Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ PDF E-mail
07.04.08

pomida(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΟΜΙΔΑ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΜΙΔΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6.4.2008

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

    ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

    (Θα το βρείτε και στη σελίδα μας www.pomida.gr/epikairotita/deltypou/energ-pistop.htm )

    Κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νέα και υπάρχοντα κτίρια, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2002/91 της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

    Το νομοσχέδιο καθιερώνει υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης όλων των νέων οικοδομών εμβαδού άνω των 50 τ.μ. και των υφισταμένων οικοδομών, συνολικού εμβαδού κυρίων χώρων άνω των 1.000 τ.μ. όταν ανακαινίζονται ριζικά, δηλ. άνω του 25 % της αξίας των κτισμάτων τους. Προβλέπεται όμως και η δυνατότητα μείωσης του ορίου των 1.000 τ.μ., κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρωπαική Επιτροπή. Εξαιρούνται τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία, εκκλησίες και χώροι λατρείας, κτίρια προσωρινού χαρακτήρα και εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούμενες μέχρι 4 μήνες κατ΄έτος.
 Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα εκδίδεται από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών, θα κατατάσσει το κτίριο σε κατηγορία ανάλογα με την ενεργειακή αποδοτικότητά του, θα ισχύει για 10 έτη και θα είναι υποχρεωτικά στη διάθεση κάθε αγοραστή ή μισθωτή χώρων των κτιρίων αυτών. Σε κτίρια πολυκατοικιών και μεγάρων με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης θα διενεργείται κοινή ενεργειακή πιστοποίηση ολοκλήρου του κτιρίου, η δε δαπάνη έκδοσής του βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες κατά τα ποσοστά συγκυριότητας εκάστου.

    Εντός έξη μηνών θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ με Κ.Υ.Α. «Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων», που θα καθορίσει τις προδιαγραφές προς τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι άδειες των νέων οικοδομών και των ανακαινιζομένων άνω των 1.000 τ.μ. Το νομοσχέδιο προβλέπει και τακτικές επιθεωρήσεις των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης, νερού και κλιματισμού, προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με δυνατότητα συστάσεων και επιβολής προστίμων για μη συμμόρφωση.

    Η ΠΟΜΙΔΑ γνωρίζοντας τις τεράστιες δυσχέρειες υλοποίησης της οδηγίας στα υπάρχοντα κτίρια και τον κίνδυνο η ενεργειακή πιστοποίηση να μεταβληθεί σε μια ακόμη γραφειοκρατία και αιτία πλουτισμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για τους πολίτες, θεωρεί ότι για την υλοποίηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου στα υπάρχοντα κτίρια, και ιδιαίτερα σε όσα ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες, απαιτούνται οπωσδήποτε τα εξής:

    1. Ένταξη των παραπάνω εργασιών σε κοινοτικά και εθνικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης υφισταμένων κτιρίων και ουσιαστική επιδότησή τους μέσω του αναθεωρούμενου 3ου ή του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με τον καθορισμό τους ως επιλέξιμων δαπανών.

    2. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης κάθε υποχρεωτικής εργασίας ενεργειακής αναβάθμισης στα υφιστάμενα κτίρια και μείωση του ΦΠΑ σε 9% για όλες τις σχετικές εργασίες και υλικά, όπως ήδη ισχύει για τις επισκευές παλαιών κτιρίων.

    3. Ίδρυση κρατικής υπηρεσίας τύπου «Προγράμματος Ανάπλασης Προσόψεων» του Δήμου Αθηναίων, στην οποία θα προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες παλαιών και υπό κατασκευή ανακατασκευή κτιρίων και διαχειριστές πολυκατοικιών, η οποία θα τους δίνει τεχνικές και διαδικαστικές συμβουλές, θα παραμερίζει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, θα εντάσσει τα έργα τους σε επιδοτούμενα προγράμματα, θα εκδίδει κάθε απαιτούμενη άδεια χωρίς ταλαιπωρία του ενδιαφερόμενου πολίτη, και θα του καταβάλει ένα μέρος της δαπάνης μόλις αποπερατωθεί το έργο.

Πηγή: http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6311903

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen