Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Περί της προάσπισης του περιβάλλοντος στο Δήμο Χαλανδρίου...  (Αναγνώστηκε 125 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 198



WWW
« στις: Ιανουάριος 16, 2008, 11:11:44 μμ »


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Σήμερα, Δευτέρα 8/10/2007, ώρα 07.00, στο κέντρο Νεότητας
(Αντιγόνης και Δαναϊδών)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ

Την Πέμπτη 4/10/2007 μετά τη δήλωση του Δημάρχου Χαλανδρίου ότι επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών στο Χαλάνδρι, στο χώρο του Νομισματοκοπείου, οι κάτοικοι σταμάτησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Σήμερα το απόγευμα, στις 07.00 στο κέντρο νεότητας Χαλανδρίου γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία επιτροπής αγώνα κατοίκων ενάντια στο χτίσιμο του ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ, στο Χαλάνδρι και τη μεταφορά στο χώρο αυτό, του Υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσαν την απόφασή τους, που εκδόθηκε τον Αύγουστο και χωρίς καν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ότι στο χώρο συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστούν:

55.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργειων χώρων, δηλαδή 3.000 τ.μ λιγότερα από το εμπορικό κέντρο Mall

Τα κτήρια προβλέπεται να κατασκευαστούν με υπέρβαση του νόμιμου συντελεστή δόμησης (2 αντί του 0,9 που ισχύει) που ισχύει στην ευρύτερη περιοχή

Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος αριθμός επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων χώρων των νέων κτηρίων καθώς και των χώρων στάθμευσης. Προφανώς οι εμπορικές χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσογείων, κρίνονται ανεπαρκείς για τον νέο όγκο επισκεπτών.

Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) γεγονός που σημαίνει ότι θα προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κατασκευαστικών εταιριών που θα το εκμεταλλεύονται για 26 χρόνια.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Δήμου αποσιωπάται εντελώς, ότι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Χαλανδρίου για ολόκληρες δεκαετίες ήταν η απόδοση του χώρου αυτού ως πάρκου.

Να μην επιτρέψουμε την καταπάτηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και ειδικά σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τα «μεγάλα έργα» των Ολυμπιακών αγώνων.


http://www.stasi.gr/



Για ανοιχτούς αυτοδιαχειριζόμενους χώρους [Κτήμα Πραποπούλου στο Χαλάνδρι]

Στην οδό Προφήτου Ηλία 49, απέναντι από το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Πολύδροσο, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια εγκαταλελειμμένο το κτήμα και η οικία Πραποπούλου.

Η ιστορία του κτηρίου έχει ως εξής: Το 1992 κηρύχθηκε πολιτιστικός χώρος από το δήμο, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιδιοκτήτες του κτηρίου για αρκετά χρόνια. Το 2002 πάρθηκε απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά το ποσό ουδέποτε διετέθη. Το 2006 αποδεσμεύεται με δικαστική απόφαση, λόγω αδιαφορίας του Δήμου και μη αποπληρωμής του προβλεπόμενου για την απαλλοτρίωση ποσού, και αποδίδεται ξανά στους ιδιοκτήτες.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Υπ. Πολιτισμού δηλώνει γραπτώς ότι έχει δοθεί ήδη εντολή να χαρακτηριστεί σαν Διατηρητέο. Σήμερα, εξαιτίας της πολύχρονης εγκατάλειψης, το κτήριο ήδη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του (στέγη και μπαλκόνια), καθιστώντας επιτακτική την φροντίδα για την αποφυγή περαιτέρω φθορών. Προεκλογικά ο δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα αγωνιστεί για την πλήρη απόκτηση του κτηρίου από το δήμο.
Επίσης ενώ προβλέπεται διαπλάτυνση όλης της οδού Ακακιών, με βάση νόμου του ʽ60, επιλεκτικά σχεδιάζεται η διαπλάτυνση μόνο του κομματιού που βρίσκεται μπροστά από το οίκημα, πράγμα που προϋποθέτει την απαλλοτρίωση παρακείμενου χώρου, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τους περίοικους με κόστος μέχρι και 200.000 ευρώ.

Γειτονεύοντας με τη Ρεματιά, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους πρασίνου για τους κατοίκους του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών, το κτήμα Πραπόπουλου είναι η φυσική συνέχειά της. Κύριοι ενδιαφερόμενοι για το κτήμα είναι εκτός από το δήμο, κατασκευαστικές εταιρίες που θέλουν να μετατρέψουν το χώρο πρασίνου σε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Εξίσου καταστροφικό θεωρούμε το σχέδιο επέκτασης του Θεάτρου Ρεματιάς που ευαγγελίζεται ο Δήμος, κίνηση που κατά τη γνώμη μας θα βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα του Ρέματος και στην οποία εναντιωνόμαστε.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του εργοστασίου Δουζένη (Σοφ. Βενιζέλου & Σαλαμίνος) το οποίο, αν και ήταν δεσμευμένο από το Δήμο Χαλανδρίου, χαρακτηρισμένο διατηρητέο και προοριζόμενο για πολιτιστικό κέντρο, κατεδαφίστηκε εν μία νυκτί, ενώ τα νομικά όργανα του δήμ(ι)ου «παρέλειψαν» να παραστούν στο δικαστήριο, και «έχασαν» το φάκελο της υπόθεσης.
 
Η έλλειψη ευαισθησίας για την ιστορική και πολιτισμική αξία των μνημείων αλλά και η απόλυτη αδιαφορία για τους ελεύθερους χώρους είναι καταφανής και στην περίπτωση του πεζοδρόμου της οδού Αργοναυτών στο Κάτω Χαλάνδρι. Ο πεζόδρομος παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του παρακείμενου σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλου, γεγονός που επέφερε τη μερική καταστροφή του προστατευόμενου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Σημειωτέον ότι, η λειτουργία υπεραγορών στην περιοχή απαγορεύεται ρητά με προεδρικό διάταγμα.

Τα παραπάνω εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ακατάσχετης κερδοσκοπίας που γίνεται στο όνομα της «ανάπτυξης», χωρίς να ορίζεται το ποιοι πραγματικά ωφελούνται από αυτήν, όπως επιτάσσει το κυρίαρχο πλέγμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών επιλογών. Όπως φαίνεται ο δήμος επιφυλάσσει την ίδια μοίρα σε όλα τα δεσμευμένα ακίνητα του Χαλανδρίου. Η εγκατάλειψή τους αποτελεί πάγια τακτική για την παραχώρησή τους εν τέλει στις κατασκευαστικές εταιρείες και στα συμφέροντα των ιδιωτών. Την αντίθεση μας σε όλα τα παραπάνω την εκφράζουμε με το να πάρουμε την τύχη του κτήματος στα χέρια μας, μη περιμένοντας τίποτε από τους γραφειοκρατικούς θεσμούς του κράτους.

Καταλάβαμε το κτήμα για να παραμείνει πράσινο και να μετατραπεί σε έναν ελεύθερο, ζωντανό χώρο, ποικίλων μορφών πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάληψη ως δυναμικός τρόπος δράσης είναι άμεση απάντηση στις αμφιλεγόμενες προθέσεις του Δήμου για την απόκτηση και «αξιοποίηση» του οικήματος.

Προκρίνουμε ένα χώρο που θα λειτουργεί αντιεμπορευματικά, αντιιεραρχικά, αυτοδιαχειριζόμενα, χωρίς τη μεσολάβηση θεσμικών φορέων. Η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από ανοικτές συνελεύσεις με τη συμμετοχή όποιου ενδιαφέρεται. Επιζητούμε την μετατροπή του σε ένα δημιουργικό μέρος συναντήσεων, πολύμορφης δραστηριοποίησης όπως ζωγραφική, θέατρο, μουσική, προβολές ταινιών, δημιουργία βιβλιοθήκης και διάφορων ομάδων στηριζόμενων στην αρχή της αλληλοβοήθειας βάσει κοινών ενδιαφερόντων και απασχολήσεων καθώς και πειραματισμό με εναλλακτικές μορφές ενέργειας και βιολογικής καλλιέργειας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξάρτησης (ουσίες, κατανάλωση, επιβεβλημένο life style, κλπ).

Μετά από ένα μήνα ενεργής παρουσίας στο χώρο και κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πέντε σύντροφοί μας προσήχθησαν στο Α.Τ. Χαλανδρίου υπό την απειλή μηνύσεων, μετά από τηλεφώνημα του δικηγόρου (Καπερνάρος Β.), πληρεξουσίου της 92χρόνης ιδιοκτήτριας. Μετά από μια γενικότερη κινητοποίηση και παρέμβαση και παραμονή 3,5 ωρών στο Α.Τ. Χαλανδρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακόμα ενημερωθήκαμε ότι είχαν προηγηθεί προσαγωγές και εξακριβώσεις στοιχείων και άλλων ατόμων που παρευρίσκονταν στο χώρο.

Καλούμε τους κατοίκους του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών, να υπερασπιστούν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής και να εναντιωθούν στην εμπορική – οικιστική εκμετάλλευση του.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
protovouliaxalandriou.blogspot.com

9 Γενάρη 2007

Περισσότερα για τη Ρεματιά http://www.stasi.gr/board/rematia2007231207.htm



Τριήμερο ενάντια στην εμπορική εκμετάλλευση της Ρεματιάς Χαλανδρίου

Όχι άλλο μπετόν, όχι άλλο ψέμα, να μείνει πράσινο το ρέμα


http://www.stasi.gr/news/triimero_prapopoulou.jpg




Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ...

ΕΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ 69 ΔΕΝΔΡΑ!
ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ;


Πολλά  δέντρα (τα περισσότερα από αυτά πεύκα κάποια
από τα οποία πολύ μεγάλα)  κινδυνεύουν να κοπούν στην
περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου πάνω από την οδό Αναπαύσεως
από τις εργασίες που γίνονται για την ένταξη της  στο
σχέδιο πόλης.

Πότε οριζοντιογραφικά (δέντρα που βρίσκονται σε
διάφορα σημεία στο ενεργό πλάτος του δρόμου) και πότε
υψομετρικά (δέντρα με εκτεθειμένες ρίζες λόγω
καταβιβασμού της στάθμης του δρόμου), πάνω από εξήντα
βρίσκονται πάνω στην όδευση των δρόμων που δημιουργεί
η μελέτη ένταξης.

Με δεδομένο ότι η μελέτη βρίσκεται στην πράξη
εφαρμογής δημιουργήθηκε για την διοίκηση σοβαρό
αδιέξοδο για το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει η
ίδια και ζήτησε συναίνεση ώστε ομόφωνα το ΔΣ της πόλης
να εγκρίνει την κοπή των δέντρων αυτών. Δεν τα
κατάφερε και αναγκάστηκε να αποφασίσει μόνη της την
καταδίκη των πεύκων.

Όμως το αδιέξοδο δεν προέκυψε τώρα. Κατά την φάση της
μελέτης θα έπρεπε να είχε επισημανθεί το πρόβλημα  και
να είχαν οριστεί εναλλακτικές λύσεις  - πράγμα
αυτονόητο για περιοχές που βρίσκονται στον
περιβάλλοντα χώρο του Πεντελικού όρους -  που θα το
περιόριζαν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα
αυτοί που την ενέκριναν και δημιούργησαν το πρόβλημα
να θέλουν στο παρά πέντε να μοιραστούν μια ευθύνη που
είναι όλη δική τους.
 
Μετά το κάψιμο της Πάρνηθας και τις φωτιές στον Υμηττό
και στις παρυφές της πόλης, είναι αυτονόητο ότι κανείς
δεν μπορεί να συναινέσει στην κοπή τόσων δέντρων και
για λόγο που έχει να κάνει με  προχειρότητες στην
σύνταξη των μελετών, πράγμα που η περιοχή θα το
πληρώσει στο μέλλον. Πόσο μάλλον όταν η ίδια μελέτη,
βαφτίζει δρόμο το τοπικό ρέμα, αφήνοντας τα
αντιπλημμυρικά έργα στις καλένδες.
ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ: ΝΤΡΟΠΗ...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ 19/7/07


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=739045
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 198



WWW
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 12:54:26 πμ »

Κυβέρνηση... μπετόν αρμέ


Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ


Με την παραδοσιακή μέθοδο της αντιπαροχής ή την πιο μοδάτη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προχωρά το πρόγραμμα στέγασης των υπουργείων. Την πρώτη συνταγή προτιμά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ενώ τη δεύτερη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κοινός παρανομαστής, πάντως, είναι οι κανόνες του real estate και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιους χώρους που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων υπαλλήλων, των πολιτών που προστρέχουν σε τέτοιες υπηρεσίες, αλλά και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που ήδη ταλαιπωρούνται από το κυκλοφοριακό χάος.



Αυτό το κτίριο ποιος θα το πάρει;
Ο κ. Αλογοσκούφης επέλεξε τη στέγαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών μέσω ΣΔΙΤ. Σημείο αναφοράς, μια δημοτική έκταση 28 στρεμμάτων στο Χαλάνδρι, πίσω από το Νομισματοκοπείο, κοντά στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, όπου υπάρχουν γήπεδα για τα παιδιά της γύρω περιοχής. Η πρόταση έχει ήδη ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, ακόμη και συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, οι οποίοι διαφωνούν με την οικοπεδοποίηση του χώρου και έχουν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα.

Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή κτιρίου 55.000 τετραγωνικών στο 30% του οικοπέδου, για την κάλυψη των αναγκών των 3.225 υπαλλήλων του υπουργείου, το οποίο σήμερα δαπανά 10 εκατ. ευρώ το χρόνο για να νοικιάζει διάφορα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ενα μέρος των κτιρίων θα διατεθεί στο Δήμο Χαλανδρίου, ενώ θα κατασκευαστούν παιδικός σταθμός και υπόγειο γκαράζ. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πάρκου και αθλητικών εγκαταστάσεων σε επιφάνεια 16,8 στρεμμάτων. Η σύμβαση με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί με διαγωνισμό είναι 30ετής, μαζί με τα 4 χρόνια που θα απαιτήσει η κατασκευή. Η επένδυση, που υπολογίζεται σε 212 εκατ. ευρώ, θα γίνει από ιδιώτη επενδυτή και η αποπληρωμή μέσω της καταβολής ενοικίου από το Δημόσιο και της εκμετάλλευσης του γκαράζ.

...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2007

Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 198



WWW
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 08:41:24 μμ »


στοιχεία που βρήκα και δίνουν μια εικόνα, και μπορούν ίσως κάποια στιγμή να χρησιμεύσου σε όποιον την ψάξει περισσότερο

http://www.stasi.gr/board/douzeni.htm


Γκρeμισαν το Εργοστaσιο Δουζeνη

Ηθικoς Αυτουργoς η διοiκηση του Δhμου Χαλανδρiου


 

Το πρωί του Σαββάτου 30-7-05 έκπληκτοι οι κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου είδαν δύο ερπυστριοφόρα χωματουργικά βαρέως τύπου μηχανήματα να εισβάλουν στο κτήμα Δουζένη και για λογαριασμό της εταιρίας Ektasis Development να προχωρούν σε καθαιρέσεις των πίσω τμημάτων του κτηρίου. Εδώ αναφέρουμε ότι:

• με το ΦΕΚ 1157/92 το κτήμα Δουζένη δεσμεύεται για πολιτιστικός χώρος.

• με το ΦΕΚ 498/99 το κτήριο Δουζένη, στο σύνολό του, κρίνεται διατηρητέο.

Στις 13 Ιουνίου η πρωτοβουλία για τη διάσωση του κτηρίου συναντά τον δήμαρχο Γρ. Ζαφειρόπουλο ο οποίος αναφέρει ότι σε επαφές που είχε με την Ektasis Development αποδεχόταν ως λύση σχέδιο της τελευταίας. Το σχέδιο αυτό θεωρούσε διατηρητέα τα 300 από τα συνολικά 900 τ.μ. παραχωρώντας μάλιστα τα μισά από αυτά στον ιδιοκτήτη για χρήση «πολιτιστικού καφενείου».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15-6 ο πρόεδρος του δεσμεύτηκε, μετά από κινητοποίηση της πρωτοβουλίας, ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει το κτήμα «συζητώντας από μηδενική βάση».

Είναι λοιπόν εξοργιστικό η συγκεκριμένη εταιρεία, μετά από αυτές τις εξελίξεις και τη στιγμή μάλιστα που ο αποχαρακτηρισμός του κτήματος δεν έχει τελεσιδικήσει, να μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, γκρεμίζοντας το 80% του κτηρίου και ο δήμος να νίπτει τας χείρας του. Συγκεκριμένα:

• ο εργολάβος εμφανίζεται να κάνει αίτηση κατεδάφισης του κτηρίου στις 21-6 και να έχει πάρει άδεια στις 6-7 από την πολεοδομία Ανατολικής Αττικής. Άραγε ο δήμος δεν ήξερε τίποτα; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν ήξερε, είναι δυνατόν να αγνοεί την ύπαρξη άδειας επισκευής διατηρητέου που είχε ο εργολάβος από το 2003, όταν κατά τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου επανειλημμένα είχε έρθει σε επαφή μαζί τους;

• ο εργολάβος το πρωί της 30-7, υπερβαίνοντας την άδεια, κατεδάφισε τμήμα της οροφής του κτηρίου που εμφάνιζε ως διατηρητέο στο σχέδιο του. Η δημοτική αρχή αδυνατούσε (με εκπροσώπους παρόντες) να σταματήσει τον εργολάβο.

• παρότι είχε γκρεμιστεί η οροφή διατηρητέου κτηρίου καμία μήνυση δεν έγινε, καμία αυτόφωρη διαδικασία δεν κινήθηκε, μόνο συμφωνία κυρίων για σταμάτημα εργασιών το Σαββατοκύριακο.

• μέλη του δημοτικού συμβουλίου διαβεβαίωναν πολίτες ότι έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις τους εργολάβους εκ μέρους του Δήμου. Μηνύσεις που δεν έγιναν ποτέ όπως αποδείχθηκε…

Την Κυριακή το πρωί 31-7-05 ο εργολάβος συνεχίζει να εργάζεται παρά τη «συμφωνία». Τώρα γκρεμίζει το πίσω μέρος από το γωνιακό διατηρητέο κτήριο. Με τους κατοίκους από τις 10 η ώρα να έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία και να βρίσκονται μαζί με δημ. συμβούλους της αντιπολίτευσης στο τμήμα για να καταθέσουν μηνύσεις, οι εκπρόσωποι της δημ. αρχής εμφανίσθηκαν στις 12:30 χωρίς καν να γνωρίζουν τι έχει γίνει. Την ίδια στιγμή τα μηχανήματα της Ektasis σταμάτησαν και οι υπεύθυνοι γίνονταν λαγός.

Ταυτόχρονα, απορίας άξιο είναι πώς κάποιος υπάλληλος της πολεοδομίας δίνει άδεια για εργασίες κατεδάφισης σε ένα χώρο δεσμευμένο, χωρίς να λαμβάνει στην τεκμηρίωσή του υπόψη κανένα από τα δύο ΦΕΚ (βλ. παραπάνω), αλλά ταυτόχρονα να νομολογεί πάνω στην έννοια «διατηρητέο» θεωρώντας (πώς άραγε;) «πρόκτισμα διατηρητέου προς κατεδάφιση» το 80% του κτηρίου, το οποίο με ΦΕΚ έχει κριθεί διατηρητέο στο σύνολό του και να του δίνει άδεια χωρίς να υποχρεώνει τον εργολάβο να εμφανίσει μέτρα προστασίας, του κατά την άδεια διατηρητέου τμήματος. Ο δήμος δε φάνηκε από τα γεγονότα ότι αυτή την «νομολογία» υιοθέτησε…

Ερχόμενοι σε επαφή πάνω από 6 φορές με την αστυνομία, καταλάβαμε ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί κανείς να περιμένει από αυτή, όταν έχει να κάνει με μεγάλα συμφέροντα. Το Σάββατο, δε σταματούσε τις εργασίες, δε συνέλαβε τον ιδιοκτήτη - εργολάβο Ευθυμίου που ήταν παρών και δεν άσκησε αυτόφωρη δίωξη μετά την κατεδάφιση της οροφής, γιατί κατά την άποψή της, δεν έχει το δικαίωμα να σταματά εργασίες που έχουν άδεια ακόμα και αν αυτές γκρεμίζουν διατηρητέα κτήρια. Η έκπληξή μας μεγαλώνει όταν την Κυριακή, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας με την δημ. σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Καρατζά, ζήτησαν από την αξιωματικό υπηρεσίας την συνδρομή εισαγγελέα για να σταματήσουν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη και αυτή τους ανακοίνωσε ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του, της δήλωσε ότι  αδυνατούσε να σταματήσει τον εργολάβο παρά το αδίκημά του.

Εκτιμώντας την τετράμηνη πορεία μας στην κατεύθυνση να αποδοθεί το κτήμα Δουζένη ως πολιτιστικός χώρος και χώρος πρασίνου στους κατοίκους του Χαλανδρίου, έχουμε καταλάβει ότι τα συμφέροντα που ζητάνε την τσιμεντοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευσή του είναι πολύ ισχυρά. Υποθέτουμε ότι η διοίκηση του κάθε δήμου πρέπει να εκφράζει τα συλλογικά συμφέροντα των κατοίκων του, υποστηρίζοντάς τα πολλές φορές απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στους μηχανισμούς που αυτά δημιουργούν. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα πρέπει να καταγγείλει αυτούς τους μηχανισμούς στους δημότες και να τους κατονομάσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι αποτελεί κομμάτι αυτών των μηχανισμών.

Το Σάββατο και την Κυριακή στο Κάτω Χαλάνδρι συντελέστηκε ένα έγκλημα. Η εικόνα του εργολάβου που γκρεμίζει διατηρητέα κτήρια δίπλα σε σπίτια είναι συντριπτική και θλιβερή για τον κάθε πολίτη. Πιο θλιβερή, όμως, είναι η εικόνα μιας δημοτικής αρχής και της αστυνομίας που αδυνατούν με τους μηχανισμούς τους να εξασφαλίσουν την νομιμότητα. Μια νομιμότητα που για πολλοστή φορά θα πρέπει να την υπερασπιστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Χαλανδρίου.

Πρωτοβουλία για τη διάσωση του εργοστασίου «Δουζένη»
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Parnis1413
Full Member
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 198



WWW
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 08:45:26 μμ »

Πάει το διατηρητέο...


Το εργοστάσιο Δουζένη στο Χαλάνδρι, διατηρητέο από το 1999 με υπουργική απόφαση και προοριζόμενο για Πολιτιστικό Κέντρο, δέχτηκε το πρωί του Σαββάτου μια ωραία και αιφνιδιαστική επίσκεψη.



Από την επίθεση της μπουλντόζας στο εργοστάσιο Δουζένη στο Χαλάνδρι
Μπουλντόζες εισέβαλαν απειλητικά και άρχισαν να γκρεμίζουν διάφορα κτίσματα γύρω από το κεντρικό κτίριο. Η άδεια για την κατεδάφιση είχε δοθεί από την Πολεοδομία.

Παρά την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που έσπευσαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση, οι μπουλντόζες συνέχισαν το έργο τους, παρ' όλο που προς στιγμήν απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια. Ομως, η Αστυνομία που κατέφθασε δήλωσε ότι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν υπήρχε τρόπος να τις σταματήσουν από το έργο τους. Μ' αυτά και μ' αυτά, από το αρχικό διατηρητέο κτίριο σήμερα έχει παραμείνει μόνο το 20%.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως γράψαμε στην «Ε» της 28ης Ιουλίου, η μοίρα του εργοστασίου Δουζένη εξαρτιόταν από την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου να προχωρήσει, όπως είχε το δικαίωμα, στην απαλλοτρίωση του εργοστασίου και στη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο. Αντίθετα, πρόλαβαν οι ιδιοκτήτες του κερδίζοντας στα δικαστήρια την αποδέσμευση του κτιρίου.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/08/2005

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=01.08.2005,id=60324496
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
paraxeno
Administrator
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 1101



WWW
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 17, 2008, 09:52:32 μμ »

πληγές πολλές η περιοχή εκεί, και οι γύρω Βριλήσια Μελίσσια, Μαρούσι, Κηφισιά πολλές πληγές λέμε αν τα σκαλίσουμε θα βρούμε το χάος, η απορία μου όμως πέραν της δημοσιευσης του τι άλλο μπορούμε να κάνουμε? μια που δεν ειναι δικές μας ούτε καν των δημοτών των περιοχών αυτών οι τελικές αποφάσεις?

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
BUTTERFLY
Global1
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 551



WWW
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 18, 2008, 11:44:39 πμ »

Δικες μας δεν ειναι, αλλα εχει αποδειχθει οτι με μαζικη αντιδραση οι κατοικοι μπορουν να τις επηρεασουν....
Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι τα τελευταια χρονια, απο τοτε που ο κοσμος ξυπνησε, οι αποφασεις λαμβανονται και πραγματοποιουνται εν μια νυκτι, ακριβως για να μην υπαρχει χρονος να αντιδρασουν οι πολιτες!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: