Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ενημέρωση από τον Αγιο Ιωάννη - Δήμου Ταμυνέων (το χωριό που επισκεφτήκαμε)  (Αναγνώστηκε 94 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1265



WWW
« στις: Δεκέμβριος 30, 2007, 01:53:54 πμ »

Ο Αγιος Ιωάννης ειναι ένα από τα δύο χωριά της Εύβοιας που επισκεφτήκαμε επ αφορμή της Χριστουγεννιάτικής μας αλυσίδας -

=============================

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΙΡΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΤΟΙΚΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ
Δ. Δ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΟΥ ΤΑΜΥΝΕΩΝ

Η 25η του μηνός Αυγούστου, του φετινού καλοκαιριού, είναι μια ημέρα που θα μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες των κατοίκων του χωριού μας. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Μια εικόνα όσες χίλιες λέξεις» και στην περίπτωση του χωριού μας η εικόνα μιλάει από μόνη της. Οι κάτοικοι του χωριού τις επόμενες ημέρες, μετά την πυρκαγιά, άρχισαν να μετρούν τις πληγές τους, ο καθένας ξεχωριστά. Οι απώλειες τεράστιες, κυρίως, εμφανείς και υλικές, «δεμένες» με σωρό συναισθημάτων, αγώνων και αγωνιών, στο διηνεκές α ?!? τού του περήφανου χωριού. Όμως, δεν έχουμε το δικαίωμα να λησμονήσουμε και τον άτυχο συγχωριανό μας που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να περισώσει το βιός του, δυστυχώς, είχαμε κι αυτό το θλιβερό προνόμιο. Η χλωρίδα και η πανίδα υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Ο υπεραιωνόβιος ελαιώνας του χωριού μας έγινε στάχτη. Ένας ελαιώνας που αποτελούνταν από την παραδοσιακή ποικιλία της Θρούμπας που φτιάχτηκε με πολύ κόπο απ’ τους προπαππούδες μας και στήριξε τους κατοίκους της περιοχής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κάτοικοι του χωριού αποφασίσαμε να εργαστούμε τόσο για την αναγέννηση του φυσικού πλούτου που μας περιβάλλει όσο και για την αναγέννηση του ελαιώνα μας. Αποφασίσαμε πως η μοιρολατρία δεν μας ταιριάζει. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας. Όμως σ’ αυτή τη σημαντική και χρονοβόρα προσπάθεια θέλουμε αρωγούς και οι αρωγοί αυτοί συνοψίζονται στο πρόσωπο της επίσημης Πολιτείας. Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης, μετά από ώριμη σκέψη, αποφασίσαμε και απαιτούμε μια δέσμη μέτρων αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών απ’ την πυρκαγιά:

1.        Χρηματικές αποζημιώσεις για την απώλεια του εισοδήματος σ’ όλους ανεξαιρέτως του κατοίκους κι όχι μόνο στους επαγγελματίες αγρότες, μέχρι την αποκατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματος  (Η πλειοψηφία των κατοίκων λαμβάνουμε τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε κατά κύριο λόγο επαγγελματίες αγρότες).

2.        Η άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται απ’ τον ΕΛΓΑ, ως αποζημιώσεις, για την άμεση αντικατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

3.        Ενίσχυση των κτηνοτρόφων του χωριού μας –επαγγελματιών και μη- για τουλάχιστον μία πενταετία ώσπου να επιτευχθεί η αναγέννηση του τοπίου του ορεινού όγκου του όρους Σερβουνίου.

4.        Την οικονομική ενίσχυση των Συλλογικών Φορέων του χωριού μας, για την επίτευξη σειράς προγραμματισμένων δεντροφυτεύσεων των δρόμων, με καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα.

5.        Τη θωράκιση του χωριού με σειρά αντιπλημμυρικών μέτρων ουσίας, έτσι ώστε να μην χαθούν κι άλλες περιουσίες κατά τον επερχόμενο χειμώνα και να μην καταστραφεί το οδικό δίκτυο.

6.        Την ολοκλήρωση του φράγματος των Μανικίων, ενός έργου που θα δώσει λύσεις σ’ ολόκληρη την περιοχή στην συνεχώς αυξανόμενη και παρατεταμένη λειψυδρία.

Όλοι εμείς, οι κάτοικοι του Δ. Δ.  Αγ. Ιωάννη, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την επούλωση των πληγών που μας άφησε η πύρινη λαίλαπα. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε τιμώντας τη μνήμη των παππούδων μας και για να αφήσουμε πλούσια παρακαταθήκη στις γενιές του αύριο. Αν η Πολιτεία δεν θέλει την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, πρέπει και μπορεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗΣ
Δ. Δ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

=========================

Ευχαριστούμε τον Δ. Μεταξά για την ενημέρωση  Σαρκασμός

Υ.Γ. και για του λόγου το αληθές παραθέτω μερικές εικόνες από τις παλιές αιωνόβιες ελιές που βρέθηκαν στο δρόμο μας
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: