Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
κέντρο φυσικής ευεξίας Detox Bookmark Detail 
EcoDriving Bookmark Detail 
Εκτός δρόμου Bookmark Detail 
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών Bookmark Detail 
TeamAdara Bookmark Detail 
ΠΕΤΡΟΛΑ: με μπάζωμα της ακτής της ΠΥΡΚΑΛ "κρύβουν" την διαρροή του διυλιστηρίου ! PDF E-mail
30.04.08

_1.2Μεταφέρεται, Δελτίο Τύπου που λάβαμε από την Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελευσίνα 28/4/2008

ΠΕΤΡΟΛΑ: με μπάζωμα της ακτής της ΠΥΡΚΑΛ "κρύβουν" την διαρροή του διυλιστηρίου !

Αντιπροσωπεία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ με την συνοδεία του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣ ( πρώην ΠΥΡΚΑΛ) πραγματοποίησε την Μεγάλη Τρίτη (22/4) αυτοψία στην ακτογραμμή έμπροσθεν των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, στην θέση Βλύχα, όπου από το 2004 διαρρέουν πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις του γειτονικού διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν τα εξής :

1. Δέκα περίπου γεωτρήσεις έχουν τοποθετηθεί εντός της ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ σε επαφή και παράλληλα με την ακτογραμμή από όπου αντλούνται καθημερινά τόνοι πετρελαιοειδών και παροχετεύονται στο διυλιστήριο ! Δεκάδες άλλες γεωτρήσεις έχουν διασπαρθεί στην δυτική πλευρά των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ !

2. Τα πετρελαιοειδή διέρχονται από το υπέδαφος της αποθήκης πρώτης ύλης πυρομαχικών Νo 74 της ΠΥΡΚΑΛ και εκρέουν στην θαλάσσια ακτή όπου εγκλωβίζονται με τσιμεντοφράγματα και πλωτά φράγματα. Αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από το σημείο εκροής .

3. Κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 20 Απριλίου η ΠΕΤΡΟΛΑ πραγματοποίησε εκτεταμένα μπαζώματα θάλασσας στο σημείο όπου εκδηλώνεται η διαρροή και διαμόρφωσε χωματόδρομο πάνω στην ακτή αλλοιώνοντας πλήρως την μορφολογία της με απώτερο σκοπό να κρύψει την ρύπανση που συνεχίζεται !

_3.2Υπενθυμίζεται ότι το σοβαρότατο περιστατικό εκδηλώθηκε το 2004 και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της εταιρίας συνεχίζεται επί 4 χρόνια !
Τόσο οι ισχυρισμοί όσο και τα σενάρια που εξυφάνθηκαν από την εταιρία ότι δήθεν η διαρροή δεν προέρχεται από το διυλιστήριο αλλά από "πιθανή διαρροή" του διερχόμενου αγωγού Πάχης - Ασπροπύργου - και μάλιστα 2 χρόνια πριν την εκδήλωση της ρύπανσης - είναι αντιεπιστημονικοί, αβάσιμοι, αναπόδεικτοι, στερούνται σοβαρότητας, διαψεύδονται από την πραγματικότητα και επαληθεύουν την αναξιοπιστία της εταιρίας . Η εταιρία φαίνεται παντελώς ανήμπορη να αντιμετωπίσει το περιστατικό το οποίο έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη της.

Για άλλη μια φορά το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών ολιγωρεί και στην πραγματικότητα συγκαλύπτει το πρόβλημα ενώ παντελώς εκτεθειμένος είναι και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Καλογιάννης με τις κατά καιρούς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του ενώπιον της Βουλής. Παρά τις συνεχείς μας κλήσεις για αυτοψία οι αρχές περιορίζονται στο να αναμεταδώσουν την θέση της ίδιας της εταιρίας και αποφεύγουν να διαμορφώσουν δική τους γνώμη!..

Εκφράζονται, ήδη, βάσιμοι φόβοι ότι και στην περίπτωση του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο που εντοπίστηκε το 1992 στον υπόγειο υδροφορέα του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου όταν εντοπίστηκαν 3 πετρελαιοκηλίδες συνολικής έκταση 435 στρ. ενώ το πετρέλαιο διαχύθηκε στην Λίμνη Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ερευνητική προμελέτη του ΕΜΠ που εκπονήθηκε έγκαιρα κατά το έτος 2001 εντόπισε σοβαρές γεωχημικές ανωμαλίες στο περιβάλλοντα χώρο του διυλιστηρίου και ατμούς υδρογονανθράκων σε βάθος ενός μόλις μέτρου σε σημαντική απόσταση από το διυλιστήριο !

_4.2Επιπλέον, στα πλαίσια πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα υπόγεια νερά του Ανατολικού Θριάσιου, η οποία παρουσιάστηκε στο Νομαρχιακό κατάστημα το 2006, εντοπίστηκε στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας μια κηλίδα Μέθυλο - Τεταρτοταγούς - Βουτυλαιθέρα (ΜΤΒΕ) ενώ οι συγκεντρώσεις του Βενζολίου βρέθηκαν άνω των ορίων της Ε.Ε !

Κι ενώ οι βλάβες στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα είναι τεκμηριωμένες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την εταιρία, ενώ η δυσοσμία από το διυλιστήριο συνεχίζει να πλήττει σε καθημερινή βάση την Μάνδρα , τον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, ενώ ο κίνδυνος επανάληψης ενός Μεγάλης Έκτασης Ατυχήματος αποτελεί πραγματική ασύμμετρη απειλή, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ορέγεται κολοσσιαία επενδυτικά σχέδια γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του διυλιστηρίου εγγύτερα στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ!

Η Κυβέρνηση επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες όταν αντί να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις και να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους της υφιστάμενης λειτουργίας του ρυπογόνου διυλιστηρίου, συγκαλύπτει το πρόβλημα και ενθαρρύνει τις παράλογες επεκτατικές βλέψεις του Ομίλου Λάτση ο οποίος - φορώντας τον μανδύα των ΕΛΠΕ- επιδιώκει το 2008 ότι δεν κατόρθωσε, ως ΠΕΤΡΟΛΑ, στα τελευταία 15 χρόνια .

_4.3· ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΛΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΡΥΠΟΓΟΝΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ.
· ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΛ Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΟWENS.
· NA AΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email: [email protected]

======================= 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email: [email protected]
                                                                                                                                                 
Όλοι την Πρωτομαγιά αγωνιστικά

στο ΜΕΛΕΤΑΝΙ

Υπερασπίζομαστε το περιαστικό πράσινο του Θριασίου


( Πρόσβαση : στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και με κατεύθυνση προς Κόρινθο,
ελάχιστα μέτρα πριν τον Σταθμό των Διοδίων Ελευσίνας, βγαίνουμε στον παράδρομο όπου και ο λυόμενος Σταθμός της Τροχαίας Διοδίων.  Ακολουθούμε την σήμανση και
ανηφορίζουμε προς το Μελετάνι. Από τις  11 π.μ ο Δήμος Μάνδρας που διοργανώνει την εκδήλωση θα φροντίζει για όλα : φαγητό,  ποτό και πολύ κέφι ! )

Παρακαλούμε προωθείστε το σε γνωστούς και φίλους 
 


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Blogs

Τήλαφος
ANADASOSI
Asopos SOS
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
whispering planet
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen