Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
"Πράσινα μαθήματα από τη Γερμανία" PDF E-mail
09.04.08

renew14-skai"Πράσινα μαθήματα από τη Γερμανία"


http://www.skai.gr/master_story.php?id=78177

Πηγή: The Economist, επιμέλεια, Δημήτρης Θωμάς - 08/04/2008


H γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει τον όλο μηχανισμό των επιδοτήσεων
Η Q – CELLS με έδρα το Wolfen, βορείως του Leipzig, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών κυψελών στον κόσμο, κυψέλες που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τον προηγούμενο χρόνο ξεπέρασε την ιαπωνική Sharp και ανακοίνωσε αύξηση, πωλήσεων 59% και κερδών 69% στις 27 Μαρτίου.

Είναι παράδοξο ότι η Γερμανία, που δεν φημίζεται για την ηλιοφάνεια της, αποτελεί την χώρα όπου βρίσκεται η έδρα της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Η χώρα όμως είναι πρώτη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και είναι η Τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών συλλεκτών, μετά την Κίνα και την Ιαπωνία.


Η ανάπτυξη του τομέα αυτού της γερμανικής οικονομίας παρατίθεται σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου.  H κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ισοδυναμεί με το 6.7% της συνολικής κατανάλωσης, από 3.5% που ήταν το 2003. Ο συνολικός τζίρος της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 24.6 δισεκατομμύρια ευρώ, και παρουσίασε άνοδο 10% από το 2.000. Στη Γερμανία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε το 14.2% της συνολικής κατανάλωσης, εκπληρώνοντας έτσι το στόχο του 12.5% που αποτελεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για της χώρες μέλη.


O Andreas Duser της εταιρείας Enercon, που κατασκευάζει κυρίως ανεμογεννήτριες στην Κάτω Σαξονία, πιστεύει ότι ο εξοπλισμός και οι κατασκευές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αποτελέσουν μεγάλο κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, μαζί με την βιομηχανική παραγωγή σε αυτοκίνητα και μηχανικά εργαλεία.

renew7-skaiΟι θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθούν από 250.000 το 2007 σε 710.000 το 2030, οπότε θα είναι ίσες σε αριθμό με τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Torsten Henzelmann, της εταιρείας συμβούλων, Roland Berger.

To μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, παράγεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύση άνθρακα, και πυρηνικούς σταθμούς. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί δεν είναι δημοφιλείς λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι φόβοι για πυρηνικό ατύχημα είναι εξίσου μεγάλοι προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Γι αυτό και η Γερμανία υιοθέτησε νομοθεσία που προωθεί την επιδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η νομοθεσία αυτή είναι δημοφιλής στους υποστηρικτές της προώθησης “καθαρών” τεχνολογιών. O Stefan Schurig, από το World Future Council, “πράσινο think – tank” στο Αμβούργο, κάνει λόγο για τον “καλύτερο νόμο αυτού του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο”.

O νόμος δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πωλούν την κιλοβατώρα στην τιμή των 0.49 ευρώ, τιμή επτά φορές μεγαλύτερη από την κανονική, σταθερά ως το 2027. Οι σταθερές για μεγάλο χρονικό διάστημα τιμές επιτρέπουν στους επενδυτές να υπολογίσουν τα έσοδα τους και να εξαλείψουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς κινδύνους και τα προβλήματα στη χρηματοδότηση.

Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν την ενέργεια σε αυτές τις υψηλότερες τιμές τις μετακυλύουν στους καταναλωτές και τους ακριβότερους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά ένα σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον προηγούμενο χρόνο, αυξάνοντας τα έξοδα του μέσου νοικοκυριού κατά 5%, ή τρία ευρώ ανά μήνα. Για ολόκληρη τη Γερμανία το κόστος για την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 7.7 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 38% για το 2007. Οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρούν το κόστος για την μείωση της παρουσίας του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, χαμηλό.

renew9-skaiΗ Γερμανική κυβέρνηση όμως δεν είναι και τόσο σίγουρη. Πρότεινε την αναθεώρηση του νόμου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζητώντας στροφή από την ηλιακή σε άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ενέργεια από τον θαλάσσιο κυματισμό. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης την μείωση των επιδοτήσεων κατά 9.2% το 2009 και κατά 7 – 8% το 2010.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον το κόστος εφαρμογής του ισχύοντος νόμου. Οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ήλπιζαν ότι, η αύξηση της ζήτησης για ηλιακούς συλλέκτες, θα βοηθούσε τις βιομηχανίες να μειώσουν το κόστος παραγωγής ανά μονάδα, και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της τιμής της ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο. Αντίθετα ή αύξηση της ζήτησης για σιλικόνη υψηλής ποιότητος που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλιακών κυψελών, οδήγησε στην αύξηση της τιμής της σιλικόνης ανά κιλό, από 25 δολάρια σε 400 δολάρια, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα να ακριβύνει.

Η ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες είναι τόσο μεγάλη στη Γερμανία, ώστε να προκαλέσει άνοδο της τιμής τους διεθνώς. Αυτά είναι καλά νέα για τους κατασκευαστές αλλά ανεβάζουν το κόστος για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και “ηλιακών πάρκων” σε χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια. Ο Dieter Helm, ειδικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τονίζει ότι η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “δημιουργεί νικητές και ηττημένους στη βιομηχανία”, ενώ πιστεύει ότι η επιδότηση της αιολικής αντί της ηλιακής ενέργειας, θα ενισχύσει την προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος και θα μειώσει την εκπομπή “αερίων του θερμοκηπίου”.

“Φυσικά και θέλουμε η ηλιακή ενέργεια να μπορεί να καλύψει τα έξοδα παραγωγής της, δηλώνει ο Anton Milner, γενικός διευθυντής της Q – CELLS. Για μερικά χρόνια η ενέργεια από τον ήλιο δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική και φθηνότερη από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, οι οποίες και επιδοτούνται πολλαπλώς. Το κόστος δε των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν υπολογίζεται με το σωστό τρόπο και σε όλες του τις διαστάσεις. Οι δυνατότητες παραγωγής αιολικής ενέργειας δεν μπορεί να διευρύνονται συνεχώς. Ο Kurt Rohrig, από το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλιακών Πηγών Ενέργειας, ISET, στο Πανεπιστήμιο του Kassel, υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια “θα αγγίξει τα επίπεδα κορεσμού της πλήρους ανάπτυξης της” το 2038.

renew8-skaiΕνώ η γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει τον όλο μηχανισμό των επιδοτήσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κατασκευαστές σκέφτονται επίσης το μέλλον. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι κυψέλες από σιλικόνη σταδιακά θα αντικατασταθούν από τη νέα τεχνολογία “thin(λεπτού) – film”. Γι αυτό το σκοπό στα εργαστήρια της Q – CELL εργάζονται 300 άνθρωποι. Μια άλλη εταιρεία, η Ersol, συμμετέχει στις τεχνολογικές και επιστημονικές έρευνες άλλων οργανισμών, στις πόλεις Erfurt, Kostanz και Hameln. Σε ολόκληρη τη Γερμανία 160 συνολικά επιστημονικές ομάδες εργάζονται επάνω στην ηλιακή ενέργεια και την σχετική τεχνολογία.

Μακροπρόθεσμα υπάρχει η ελπίδα ότι η βιομηχανία καθαρών πηγών ενέργειας θα μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, και θα συμβάλλει στην διατήρηση της εικόνας της Γερμανίας ως βιομηχανικού γίγαντα. Αν όμως η ενέργεια από τον ήλιο δεν γίνει ανταγωνιστική στην αγορά δεν θα καταφέρει να υπερκεράσει την ενέργεια που παράγεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και πυρηνικά εργοστάσια, στην οποία σήμερα στηρίζεται η Γερμανία. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα τις αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές τη νύχτα και τις ημέρες με πυκνή νέφωση. Στο μεταξύ η διασπορά της συννεφιασμένης γερμανικής γης με ηλιακούς συλλέκτες συνεχίζεται.


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Σαβ Ιούν 21, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Κυρ Ιούν 22, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Διήμερο στο λόφο του Στρέφη
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen