Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Α.Π.Θ. Bookmark Detail 
Προμηθεύς Πυρφόρος Bookmark Detail 
Κοινό μέτωπο πολιτών και αυτοδιοίκησης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Εύβοιας PDF E-mail
16.05.08

Κοινό μέτωπο πολιτών και αυτοδιοίκησης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Εύβοιας (σύσκεψη για λιθάνθρακα 1/3)

πηγή: ηλεκτρονική εφημερίδα Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18743/

15/05/2008, 14:12

Την Τετάρτη 14 Μαϊου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, στη Χαλκίδα, την οποία συγκάλεσε ο δήμος Κηρέως σε συνεργασία με το Πανευβοϊκό Δίκτυο κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών φορέων. Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού, ήταν η διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης στη Χαλκίδα ενάντια στις σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές μονάδες στο νομό, αλλά και με γενικότερο αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα αναλάβει τη διοργάνωση της κινητοποίησης στη Χαλκίδα, η οποία για να πετύχει το στόχο της, να στείλει ένα δυνατό μήνυμα σε κεντρικό επίπεδο, θα πρέπει να είναι άριστα οργανωμένη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.


Στο σύνολό τους όσοι τοποθετήθηκαν ήταν αρνητικοί στη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στα άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, όπως η καύση RDF, οι εξορύξεις της ΛΑΡΚΟ, η άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών κ.ά.. Επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου που θα ασχολείται διαρκώς με τα περιβαλλοντικά θέματα και θα αναζητά λύσεις.

Ο δήμαρχος Κηρέως, κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, που άνοιξε τη συζήτηση, επισήμανε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης από το λιθάνθρακα είναι κοινό για όλη την Εύβοια και θα πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση σε επίπεδο νομού. Ανέφερε τα παραδείγματα από τις άλλες περιοχές, όπου υπάρχει συνολική αντίδραση όλων των φορέων.

Ο κ. Ενωτιάδης υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να στασματήσουν τον αγώνα κατά της λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι μέχρι να ακυρωθεί η αίτηση της Ηρων Θερμοηλεκτρικής στη ΡΑΕ, καθώς η τελευταία με τη στάση της έχει δείξει ότι προσπαθεί να βρει ευκαιρίες να εγκαταστήσει εργοστάσια όπου δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Αναφέρθηκε ακόμα στη θετική εξέλιξη που υπήρχε, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης επέστρεψε στη ΡΑΕ το αίτημα της Ηρων για επανεξέταση, χωρίς όμως να το ακυρώσει (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα) (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα).

«Σαν περιοχή του Μαντουδίου ξέρουμε από αγώνες» τόνισε ο δήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Σημείωσε ακόμα ότι στόχος της σύσκεψης είναι να συζητήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν όλοι σε μια κινητοποίηση στη Χαλκίδα και παρεξηγήθηκε η επιστολή που έστειλε από κάποιους δημάρχους, που του καταλόγισαν ότι πήγε να βάλει το συνολικό πρόβλημα ανάπτυξης για πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Ενωτιάδης ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του είναι μια δυναμική κινητοποίηση στη Χαλκίδα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις φοβούνται τις αντιδράσεις των πολιτών, φοβούνται τα δίκτυα των πολιτών. Παράλληλα, σχολίασε ότι γνωρίζει από την εμπειρία του μέχρι τώρα ότι είναι δύσκολο η Χαλκίδα να ενεργοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι χωρίς το κέντρο δεν μπορούν να διεκδικούν ουσιαστικά.
«Τσιγκλάνε όλους τους φορείς για να ξεκινήσουν κάτι», συμπλήρωσε. Όσον αφορά το χρόνο που θα γίνει, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μετά τις 20 Ιουνίου, για να έχουν τελειώσει οι εξετάσεις των μαθητών, καθώς και κάποιες εκδηλώσεις θα έχουν υλοποιηθεί, όπως το αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΕ και οι συνεδριάσεις της ΤΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Κώστας Χαϊνάς, από τους Ενεργούς Πολίτες της Εύβοιας, υποστήριξε ότι σαν νομός θα πρέπει να δουν πως μπορούν να οργανώσουν καλύτερα μια κινητοποίηση. Το θέμα, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο το Μαντούδι και το Αλιβέρι, αλλά και όλο το νομό και την Ελλάδα. Χαρακτήρισε πισωγύρισμα τη στάση της Ελλάδας να επιλέγει σαν χώρα ένα καύσιμο που είναι υπό απόσυρση στην Ε.Ε. σήμερα και ένα καύσιμο από τα χειρότερα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

Ο κ. Χαϊνάς σημείωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο καύσιμο όχι μόνο γιατί θα ρυπαίνει το περιβάλλον αλλά και για αναπτυξιακά ζητήματα του νομού, καθώς τι προοπτική μπορούν να έχουν το Μαντούδι και το Αλιβέρι σε ένα όραμα αναπτυξιακό για το νομό. Σχολίασε ότι το Μαντούδι επιλέχθηκε γιατί θεωρήθηκε ένας αδύναμος κρίκος και θα μπορούσαν να περάσουν εύκολα κάτι τέτοιο σε μια περιοχή που έχει καταρρεύσει οικονομικά, αλλά δεν κατάλαβαν όμως ότι οι κοινωνίες αφυπνίζονται και αυτό αποδείχτηκε από τη μεγάλη κινητοποίηση στις 21 Απριλίου στο Μαντούδι.

Ο εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών σημείωσε την απουσία του δήμου Ταμυνέων από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι παρών και θα έπρεπε να είχε πάρει το μήνυμα, συμπληρώνοντας ότι οι φορείς του δήμου αγωνίζονται να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Είναι η σημερινή συνάντηση μια δημιουργική συνάντηση ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που θα φέρει αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Χαϊνάς.

Ο αντινομάρχης, ο κ. Δημήτρης Ανδρέου, ανέφερε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ήδη ταχθεί με ομόφωνη απόφασή του κατά της μονάδας. Σχολίασε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει δείξει σαφή πρόθεση να κλείσει οριστικά το ζήτημα παρόλο ο δήμος Κηρέως έχει δείξει ότι είναι αδιαπραγμάτευτος, μια άρνηση που επισφραγίστηκε με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Μαντουδίου (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα). Υποστήριξε ότι η επανεξέταση της αίτησης από τη ΡΑΕ δείχνει ότι είναι ανοικτό το θέμα και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ακόμα ότι δεν γνωρίζει γιατί ο δήμος Ταμυνέων δεν εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, αλλά συμπλήρωσε ότι έχει πάρει σαφή θέση κατά της καύσης του RDF. Κατέληξε ότι η νομαρχία θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε κινητοποίηση στη Χαλκίδα με ουσιαστική συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ και δήμαρχος Διρφύων, κ. Γιάννης Μπουροδήμος, επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι του δήμου Κηρέως μόνο ή του νομού αλλά είναι και περιφερειακό, καθώς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχεδιάζεται η εγκατάσταση πολλών μονάδων. Τόνισε ότι οι επιπτώσεις από μια μονάδα στη Λάρυμνα θα είναι τεράστιες και για την Εύβοια και θα πρέπει να δουν το θέμα και με τους γειτονικούς νομούς.

Ο κ. Μπουροδήμος υποστήριξε ότι οι κινήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο νομού θα πρέπει να επιτυχημένες, σε αντίθετη περίπτωση θα φανεί προς τα έξω ως αδυναμία και ότι δεν είναι συνολική έκφραση του νομού. Ανέφερε ακόμα ότι σαν ΤΕΔΚΕ έχουν πάρει αρνητική απόφαση και σε αυτό έχει συμφωνήσει και η δήμαρχος Ταμυνέων κα Καράπα. Σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει μια προσπάθεια από την αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού, που είναι πολλά και να υπάρχει μια δυναμική θέση για όλα αυτά που έρχονται από έξω και για όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στο νομό.

Για τη συνέχεια της συζήτησης κάντε κλικ εδώ.

Σχετικά θέματα:

* «Αυτό θέλουν να φέρουν στην Εύβοια, μια δραματική μείωση του μέσου όρου ζωής;» (2/3) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18742/
* «... όχι με αντιανεμικά στις διαδηλώσεις και με γραβάτα στα υπουργεία...» (3/3) http://www.servitoros.gr/news/view.php/18741/

 

================================

Σύλλογος Πηλίου: Συνολικό το πρόβλημα της ρύπανσης στο νομό

πηγή: ηλεκτρονική εφημερίδα Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
http://www.servitoros.gr/news/view.php/18768/

16/05/2008,  11:49

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Πηλίου Κηρέως, "Εναέριος" (Τηλ.: 22270 91377, 6974043592, [email protected] ), με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαϊου στη Χαλκίδα για τις σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές μονάδες στην Εύβοια, εξέδωσε ανακοίνωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Παρατίθεται η ανακοίνωση:

"Ο Σύλλογος μας, βλέποντας το δάσος (δηλ. όλες τις ρυπογόνες βιομηχανίες του νομού) και όχι απλά το δέντρο που θέλει να φυτρώσει (δηλ. το λιθάνθρακα), συνολικά λέει τα παρακάτω:

    * Όχι στη ρύπανση του λιθάνθρακα.
    * Όχι στη ρύπανση από τις βιομηχανίες που λειτουργούν στο νομό μας.
    * Επιτέλους, έλεγχος από τους κρατικούς και τοπικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες.
    * Υποχρεωτική χρήση της σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από τις βιομηχανίες.
    * Σταδιακή χρήση ΑΠΕ από τις βιομηχανίες, στους υπαίθριους και εξωτερικούς χώρους τους.
    * Όχι στις γιγαντιαίες βιομηχανίες των ΑΠΕ που προωθούν οι πολυεθνικές στα δάση μας και στις προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Βόρεια Εύβοια).
    * Ναι στις οικιακές ΑΠΕ. Ελκυστικές τιμές αγοράς τους. Επιδότηση από το κράτος, Ναι στη χρήση τους από τα νοικοκυριά (τρανό παράδειγμα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες).
    * Ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και όχι την κερδοσκοποία και τον πλούτο των πολυεθνικών.
    * Σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και στις ανάγκες τους.
    * Ενίσχυση και προβολή των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου (π.χ. ρητινοκαλλιέργεια).
    * Αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την προστασία των δασών. Πρώτα η πρόληψη και μετά η καταστολή.

Συμμετέχουμε στον αγώνα, με το παραπάνω πλαίσιο των διεκδικήσεων. Πορευόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του απλού λαού και των ανθρώπων της επαρχίας, μιας και εμείς αποτελούμε μέρος της. Χρέος μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα περιβάλλον καθαρό και ανέγγιχτο από τις ορέξεις των μεγαλοκαρχαριών του κέρδους".


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Κυρ Μάι 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Κυρ Μάι 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Καθαρισμός της ακτής στην Επανομή
Κυρ Μάι 18, 2008 @11:00πμ - 05:00μμ
Σώστε τον Ασωπό
Δευ Μάι 19, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Ecolife"
Τρι Μάι 20, 2008 @07:30μμ - 09:30μμ
Ομιλία «Το φυσικό περιβάλλον της Θράκης»
Τετ Μάι 21, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Κυρ Μάι 25, 2008 @08:00μμ - 10:00μμ
ufu day!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen