Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Αποφάσεις εν ψυχρώ PDF E-mail
24.05.08

Σάββατο, 24.05.08

πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αν θεωρείτε ότι για να επιλέξετε κλιματιστικό μηχάνημα το μόνο που πρέπει να ελέγξετε είναι η τιμή στην αυτοκόλλητη ετικέτα, θα σας δυσαρεστήσουμε. Για να χαρακτηριστεί η απόφασή σας επιτυχημένη, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα βασικά κριτήρια επιλογής. Και αυτά είναι: η ψυκτική ικανότητα, το σύστημα φίλτρων, τα ψυκτικά υγρά και το επίπεδο θορύβου. Ολα ανεξαιρέτως σχετίζονται με τις αποδόσεις των κλιματιστικών και τη σχέση της τεχνολογίας τους με το… περιβάλλον.

Βρείτε τον κατάλληλο τύπο
Ποιος τύπος κλιματιστικού ταιριάζει στο χώρο σας; Ιδού η απορία! Είναι γεγονός ότι για να καλυφθούν επαρκώς οι απαιτήσεις για δροσιά σε όλα τα κτίρια, έχουν αναπτυχθεί πολλοί διαφορετικοί τύποι κλιματιστικών. Ωστόσο, όσον αφορά στο οικιακό περιβάλλον, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν δύο κατηγορίες: τα συστήματα ημικεντρικού κλιματισμού και τα συστήματα διαιρούμενου τύπου, τα οποία είναι ευρέως γνωστά ως Split. Τα πρώτα, στην πλειονότητά τους, τοποθετούνται σε κατοικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων, κατόπιν ειδικής μελέτης.

Η εγκατάστασή τους είναι προτιμότερο να γίνεται κατά την ανέγερση της οικοδομής. Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά τύπου Split προορίζονται για κατοικίες και αρκετά μικρούς επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, σχολεία, φροντιστήρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.).

Η ονομασία τους μαρτυρά ότι αποτελούνται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα. Η λειτουργία τους στηρίζεται στη μεταβολή της θερμοκρασίας που επιφέρουν τα ψυκτικά υγρά και η ρύθμιση της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται με αυτόματη ενεργοποίηση και παύση του συμπιεστή που διαθέτουν. Ειδικές κατηγορίες των Split είναι τα Inverter, τα πολυδιαιρούμενα και τα φορητά.

Τα Inverter ρυθμίζουν αυτόματα τη λειτουργία τους ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα, οπότε σημειώνουν τη μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Τα πολυδιαιρούμενα αποτελούνται από μία εξωτερική μονάδα και δύο ή περισσότερες εσωτερικές, ενώ τα φορητά κλιματιστικά μηχανήματα μπορούν να μεταφερθούν σχετικά εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα
Ο πιο απλός τρόπος για να βρείτε ποιο κλιματιστικό ταιριάζει σε κάθε δωμάτιο είναι να κοιτάξετε την απόδοσή του, η οποία μετριέται σε BTU/h και η οποία αποτελεί ένδειξη για τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να καλύψει κάθε μοντέλο. Τα μοντέλα με απόδοση 7.000 BTU/h προορίζονται για χώρους έως και 16 τ.μ., με απόδοση 9.000 BTU/h από 17 έως 20 τ.μ., με 12.000 BTU/h από 21 έως 25 τ.μ. και με 18.000 BTU/h από 26 έως 40 τ.μ. Παρά ταύτα, οι απαιτήσεις του χώρου μπορεί να διογκωθούν ανάλογα με τα συστήματα μόνωσης και σκίασης, τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ή ακόμη και τον προσανατολισμό του κτιρίου.

Τα φίλτρα
Δεν υπάρχει πλέον κλιματιστικό μηχάνημα που να μη διαθέτει φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα. Η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανήματος όσο και για τη διασφάλιση της καλής ποιότητας του αέρα. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν φίλτρα ηλεκτροστατικά και ενεργού άνθρακα, τα οποία απαλλάσσουν το διερχόμενο αέρα από οσμές, μικροοργανισμούς, αιωρούμενα σωματίδια και από τον καπνό των τσιγάρων. Αρκετά νέα μοντέλα διαθέτουν επιπλέον και ιονιστές αέρα ή αφυγραντήρες.

Επίπεδο θορύβου
Παλιότερα, ένα από τα σοβαρά μειονεκτήματα των κλιματιστικών ήταν ο θόρυβος τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής μονάδας. Πλέον, το ζήτημα έχει πρακτικά λυθεί με τη χρήση συστημάτων που λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα. Συνήθως, οι εξωτερικές μονάδες παράγουν από 45 έως 49 dB, ενώ οι εσωτερικές από 22 έως 26 dB, που αντιστοιχεί στο επίπεδο μιας ψιθυριστής συνομιλίας.

Συντήρηση
Ακόμη κι αν επιλέξετε το καλύτερο κλιματιστικό της αγοράς, για να εξασφαλίσετε την αναμενόμενη απόδοση οφείλετε να φροντίζετε για την ετήσια συντήρησή του. Μία φορά το χρόνο, κατά προτίμηση την άνοιξη, θα πρέπει να αναθέτετε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο να ελέγχει την κατάσταση των φίλτρων, να ανανεώνει το ψυκτικό υγρό και να καθαρίζει τις εξωτερικές μονάδες. Υπάρχει, όμως, δουλειά και για εσάς. Οπως μας επισήμανε ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός Τ.Ε. Αντώνης Ματηγάκης, θα πρέπει να πλένετε τα αποσπώμενα πλαστικά φίλτρα κάθε δέκα μέρες χρήσης. Για να τα πλύνετε, κλείνετε το κλιματιστικό, βγάζετε το φις από την πρίζα και αφαιρείτε τα φίλτρα τραβώντας συρταρωτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Στη συνέχεια, είτε τα πλένετε αφήνοντας τη βρύση να τρέχει πάνω τους είτε βυθίζοντάς τα σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο θα έχετε προηγουμένως διαλύσει μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού για πιάτα. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει όλα τα χνούδια και τη σκόνη, τα ξεπλένετε με σκέτο νερό και τα επανατοποθετείτε στο μηχάνημα. Αν το κλιματιστικό σας είναι παλιό και δεν διαθέτει αποσπώμενα φίλτρα, μεριμνήστε για την αντικατάσταση των σταθερών φίλτρων.


Ελεύθερος Τύπος


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Μάι 28, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Πεμ Μάι 29, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Παρ Μάι 30, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Παρ Μάι 30, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδηλώσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (24/05) στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»
Σαβ Μάι 31, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Σαβ Μάι 31, 2008 @06:00μμ - 05:00μμ
ΚΥΘΝΟΣ, Ημερίδα:Μικροδίκτυα και Υβριδικά Συστήματα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen