Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

17587 μηνύματα σε 1706 θέματα- από 1421 μέλη - Τελευταίο μέλος: dsamaras
Oikologio ForumΠεριβάλλονΜέτρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης ΠυρκαγιώνΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Σελίδες: [1] 2 3 4 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ  (Αναγνώστηκε 4616 φορές)
1 Μέλος και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Inner Tree
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

O kosmos allazei...moirasteite to mazi mou


WWW
« στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 11:12:44 πμ »

Ολοι οι πολιτικοι μιλανε για τους πυροπληκους φετος και καλα κανουν αλλα...
Ο Καραμανλης δεν εκανε Υπουργειο Περιβαλλοντος με υπευθυνο Υπουργο...

Εχετε ακουσει κανεναν να μιλαει ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ δεν θα καει και η αλλη μιση Ελλαδα του ΧΡονου?
Απο τωρα πρεπει να αυξησουν καναντερ, δασοπροστασιες, πυροσβεστες. και να σχεδιασουν πολυ καλα τα βηματα για του χρονου...

ΚΑνεις δεν λεει η κανει τιποτα...το Οικολογιο πρεπει να πιεσει με ΣΜΣ και εμαιλς να ειναι οι πολιτες αφυπνησμενοι για του χρονου γιατι οι εμπρηστες θα βρουν την ευκαιρια και του χρονου...ΚΑΙ ΑΣ ΠΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΑΕΙ 10 χρονια για εμπρησμο..οσο θα κανει το ΔΑΣΟΣ να ξαναφυτρωσει...Η χωρα της ατιμωρησιας

Καταγράφηκε

Inner  Tree - For the Self Knowledge
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 11:16:23 πμ »

10 χρονια?Απορία?

Οχι καλε μου! Πρωτα λιντσαρισμα στο Συνταγμα και μετα αλυσιδα στο ποδι και καταναγκαστικα εργα! Ποσα δεντρα εκαψες? 1000? Για καθε ενα θα φυτευεις 2 και αν ξανακαουν παλι απο την αρχη. Και οταν και αν τελειωσεις ποτε... τοτε 10 χρονια φυλακιση!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 11:37:26 πμ »

συμφωνώ με πεταλούδα... σιγά μην ταίζουμε για δέκα χρόνια κάποιον που μας έκαψε... μπορούμε όμως να τον στείλουμε σε ένα βουνό με επιτήρηση, (χαλάλι για τον φύλακα) και να αναδασώνει, τρώγοντας ότι θα βρίσκει στο βουνό... μέχρι να γίνει ο τόπος πράσινος - νομίζω ότι αν επιζήσει θα συνετιστεί μετά από αυτό
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
kallioph
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 11:45:32 πμ »

Το 80% των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί από αμέλεια. Ας μην έχουμε στο νου μας τους "κακούς" λοιπόν, όλοι εμείς χωρίς να το ξέρουμε γινόμαστε εμπρηστές, και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να μην καεί η Ελλάδα και του χρόνου, θα πρέπει να δώσουμε βάση στην πρόληψη αυτού του φαινομένου με ενημέρωση όλων των πολιτών. Σ' αυτό τουλάχιστον αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει πολλά.

Παράθεση
λιντσαρισμα στο Συνταγμα

Συγνώμη, σε ποια εποχή ζούμε είπαμε;  Απορία
Καταγράφηκε
πηνελόπη
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 12:00:10 μμ »


Παράθεση
λιντσαρισμα στο Συνταγμα

Συγνώμη, σε ποια εποχή ζούμε είπαμε;  Απορία


Στην εποχή που δεν έχουμε ακόμα συνηδητοποιήσει πως η φύση είναι ο μόνος ''θεός'' που μας τρέφει, για να μπορούμε να υπάρχουμε και να διανύουμε εποχές... Αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν, αυτό δεν πρέπει κάπως να το καταλάβουν? Θυμός
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 12:36:52 μμ »

Οταν λεω λιντσαρισμα ειναι μεταφορικο, δεν λεω να τον σπασουμε στο ξυλο...καμια κατεβρεξη με βενζινα και τυχαια να πεσει ενα σπιρτο ομως?? Πλακα κανω! Καμια τοματουλα, κανενα φτυσιμο στα μουτρα, τετοια αθωα πραγματακια Στριφογύρισμα ματιών

Οσον αφορα στην τιμωρια, αναφερομουν σε οσους αποδεδειγμενα ειναι εμπρηστες και οχι απο αμελεια...(βλ. στουπια, γκαζακια, εμπρηστικους μηχανισμους).

Δηλαδη, αυτον που πιασανε στη Φλωρινα (νομιζω) με ενα πορτ μπαγκαζ τιγκα στα γκαζακια, πρεπει να τον βαλουν φυλακη για καποια χρονια? Ξερεις τι θα γινει? Θα του επιβληθει 10 ετης καθειρξη, θα επικαλεστει ψυχασθενεια η κατι τετοιο, θα δειξει και καλη διαγωγη και σε 5 χρονια μαξιμουμ θα ειναι εξω και ελευθερος να φαει τα εκατομμυριακια που πηρε για να μας κατακαψει!

Ωραια τιμωρια! Οχι μονο δεν θα συνετισει αλλα θα ακολυθησουν κι αλλοι το λαμπρο του παραδειγμα! Εμπρος στο δρομο που χαραξε ο εμπρηστης!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 12:39:34 μμ »

Πάγια θέση μου:

Δεν χρειαζόμαστε δρακόντιους νόμους - το αντίθετο.
Χρειαζόμαστε να ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ οι ποινές.

(ένας από τους καθηγητές του Παντείου που "έφαγαν" εκατομύρια ευρώ είναι έξω και μάλιστα μπορεί να φύγει εξωτερικό λόγω ακαδημαικής ιδιότητας ενώ πρωτοδίκως δικάστηκε δίς ισόβια. 2 μήνες μετά είναι έξω. Τι περιμένεις τώρα;;; )
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
kallioph
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 01:33:43 μμ »

Ο θυμός είναι λογικός όταν δεν τιμωρείται αυτός που πρέπει, συμφωνώ.

Όμως για να μην ξαναγίνονται τα ίδια αιωνίως σ' αυτόν τον τόπο πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία του δάσους από ανθρώπους που έχουν διδαχθεί για τη ζωή του δάσους, ώστε να περιοριστεί η δράση όλων αυτών των ψυχοπαθών και εγκληματιών αλλά και η δική μας δράση αμέλειας για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Πρόληψη και προστασία είναι τα όπλα μας και καλό είναι τον θυμό μας να τον κάνουμε δημιουργική δράση πρόληψης και προστασίας.
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 02:07:28 μμ »

Δεν διαφωνω μαζι σου, απλα θεωρω οτι πρεπει να περασει καιρος για να αλλαξει η νοοτροπια του Ελληνα και μεσα απο γενικοτερς αλλαγες στην παιδεια και στην οικογενεια. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι αυτη τη στιγμη ο Ελληνας μονο με "το βουρδουλα"= αυστηρες ποινες ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ καταλαβαινει και θα περασει πολυς καιρος μεχρι να φτασουμε στο σημειο να μη χρειαζομαστε κανεναν να μας παιρνει απο το χερακι και να μας λεει τι ειναι το σωστο, αλλα ο καθενας να το κανει απο μονος του. Και μεχρι τοτε τι? στην ιδια ατιμωρησια και ασυδοσια θα ζουμε?

ακομα κι εσυ σαν παιδι, ποτε εκανες πιο αμεσα αυτο που σου ελεγαν οι γονεις σου? οταν σου εξηγουσαν με ωραιο τροπο τα οφελη και τις επιπτωσεις η οταν φοβοσουν πως αν δεν το κανεις την εβαψες???


 
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
kallioph
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 02:28:27 μμ »

Παράθεση
ακομα κι εσυ σαν παιδι, ποτε εκανες πιο αμεσα αυτο που σου ελεγαν οι γονεις σου? οταν σου εξηγουσαν με ωραιο τροπο τα οφελη και τις επιπτωσεις η οταν φοβοσουν πως αν δεν το κανεις την εβαψες???

Ο φόβος φυλάει τα έρμα, ε ;  Κλείσιμο ματιού

Κοίτα, εγώ δεν είμαι υπερ μιας συμπεριφοράς φόβου για να μάθει κάποιος. Ο φόβος σαφώς είναι ένα θετικό συναίσθημα όταν μας φέρνει σ' επαφή με αμυντικούς μηχανισμούς και μας κάνει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε ένα γεγονός και να φυλλασσόμαστε, αλλά όταν ο φόβος ξεφεύγει, και συχνότερα αυτό γίνεται, έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Πάντως η δική μου περιβαλλοντική καλλιέργεια ξεκίνησε όταν πέταξα ένα χαρτί σ' ένα βενζινάδικο και κάποιος μου έκανε παρατήρηση και μου είπε να το μαζέψω και συν τοις άλλοις μου είπε: "στο σπίτι σου έτσι τα πετάς;" και μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς ήμουν μικρό παιδάκι. Τώρα βλέπω παιδάκια να πετάνε σκουπίδια κάτω και κανείς να μην τους λέει τίποτα, αυτό είναι αδιαφορία, κι όταν ξεκινάει από μικρές ηλικίες είναι άστα να πάνε.

Παράθεση
Ειτε μας αρεσει ειτε οχι αυτη τη στιγμη ο Ελληνας μονο με "το βουρδουλα"= αυστηρες ποινες ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ καταλαβαινει

Μα σαφώς και οι ποινές και όλ' αυτά τα όρια πρέπει να μπαίνουν. Είναι μεγαλύτερο έγκλημα η ατιμωρισία παρά το ίδιο το έγκλημα. Όμως οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι για να έχουν διέξοδα και το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε έχουμε τσιμεντοποιήσει δασικές εκτάσεις, επειδή νόμοι το επιτρέπουν. Γι' αυτό αυτός που χτίζει π.χ. στο δάσος δεν τα βάζει και πολύ την συνείδησή του. Γιατί του το επιτρέπουν, είναι το σύστημα τέτοιο δηλ. που είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, και απλά λέω αντί να χάνουμε την ενέργειά μας για αυτά τα αρνητικά, να δούμε τι θετικό μπορεί να βγει απ' αυτό τον θυμό. Αλλά σαφώς πρέπει να καταγγέλουμε τυχός ατιμωρησίες κτλ.

Παράθεση
και θα περασει πολυς καιρος μεχρι να φτασουμε στο σημειο να μη χρειαζομαστε κανεναν να μας παιρνει απο το χερακι και να μας λεει τι ειναι το σωστο, αλλα ο καθενας να το κανει απο μονος του. Και μεχρι τοτε τι? στην ιδια ατιμωρησια και ασυδοσια θα ζουμε?

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον, κάπου που εμείς υστερούμε ο άλλος μπορεί να μας βοηθήσει, και κάπου που εμείς έχουμε γνώσεις θα βοηθήσουμε. Αυτό το δούναι και λαβείν δεν πρόκειται να πάψει καθώς δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει την τέλεια γνώση και να πει: τώρα τα ξέρω όλα τα σωστά και δεν χρειάζομαι κανέναν να με πάρει απ' το χέρι και να με διδάξει. Γηράσκω αεί διδασκόμενος κοινώς.
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 03:00:50 μμ »

...
Λοιπόν, να μαι κ εγώ...

1. Οι φωτιές δεν είναι πάντα κακές...Τα  μεσογειακά οικοσυστήματα πολλές φορές ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη φωτιά για να συνεχίσουν να επιβιώνουν...
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν είναι αυτό το νόημα της κουβέντας, απλά να υπάρχει κι αυτή η διάσταση...

2. Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να περιορίσουμε τους εσκεμμένους εμπρησμούς τότε πρέπει να συνταχθεί το έρμο το κτηματολόγιο. Όταν η χρήση γης και τα σύνορα είναι καθορισμένα τότε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αν είναι δάσος ή βοσκότοπος ή χωράφι ή οτιδήποτε άλλο. Πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζοντας με ακρίβεια μερικών εκατοστών τα σύνορα μεταξύ δάσους και πόλεων και γεωργικών εκτάσεων, ο καθένας (ακόμη κι εσείς/εμείς ως ιδιώτες) μπορούμε εύκολα να προσβάλουμε τους καταπατητές...

3. Αν υποθέσουμε ότι οι φωτιές προέρχονται από αμέλεια, τότε γιατί καίγονται τόσο μεγάλες εκτάσεις? Κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Η δασική υπηρεσία αποτυγχάνει στην πρόληψη και η πυροσβεστική αποτυγχάνει στην κατάσβεση...
Πως να κάνει σωστά τη δουλειά της η Δασική υπηρεσία η οποία συνεχώς παραγκωνίζεται από την πολιτεία και συνεχώς υποχρηματοδοτείται... Η χρηματοδότηση των δασαρχείων καλά-καλά δεν φτάνει για τα αναλώσιμα...
Η πυροσβεστική...Απλώς είναι άσχετοι με το αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης...Τί να κάνουν?
Και βέβαια τα παραπάνω ισχύουν και για το σημείο 2, αφού ακόμη και πυρκαγιές από εσκεμμένους  εμπρησμούς μπορεί να περιοριστούν...

Άποψη μου λοιπόν ότι ούτε δρακόντεια μέτρα χρειάζονται, ούτε λιντσάρισμα ούτε τίποτα...
Επίσης δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός κάθε φορά που ένα δάσος καίγεται...Είπαμε...Μπορεί να το χρειάζεται στη δεδομένη στιγμή...

δείτε ακόμη:
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=51&topic=220.0
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=51&topic=287.msg2002#new

Είμαι εδώ για περισσότερες πληροφορίες, συζήτηση και διαφωνίες (πάντα κόσμια  Κλείσιμο ματιού)
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 05:14:53 μμ »

Φωτη μου εχω διαβασει μια σχετικη εργασια στο Αναδασωση, τυχαια ακολυθωντας καποια αλλα λινκ. Εχεις απολυτο δικιο. μαλιστα ανεφερε οτι καποια ειδη οπως το πευκο, στις περιοχες που για πολλες δεκαετιες δεν υπηρχαν πυρκαγιες, μειωνοταν ο ρυθμος αναπτυξης του πευκοδασους. εχει και καποια σχεση με τη ρητινη του πευκου νομιζω. δεν πολυκαταλαβα κιολας...

Καλλιοπη μου, νομιζω πως στην ουσια συμφωνουμε, απλα εγω εκφραζομαι λιγο πιο καυστικα. Εμμενω βεβαια στην αποψη μου οτι οι ποινες ειναι πολυ χαλαρες (πχ 2 ετη για εμπρησμο εξ' αμελειας), αλλα συμφωνω οτι μεγαλο μερος των οσων γινονται ειναι θεμα αδιαφοριας. Και να που ερχομαστε παλι στην Παιδεια και την Οικογενεια. Μην κοιτας που εσυ αντεδρασες ετσι...την ιδια ακριβως εκφραση που σου ειπανε εχω χρησιμοποιησει απειρες φορες εγω και τις περισσοτερες οι απαντησεις που πηρα ηταν "τι ανακατευεσαι" "παρατα μας" η απλα σιωπη. Ποτε δεν εσκυψε κανεις να μαζεψει το σκουπιδακι του...

Δεν υπαρχει διαπαιδαγωγηση σωστη - τους λογους τους αναλυουμε αλλη φορα- και μεχρι να καταφερουμε να φερουμε νεα νοοτροπια στους εαυτους μας πρωτα απο ολα, στον κυκλο μας μετα και τελικα στην ζωη μας, πρεπει καπως να προστατευτουμε και οι ιδιοι και η κοινωνια μας, εστω και με περισση αυστηροτητα.
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
kallioph
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 05:32:04 μμ »

Συμφωνώ και γω με τον Φώτη, και θ' ανεβάσω σε λίγο κι ένα κείμενο για τη σχέση φωτιάς-μεσογειακού δάσους.

Όσο για τις τιμωρίες, όσα χρόνια και να είναι πιστεύεις ότι θα γίνει κάτι με μόνο να τιμωρηθεί και να φυλακιστεί ο ένοχος ; Δεν θα πρέπει να (εκπ)παιδευτεί με κάποιον τρόπο για να μην ξανακάνει αυτό που έκανε πάλι από αμέλεια ;

Ότι δεν υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση εννοείται, η διαπαιδαγώγηση που υπάρχει είναι στο πώς να βολευτεί το παιδί μας και να τα βρει όλα έτοιμα. Αυτή είναι η χαρά του κάθε γονέα τελικά κι όχι να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του, δηλαδή να του μάθει τις σωστές αξίες και τη σωστή συμπεριφορά μέσω μιας αγωγής.

Παράθεση
Μην κοιτας που εσυ αντεδρασες ετσι...την ιδια ακριβως εκφραση που σου ειπανε εχω χρησιμοποιησει απειρες φορες εγω και τις περισσοτερες οι απαντησεις που πηρα ηταν "τι ανακατευεσαι" "παρατα μας" η απλα σιωπη. Ποτε δεν εσκυψε κανεις να μαζεψει το σκουπιδακι του...

Ναι, είναι δύσκολο για κάποιον να τον ταράζεις και να τον βγάζεις απ' την ευκολία του. Μη μου την αδιαφορία τάραττε ! Και γω μη νομίζεις, μετά από δυο τρεις παρατηρήσεις του το πήρα τελικά. Και στην αδελφή μου μια φορά που έριξε κάτι κάτω και της έκανα παρατήρηση, έπρεπε να της το πω τρις και ότι αν δεν το κάνει αυτή θα το κάνω εγώ, και μόνο τότε το έκανε. Επιμονή θέλει, αλλά όταν το λες σε κάποιον γνωστό σου ή φίλο σου είναι ευκολότερο απ' ό,τι όταν το λες σε κάποιον άγνωστο που το σύνηθες είναι να σε αγνοήσει.
Βέβαια το σκουπιδάκι δεν είναι ισάξιο με έναν ηθελημένο εμπρησμό αλλά όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή κι αυτός είναι ο σεβασμός προς το σπίτι μας, τη γη δηλαδή  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
TassosD
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις


WWW
« Απάντηση #13 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 05:41:23 μμ »

καλα...
Σφαιρα στο κούτελο, να τελειώνουμε!
Αφού "βοηθάει" το δάσος στην επιβίωσή του, ας "βοηθήσουμε" τη φύση στην.... Φυσική Επιλογή του ικανότερου!

Σοβαρευτείτε! Το συζητάτε κιόλας;
Μήπως να του κάνουμε και σεμινάριο πώς να ξαναγίνει άνθρωπος;
Κι ενα κομμάτι παστίτσιο, για κάθε δεντρο που δεν καίει...

Δε λέω, ατυχήματα συμβαίνουν. Αυτούς, να τους βάλουμε να τα ξαναφυτέψουν και ας πάνε στο καλό μόλις τελειώσουν...

Έτσι λέω, και μιλάω σαν αγρίμι. Τουλάχιστον δε χέζω εκεί που κοιμάμαι...
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #14 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 05:43:49 μμ »

Για το πρωτο μερος απλα να διευκρινησω οτι το βασικο ειναι οταν κατι γινεται σκοπιμα και οχι απο αμελεια, αυτο ηταν απλα ενα παραδειγμα, αλλωστε καπως πρεπει να μαθουμε να ειμαστε πιο προσεκτικοι.

Για τη διαπαιδαγωγηση συμφωνω απολυτα μαζι σου κι ευχομαι μονο να μην ισχυσει και για μενα οταν και αν γινω μητερα το "ο,τι κοροϊδευεις το λουζεσαι" και να μη φτιαξω αλλο ενα κακομαθημενο ελληνακι!!!

Για τα υπολοιπα επισης συμφωνω απολυτα!!!!!!!!!!!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
kallioph
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 05:48:36 μμ »

Παράθεση
Αφού "βοηθάει" το δάσος στην επιβίωσή του, ας "βοηθήσουμε" τη φύση στην.... Φυσική Επιλογή του ικανότερου!

Αυτή είναι η κυριότερη παρεξήγηση για τη σχέση φωτιάς και μεσογειακού δάσους, και πριν βγάλουμε τις χατζάρες ας μάθουμε τι σημαίνει δάσος.

Φαίνεται ότι η πλύση εγκεφάλου που έχουν κάνει τα κανάλια τόσα χρόνια έχουν αποφέρει καρπούς ...

Καταγράφηκε
polyenios
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 06:27:25 μμ »

Τα πεύκα είναι πυρόφυλα... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε να καούν! Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν βάζει ελεγχόμενες πυρκαγιές η δασικη υπηρεσία;

Για να αποφευχθούν οι φωτιές υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενεργειών που πρέπει να γίνουν:
1. Οι πάγιες διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις
2. Οι κατά περίσταση προσαρμοζόμενες ανάλογα με τις συνθήκες
3. Μετά τις πυρκαγιές...

Στην 1η κατηγορία ανήκουν οι αλλαγές σε πυροσβεστική οργάνωση (π.χ. δασοπυροσβέστες με μόνιμη ανάθεση σε συγκεκριμένο δάσος), προληπτικά μέτρα (π.χ. καθαρισμός πυλώνων της ΔΕΗ και υπογειοποίηση καλωδίων), πολιτική προστασία (οργάνωση ομάδων δασοπροστασίας,, ευθύνη στρατού, εκπαίδευση κατοίκων να μην ανάβουν στόφες ή να μην κάνουν συγκολήσεις στα κάγκελα), επεμβάσεις δασολόγων σε γερασμένα οικοσυστήματα (όπως αυτό της Αλονήσσου), ενίσχυση των δραστηριοτητων που σχετίζονται με τα δάση έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρό συμφέρον να μην  καίγονται και λοιπά...

Στην 2η κατηγορία ανήκουν μέτρα που προσαρμόζονται ανάλογα με την συγκηρία, όπως όταν υπάρχει υψηλός δείκτης επικυνδυνότητας (και πως ορίζεται αυτός...), η αν παρατηρηθεί εκ νέου αυξημένη ξηρασία, ή αν υπάρχει προεκλογική περίοδος (μη γελάτε, όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι), και τι πλάνα αντίδρασης εφαρμόζονται.

Στην 3η κατηγορία θα εντάξω την οργάνωση ομάδων πρώτης επέμβασης μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Με δασολογικό, οικολογικό, νομικό, τεχνολογικό υπόβαθρο που θα αποθαρρύνει τους υποψήφιους σφετεριστές εδάφους και χρήσης αυτού...

Οι περιοχές που καίγονται κάθε χρόνο (και προφανώς είναι επικύνδυνες και στις επόμενες χρονιές) είναι δεδομένες. Να γίνει μία σοβαρή ανάλυση, να μελετηθεί πως θα ελεγχθούν αυτές οι περιοχές και τι χρειάζεται για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης των πυρκαγιών σε αυτές.

Αυτά σαν μία πρώτη δική μου πρόταση... Απλά ένα πλαίσιο.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 06:50:11 μμ »

Παράθεση
Τα πεύκα είναι πυρόφυλα... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε να καούν! Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν βάζει ελεγχόμενες πυρκαγιές η δασικη υπηρεσία;

Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Μαθαίνοντας να ζούμε με τις δασικές πυρκαγιές του Π. Κωνσταντινίδη

"Όμως και οι δύο μηχανισμοί αποτροπής φύτρωσης (ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν οι θάμνοι, οι οποίοι κρύβουν τον ήλιο από το έδαφος και η αλληλοπάθεια) επιδρούν συγχρόνως και προς τους σπόρους των μεσογειακών θάμνων και πεύκων. Και οι μεν θάμνοι πολλαπλασιάζονται με την πρεμνοβλάστηση και τη ριζοβλάστηση, τα πεύκα όμως δεν διαθέτουν τέτοια ικανότητα. Έτσι, οι σπόροι τους πέφτουν στο έδαφος, χωρίς να μπορούν να επιβιώσουν πέρα από λίγους μήνες στις υπάρχουσες ασφυκτικές συνθήκες.

Με λίγα λόγια τα μεσογειακά πεύκα αδυνατούν να ανανεωθούν, εκτός και εάν υπάρξει προσωρινή απελευθέρωση του εδάφους από τον ανταγωνισμό των πυκνών θάμνων και την αλληλοπάθεια που προκαλούν. Η φύση δεν διαθέτει ούτε πριόνια, ούτε τσεκούρια. Έτσι ένα πεύκο μπορεί να ρίχνει για δεκάδες χρόνια χιλιάδες σπόρους και από αυτούς να μη φυτρώσει ποτέ ούτε ένας. Με το πέρασμα των χρόνων θα γερνά χωρίς να αφήσει διαδόχους. Αυτό φυσικά σημαίνει υποβάθμιση, που από ένα σημείο και μετά γίνεται μη αναστρέψιμη.

Καθαρισμένο έδαφος κατάλληλο για φύτρωση σπόρων, χωρίς ανταγωνισμούς και αλληλοπάθεια, τα φυτά βρίσκουν μόνο μετά από πυρκαγιά.

Αυτή ακριβώς είναι και η πραγματική σχέση μεταξύ μεσογειακής βλάστησης και φωτιάς. Δηλαδή η φωτιά καθάριζε ανέκαθεν το έδαφος, προκειμένου να δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες ανανέωσης του δάσους με νέα δένδρα. Μετά από χιλιάδες χρόνια, τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν χάσει την ικανότητα αναγέννησης σε ακαθάριστες περιοχές. Χωρίς τις φωτιές, τα μεσογειακά δάση θα παύσουν να υπάρχουν τουλάχιστον με τη μορφή που είναι γνωστά."

"Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για την ύπαρξη των δασών μετά από κάθε φωτιά. Εάν όμως πράγματι οι φωτιές κατέστρεφαν τα δάση, τότε η χώρα μας και οι υπόλοιπες περιοχές με μεσογειακό κλίμα θα ήταν μια απέραντη έρημος από την αρχαία ακόμη εποχή. Εάν η Σάμος που την προηγούμενη δεκαετία κάηκε τουλάχιστον τρείς φορές με τεράστιες πυρκαγιές, είχε χάσει τα δάση της, τότε τι έκαιγαν τόσες ημέρες οι φωτιές του 2000; Τι καίγεται και ξανακαίγεται στην ταλαίπωρη Αττική;

Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί ως κοινωνία, είναι οι συχνές πυρκαγιές. Η μείωση των μεσοδιαστημάτων των πυρκαγιών, εξαιτίας της κακής ανθρώπινης συμπεριφοράς αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαταραχή. Δάση που ξανακαίγονται, πριν ωριμάσουν βιολογικά και πριν δημιουργήσουν απόθεμα σπόρων, οδηγούνται σε μη αναστρέψιμες υποβαθμίσεις. Και θα πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων μας στο σημείο αυτό. Να μην καίγονται νεαρά ανώριμα δάση. Η προτεραιότητα στην προστασία πρέπει να δοθεί σε αυτά τα δάση. Άλλωστε η καύσιμη βιομάζα είναι λίγη, και η αντιμετώπιση αυτών των πυρκαγιών είναι εύκολη υπόθεση."

Άρα θέλουμε να μειώσουμε τις φωτιές και όχι να αποφύγουμε τις φωτιές, που είναι φυσικό φαινόμενο.

Παράθεση
Για να αποφευχθούν οι φωτιές υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενεργειών που πρέπει να γίνουν:

Συμφωνώ με όλ' αυτά. Πάνω απ' όλα προστασία και πρόληψη!



Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 07:35:31 μμ »

Πολυένιε,
Καλλιόπη,

με χαρά βλέπω ότι έχετε και πι δύο "πιάσει" το νόημα της δασοκομίας (+επέμβαση στο δάσος)
Η δασική υπηρεσία δε βάζει φωτιές...
Πολύπλοκο το φαινόμενο.
Αμερική Αυστραλία και Μεσογειακές χώρες χρησιμοποιούν το "ελεγχόμενο πυρ" για να μειώσουν την καύσιμη ύλη στα δάση κάτω από τα δάση και να δώσουν χώρο στην αναγέννηση των πεύκων...(σε γενικές γραμμές)
Στην Ελλάδα υπάρχουν διφορούμενες απόψεις...Δεν ξέρω γιατί.
Ίσως να είναι θέμα αντίδρασης των πολιτών όταν μάθουν ότι η Δασική υπηρεσία "καίει τα δάση"

σε Αμερική και Αυστραλία επίσης, ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ τις φωτιές σε οικοσυστήματα που έχουν γεράσει. Τα αφήνουν να καούν για να αναγεννηθούν...

Το άρθρο αυτό τα λέει όλα...
Δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι φωτιές...
Μόνο όταν είναι πολύ συχνές πράγματι καταστρέφουν το δάσος.

Αυτές οι συχνές φωτιές μάλλον πρέπει να μας δημιουργούν κι ερωτηματικά...
Γιατί τόσο συχνά?
Εδώ μάλλον η απάντηση είναι εμπρησμοί που πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα...

αυτά είναι τα δάση που πρέπει μετά εμείς να επέμβουμε διότι από μόνα τους δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική κατάσταση (τουλάχιστον άμεσα)

Όσο για τα μέτρα...
Πολυένιε, τα περιγράφεις ωραία...

Συμφωνώ!

TassosD,
Δυστυχώς πολλές φορές σαν Δασολόγος έχω έρθει αντιμέτωπος με άτομα που είναι ακραία τόσο από τη μια πλευρά (απόλυτη προστασία) όσο από την άλλη (τί να το κάνουμε το δάσος, δε χρειάζεται)
Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ποια κατηγορία είναι πιο επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον.
Και οι δύο δυσκολεύουν αφάνταστα το έργο μου (μας)...

Η λύση ποτέ δεν είναι σφαίρα στο κεφάλι..,
Όλες οι πράξεις (ακόμη και η καταπάτηση και ο εμπρησμός) έχουν βαθύτερα αίτια. Αν θέλουμε να γλυτώσουμε από αυτές τις ενέργειες πρέπει να ψάξουμε αυτά τα αίτια και να τα διορθώσουμε...

Ενημέρωση χρειάζεται, πρώτα από όλα προς εμάς τους ίδιους. Ώστε η γνώση να μετατραπεί σε άποψη που έχει "χέρια και πόδια" όπως λένε εδώ στη Γερμανία, δηλ. τεκμηριωμένη όπου κανείς δεν θα μπορεί σοβαρά να αμφισβητήσει...

Από εκεί και έπειτα, έχοντας γνώσεις μπορούμε να προβούμε και σε ενέργειες όπως αναδασώσεις εκεί που χρειάζεται (Πεντέλη εκεί που έχει καεί 3-4φορές), αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, μηνύσεις εναντίον καταπατητών κι ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς!

Μέσα από αυτό το forum και τις ομάδες μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω...(και γίνονται ήδη)...
Λίγο υπομονή θέλει ώστε όλοι να αποκτήσουμε σιγά σιγά τις βασικές γνώσεις τωνθεμάτων τα οποία πραγματευόμαστε!

Ευχαριστώ, αν αντέξατε να διαβάσετε όλο το παραπάνω κατεβατό!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Inner Tree
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

O kosmos allazei...moirasteite to mazi mou


WWW
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 10:06:14 μμ »

Παιδια ξαναθετω το θεμα καθως νομιζω χαθηκε στον δρομο με λυντσαρισματα και αλλα...τι να κανουμε σαν Οικολογιο να μην καει του χρονου και η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ...το θεμα δεν πρεπει να ξεχαστει μεχρι του χρονου το καλοκαιρι...στο τελος θα μεινουν τα ξερονησια και οι Κυκλαδες...και καλα αλλα ετσι οπως παει με το χτισιμο εκει θα τα ξεπαστρεψουν κα αυτα ολοι οι αυθαιρετοι με τα εξοχικα στην θαλασσα...
Καταγράφηκε

Inner  Tree - For the Self Knowledge
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 10:17:40 μμ »

Παιδια ξαναθετω το θεμα καθως νομιζω χαθηκε στον δρομο με λυντσαρισματα και αλλα...τι να κανουμε σαν Οικολογιο να μην καει του χρονου και η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ...το θεμα δεν πρεπει να ξεχαστει μεχρι του χρονου το καλοκαιρι...στο τελος θα μεινουν τα ξερονησια και οι Κυκλαδες...και καλα αλλα ετσι οπως παει με το χτισιμο εκει θα τα ξεπαστρεψουν κα αυτα ολοι οι αυθαιρετοι με τα εξοχικα στην θαλασσα...

Κρίσιμη ερώτηση,
Καλά που μας επανέφερες στο σωστό δρόμο,
ευχαριστώ...

Λοιπόν, άποψη μου (εννοείται αυτό),
Νομίζω ότι το οικολόγιο (αυτή τη στιγμή) δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτεία...
Ούτε σαν καταστολή ούτε σαν πρόληψη...
Οι μηχανισμοί είναι πολύ ισχυρά θεμελιωμένοι για να αναγεννηθεί μια "νέα Ελλάδα" σε ένα έτος...

Επόμένως δεν είμαι σίγουρος ότι το οικολόγιο μπορεί να κάνει κάτι ώστε να μη καεί η Ελλάδα του χρόνου... (συγνώμη για την απογοήτευση και τη αρνητικότητα μου, αλά έτσι νιώθω αυτή τη στιγμή και ελπιζω να κάνω λάθος...).

Το σημαντικό όμως είνα ότ πραγματικά πιστεύω ότι το οικολόγιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή και τη συμπεριφορά μερικών ανθρώοων γύρω μας...
Στο κοντινό περιβάλλον τους ίδιους τους εαυτούς μας...
Νέες ιδέες και απόψεις συζητούνται και ζυμώνονται.
γνώσεις μεταφέρονται...

Λίγο πιο μακριά,
σε άλλους αυτούς που προσφέρετε απλόχερα τη βοήθεια σας (δεν είμαι ακόμη τόσο "μέσα" στο οικολόγιο ώστε να συμπεριλαμβάνω κι εμένα), ότι περνάει από το χέρι σας...
είναι σημαντικό να βλέπουν ότι κάποιος δεν τους έχει ξεχάσει...
ακόμη πιο σημαντικό θα είναι αργότερα, σε μερικούς μήνες όταν όλο θα τους έχουν ξεχάσει κι ελπίζω να είστε κάπου εκεί κοντά...

Και ακόμη πι μακριά, σε όλα εκείνα τα άτομα που προσεγγίζετε, ενημερώνετε και αφυπνίζετε...
Κι αν θέλουν να αφυπνιστούν θα το κάνουν....
Και αυτή η αφύπνιση έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει επιστημονικά, προσεκτικά, αντικειμενικά, χωρίς ακρότητες.

Ακόμη κι αν καεί πάλι μεγάλο μέρος των δασών του χρόνου (πράγμα που απεύχομαι) αυτό σίγουρα δε θα σημαίνει ότι το οικολόγιο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του...
Η ζύμωση νιώθω ότι ήδη γίνεται...
Σίγουρα κάτι καλό θα βγει από αυτή την προσπάθεια...
δεν μπορεί...

Καλά να είμαστε να το δούμε!



Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 04:22:10 μμ »

Inner tree thanks for reminding us. Κλείσιμο ματιού

Φωτη συμφωνω απολυτα. Και δεν πιστευω οτι κανενας απο μας οσο κι αν ειναι ενθουσιωδης και αισιοδοξος πιστευει οτι του χρονου δεν θα εχουμε φωτιες η οτι θα αλλαξει ο κοσμος απο τη μια στιγμη στην αλλη. Ομως η ζυμωση οντως εχει αρχισει και πολυ πριν το Οικολογιο, τωρα νομιζω ειναι σε φαση πρωτης ωριμανσης, εφηβειας ισως. Μεχρι να ωριμασει απολυτα και να ερθει η αλλαγη μπορει εμεις να μη ζουμε, αλλα τουλαχιστον θα εχουμε συμβαλει ενα λιθαρακι.
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
blues
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #22 στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 01:34:33 πμ »

10 χρονια?Απορία?

Οχι καλε μου! Πρωτα λιντσαρισμα στο Συνταγμα και μετα αλυσιδα στο ποδι και καταναγκαστικα εργα! Ποσα δεντρα εκαψες? 1000? Για καθε ενα θα φυτευεις 2 και αν ξανακαουν παλι απο την αρχη. Και οταν και αν τελειωσεις ποτε... τοτε 10 χρονια φυλακιση!

LOL!Καταπληκτική τιμωρία!

Τώρα που διάβασα για τη χρησιμότητα της φωτιάς ησύχασα!!Λες και θα μείνει άχτιστο και ανεκμετάλευτο μέρος για να φυτρώσουν τα ανυπόμονα πευκοσποράκια...Αααααχ! Και με τα υπόλοιπα δάση (μη-πευκοδάση) τι γίνεται;;;;

Και μέχρι του χρόνου τι γίνεται;;; Ήδη νιώθω ότι έχουν ξεχαστεί τα φετινά. Πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τις μνήμες και το ενδιαφέρον ζωντανό;;; Γιατί αδιαφορία μητέρα πάσης κακίας (μου επιτρέπετε την παράφραση ,ε;)
Καταγράφηκε
Adonis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #23 στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 04:55:09 μμ »

Γεια σας παιδια κι' απο μενα.......

Διαβασα ολα αυτα που γραφετε και αν και καταλαβαινω την οργη σας......διαφωνω με ολες τις ακραιες λυσεις που ακουστηκαν.
Δεν ειμαστε εδω για ν'αποδωσουμε ευθυνες και να ορισουμε ποινες, αλλα για να προτεινουμε λυσεις και τροπους δρασεις.
Δε λεω....οτι θα επρεπε να ισχυουν παραδειγματικες τιμωριες...σιγουρα θα επρεπε....οπως και πολλα αλλα πραγματα θα επρεπε.....
Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας.

Η προταση μου ειναι, οτι καλο θα ηταν εκτος απο ενημερωση του κοσμου, και την αφυπνιση του στα οικολογικα θεματα,να ειμαστε κι' εμεις σε θεση, να μπορουμε να συνδραμουμε αν χρειαστει τις διαφορες ομαδες δασοπροστασιας.
Κυριως τους καλοκαιρινους μηνες που υπαρχει μεγαλυτερη αναγκη.

Καλο θα ηταν να ερθουμε σε επαφη με δασοπυροσβεστες, και να ζητησουμε απο τους ανθρωπους αυτους να μας αφιερωσουν λιγο απο το χρονο τους και να οργανωσουμε ενα σεμιναριο δασοπυροσβεσης και προληψης πυρκαγιας.
Επισης θεωρω οτι αν ειναι δυνατο να οργανωθει κατι τετοιο θα πρεπει να το παρακολουθησουμε ολοι μας.
Αυτα δεν τα λεω επειδη πιστευω οτι ολοι μας πρεπει στις επομενες πυρκαγιες να εκτελεσουμε χρεη πυροσβεστων, αλλα νομιζω οτι καλο θα ειναι ολοι μας να εχουμε καποια σχετικη γνωση.

Αν για παραδειγμα καποιοι απο εμας τυχει να βρεθουν κοντα σε καποιο σημειο που εχει αρπαξει φωτια, πιθανως αν εχουν καποιες βασικες γνωσεις να μπορεσουν και ν' αντιδρασουν πιο σωστα  και να μπορεσουν να καθοδηγησουν και αλλους γυρω τους που μπορει μεν να ειναι προθυμοι αλλα να μην γνωριζουν πως πρεπει να πραξουν.

Αφου ηδη ο Θανασης μας κανει σεμιναρια πανω σε θεματα που αφορουν  το φυσικο μας περιβαλλον, καλο θα ηταν να μαθουμε και πως ν' αντιμετωπισουμε μια φωτια που αναμφισβητητα  ειναι σοβαρη απειλη γι' αυτο.
Και αν οι πυρκαγιες ειναι μερος της ζωης ενος δασους σε καποια δεδομενη χρονικη στιγμη .......σιγουρα δεν ειναι και μερος της ζωης των ζωων που ζουν σ' αυτο.


Δε ξερω πως σας φαινεται και τι αποψη εχετε.....
Νομιζω οτι δεν ειναι κατι ανεφικτο, και θεωρω οτι ειναι χρησιμο γενικα να εχουμε γνωσεις κατασβεσης πυρκαγιας.

Φιλικα

Αντωνης 
 
Καταγράφηκε
Polymnia
« Απάντηση #24 στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 05:56:44 μμ »

Καλησπέρα! Συμφωνώ με την άποψη του Αντώνη να οργανωθούν σεμινάρια δασοπυρόσβεσης και προληψης πυρκαγιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουμε γνώση και θα βάλουμε ένα πετραδάκι στην αλλαγή της νοοτροπίας του νεοέλληνα.

Ας μην είμαστε ανυπόμονοι. Αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι (για να θυμηθούμε και τη σοφία των παλιών). Αναλαμβάνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις, όπως οι προαναφερόμενες, βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι. Κατ΄αρχήν αποκομίζουμε οι ίδιοι γνώσεις προκειμένου να φανούμε χρήσιμοι στην προστασία του δάσους. Επιπλέον αποδεικνύουμε σε όλους (ακόμα και στους ίδιους μας τους εαυτούς) ότι ενδιαφερόμαστε  για το περιβάλλον, ενργεποιούμαστε και δεν αναλωνόμαστε σε συζητήσεις.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα μας και να το κάνουμε σαφές σε κάθε μας δράση.

Πρόταση: Θέλετε κάποιοι από εμάς να αναλάβουμε να έρθουμε σε επαφή με την Δασική υπηρεσία και να ζητήσουμε τη βοήθεια της; Μπορεί να εκπλαγούμε από την αντίδρασή των δασοπυροσβεστών. Ίσως χρειαστεί την οργάνωση να την αναλάβουμε εμείς, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο δύσκολο. Τι λέτε, ξεκινάμε;
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 3 4 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: