρήσει.

Τελειώνοντας υπενθυμίζουμε ότι η Θέση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ότι η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου είναι ένα μεγάλο ζήτημα Εθνικής σημασίας και πρέπει να γίνει σωστά, χωρίς επιπλέον κόστος για τους ιδιοκτήτες. Οι μόνοι που δεν εξυπηρετούνται από τη σωστή εφαρμογή του είναι οι καταπατητές και οι οικοπεδοφάγοι ξένων η δημόσιων ιδιοκτησιών . Τα προβλήματα λοιπόν που υφίστανται αφορούν όλους τους Ελληνες και θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μας σε δεδομένη χρονική στιγμή αργά η γρήγορα. Επειδη το θέμα πρέπει να λυθεί σε Εθνικό επίπεδο παρακαλείται όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα από όπου κι αν βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα να επικοινωνήσει στο [email protected] για να στησουμε μια επιτροπή αγώνα για να απαιτήσουμε από την κεντρική διοίκηση να βάλει τέλος με νόμο στο τεράστιο αυτό πρόβλημα και για να δοθεί επίσης η απάντηση στο φλέγον ερώτημα… Τι είναι αυτό που οδήγησε 30 διαφορετικούς υπουργούς 13 υπουργείων 6 διαφορετικών κυβερνήσεων από το 1986 (Ν. 1647) μέχρι και σήμερα να προβούν ουσιαστικά στην ανατροπή του συστήματος μεταγραφής στο Υποθηκοφυλάκειο που λειτούργησε άψογα επί 170 χρόνια από την σύσταση του Ελληνικού κράτους και παρείχε ουσιαστική ασφάλεια δικαίου στους συναλασόμενους σε ένα σύστημα που εκχωρεί εν λευκώ όλα τα δικαιώματα και τους ελέγχους που ασκούσε μέχρι πρότινος το κράτος δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ιδιώτες με αβέβαια μέχρι τέλους αποτελέσματα για τον Ελληνα πολίτη που οδηγούν στην δραστική αλλοίωση του χαρακτήρα του δικαίου των ακινήτων.

[Συντάκτης:Aegean Times]

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen