Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Μάιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Opinion World Bookmark Detail 
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον Bookmark Detail 
Καλλιστώ Bookmark Detail 
Intergovernmental Panel on Climate Change Bookmark Detail 
EYPLOIA Bookmark Detail 
Global NEST, the journal Bookmark Detail 
Ecothesis Bookmark Detail 
Χάρισέ το! Bookmark Detail 
Προγραμματική Σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του PDF E-mail
28.05.08

(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Προγραμματική Σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λειτουργίας του αεροδρομίου

Πηγή: Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6469852

   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Γραφείο Τύπου Υπόψη συντάκτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Υπόψη συντάκτη ΥΠΕΧΩΔΕ
    Υπόψη συντάκτη Υπ. Υγείας
    Υπόψη συντάκτη Υπ. Μεταφορών

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Υπεγράφη από τον Νομάρχη Λ. Κουρή και τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου καθηγητή Χρ. Ζερεφό, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκειμένου το τελευταίο να εκπονήσει μελέτη εκτίμησης των επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ατμόσφαιρας καθώς και της στάθμης θορύβου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, λόγω της εγκατάστασης οχλουσών δραστηριοτήτων (αεροδρόμιο, οδικοί άξονες, βιομηχανικές μονάδες κλπ.)
   Όπως είναι γνωστό η δημιουργία και λειτουργία του αεροδρομίου συνοδεύτηκε από μεγάλη οικιστική επέκταση, μεταφορά πολλών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη οδικών αξόνων που επιβαρύνουν άμεσα στην ποιότητα του αέρα της περιοχής.

Ταυτόχρονα η λειτουργία κάθε αεροδρομίου συνδέεται άμεσα με φαινόμενα ακουστικής ρύπανσης λόγω του θορύβου που παράγεται από τα αεροσκάφη, τόσο κατά την εκτέλεση απογειώσεων και προσγειώσεων, όσο και κατά την διαδικασία της προσέγγισης ή αναχώρησης από και προς τον αεροδιάδρομο. Συνεπώς οι επιπτώσεις από την κίνηση των αεροσκαφών όταν βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο δεν περιορίζονται στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου αλλά επεκτείνονται και σε μεγαλύτερη ακτίνα. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εκπεμπόμενος θόρυβος ξεπερνά τα όρια που έχουν θεσπιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

Με την Προγραμματική Σύμβαση που θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Μιχ. Πετράκη, θα εκτιμηθούν κυρίως οι επιπτώσεις από την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», τόσο για τις άμεσες δραστηριότητες όπως είναι οι εκπομπές ρύπων από τα αεροσκάφη, όσο και για τις έμμεσες όπως την επιβάρυνση της κυκλοφορίας της περιοχής από τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου.

Προκειμένου να προκύψει μία αντιπροσωπευτική αποτύπωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος οι μετρήσεις θα διενεργηθούν σε ικανό βάθος χρόνου ώστε να απαλλαχθούν από τις εποχιακές διακυμάνσεις, ενώ οι δειγματοληψίες θα γίνουν σε πολλά σημεία της Ανατολικής Αττικής που επηρεάζονται από την λειτουργία του Αεροδρομίου, λαμβάνοντας υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, την πιθανότητα μεταφοράς και διασποράς των ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τις βιομηχανικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής,

Οι ρύποι που θα μετρηθούν είναι οι συγκεντρώσεις του όζοντος (Ο3), των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), του μεθανίου (CH4), των Μη-Μεθανικών υδρογονανθράκων (NMHC), του μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10).

Οι μετρήσεις θα γίνουν από κινητές μονάδες του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, συμπληρώνοντας με ουσιαστικό τρόπο τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ξεκινούν εντός των προσεχών εβδομάδων από σταθερή μονάδα της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που εγκαταστάθηκαν, μετά από αίτημα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στην περιοχή Κορωπίου.

Η πρώτη φάση της σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Ανατ. Αττικής και Εθνικού Αστεροσκοπείου ολοκληρώνεται εντός του 2008 και προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασή της και για τα δύο επόμενα χρόνια έπειτα από απόφαση του Νομ. Συμβουλίου Ανατ. Αττικής.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λ. Κουρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογραφείσα σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις κινητές μονάδες μέτρησης σε συνδυασμό με την εγκατασταθείσα, μετά από αίτημά μας, σταθερή μονάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα επιτρέψουν στην Αυτοδιοίκηση, τοπική και νομαρχιακή, να αποκτήσει γνώση και πρόσβαση των πρωτογενών στοιχείων, τόσο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και για τα επίπεδα θορύβου της ευρύτερης περιοχής

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο φορέας του Αεροδρομίου για το περιβάλλον περιορίζεται στην δημοσιοποίηση μόνο επεξεργασμένων στοιχείων, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση των επιπτώσεων της λειτουργίας του αεροδρομίου στο περιβάλλον της περιοχής μας, αφού στην χώρα μας δεν ισχύει η τριμερής εκπροσώπηση (ιδιοκτησία αεροδρομίου, κρατικές ελεγκτικές αρχές, εκπροσώπηση τοπικών κοινωνιών) για τον έλεγχο των επιπτώσεων, όπως ισχύει σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης»

προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Πεμ Μάι 29, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Παρ Μάι 30, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Παρ Μάι 30, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδηλώσεις με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (24/05) στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»
Παρ Μάι 30, 2008 @06:00μμ - 08:30μμ
Τελετή Βράβευσης 11ο Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά
Σαβ Μάι 31, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
"Biologica 2008"
Σαβ Μάι 31, 2008 @06:00μμ - 05:00μμ
ΚΥΘΝΟΣ, Ημερίδα:Μικροδίκτυα και Υβριδικά Συστήματα
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen