Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ανταπόκριση από Ελαιώνα  (Αναγνώστηκε 28 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
inlovewithlife
Global Moderator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 205


WWW
« στις: Ιανουάριος 30, 2008, 04:29:19 μμ »

Γράφω μία ανταπόκριση από την ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα. Καλό είναι να μπεί στην κεντρική σελίδα (εγώ δε μπορώ πλέον να ανεβάσω για τεχνικούς λόγους).

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι μεγάλες μάχες που δίνονται αυτή τη στιγμή για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας ονομάζονται Ελληνικό και Ελαιώνας. Τα κερδοσκοπικά σχέδια για την τσιμεντοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση των δύο αυτών τεράστιων εκτάσεων στην καρδιά της πόλης, έχουν πλέον μπει σε εφαρμογή.

Ενάντια σε κάθε λογική ο κ. Σουφλιάς μεθοδεύει το χτίσιμο μίας μικρής πολιτείας 1.000 στρεμμάτων στο σχεδιαζόμενο πάρκο του Ελληνικού, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα ήδη τσιμενταρισμένο κομμάτια του, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για ελεύθερους χώρους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει στον εξαθλιωμένο τόσα χρόνια λόγω κρατικής αδιαφορίας Ελαιώνα την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αποκλειστικά με λεφτά του δημοσίου, διώχνει τους αθίγγανους που μένουν σε παραπήγματα στην περιοχή και τείνει το χέρι στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, διπλασιάζοντας το συντελεστή δόμησης στην περιοχή, ώστε να πυκνοδομηθεί.

Σε αμφότερες τις περιοχές δεν εφαρμόζεται τίποτε άλλο παρά η χρυσή συνταγή της «ανάπτυξης», μίας ανάπτυξης των ιδιωτικών κερδών σε βάρος του ανθρώπου και της ελευθερίας, μίας «ανάπτυξης» που από το ’60 μέχρι σήμερα έχει καταντήσει την Αθήνα σε αυτό που όλοι βιώνουμε. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μετά τις μέγα - φωτιές του καλοκαιριού και την καταστροφή όλων των δασών γύρω από το λεκανοπέδιο ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για θέματα πόλης και γενικότερα για οικολογικά θέματα. Σε κάθε γειτονιά ξεπετάγονται ομάδες ανθρώπων, που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ζωής τους εδώ και τώρα χωρίς μεσάζοντες. Τα κινήματα πόλης έχουν αποκτήσει δικτυώσεις και συνεργασίες, που δημιουργούν τις συνθήκες για μετωπική σύγκρουση και νίκη.

Έτσι, διήμερο που διοργανώθηκε από δήμους όμορους στο Ελληνικό στάθηκε αφορμή για τη συνάντηση των κινημάτων πόλης της Αθήνας και για μαζική άμεση δράση με δεντροφύτευση στην έκταση που σχεδιάζεται να χτιστεί. Λίγο αργότερα, έγινε η πρώτη μεγάλη πορεία στον Ελαιώνα που έληξε με εκδήλωση – συζήτηση στη Γεωπονική σχολή. Τα κέρδη και από τις δύο κινητοποιήσεις, που είναι πολλαπλά σε κινηματικό και πρακτικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα επιχειρηματικά σχέδια στις δύο περιοχές μπορούν να ακυρωθούν.

Λόγω του μεγέθους τους αλλά και της κεντρικής τους θέσης στο λεκανοπέδιο, το Ελληνικό και ο Ελαιώνας έχουν καίρια σημασία για τα κινήματα πόλης. Η μετατροπή τους σε χώρους ελευθερίας μέσα σε μία πόλη που ασθμαίνει κάτω από το βάρος του τσιμέντου, της ρύπανσης και της ιδιώτευσης είναι αναγκαία και πλέον είναι και δυνατή. Ταυτόχρονα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας εστίες αντίστασης και δράσης. Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή της πραγματικότητας της πόλης υπάρχουν. Αυτό που μένει μόνο να γίνει είναι η περιθωριοποίηση κάθε εναπομείνουσας προσπάθειας να καναλιζαριστεί ο αγώνας σε "ακίνδυνα" μονοπάτια. Τα κινήματα πόλης οφείλουν να παραμείνουν αυτόνομα, αν θέλουν να νικήσουν.

Για Ελληνικό :
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=26152560
http://www.indy.gr/other-press/elliniko-to-prasino-feygei-to-tsimento-er3c7etai
http://www.koinidrasi.gr/

Για Ελαιώνα :
http://elaionas.wordpress.com/
http://www.enet.gr/online/online_print?id=84230248,5231016
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=9806&colid=&catid=30&dt=2006-09-03%200:0:0&mode=3
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14970&m=D12&aa=1
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: